redakcia
13. mar 2020
1721 

Po čom ženy túžia? O káve s kávou v ruke...

Vieme, po čom túžite... Poznáme to tajomstvo!

Po šálke dobrej kávy!

Čierne zlato. Životobudič. Tekutá dávka energie. Lahodná chuť. Opojná vôňa. Záchrana (nielen) matiek. Áno, stále je reč o káve. Buď ju milujete, alebo ju milujete ;) Je to jednoduché.

Náruživými kávičkármi boli aj Honoré de Balzac, ktorý vypil až 60 šálok kávy denne, či Voltaire, ktorý sa uspokojil „iba“ s päťdesiatimi. O tom, že káva je vec božská, vedeli aj hudobní interpreti. Veď prečo by o nej inak písali piesne? Od klasiky v podobe Bachovej Kávovej kantáty, po velikána Franka Sinatru, až po Boba Marleyho či pohodový Blur. Káva je skrátka múza. Inšpirácia. Tak to je a bodka. Pusťte si príjemný „podmaz“ a poďte si prečítať niečo o káve.

My sme mali to šťastie, že sme sa vďaka testovaniu káv Barzzuz dostali do rúk odborníkom na slovo vzatých, ktorí nás zasvätili do čarov a tajov kávy. Takej tej ozajstnej. Kvalitnej. Nedozvedeli sme sa iba to, že najväčším producentom kávy je Brazília, ale, napríklad, aj to, čo majú spoločné s kávou kozy. Čo? Veľmi veľa! Veď sa dozviete.

Káva je téma, o ktorej by sa dalo písať a básniť hodiny. Dni. Mesiace. Preto bude ťažké, skrátiť to na čitateľnú dĺžku. Lebo kto už má čas čítať siahodlhé romány, všakže? ;) O histórii a pôvode kávy sa diskutuje veľa. No „v kuloároch“ sa klebetí, že kávu vlastne objavil v 9. storočí etiópsky pastier. Keď sa jeho kozy začali správať až príliš živo, zistil, že prsty v tom má práve kávovník a jeho plody. Sám teda čerešne kávovníka ochutnal a zistil, že má zrazu energie na rozdávanie. Takže, milé kozy, odteraz vás vyhlasujem za sväté zvieratá. Vďačíme vám za tak veľa!

„Čierna ako diabol, horúca ako peklo, čistá ako anjel a sladká ako láska.“

Charles Maurice de Talleyrand-Perigord

Teoretická časť v podaní Michala z Barzzuz bola perfektná. Pripravila som si pero a notes, ako za dávnych školopovinných čias. Nakoniec som však celý čas zamyslene počúvala, hltala každé slovo a na písanie nebol čas. Okrem histórie sme sa dozvedeli o pestovaní kávy, o jej spracovaní a o tom, čo všetko sa s ňou udeje, kým sa zmení na ten tekutý zázrak. Na výslednú chuť najviac vplýva praženie, ktoré ju formuje. O rôznych stupňoch praženia, ktoré sú charakteristické inými chuťami a vlastnosťami, sa dočítate tu. Ak máte rady hókusy-pokusy, môžete si kúpiť zelenú, nepraženú kávu a upražiť si ju doma. Cesta z Etiópie, do Turecka, Francúzska, Ameriky, a napokon do celého sveta, je viac ako zaujímavá. Ak ste oddaný kávičkár, určite vás história kávy poteší.

Základným faktorom pre prípravu skutočnej dobrej kávy je, samozrejme, čerstvosť. To je alfa a omega, na ktorej Barzzuz bazíruje. Ponúka plantážne kávy a kávové zmesi - 100 % arabiky tej najvyššej kvality (a najlepšej chuti – dodatok a skúsenosť nadšenej redakcie :P). Kurz sa uskutočnil v kaviarni KafeHaus, v ktorej si môžete vybrať z toľkých druhov, že sa vám až hlava zatočí. Obzvlášť vtedy, ak ste nerozhodný ako ja. Nič to, ochotný personál vás uvedie do obrazu a odporúči vám kávu podľa vašich preferencií. Nízka či vyššia kyslosť? Zemité, ovocné, tabakové či sladké tóny? Nižší obsah kofeínu alebo bombu, ktorá vás vystrelí na nohy? Nie je problém. Ponuka je široká a som presvedčená, že každý si nájde to svoje „pravé orechové“. Zo širokej škály káv Barzzuz si viete vybrať nie len v predajniach KAFEHAUS, ale aj na kafe.sk.

Teoretická časť bola viac ako zaujímavá. Ale potom prišla tá praktická. Perfektná! Mamička @princessawsm sa postavila za pult s veľkým odhodlaním a nadšením. Vyzbrojila sa trpezlivosťou, do rúk dostala arzenál a pustila sa do boja. Pripraviť dokonalé espresso s ešte dokonalejšou cremou. Tento prvý boj zvládla na jednotku a postúpila na ďalší front. Cappuccino, milé dámy, nie je iba tak hocijako spenené mlieko. Ale, aj tento boj zvládla na jednotku. Vlastne aj s hviezdičkou. My sme sa dokonca báli, že si ju tam nechajú! Neviem, neviem, ako by sme to vysvetlili jej manželovi ;) Prečítajte si článok, v ktorom nám Maggie túto skúsenosť opíše 🙂

Aký máte vzťah ku káve vy? Spravte si šálku kávy, pošteklite svoj nos úžasnou vôňou, potešte svoje chuťové bunky a poďte si do komentu poklábosiť 🙂

P.S. a doprajte si aj niečo sladké, veď deň si treba osladiť, nie? ;) 

----------

Tento článok vyšiel s podporou Barzzuz

Nerobte nám chúťky, tak skoro si teraz do kaviarne na dobrú kávu neskocime 😕

13. mar 2020

Už idem nato☕️

13. mar 2020

Začni písať komentár...

Odošli