redakcia
10. máj 2021
1954 

Prvá lyžička - začíname prikrmovať

Každá mama chce pre svoje dieťa to najlepšie. To je jasné! Inak tomu nie je ani u nás 🙂 Keď sa mi narodil prvý syn, bolo to niečo fantastické. Tie pocity určite poznáš, tiež si mama. No radosti niekedy vystriedajú aj starosti. Tak to bolo práve aj v okamihu, keď som si uvedomila, že je pred nami prvá veľká výzva a životný míľnik - PRÍKRMY.

Asi ako každá matka, a hlavne teda prvomatka, som hľadala len to naj. NAJlepšie, NAJzdravšie, s NAJviac vitamínmi, NAJmenej postrekované (alebo ideálne vôbec), bez dusičnanov, pesticídov a neviem ešte čoho všetkého. Zháňala som zeleninu, ovocie, vajíčka, mäso a kopec ďalšieho od lokálnych pestovateľov a chovateľov… Aby toho nebolo málo, hodiny a hodiny (a to skutočne neklamem) som zabíjala hľadaním toho najlepšieho parného hrnca, mixéra, variča, zavárača… ideálne takého, ktorý by mi za tú cenu aj upratal, povysával a uvaril kávu :D Nakoniec som si však ako zanietená matka povedala: „Moja mama odkŕmila štyri deti bez takýchto vymožeností (verím, že neraz aj bez kávy), dokážem to aj ja!”.  

Keď som však po nekonečnom čase strávenom v kuchyni, s patričnou hrdosťou na seba samú, pripravila prvé príkrmy, ten malý človiečik to na mňa vybalil v plnej kráse. Vo väčšine prípadov, mi ich “hodil” rovno do tváre… Človek mal na stotinu sekundy chuť sa na to všetko vykašľať a nechať ho hladovať :D Priznám sa, nie raz som zúfalo sedela za počítačom a hľadala, ako to robia iné ženy a kde robím chybu ja. Čo do príkrmu pridať, aby chutil... Veď sa chcem tomu drobcovi venovať na 100%, všetko pre neho robiť s láskou…

A potom… o dva roky neskôr, presne v tom istom čase, si rovnakou fázou prvých príkrmov prechádzam opäť. Tento raz s dcérou Ester. Ono je to všetko milé a pekné, pripravovať doma zeleninové či mäsové príkrmy, plniť si znovu uzatvárateľné kapsičky domácimi kulinárskymi výtvormi, piecť rôzne sušienky, keksíky, müsli tyčinky, sušiť ovocie… Áno, obdivujem všetky ženy, ktoré sú tomuto tvorivému procesu oddané. A naozaj, vzdávam poklonu každej jednej, ktorá má k dispozícii nielen vlastnú záhradu s ovocnými stromami, zeleninou, ale i statok so zvieratami a hlavne, má na to čas. 

Aj ja ho mám. Alebo aj nie. Lebo pri dvoch deťoch ho už nie je toľko, čo pri jednom :D V každom prípade, rozhodla som sa tentokrát ušetriť si “starosti a trápenia” s prvými príkrmami a naháňaním sa za biosurovinami. A tak sme s mojou malou láskou siahli po zeleninových príkrmoch od značky HiPP a ušetrený čas venujeme oveľa zábavnejším aktivitám. 

Ak si ich niekedy vyskúšala, potom vieš, že chuť mrkvy v ich príkrme chutí naozaj ako mrkva, tekvica ako tekvica a brokolica ako brokolica. 🙂 Príkrmy od HiPP sú vyrobené z naozaj starostlivo kontrolovaných BIO potravín. Nemusíš sa vôbec báť, všetka zelenina dozrieva do plnej chuti na poliach vzdialených ďaleko od cestných komunikácií. Kým som sa o HiPP nezačala zaujímať viac, netušila som, že dokonca pravidelne testujú aj pôdu, na ktorej pestujú. Držia sa totiž hesla: “Zdravá pôda = zdravá rastlina = zdravé zviera či zdravý človek”.

A tak sme spolu s Ester začali fázu prikrmovania rovno so zeleninovými príkrmami HiPP Bio z radu „Prvá lyžička”, ktoré sú ideálne v začiatkoch prikrmovania. Malé chutné minibalenie, natlačené tým najlepším, čo daný druh zeleniny dokázal vyprodukovať, mi vo veľkej miere šetrí čas a nervy. 🙂 A čo ma naozaj veľmi teší, sú informácie o tom, že sa firma HiPP pri pestovaní úplne vyhýba pesticídom či chemickým hnojivám; nepoužívajú geneticky modifikované semená; ak je potrebné, ručne plejú a od začiatku až do samotného konca prejde každá jedna fľaštička až 260-timi prísnymi kontrolami.

Summa summarum, nám, a teda predovšetkým Ester, tieto prvé príkrmy veľmi chutia! Miesto u nás budú mať vždy. Vďaka nim mám totiž neporovnateľne viac času na aktivity s ňou, ako som mala pri synovi, ktorému som všetko v začiatkoch prácne pripravovala 🙂


Tento článok vyšiel s podporou HiPP

Mne to nepride az taka veda spravit pre dieta prikrm.. A mama tiez musi jest a ideal ked tu naparenu zeleninku a prilohu este prichuti a ma plnohodnotny obed 🙂..

11. máj 2021

Pekne napísaný článok, uznávam, avšak nezdieľam nadšenie pre kupované prikrmy. Za 10 minút nacistim zeleninu, supnem do parného mixéra a samé sa to upari. Aj ja mám 2 deti a nie je to žiadna veda. Rovnako aj keď ideme na výlet, za chvíľku naparim zeleninu doma a zoberiem so sebou v termoske.

11. máj 2021

No mne sa pri tretom dietatku prikrmy z obchodu obcas veľmi zisli hlavne ked na zaciatku jjedol ine jedla ako jeho sestry. Tiez som pocula ze znacka Hipp su kvalitne bio produkty akurat ze u nas vacsinou nakupuje tato a tomu je to fuk, jasne ze kupi vsetko co je lacnejsie.

11. máj 2021

Roztomile dievcatko 🥰 ja som prikrmy nekupovala nikdy take tie obedove.ale ovocne vyzivky bastime jedna radost 😊

11. máj 2021

Synovi som robila príkrmy doma, po poháriku, kapsičke som siahla v prípade, že sme išli na výlet, nestíhalo sa..no kupovať príkrmy nonstop poviem to ako to je mi prišlo veľmi neekonomickéyy hlavne tieto hipp sú tu na Slovensku drahé.. proste je to tak. Teraz čakám druhé dieťa a tiež plánujem robiť príkrmy doma a siahnuť po kupovanom len keď nebudem stíhat a pod. 🙂

11. máj 2021

Začni písať komentár...

Odošli