redakcia
21. sep 2020
5857 

Vyberte si najlepšieho partnera pre vaše zdravie - zmeňte svoj život k lepšiemu už dnes

Jedno príslovie hovorí, že dieťa do domu chudobu nenosí. Je to pravda. No aj keď zodpovedne obraciame každé euro a v súlade s finančnou gramotnosťou sa snažíme narábať s peňažným obsahom svojho účtu i peňaženky maximálne rozumne, vieme, že popri materskej či rodičáku sa často stáva, že peňazí nie je nazvyš...

Niekedy pri všetkých tých nečakaných výdavkoch na školu, škôlku, byt, auto či lieky vyjdeme s peniazmi len tak tak. Nehovoriac o tom, keď príde na svet nový človiečik a vy sa neviete prestať čudovať, aké je všetko zrazu prehnane drahé. Každá z nás má asi rada, keď výhodne nakúpi, dostane skvelé zľavy, benefity a výhody, o čom svedčí aj množstvo vernostných kartičiek v mojej peňaženke 😊 Je fajn, keď na nás rodičov niekto myslí a dopraje nám hoci aj malú zľavičku. Ale s naším zdravím to je už o niečo zložitejšie...

No ak je niečo, na čom som nikdy nešetrila a ani šetriť nebudem, tak je to zdravie mojich detí. Zdravá, pestrá a vyvážená strava, vitamíny, kvalitná detská kozmetika, ekologické pracie prášky, plienky bez obsahu chlóru, latexu a parfumov, anatomický cumlík z prírodného kaučuku, probiotické kvapky, antikoliková fľaša, dojčenie na požiadanie, ergonomické nosenie... Mnohé veci sú otázkou výberu toho, čo považujeme za najlepšie pre naše milované deti. Čo je pre jednu z nás možno hlúposť, je pre inú priorita číslo jeden. A tak je to správne. Každá z nás si svoje dieťa vychováva podľa seba a svojho najlepšieho uváženia. A vo väčšine prípadov nepotrebujeme požehnanie na cestu materstvom od polovice Modrého koníka, aj keď úprimný priateľský názor bez hejtu a predsudkov ma vždy zahreje pri srdiečku. Jedno by sme ale mali mať ako mamy spoločné, a to je zdravie našich detí - na prvom mieste. Nie som žiadna eko-bio matka, no svojim deťom chcem dať vždy to najlepšie pre ich zdravie a lepšiu budúcnosť, a čo vy?

Asi so mnou budete súhlasiť, že zdravie našich detí je pre nás tá najdôležitejšia vec na svete a v prípade detí stonásobne platí, že aj keď zdravie nie je všetko, bez zdravia je všetko ničím. Ak by to bolo čo i len trochu možné, my mamy by sme najradšej všetky ich boliestky vzali na seba, len aby sa ony nemuseli trápiť s bolesťou a chorobami. Detské zdravie je najmä v prvých rokoch života veľmi krehké, a preto je dôležité ho chrániť už od narodenia. Starajme sa preto zodpovedne o ich zdravie, myslime na pravidelnú prevenciu a podporujme aktívny a zdravý životný štýl našich detí. Zdravá vyvážená strava, stály prísun vitamínov, pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu a dostatok pohybu prispieva k posilňovaniu ich imunitného systému, čím sa znižuje pravdepodobnosť vzniku ochorenia, defacto, vaše deti budú zdravé a nemusia užívať často lieky. No aj napriek našej rodičovskej starostlivosti občas naše deti ochorejú, a to nepoteší ani ich a ani nás, ustarostených rodičov. A aj keď tomu napriek maximálnej snahe nedokážeme zabrániť ani s armádou vitamínov, vďaka zodpovednému a správnemu výberu zdravotnej poisťovne viete predísť aspoň neželaným výdavkom za lieky a dietetické potraviny pre vaše deti.52

Rozpoviem vám môj osobný príbeh posledných dní, kedy som si povedala, že je super mať po svojom boku správneho partnera nielen pre život, ale aj pre zdravie našej rodiny. Pred necelým mesiacom sa nám narodila naša Terezka. Toto naše malé Žieňatko je pre mňa dôkazom, že láska k dieťaťu sa naozaj násobí a nie delí. Že zázraky sa stávajú každý deň, len ich treba vnímať srdcom aj v maličkostiach. Zaľúbila som sa do nej hneď ako mi ju dali prvýkrát do náručia. Po prvom pôrode mojej prvorodenej dcérky Paulínky a druhom tehotenstve, ktoré skončilo nečakane smutne - v 13. týždni spontánnym potratom, k nám prišla Terezka, naše drahé druhorodené dieťatko. Ukázala nám, že aj po neľahkých životných búrkach môže prísť do nášho života opäť šťastie. Stavy po strate dieťatka sú veľmi náročné, nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Raz som sa dočítala, že aj žena po strate dieťatka prežíva svoje šestonedelie, ale málokto toto neľahké obdobie v jej živote vidí a akceptuje. Sama som o strate nášho malého anjelika nedokázala dlho hovoriť, mala som pocit zlyhania sama pred sebou a snažila som sa to celé pochopiť, prečo práve ja. Bola som naštvaná na všetko a všetkých, ale hlavne na seba. To, čo sa stalo, otriaslo aj naším, dovtedy bezproblémovým, vzťahom. Preto dnes ďakujem nebesám, že sme to ustáli, dostali silu ísť ďalej a nebáli sa skúsiť to ešte raz. 

Tehotenstvo s Terezkou bolo ukážkové, aj keď v čase korony boli pre mňa obmedzenia v rámci potrebných tehotenských vyšetrení trošku obmedzujúce. V 40. týždni tehotenstva, keď sa tehotenstvo blížilo do finále a vzhľadom na to, že bol môj zdravotný stav a lekársky nález viac než v poriadku, som sa odhodlala po konzultácii s lekárkou na VBAC, teda na prirodzený pôrod po cisárskom reze. Počúvala som o tom, že svojmu dieťatku nemôžem dať nič lepšie ako  to, že prejde prirodzene pôrodnými cestami. Ako sa lepšie spúšťa mliečko a ako budem behať ako laň už po niekoľkých hodinách od pôrodu. Nuž, ani laň nebehala, skôr taká zranená srnka, ktorá si nedokázala kýchnuť ešte ani na 4. deň po pôrode. Ani mlieko spočiatku netieklo potokom a ani moje dieťa nemalo ideálny zdravotný štart. A tak som sedela zúbožená na vankúši s otvorom na nemocničnej stoličke, tlačila do seba výživnú nemocničnú stravu a dumala. Bolo to správne rozhodnutie? Snažila som sa hľadať dôvody a premýšľala nad tým, či bolo moje rozhodnutie rodiť prirodzene, správne. Napokon som dospela k záveru, že nebudem zbytočne lamentovať a dôležité je, že sme už konečne spolu ♥.

Moja dcéra mala extrémne vysokú žltačku, silný zápal spojiviek a novorodenecký exantém, aký údajne nevideli na pediatrickom oddelení už pekne dlhú dobu, po celom tele. Ostávali mi len oči pre plač. Vždy, keď som sa na ňu pozrela, bolo mi hrozne ľúto a neubránila som sa slzám. Nemyslela som si, že mnou tento popôrodný stav - kolotoč šestonedelia plný emócií, zatočí tak skoro a až tak veľmi, a to dokonca pri druhom dieťati. Našťastie, zakrátko sa veci pohli správnym smerom a mala som šťastie aj na správnych lekárov. No hneď po návrate z pôrodnice sa nám začali kopiť návštevy lekárov a elektronické recepty - od pediatričky, očnej lekárky a u kožnej sme za tých pár dní viac než často. Za všetky tie lieky človek často zaplatí aj niekoľko desiatok eur. Tie peniaze neľutujem, božechráň, skôr som rada, že nám s doplatkami za lieky v dnešnej neľahkej dobe niekto pomôže. Popri tom všetkom strese a behaní po lekároch som zabudla, že Terezka, ako detský poistenec Union zdravotnej poisťovne, má nárok na vrátenie doplatkov za lieky v neobmedzenej výške.

Viete, že Union zdravotná poisťovňa preplatí všetkým svojim detským poistencom, od ich narodenia až do veku 17 rokov, doplatky za všetky lieky, ktoré dieťaťu predpísal lekár a sú čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia, a to dokonca do neobmedzenej výšky? Podmienkou je, aby rodič, ktorý žiada o vrátenie doplatkov, bol tiež poistencom Union zdravotnej poisťovne, alebo mal už podanú prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne a nebol vedený na zozname dlžníkov v Union zdravotnej poisťovni. Tieto vrátené doplatky sa však nevzťahujú na takzvané voľnopredajné lieky a výživové doplnky, ktoré si v lekárni sami zakúpite. 

Ako na to? O vrátenie doplatkov za lieky pre svoje dieťa, ktoré často predstavujú nemalé výdavky z vášho rodinného rozpočtu, môžete požiadať ako rodič alebo zákonný zástupca prostredníctvom online pobočky poisťovne cez konto dieťaťa, ktoré vytvoríte jednoduchou registráciou poistenca a získate tak prístup k účtu. Výhodou online pobočky je, že vám umožní lepšie komunikovať so svojou zdravotnou poisťovňou a mať tak okamžitý prístup k svojim údajom. Následne si priamo v online pobočke aktivujete benefit "Doplatky za lieky"ktorý si stačí aktivovať iba raz, benefit doplatky za lieky tak bude aktívny natrvalo, až kým ho vy sami nedeaktivujete. Zároveň pri aktivácii benefitu nezabudnite uviesť e-mailový kontakt a hlavne váš bankový účet, na ktorý vám bude poisťovňa zasielať vrátené doplatky za lieky vášho dieťaťa. Je super, že pre vrátenie týchto doplatkov za lieky a dietetické potraviny si nemusíte odkladať pokladničné bločky a ani dokladovať platby - Union urobí všetko za vás. Po aktivácii benefitu sami uvidíte vo vašej online pobočke automaticky zrátané všetky doplatky za lieky zo zoznamu kategorizovaných liekov a dietetických potravín, ktoré dieťaťu predpísal lekár a boli vydané v lekárni na území Slovenska. O vyplatenie doplatkov môžete požiadať kedykoľvek, no najneskôr do 30. júna nasledujúceho roka. Aj keď sa tento konkrétny benefit "Doplatky za lieky" nevzťahuje na očkovacie vakcíny, Union ako jediná zdravotná poisťovňa prináša možnosť požiadať o finančný príspevok na zakúpenie vybraných nepovinných očkovacích látok - v rámci ďalších benefitov pre deti.

Okrem toho si v online pobočke môžete z pohodlia svojho domova nájsť zmluvného lekára, zubára, máte prehľad o svojich výdavkoch za zdravotnú starostlivosť a tiež vidíte, kde, kedy a u akého lekára ste absolvovali vyšetrenie, čo lekár vykázal do zdravotnej poisťovne a koľko mu vaša poisťovňa za vyšetrenie zaplatila. A okrem toho, že o všetky benefity viete požiadať online, bez nutnosti posielania písomnej žiadosti, môžete si jednoducho zmeniť aj svoje osobné údaje či požiadať o preukaz poistenca bez toho, aby sme museli chodiť na pobočku poisťovne. Takže šetríte nielen peniaze, ale aj váš vzácny čas. Jednoducho povedané, s Union online pobočkou máte doslova všetko pod palcom

Vraví sa, že zdravie si za peniaze nekúpime. No občas môžu byť na ceste za naším zdravím veľmi dôležité. V dobe nekonečných poplatkov a doplatkov je skvelé mať po svojom boku partnera pre zdravie, ktorý nám pomôže postarať sa nielen o naše zdravie, ale aj ušetriť. Stačí sa iba nebáť vykročiť z komfortnej zóny, urobiť malú zmenu a v pravý čas sa správne rozhodnúť. Čas na prechod do Union zdravotnej poisťovne máte ešte do konca septembra. Ako odmena na vás čakajú okrem kvalitného partnera Union, ktorý bude stáť po vašom boku na ceste za zdravším JA, aj extra výhody a zľavy pre vaše zdravie vo vybraných zdravotníckych zariadeniach a zmluvných parterov po celom Slovensku. Zmeňte svoj život k lepšiemu, už dnes.

----------

Tento článok vyšiel s podporou Union zdravotnej poisťovne52

Ďakujem za preklilky 🙂 prihláška vyplnená ☺️

21. sep 2020

Fajn Reklama 😊

21. sep 2020

Reklamná kampaň roka,,, keď je union taka skvela, tak prečo automaticky nevráti peniažky... Napr. Za lieky, za zubára, za dentálnu... Nočo je dobre, že musím prísť domov posielať bloky a vytvárať konta.... Veď nedalo by sa to ľahšie však... A áno som poistenec unionu takže.. Fakt sa mi doma nechce zakladať tie blbé konta a všetko fotiť a posielať

21. sep 2020

@vivienvnukova to isté aj dôvera 😏

22. sep 2020

Nám šetrí peniaze naša doktorka. Predpisuje nám lieky bez doplatku, alebo s nízkym doplatkom, lieky vyrábané priamo v lekárni, ktoré sú lacnejšie ako od farmaceutickych firiem a pritom majú rovnaké zlozenie. Odporúča len také lieky, ktoré nie sú zbytočné. Tento článok sa mi nepaci. Je to len hlúpa reklama, zavádzanie. Každá poisťovňa má svoje benefity na lákanie nových poistencov, vďaka nám sa majú ako prasatá v žite. A myslím si, že autorka tohto článku nemá ani páru o tom, keď niekto naozaj musí obracať každé euro v ruke, lebo vtedy sa nehladi na zloženie pracieho prášku či plienok a taká mamička nemá z

22. sep 2020

A taká mamička nemá zbytočné peniaze na ergonomické nosiče. Začínam mať pocit, že modrý koník je už len o reklame a bazari. Škoda.

22. sep 2020