redakcia
10. jún 2022
3671 

Novinka pre deti narodené cisárskym rezom, ktoré nemôžu byť dojčené

Neexistuje lepšia a prirodzenejšia výživa na svete pre bábätko, ako dojčenie. Napriek tomu majú mnohé mamičky s naštartovaním  laktácie problém. Len takmer každé druhé bábätko je na Slovensku plne dojčené do konca šiesteho mesiaca života. Povedala som si, že aj napriek tomu, že budem rodiť cisárskym rezom, budem súčasťou tej pozitívnej časti štatistiky a robila som pre to maximum. Dojčiť svoje bábätko bolo pre mňa veľmi dôležité.

Na spustenie laktácie majú vplyv rôzne faktory, jedným z nich sú hormóny, ktoré sa začnú vylučovať práve pri fyzickom kontakte matky s dieťaťom. Uvedomovala som si, že rozbehnutie laktácie po cisárskom reze býva často komplikovanejšie ako po prirodzenom pôrode, a tak som nič nechcela nechať na náhodu.

Vyberala som si teda takú pôrodnicu, v ktorej po cisárskom reze prikladajú dieťa k prsníku matky ihneď po pôrode a dbajú na to, aby mamička trávila čo najviac času s dieťaťom ihneď po narodení. Problémom často býva fakt, že rodička ide zvyčajne na oddelenie JIS a dieťa na novorodenecké oddelenie. Ak vás však čaká pôrod cisárskym rezom, vedzte, že existujú pôrodnice, kde sa snažia podporovať skorý a intenzívny kontakt mamičky a dieťaťa. Dohodnite sa s lekárom vopred, aby ste nepremeškali jedinečnú príležitosť prvého kontaktu s vaším bábätkom, ktorý položí základ pre vytvorenie hlbokého emocionálneho vzťahu medzi vami dvoma a je naozaj dôležitý aj pre štart dojčenia.

Vraví sa, že ak chceš pobaviť Boha, povedz mu svoje plány. Tak nejak to bolo aj u nás. Kvôli komplikáciám som skončila v celkovej anestézii, na prvý kontakt s bábätkom som si musela kvôli mojim vážnym zdravotným komplikáciám počkať veľmi dlho.

Vedela som, že materské mlieko je pre bábätko narodené cisárskym rezom obzvlášť dôležité, pretože pri pôrode nedochádza k osídleniu organizmu bábätka priateľskými baktériami, ktoré majú vplyv na osídlenie čreva, a tým aj na rozvoj imunity.   Doma som teda robila všetko preto, aby som dohnala to, čo sme v pôrodnici zameškali.

Napriek tomu môj príbeh nemal happyend a na odporučenie pediatričky sme okolo 7. mesiaca museli prejsť na náhradnú dojčenskú výživu. Napriek všetkému som však bola rada, že som sa tak na dojčenie po cisárskom reze pripravovala tak svedomito a urobila som všetko, čo bolo v mojich silách. Mala som, ako sa povie, svedomie čisté a nemusela som sa trápiť výčitkami, či som niečo nezanedbala.

Pri pôrode cisárskym rezom nedochádza ku kontaktu novorodenca s materskými mikroorganizmami v pôrodných cestách, čím je znemožnený skorý prenos zdraviu prospešných materských mikroorganizmov na novorodenca a tráviaci trakt sa osídľuje baktériai neskôr, ako u detí narodených prirodzene. 

Pediatrička mi odporučila novinku medzi následnými dojčenskými výživami - Nutrilon® 2 Profutura® CESARBIOTIK™ špeciálne vyvinutú pre podporu imunity1 bábätiek. Má receptúru špeciálne vyvinutú na základe inšpirácie potrebami detí narodených cisárskym rezom – určené aj pre deti narodené cisárskym rezom, staršie ako 6 mesiacov, ktoré nemôžu byť dojčené.

Oproti iným dojčenským mliekam obsahuje bifidobaktérie (Bifidobacterium breve) a tiež zmes oligosacharidov GOS/FOS, navyše obsahuje aj oligosacharid materského mlieka 2´FL2. A je bez palmového oleja.

Dojčenie je najzdravší a najprirodzenejší spôsob výživy vášho dieťatka. Urobte všetko, čo môžete, ale keď to nepôjde tak, ako by ste chcela, netrápte sa a požiadajte o pomoc. Počet dojčených detí má na Slovensku stále stúpajúci trend. Určite za to môže osveta, vďaka ktorej matky vedia o výhodách dojčenia nielen pre dieťa, ale aj pre matku, veľká pomoc laktačných poradkýň či podpora kontaktu mamičky a dieťaťa v pôrodniciach. No vždy sa nájde taká, ktorá aj napriek enormnej snahe svoje dieťatko dojčiť nemôže. Poproste o radu svojho pediatra a verím, že spolu nájdete to najvhodnejšie riešenie, pre zdravie a spokojnosť ako dieťaťa, tak aj mamičky.


¹ Obsahuje vitamíny C a D, ktoré prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému, tak ako všetky následné mlieka podľa požiadaviek legislatívy.

² 2´FL = 2´fukozyllaktóza, nepochádza z materského mlieka

  Dôležité upozornenie: Dojčenie je najlepším spôsobom výživy dojčiat. Potravina na výživu dojčiat starších ako 6 mesiacov. Nutrilon® Profutura® CESARBIOTIK™ 2 má byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy dieťaťa a nemá sa používať ako náhrada materského mlieka počas prvých 6 mesiacov života. Rozhodnutie o začatí podávania príkrmov, vrátane akejkoľvek výnimky z pravidla veku 6 mesiacov, by malo byť prijímané iba na základe rady nezávislých osôb kvalifikovaných v lekárstve, výžive alebo farmácii alebo iných odborníkov zodpovedných za starostlivosť o matku a dieťa, a to v závislosti na individuálnom raste a vývojových potrebách konkrétneho dojčaťa. Podporujeme odporúčania WHO - plné dojčenie v prvých 6 mes. veku a pokračovanie až do 2 rokov a ďalej, spolu so zavádzaním bezpečnej a vhodnej doplnkovej stravy. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenské mlieko má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je dôležité dôsledne dodržiavať odporúčaný postup prípravy a dávkovania a použitia dojčenskej výživy uvedený na obale.

Tento článok vyšiel s podporou Danone / Nutricia.

Mam 3 sekcie a deti dojcene viac ako rok. Kolostrum sa tvori uz ku koncu tehu, takze mlieko stale bolo.

10. jún 2022

Čistá reklama, neznášam takéto články.

10. jún 2022

To pocujem prvy raz ze deti cisarskym nemozu byt dojcene. Este dobre ze tento clanok necitali moje dvojicky dojcene 8mesiacom a mladsi syn dojceny 3 roky, vsetci narodeni cisarskym. Nedojcit nie je tragedia a vdaka za nahrady,ale precita si to vystresovana mamina pred cisarakom a uz bude nastavena ze dojcit je jednoducho tazko a rychlo sa vzda. Fujky reklama.😖

11. jún 2022

syna som po akutnej sekcii a neuspesnych pokusoch v nemocnici (boli sme tyzden), zacala teda najskor dokrmovat, postupne stale skusala prikladat a cca po troch tyzdnoch dokopy - sa prisal, stale to bolo aj s dokrmovanim a nejak postupne ked mal asi 6 tyzdnov, som uz len plne kojila, do jeden a pol roka. Je to o nastaveni sa, tak ako to pri prvom strajku moze vzdat mama aj po prirodzenom porode a nakoniec dojcit nebude, tak naopak aj deti narodene sekciou mozu byt dojcene az do 1,5roka, aj dlhsie (odstavila som ja)

18. jún 2022

No neviem mne po prirodzenom sa tvorilo mlieko strašne dlho asi 5 dní som nič nemala a teraz po cisárskom hneď hneď ako sa priložila išlo , ale tak nekojime sa aj tak ale bolo mlieko

18. jún 2022

@marllik mysleli to tak že nemôžu byt dojčené ihned, nie že nemôžu byt dojčené vôbec. Keďže mamke po cisárskom dieťatko vezmú na novorodenecke a mamka ide na pooperacnu izbu. Že si ho teda nemôžeš prikladať hneď ten deň a v podstate mne ani prvú noc nedali prikladať malého až na druhý deň čo bolo trosku cez 24 hod po pôrode.

18. jún 2022

Och tento clanok sa chce tvarit akoze nie som reklama na UM ale v podstate som. Bo o dovode preco mamicka nedojcila po 7mesiaci sme sa nedocitali. Za mna to uz vobec nesúviselo s cisarskym rezom a tym, co babatkam a maminam na zaciatkoch chyba. Tak skryta reklama az je okata. A to je horsie ako ta priama.

18. jún 2022

@noname26 myslím, že reklamy na 1 začiatočné mlieko sú zakázané a dvojka sa dava až po pol roku tak asi preto až v 7. mesiaci.
Plus co som čítala tak sa tie baktérie okolo 6-9 mesiacov zacinaju vyrovnávať u detí rodených prirodzene a sekciou (to asi ako zacinaju objedat smeti pod gaučom 😅)
Tiež mám radšej normálnu reklamu ako takúto akože.

18. jún 2022

Väčšiu hlúposť som asi ešte nečítala 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

18. jún 2022

@gionella toto inak nechapem, preco…mne ked priniesli maleho po nejakych troch hodinach, tiez povedali, ze este neprikladat..maly otvaral ustocka, tak som zavolala sestricku, prisla druha a pytam sa, preco nemozem maleho prilozit, je hladny..a ze kludne prilozte, aj my pomohla hned. Myslim si, ze toto je tiez dolezite, aby sa tie babatka cim skor prikladali, aj po sc, ved ano mozes iba lezat, ale ide to aj tak. Nie hned, ale cim skor. S kojenim sme ziadne problemy nemali aj napriek sc..iba ze sa pomaly rozbiehalo ale ziadny extrem, 3-4 dni.

18. jún 2022

@domak2 cely ten pribeh je umelo napasovany az vyhovuje poziadavkam zadavatela.

18. jún 2022

3 deti cisárskym, druhé dva roky kojenie a tretie 3 roky a 3 mesiace.

19. jún 2022

Začni písať komentár...

Odošli