redakcia
24. nov 2023
2136 

Stavebnice LEGO® sa rozrastajú a my rastieme s nimi

Z detskej izby sa ozýva chichot a radostné výskanie. „Mamííííí, poď sa pozrieť, aký domček sme postavili Vločke!“ Pootvorím dvere a na zemi sa týči megalomanská stavba z LEGO® DUPLO®, ktorej zákutia brázdi náš snehobiely džungársky škrečok. Evidentne spokojný, že má nezvyčajne veľa pohybu a životného priestoru. Chvíľu ich nechám, aby sa potešili z bláznivého nápadu. Aj deti, aj zvieratko. No potom trvám na tom, aby dali škrečka do klietky a začali s upratovaním hračiek, ako mi sľúbili. Presne viem, čo bude nasledovať: „Mami, ale ten domček nám daj na výstavu, ten nebudeme rozkladať!“

A tak ich výtvor poputuje k iným LEGO stavbám strategicky rozmiestneným na všetkých voľných plochách detskej izby. Zvyšné nepoužité dieliky ukladáme spoločne do úložných boxov. S nostalgiou držím v ruke farebné kocky LEGO s číslicami. Kým ich hodím do boxu k ostatným, hlavou mi preletia spomienky. Pred očami vidím, ako si staršia dcérka rozbaľuje pod vianočným stromčekom svoju prvú stavebnicu LEGO DUPLO. Ako ukladá nemotornými prstíkmi očíslované kocky na vagóniky vláčika a ťahá ho s hlasným „šišiši“ po zemi. Zrazu tie vagóniky s číslami zostali nepovšimnuté v rohu izby. Už z nich vyrástla aj tá mladšia.

Každá matka pozná tento moment. Zvyčajne nastane nečakane, medzi ranným zhonom a podvečerným tichom. Keď sa zrazu zastavíme a uvedomíme si, že naše malé deti už nie sú také malé. Ako rýchlo nám vyrástli, ako veľa sa toho naučili, a najmä, ako veľmi hrdí na ne môžeme byť. Keď sme so stavebnicami LEGO začínali, ja som bola tá, ktorá predčítala návody a pomáhala pri stavbe. Teraz je to ona, kto mi ukazuje, ako by mala vyzerať dokončená veža. Zvedavé očká, ktoré sa rozžiaria pri každej novej výzve, mi neustále pripomínajú, aké dôležité je podporovať prirodzenú zvedavosť detí a ich túžbu po objavovaní. Preto ma veľmi potešilo, keď som sa dozvedela, že pre všetkých malých staviteľov a staviteľky, ktoré už „vyrástli“ zo stavebníc LEGO DUPLO, existuje špeciálna séria stavebníc LEGO 4+.

Navrhnuté s ohľadom na deti

Rad stavebníc LEGO® 4+ bol vytvorený priamo na mieru schopnostiam a záľubám malých veľkých staviteľov, aby si užili nielen čo najviac zábavy, ale aj dobrého pocitu zo samostatnosti a vlastného úspechu. Prvým predpokladom pre úspech u detí sú námety, motívy a dobre známe postavy ich obľúbených hrdinov. Z ponuky si vyberiete, či už sa vaše deti rady ponoria do príbehov svojich obľúbených rozprávkových postavičiek, vyskúšajú najrôznejšie profesie alebo sa vrátia v čase a podmania si prehistorických dinosaurov.

Stavebnica LEGO® 4+ Gabinin kúzelný domček (10788) bol jasnou voľbou pre moju malú fanúšičku rovnomenného seriálu od štúdia DreamWorks Animation. Môcť byť súčasťou sveta Gabi a zažívať dobrodružstvá s jej kamarátmi Pandou Ťapkou, Koláčikom a Rybomačkou bolo doslova splnenie jej detského sna.

Sama som bola zvedavá, ako sa naša predškoláčka popasuje s neskrývaným nadšením a túžbou môcť sa čo najskôr ponoriť do hry a výzvou v podobe skladania 8 farebných izieb prepojených posuvným výťahom.

Vo vnútri krabice nás čakali starostlivo roztriedené a očíslované vrecúška s dielikmi LEGO, zvlášť zabalené začiatočnícke kocky a obálka skrývajúca návody prislúchajúce k jednotlivým častiam stavebnice. Nezostávalo nič iné, len sa pustiť do stavania.

Návod je písaný s ohľadom na schopnosti detí. Kým na ľavej strane sú znázornené potrebné dieliky, na pravej je postup, ako ich spojiť. Po prvom zdolanom vrecúšku bolo stavanie intuitívne a dcérka prevzala pri skladaní vodcovskú rolu a jej sebavedomie rástlo s každou poskladanou časťou. Moje obavy, či ju nepremôže nadšenie a nestratí trpezlivosť sa rozplynuli po zistení, že každé vrecúško v sebe skrýva jednu ucelenú časť. V prípade Gabininho kúzelného domčeka to bola vždy jedna nová izba a nakoniec výťah. Takto dômyselne koncipované stavanie prináša možnosť ponoriť sa do hry ešte skôr, ako bude celá sada postavená. Stačilo nechať na chvíľu pracovať detskú fantáziu, preskúmať zákutia a zariadenie každej doskladanej izby a chuť do objavovania nových príbehov skrývajúcich sa v ďalšom očíslovanom vrecúšku bola späť.

Dovolím si napísať, že túto stavebnicu by s prehľadom dokázala dcérka zostaviť sama. No deti milujú, keď sa môžu hrať spolu s rodičmi. Predsa každá radosť sa násobí s počtom ľudí, s ktorými ju môžeme zdieľať. Ak aj uvidíte, že si vaše dieťatko hravo poradí samé, buďte pri ňom. Nájdite si takú rolu, ktorou im síce nevezmete dobrý pocit zo stavania bez pomoci a radosť z vlastného úspechu, no budú cítiť, že ste tam s ním.

U nás sa role pomocníčky po chvíli ujala staršia sestra. Stačilo jej vysvetliť, že je pre jej sestričku dôležité, aby sa so stavením popasovala sama a veľmi rýchlo pochopila „pravidlá“ hry. Svedomito jej pomáhala otáčať stránky návodu, keď dostala pokyn alebo jej pomáhala nájsť vhodný dielik LEGO. Ešte viac interaktívnej zábavy si baby užili po nainštalovaní aplikácie LEGO Builder. Návod listovali v aplikácii, ktorá ponúka ešte viac intuitívnych nástrojov na zväčšovanie a otáčanie modelov.

Po zdolaní všetkých výziev im bol odmenou prekrásny domček, poskytujúci priestor na hru plnú fantázie, príbehov a zábavy. Po tvorení vo výtvarnom ateliéri si Gabi dopriala kúpeľ vo vani, pred zrkadlom sa pripravila na párty s priateľmi na rotujúcom tanečnom parkete, na ktorý sa dostala pohyblivým výťahom. Na večeru mali vlastnoručne upečený koláč a pred spaním sa vyjašili v hernej miestnosti na šmykľavke a hojdačke.

Druhú hernú sadu, ktorú sme z radu LEGO 4+ mali možnosť spoznať si užil spolu s dcérkou aj manžel. Keďže u nás doma sa nehráme na dievčenské a chlapčenské motívy, voľba bola jasná - Hasičská stanica a auto hasičov (60375).

Odo Dňa detí, kedy si na komunitnej akcii posedela v skutočnom hasičskom aute, triafala do terča hasičskou hadicou a vyskúšala si ťažký výstroj, bolo naše malé dievčatko týmto povolaním fascinované. A tak cieľavedome, so skúsenosťou profíka postupne poskladala hasičskú základňu so spacími bunkami, garážou a zábavnou núdzovou šmýkačkou. S hasičským autom s pružnou hadicou za hlasného hučania sirén utekala na pomoc predavačovi, ktorému sa vznietil vozík s popcornom.

Ak aj vaše deti už vyrástli zo stavebníc LEGO DUPLO, ale stále sú na začiatku svojej cesty objavovania a učenia sa cez hru, stavebnice LEGO 4+ sú tou správnou voľbou, ako v nich rozvíjať kreativitu, sebadôveru a schopnosť oceniť svoje úspechy. Sú krásnym prienikom medzi detskou fantáziou a novými výzvami, ktoré podnecujú samostatnosť a rozvoj.


Tento článok vyšiel s podporou značky LEGO®

Zdroj fotografií: Redakcia

Teším sa tomuto článku,dcérku tiež čaká Gabi's house pod stromčekom.
Snáď otazka:Kde pozeráte Gabi v TV?

24. nov 2023

@amel Moje deti na tom tiež fičia, pozerajú na Netflixe. Prvé rady boli v anglictiine a teraz, tie novšie sú aj v českom jazyku.

24. nov 2023

Ďakujem...som pozerala tuším na všetkých ostatných platformách,tu asi ani nie.
Ako sa to presne vola?
Dcére nevadí angličtina.

24. nov 2023

@amel Gabby's Dollhouse

24. nov 2023

jéj, už je aj lego Gabi? My to pozeráme v európskej španielčine "Los GAtos de Gabi" ( je to mexická rozprávka) , lebo 6 ročná dcérka sa učí 3 cudzie jazyky, chce byť polyglot ako mamina....platformu nebudem propagovať. Je tu možnosť aj testovať tu stavebnicu?

27. nov 2023

Veľmi pekne napísané 😊

27. nov 2023

Začni písať komentár...

Odošli