redakcia
6. máj 2020
3648 

"Tehotnenie" a veci s tým spojené - čo dokáže statočné ženské telo?

Tehotenstvo. Čarovné obdobie, často označované aj ako najkrajšie v živote ženy. Je plné tehotenských hormónov, nádherných zmien a nových, nečakaných zážitkov. Áno, toto radostné vyrábanie malého človiečika v našom ženskom tele je zázrak nad zázraky. Objaviť 2 magické čiarky, počuť tlkot malého srdiečka, cítiť prvé pohyby - to všetko mi zakaždým vyčaruje úsmev na tvári. Tehotenstvo beriem v pokore a s obrovskou vďačnosťou. Je to naozaj krásne... No úprimne, nejde iba o "peknosti“ a niekedy nám tehotenstvo robí aj nemalé starosti. Dokonca ho tak trochu pretrpíme, a to nie len pre problémy "nevoľnostného“ typu. Možno na tehotenstvo máme aj zlé spomienky, no nerozprávame o tom často, pretože všade sa o ňom hovorí len v pozlátku. Nebojím sa priznať, že tehotenstvo nie je tak úplne story of my life. Možno s tým súvisí aj nedobrovoľná zmena optiky vnímania môjho ženského tela, ktorá je pod paľbou komentárov okolia: "Wau, ty si veľká. Jéjda, ty si ako tuleň! A ty už máš každú chvíľu termín, však?!" 

Nemusím dobre mienené rady radodajok a nemilé komentáre o tuleňoch, hrochoch a veľrybách. Nič predsa netrvá večne a aj 20 kilogramov čistej tehotenskej váhy raz odíde spolu s hormonálnou precitlivenosťou, venušiným poprsím a pravidelným spánkovým režimom 😊 Diastáza a koža všade, kde sa na seba pozriem, si idú svoje - a dosť sa na ne preto hnevám. Ale viac sa desím komentárov pri stretnutí tretieho druhu s tehotenskými vešticami, ktoré namiesto pohľadu do vlastného sveta, upriamia zrak na naše neprimerane veľké bruško, čapatý nos, stratené lícne kosti, opuchnuté nohy, na ktorých celý deň stojíš, aby si sa postarala o svoju rodinu, a na počkanie poskytujú zaručené informácie o všetkom nepotrebnom. No a čo! Ja si poviem - mier s tebou, bejbe. Moje telo to asi takto potrebuje. Zakaždým sa s tým popasujem nad moje očakávania, pretože viete čo? My mamy vyrábame lásku. A tá sa nedá ničím odmerať ani vyvážiť, dokonca ani nepeknými komentármi. Iba objatím a láskou našich detí.

No čo, ak nás trápi aj niečo viac ako proces tehotnenia a veci s ním spojené? Tak ako ani na Modrom koníku nie sme všetky BFF, ani naše črevo si nebude s každým jedlom na počkanie tykať, špeciálne nie v tehotenstve. Všetky vieme, že v tehotenstve by sme mali dbať na pestrú a vyváženú stravu. Aj keď papáme za dvoch, myslí sa tým skôr kvalita, ako poverami opradená kvantita prijatého jedla 😊 S príchodom jari, a špeciálne leta, sa naskytá oveľa viac príležitostí, ako uspokojiť naše tehotenské chute na šťavnaté voňavé ovocie, čerstvú zeleninu a celkovo, dobré jedlo. No platí pravidlo, všetko s mierou. 

Pamätám si na to, ako som sa pri prvej dcérke jednu májovú nedeľu nádherne vyfarbila po tom, čo som sa škaredo tehotensky s nikým nepodelila o misu plnú jahôd. A čo som za to mala? Ako hlavnú cenu svrbenie po celom tele a návštevu kožnej lekárky. No táto neprimeraná reakcia bola "špeciálne tehotenská", keďže sa v krvných testoch alergia na jahody nepotvrdila a neukázala sa už ani mimo tehotenského módu. No na oplátku mi testy na oneskorenú potravinovú alergiu IgG potvrdili neznášanlivosť na banán, kuracie mäso, kravské mlieko, slepačie vajíčko a ananás. Okej, dámy a páni, povedzte mi, prosím, čo mám teraz jesť? Bola som skeptik a neverila som veľmi na zázračnú silu eliminačnej diéty. Ale, naozaj to funguje a konečne nevyzerám ako ďobáková princezná. A nebojte sa, po čase si pokojne môžete dovoliť zjesť aj "zakázané ovocie", bez výčitiek a ujmy na zdraví či pleti. 

Čo, ak vás dlhodobo, nie iba v tehotenstve, trápia problémy s trávením, pocit nafúknutého bruška, zápcha, hnačka, strata chuti do jedla, zhoršená aknózna pleť, gynekologické problémy, časté zápaly, bolesti hlavy, únava, či iné zdravotné komplikácie? Možno tomu, špeciálne v tehotenstve, nevenujeme dostatočnú pozornosť. No aj keď by nám to ani nenapadlo, o slovo sa možno hlási potravinová intolerancia. Dlhodobé a pravidelné vystavovanie nášho tela "škodlivej potravine" môže spôsobiť vznik nepríjemných chronických ochorení. Neriešená potravinová intolerancia môže dokonca negatívne ovplyvniť našu snahu spontánne otehotnieť. 

Zákernosť oneskorenej potravinovej alergie IgG je najmä v tom, že si vôbec, ale vôbec nedáva načas. Často zostáva nepovšimnutá, pretože zdravotné ťažkosti sa môžu objaviť až do 72 hodín po tom, čo si nevedomky s radosťou pochutnáme na "nevhodnom jedle". Medzi najčastejšie problematické potraviny patrí kravské mlieko, slepačie vajíčko, orechy, lepok a kvasnice. Ruku na srdce, takmer všetky spomenuté potraviny máme takmer denne na tanieri. Aj preto je dôležité nečakať a zasiahnuť včas. A hlavne, všímať si seba a svoje telo, v tehotenstve či mimo neho. Ak chcete mať istotu, že sa u vás nejedná o oneskorenú potravinovú alergiu IgG, ale ide len o maniere tehotného tela či PMS 😊, nečakajte a navštívte svojho lekára.

Union zdravotná poisťovňa má mimoriadny záujem zabezpečiť svojim poistencom kvalitnú a efektívnu diagnostiku. Vyšetrenie na oneskorenú potravinovú alergiu IgG môžu bez problémov absolvovať aj budúce mamičky. Dokonca je toto vyšetrenie, v prípade, že máte zdravotné ťažkosti, nevyhnutnosťou pre bezproblémové tehotenstvo, zdravie bábätka a fyziologický pôrod. Príspevok na vyšetrenie potravinovej intolerancie je poskytovaný poistencom od 18. roku života. Jeden z hlavných dôvodov, prečo sa u detí tento test nevykonáva, je fakt, že ich imunitný systém sa neustále vyvíja, a tiež z dôvodu problematického nastavenia a dodržiavania eliminačnej diéty. Ak máte o testy záujem, stačí, ak požiadate svojho všeobecného lekára o výmenný lístok na vyšetrenie potravinovej intolerancie, objednáte sa vo vybranom zdravotníckom zariadení a uhradíte sumu zníženú o výšku príspevku - 70€. Súčasťou vyšetrenia je aj odborná konzultácia, odporúčaná úprava jedálneho lístka a na základe výsledkov vyšetrenia, vám odborníci nastavia eliminačnú diétu. Vo väčšine prípadov dochádza po vylúčení problematických potravín k zlepšeniu zdravotného stavu už po niekoľkých týždňoch. Potravinová intolerancia je jedným z mnohých benefitov, ktoré Union ponúka svojim poistencom, aby nad nimi držala ochranné krídla a menila ich životy k lepšiemu.

Ak sa rozhodnete absolvovať testy potravinovej intolerancie a máte vopred podozrenie na konkrétnu potravinu, nevylučujte ju v čase pred testovaním zo svojho jedálnička, pretože sa vám "vinníka" nepodarí odhaliť. Kontraindikáciou vyšetrenia na potravinovú intolernaciu je herpetické ochorenie, lymská borelióza, infekčné ochorenie, užívanie antibiotík, ale aj obyčajné prechladnutie. V prípade, že vás tieto zdravotné problémy trápia, odborníci odporúčajú s testovaním počkať minimálne 14 dní od úplného doliečenia, inak by mohli byť výsledky skreslené. 

V tehotenstve je super nielen dobre papať, ale si aj dobre zacvičiť. Áno, v tehotenstve sa ráta aj tvárová gymnastika 😊, ale treba vedieť, ako na to 😉 V súčasnej situácii, spojenej s obmedzeniami z dôvodu COVID-19, Union nezaháľa a pomáha lekárom, zdravotníckym pracovníkom a, samozrejme, poistencom. Rýchly životný štýl, vysoké pracovné nasadenie, psychické vypätie, rodina - to všetko sú elementy, ktoré by sme my mamy mali občas vyvažovať i príjemným spôsobom a nájsť si čas len pre seba, hoci aj v karanténnych podmienkach. Ako si udržať svoje zdravie v dobrej kondícii, cítiť sa fit a plné energie a aktívne si spríjemniť aj tehotnenie? V skupine Union MoveON, na najpopulárnejšej sociálnej sieti, nájdete množstvo inšpirácií, ktoré vám k tomu pomôžu. Pravidelné online cvičenia pod vedením profesionálnej trénerky, rozhovory s odborníkmi na zaujímavé témy, a tiež nápady na rýchle zdravé jedlá, návody ako nestratiť motiváciu a rady, ako sa v tomto neľahkom období udržať v dobrej fyzickej, ale aj mentálnej kondícii. Pretože len spolu môžeme meniť naše životy k lepšiemu.

Tehotenstvo je krásna cesta, na ktorej konci čaká ešte krajšie vyvrcholenie. Či už máte pôrod za sebou, alebo vás ešte len čaká, je niečo, čo vás o pôrode zaujíma, no nikdy ste sa na to neopýtali? Napíšte nám do komentáru a my 3 z vás odmeníme balíčkom pre potešenie 🙂

----------

Tento článok vyšiel s podporou Union zdravotnej poisťovne

Tehotnenie?😀to pocujem prvy krat🤣

6. máj 2020

@brunet89 😂👌 aj jaaaa.

6. máj 2020

@ariannazara vidis vzdy sa mame co ucit 🤣

6. máj 2020

Teda, ja som si až dodnes myslela, že radodajka znamená niečo úplne iné... 🙊

6. máj 2020

Stastne my zeny co sa susedia dozvedeli ze babo bolo na ceste az ked sme si ho priniesli domov 😀 och a na testy na intoleranciu sa intenzivne chystam uz 2 roky lebo sa obcas neviem "od samej radosti" doskriabat !!

6. máj 2020

Ja som to tu videla v minulom článku "tehotnenie počas corony" 😀 neviem prečo, ale viac zvyknutá som na výraz "tehuľkovanie". Tehotnenie proste veľmi pripomína termín otehotnenie.neviem, ako je to v češtine, ale asi rovnako?

7. máj 2020

pekne napisane, tak s lahkostou 🙂 dobre som sa zabavila

11. máj 2020
nesvadbovo
AMBASÁDORKA

ja som sa preventivne velmi na porod nepytala. Lebo mnoho zien mi pocas tehotenstva zacalo rozpravat “pikosky” z porodu a mam pocit, ze to bolo horsie pocuvat, ako skutocne rodit 🙈 porod je zazitok, pre kazdeho iny a kazdy je jedinecny. A je skvele, ako to ma priroda vlastne uplne famozne vymyslene ❤️ Na druhej strane, vdaka Bohu za modernu medicinu a moznost sekcii, ktore zachranili mnoho zivotov, ked to obcas skratka nejde.. 🙏🏻

11. máj 2020

Začni písať komentár...

Odošli