redakcia
14. aug 2019
4479 

Recenzia Stokke Tripp Trapp: Tradične moderná, ergonomická superstolička

Keď produkt vznikne v roku 1972 (vyvolajúc revolúciu v oblasti sedenia), a v roku 2019 je stále extrémne aktuálny a obľúbený (nehovoriac o množstve značiek snažiacich sa napodobniť jeho dizajn), niečo bude asi absolútne správne. Tradícia a modernosť v jednom, spojené s nádhernou minimalistickosťou a zároveň praktickou funkcionalitou - o tom sú ergonomické stoličky Tripp Trapp® od Stokke. Porastú ti s dieťatkom prakticky od začiatku až do momentu, keď sa samo rozhodne pre inú. A kľudne ich môže využívať aj ako dospelák.

Image title

Plusy:
+ krásny a jednoduchý, absolútne nadčasový dizajn
+ kvalita
+ ergonomický faktor - tvar primeraný každej veľkosti a veku
+ produkt funkčný mnoho rokov
+ doplnok do každého typu interiéru
+ personalizácia a variabilita
+ veľký výber príslušenstva pre praktické používanie v každom veku
+ rovnocenné spoločné stolovanie, rodičia spolu s deťmi 

Mínusy:
- nie je možné ju zložiť do menších rozmerov
- pultík nie je možné nasadiť bez Baby setu
- dlhšia základňa (súvisí so stabilitou stoličky)
- vyššia cena (zodpovedajúca hodnotnému kusu nábytku použiteľnému niekoľko rokov)

Image title

Kvalita a design

Na začiatok ešte pár faktov. Táto dômyselná stolička je navrhnutá tak, aby vďaka nastaviteľnému spracovaniu (nastaviteľnej hĺbky i výšky sedacej a nožnej časti) sadla presne za stôl bez ohľadu na veľkosť / vek dieťatka. To má kompletnú slobodu pohybu, dočiahne na vlastnú porciu (či napríklad pastelky na stole) a zároveň má výborný výhľad. Krpček je tak v čase jedenia, či inej interakcie za stolom súčasťou diania - je rovnocenne zahrnutý vo všetkých spoločných aktivitách, neoddelený vlastnou, “uzavretou” jedálenskou stoličkou. Tým, že dieťatko nie je separované a vidí, čo rodič papá, ho podvedome a bez donútenia inšpiruje k objavovaniu nových chutí, hoc i “kradnutím” zeleninky z rodičovského taniera. ‘Čo ja budem papkať svoje - najlepšie predsa chutí to, čo má maminka (tatinko)!’ Tak mu prirodzene umožníš objavovať nové a rozvíjať sa tým, že ste skutočne spolu.

Image title

Tripp Trappky sú vyrobené v Európe, a pre pokoj duše rodičov testované Nemcami - národom známym pre svoju precíznosť. Vyrobené sú z bukového dreva s pomalým rastom, sadeného konkrétne na účel výroby týchto unikátnych stoličiek - váha stoličky je cca 7 kg. Na stoličku sa zároveň vzťahuje záruka sedem rokov, ktorú získaš od výrobcu po jej registrácii.

Image title

Image title

Okrem toho je otestovaná aj ich ergonomická stránka. Nie je to len marketingový claim, ale s Tripp Trappkou skutočne podporuješ správne sedenie s podporou nožnej časti, ktorá je viac-menej v pravom uhle, a tým aj vývoj svojho potomka. Mňa osobne najviac potešil práve fakt, že každý syn, napriek ich rôznej veľkosti, mohol reálne mať svoju stoličku nakonfigurovanú tak, aby sedel pohodlne - s telíčkom v rovnakej, optimálnej polohe, a zároveň v rovnakej výške za stolom. Malí mali pritom rovnakú, a predsa ‘inú’ stoličku, a spolu to celé krásne ladilo 😉

Image title

Výrobca uvádza vhodnosť až do konca života (resp. do 85 kg, čo je maximálna nosnosť stoličky) - a to je z hľadiska nosnosti a kvality materiálov aj za mňa skutočne pravda. Aj som skúsila, a stolička s mojou váhou (nie je zasa taká vysoká, aj keď teda ja som vysoká) nemala nijaký problém. Realisticky však zhodnotím, že mnohohodinové sedenie pre veľkého, veľmi vysokého alebo širšieho dospeláka môže byť plytšie, rovnako ako opierka kratšia než sme zvyknutí a než by niektorým vyhovovalo. Je to samozrejme o osobnej preferencii, a na bežné sedenie je určite absolútne ok aj pre dospelého človeka. Za seba doplním, že mi takáto stolička príde najoptimálnejšou investíciou najmä na prvých plus mínus 12-14 rokov. Okrem najmenších detí je veľmi vhodná napríklad aj pre prvostupniarov základnej školy, ktorí si na nej v pohodlí a optimálnej polohe budú plniť domáco-školské povinnosti za pracovným stolom.  Vo vyššom veku môže odrastené dieťatko vyžadovať zmenu, alebo ich ozaj využívať len na čas jedenia (dovtedy však Tripp Trapp-ku využijú skutočne všestranne). 

Image title

Nezúfala by som ani, ak by si chcela od stoličky stále viac! Sú také odolné (a krásne), že aj po dopoužívaní máš možnosť buď ich predať (čo ti časť investície vráti), odložiť pre vnúčatá (je možné, že tie ich potom odložia zasa, čím vytvoríš mini rodinné dedičstvo)… alebo využiť napríklad vo funkcii dekoračného stolíka na balkón, extra poličky či iného odkladacieho priestoru podľa vlastnej fantázie. Vyzerať budú top v každej úlohe 🙂

Image title

Vetu ‘V jednoduchosti je krása’ totiž Tripp Trappky absolútne vystihujú. Nie sú prekomplikované, no napriek tomu sú jedinečné a rozžiaria akýkoľvek interiér. Aj troma chlapcami občas rozbombardovanú, bežnú - nedizajnovú kuchyňu. Vďaka množstvu farieb na výber (a každoročne pribúdajú) si ich môžeš aj doladiť podľa svojho vkusu. Nehovoriac o tom, že aj mimo farby ich môžeš ďalej modifikovať. Jednou z možností je vygravírovanie mena dieťatka na opierku - top! Ktorá iná stolička toto ponúka? Predstav si svoje drobátko na stoličke, ktorá je nielen jeho, ale aj skutočne označená jeho menom. Dieťatko skutočne cíti, že toto je jednoducho ‘tá jeho’, a učí ho rozumieť trošku aj tomu vlastníctvu (a zodpovednosti za svoje veci)… Okrem toho vieš Tripp Trapp-ku nakonfigurovať do jedinečnosti doplnením niektorým zo setov vankúšov (polstrovania) či už v ladiacej, tón-v-tóne, alebo kontrastnej farbe či vzorovaní. Jedna stolička tak môže mať mnoho tvárí, a je už len na tebe, akú si vyskladáš. Súčasný trend personalizácie majú Tripp Trapp stoličky zmáknutý na jednotku - ťažko nájdeš prepracovanejší model. Však na to, aby došli tam, kde sú, mali aj kopu času.

Image title

Konfigurovateľnosť, príslušenstvo a štádiá rastu dieťatka

Okrem samotnej stoličky máš na výber kopu doplnkov a príslušenstva, ktoré vyberáš podľa svojho, manželovho či detského vkusu, ale aj podľa veku dieťatka.

Pre najmenšie je dostupné Newborn lehátko s popruhmi pre najmenších, v ktorom môžete začať s prvými príkrmami, ako ho aj využiť ako občasný priestor na oddych či sledovanie okolia. My sme však už takúto vychytávku nepotrebovali - ale mať Tripp Trapp už od bábätka, určite by sa využilo naplno.

Image title

Farby stoličiek som dala vybrať chlapcom bez nátlaku zo strany rodičov (nás), a tí si aj s radosťou vybrali. Päť a polročný Florinko si zvolil jeho obľúbenú zelenú, Moss Green (podľa jeho slov, ‘Tá je najlepšia!’). Podobným štýlom si štvorročný Felix ukázal na modrú, ktorá je jeho favoritom (odtieň sa volá Midnight Blue). Najmenší - dvojročný Ferdinand - váhal medzi všeobecne obľúbenou červenou (fakt top farba), a menej obvyklou fialovou (Plum Purple). Slivková fialová to nakoniec vyhrala.

Image title

Doplnili sme to poduškami pre väčší komfort malých zadočkov a chrbátikov. Sú ozaj krásne, zvyšujú pohodlie, a zároveň plne prateľné. K zelenej stoličke sme zladili zelený vankúš (odtieň Timeless Green). Modrá Flower Garden so vzorom kvietkov bola mienená k modrej, ale chalani sa nakoniec dohodli, že ju dajú na fialovú Plum Purple - a skutočne to ladí. Tmavomodro-fialovo-sivá so vzorom zajkov Garden Bunny teda nakoniec sadla na Midnight Blue stoličku. Pravdupovediac, tieto mäkké vkladky sú tak pekne spravené, že by sme ich mohli na stoličky namixovať akokoľvek náhodne a podľa mňa by to vyzeralo super 😉

Image title

Image title

Image title

Okrem basic podložiek, ktoré sme mali my, sú na výber aj variácie z organickej bavlny, ako aj jednoduchšie Junior podušky (len spodná časť pod zadok, teda bez vankúša na opierku chrbta) pre tých starších.

Image title

Ďalšou vychytávkou, ktorú máme na každej zo stoličiek, je zadný odkladací box. Nie je obrovský, ale vojde tam všetko základné, čo by krpatí mohli pred, pri alebo po jedení potrebovať. Na začiatku boli domovom pre macíkov či autá, ale neskôr sme tento extra priestor používali aj pre netečúci hrnček či fľaštičku, papiere a ceruzky, utierku, prípadne čokoľvek, čo bolo pri jedení potrebné odložiť. Pre deti učiace sa papať je to tiež skvelé miesto na vlhčené utierky a podbradníčky.

Image title

Pre Ferdíka bola ešte pripravená hracia tácka - kreatívna podložka na stôl Table Top. Jej výhodou je, okrem nezničeného stola, aj protišmykovosť vďaka spodným prísavkám a naviac ľahká údržba, nehovoriac o hravom/rozvíjacom faktore. Sú k nej dodávané vnútorné obojstranná obrázkové vložky, ktoré striedaš podľa preferencie dieťatka, ako aj podľa veku (písmenká a čísla v čierno-bielej samozrejme neskoršie, než napríklad takú výrazne farebnú farmu či morský svet). Náš si vybral zvieratká, a tie sme doteraz používali najviac. Písmenká zatiaľ skončili primagnetované na chladničke, kde ich trénujú starší dvaja.

Image title

Image title

Poslednou z voliteľnej výbavy sú bezpečnostné popruhy (Harness) pre najmenších. Podotknem, že malý zo stoličky nepadal ani bez nich - bol prisunutý a za stolom dostatočne v bezpečí. Teda, sedel a nepadol, čo hodnotím ako ideálny stav. Pre veľmi divoké či menšie deti, alebo potomka, ktorého potrebuješ udržať pri stole, je však set popruhov veľmi praktická a niekedy ‘život zachraňujúca’ pomôcka.

Image title

Popruhy sú takmer neoddeliteľnou potrebou pri tých najmenších (bezpečnosť nadovšetko!). Použiješ ich pri dokúpiteľnej „vkladke“ Baby setu s medzi nožným istením a zvýšenou opierkou, skombinovanej prípadne s pultíkom pre tých menších (k nemu existuje aj protišmyková podložka s priehradkami na stravu). Tieto voliteľné doplnky je nutné používať spolu - pult bez „vkladky“ nemožno nainštalovať. Určite pult odporučím najmä pre menšie detičky, čo už sedia, alebo pre prípad, že kŕmiš napríklad pri rozprávke či inej aktivite (mimo jedálenského stola). Ku Baby setu sedí poduška Mini, ak podušku aj v tejto konfigurácii vyžaduješ.

Image title

Na čo netreba zabudnúť - s pultom a „vkladkou“ nie je možné zároveň napojiť zadný odkladací box (ten ťa počká na neskôr). Ku baby setu dostaneš aj predlžujúce zadné nožičky, ktoré ešte zvyšujú stabilitu pre prípad, že by sa napríklad menšie dieťa nohami odtláčalo od stola. Stoličku s nimi jednoducho neprevrhne.

Skladanie - monáž

Image title

Image title

Nevieš si predstaviť, ako až boli malí nadšení z novej ‘výbavičky’. Myslím, že ich dostali predovšetkým farby stoličiek, ale aj vízia vlastného, “veľkáčsky” vysokého priestoru na papanie, ktorý si sami vybrali a o ktorý sa nemusia deliť. “Moja Tripp Trapp, moja stolička, moja je zelená/modrá, moja je lepšia…”. Už naskladaní v aute - kopa krabíc, okrem toho aj batožina (nesúvisiaca), tak sme trošku museli hrať autopuzzle - sme rozoberali, kto a kde a ako tú svoju poskladá.

Image title

U nás stoličky v “pokoji” domova skladal hlavne tatík mojich troch nindžov, ale ja i synovia sme mu pri tom samozrejme nadšene asistovali (čo skladanie občas podstatne zdržalo, najmä v prípade toho najmenšieho, fascinovaného jednotlivými súčiastkami 😉 ). Začnúc od najstaršieho, každá stolička bola postupne poskladaná a príslušným novým vlastníkom okamžite odskúšaná. Potom sa presunula do kuchyne, kde sme ju prípadne ešte dotiahli, nech sedí na podlahu práve v nej. Toto je inak veľmi fajn lifehack - doťahovať stoličku na mieste, kde ju budete najviac používať, aby kopírovala povrch daného priestoru. Tento postup odporúčam - predítete neželanému heglaniu sa.

Image title

Čo sa týka zložitosti montáže, tatino zhodnotil, že to bolo jednoduché (resp. jeho slovami, “v pohode by si to zvládla aj ty”). No tak vidíte maminy, dáte to aj samy, aj keď nie ste zdatné v skladaní. Návod do ruky, ideálne chvíľku kľudu a let’s go! Moja skúsenosť je, okrem podržania, pridržania, posunutia, presunutia… najmä s pripevňovaním príslušenstva, ktoré som zvládla bez väčších problémov. Len som potrebovala prísť na to, ktorou stranou nahor má príslušný vankúš (polstrovanie) byť 😀

Image title

ZHRNUTIE

Pre koho teda Tripp Trapp stolička je? 

Čo sa týka funkčnosti, pre každého. A preto, dovolím si tvrdiť, prežila toľko rokov a nielen že je stále populárna, ale snáď stále populárnejšia… 

Čo sa týka dizajnu, zopakujem zasa ‘pre každého’. Dizajn je totiž tak nadčasový, že ani naše deti či ich deti sa za neho nebudú hanbiť. Čistý, nerušivý, sediaci do tradičného ako i moderného bytu. Dokonca aj do rodinného chaosu (rozumej občasného bordelu či k popísaným stenám) 😉 Spolu s krásnymi farbami a konfigurovateľnými akcentmi rozžiari aj tú najbežnejšiu kuchyňu.

Čo sa týka ceny, no… tam je to menší oriešok. Stokke produkty, a ani Tripp Trapp stoličky, nie sú lacným špásom. Pri Tripp Trappke ale stojí za to cenu zvážiť dvoj- (a viac)násobne. Pretože napriek tomu, že je cena vyššia, ide o investíciu na veľa rokov, s univerzálnym využitím, ktorá navyše nevyjde z módy. Zodpovedajúc kvalite je v podstate nízka, ak sa na to pozrieš z pohľadu doby, počas ktorej ju vieš reálne využiť. A po prípadnom dopoužívaní (ak k nemu vôbec dôjde 😉 ) ju ešte aj predáš, alebo využiješ iným spôsobom, ak si to želáš!

Image title

Hodnotiac skúsenosť mojich synov po extenzívnom testovaní - Tripp Trapp-ky sa stali nerozlučnou súčasťou našich životov. Ani si človek neuvedomí, čo mu chýbalo, kým to nemá a prirodzene nevyužíva bez akýchkoľvek zádrhelov. Krpci si sami vylezú, odložia veci, všetko dočiahnu, prevažne sa aj sami napapajú… a ja či tatino s nimi, pri nich, spolu, ak čas dovolí. Ak je niektorý náhodou u babky či mimo stola, moje pozadie si akosi samo nájde miesto na danej voľnej stoličke, veď - hej, aj ja sa môžem občas potešiť týmto krásnym nábytkom! (ale pssst, neprezraďte ma 🙂 )

Image title

Napriek konkurencii, ktorá vymýšľa stále modernejšie riešenia, ako aj produkty stále bližšie imitujúce túto ikonickú stoličku, neverím, že Tripp Trappka je či kedy bude v ohrození. Aj keď pôsobí jednoducho, stále vidno, cítiť ideu nesmierneho prepracovania spolu s kopou možností, doplnkov, obmien, a s úctyhodnou kvalitou, z ktorej vyplýva dlhá životnosť. Aj pri tej cene sa mi, aj ako reálnej mame bez nejakého množstva peňazí naviac, nedá ju srdečne neodporučiť - na rozdiel od toľkých pekných produktov, ktoré sú momentálne k dispozícii, ale sú len na pár použití, toto je ten vzácny jednorožec kombinujúci pekné s užitočným. To potvrdzuje aj fakt, že sa predáva už skoro 50 rokov, a stále je top vo svojej kategórii.

Image title

________

Image title

Za možnosť používať stoličky Tripp Trapp v skutočných podmienkach nášho domova a napísať detailnú recenziu ďakujeme celému tímu BabyMarket, po novom sídliacemu v novej prevádzke v Golden City na Starej Vajnorskej 11 v Bratislave (kde ich možno vidieť a skúsiť aj naživo 😉), a taktiež spoločnosti Stokke. Stoličku Tripp Trapp (v hodnote 209,47 eur) aktuálne dokonca môžeš vyhrať v súťaži prebiehajúcej od 12.8. do 30.10. 2019, ak si v BabyMarkete kúpiš minimálne dvojkombináciu kočíka v kamennej predajni alebo na eshope s podmienkou prevzatia tovaru v kamennej predajni v Bratislave.

Image title

Tento článok vyšiel s podporou BabyMarket

Aj ked je to vlastne reklamny clanok, plne suhlasim! 🙂
Mame jednu zdedenu Tripp Trapp stolicku, ktorej povodna majitelka chodi na vysoku skolu 😉 😀
A mame jednu extra kupenu (kedze vtedy nebolo po kom dedit 😀).
Ta 19-rocna ma znaky opotrebovania na dolnej ploche, kde sa suchaju nohy. Ta 6 rocna je iba olepena samolepkami 😀
Inak su 100% v poriadnu. Sedim na nich aj ja bezne. Deti z maju 9 a 6 rokov, ale este nepovedali, ze ich nechcu.

14. aug 2019

@ichbinich Najlepšia reklama je spokojný užívateľ 😉👍

14. aug 2019

V rakusku su tripp trappy absolutne bezne vo skolkach. Dlho som rozmyslala ci ju kupit, ale nakoniec sme ju kupili a sme neskutocne spokojni

14. aug 2019

Aj my mame, kupila som pouzitu na inzerat za par eur, najlepsia investicia! Sle ako minus mi chyba spomenut ze existuju novsie a starsie modely a babysety k nim nie su kompatibilne! Preto treba vediet aky model clovek vlastni 😉

14. aug 2019
Autor komentár zmazal

No jo no, za znacku sa priplaca 🙂

15. aug 2019

Skvelá máme 👌, švagrina sa ulakomila na kópiu no nakoniec ju predala a kúpila originál. Eli má skvelé postrehy 👍

15. aug 2019

Začni písať komentár...

Odošli