redakcia
10. dec 2020
3892 

Zdravé dýchanie vďaka inhalátoru

Nádych, výdych, nádych… Nie vždy je to také jednoduché. Dýchacie cesty detí aj dospelých často trápi mnoho problémov. Od alergií cez astmu až po akútne respiračné ochorenia. To všetko nám môže dýchanie skomplikovať. Našťastie, existujú cesty, ako sa týmto problémom vyhnúť, predchádzať im i liečiť ich prírodnou formou. A jednou z nich sú aj čoraz populárnejšie kompresorové inhalátory.

Pred pár rokmi by ste pravdepodobne pri zmienke, že doma máte inhalátor, boli za blázna. Dnes sú ale títo šikovní pomocníci bežnou súčasťou výbavy mamičiek s malými deťmi, predovšetkým predškolského veku. A väčšina z tých, ktoré si ho už vyskúšali, naň nedá dopustiť. Poďme sa im teda pozrieť na zúbok. Čím sú také výnimočné a schopné získať si také množstvo priaznivcov z radov rodičov?

Čo to vlastne ten inhalátor je?

Kompresorový inhalátor je zariadenie, ktoré pomáha pri liečbe a prevencii respiračných problémov ako sú nádcha, kašeľ, prechladnutie, laryngitída, astma, bronchitída, zápal priedušiek či pľúc. Je určený na lepšie zacielenie liečby dolných dýchacích ciest, keďže vďaka nebulizovaniu liečiva na drobné čiastočky zabezpečuje ich dopravu až priamo do pľúc, kde môžu pôsobiť lokálne, čím sa urýchli nástup liečby. A riešením nemusí byť hneď liečivo z lekárne. Najlepšie prečistenie a zregenerovanie dýchacích ciest dosiahneme inhalovaním slanej vody (určenej minerálnej vody alebo fyziologického roztoku). Tá pôsobí tak terapeuticky, ako aj preventívne, a môže nám dopomôcť k zbaveniu sa nečistôt usadených v dýchacích cestách, napríklad spôsobených aj nosením bavlneného rúška. 

Ako inhalátor funguje?

Princíp fungovania kompresorového inhalátoru je rozprašovanie tekutiny na mikroskopické čiastočky - aerosoly. Tieto malé kvapôčky sa ľahšie dostanú až do dolných dýchacích ciest, a tak môžu pôsobiť tam, kde ich je potreba. Z dávkovača, v ktorom sa nachádza rozprašovacia tryska, sa tento aerosol dostáva za pomoci kompresora, ktorý prúdom vzduchu poháňa mikrokvapky do masky, odkiaľ ich my pohodlne vdýchneme bez toho, aby sme museli vynaložiť akékoľvek úsilie. Práve preto je inhalovanie vhodné už pre malé deti. Môžu pohodlne inhalovať pri hre či sledovaní televízie. 

Prevencia i liečba

Trpí vaše dieťatko častými nádchami? Kašľom? Trápia ho alergie či astma? Inhalátor sa môže stať vaším spojencom, keď ho budete najviac potrebovať. Škôlkarské bacily viac nedostanú šancu. Inhalovanie pri prvých prejavoch má schopnosť začínajúcu chorobu zastaviť alebo urýchliť vyliečenie. Okrem toho, veľa detí predškolského veku trpí nadmernou tvorbou hlienu v dýchacích cestách a s ňou spojeným ťažkým zaspávaním a nepokojným spánkom. Aj od týchto neduhov inhalátor uľaví tým, že dýchacie cesty prečistí.

Spraviť si z inhalovania rituál pri čítaní rozprávky či sledovaní večerníčka môže doslova zmeniť život. Táto forma prevencie je nielen neškodná, pretože je prírodná, ale je tiež maximálne pohodlná a pri troche fantázie aj zábavná. Inhalátor Nami Cat v dizajne roztomilej modrej mačičky navyše deti zaujme milou tváričkou, v detskej izbe nepôsobí rušivo a už vôbec nie dojmom strašidelného prístroja. A tak ho ochotne budú používať aj tí najmenší. 

Avšak ani rodičia nebudú o nič ukrátení a deťom môžu ísť pozitívnym príkladom. Vďaka dvom veľkostiam masiek je inhalátor vhodný pre malých i veľkých, a tak má dieťatko priestor skamarátiť sa s ním prostredníctvom rodiča. Pretože ani dospelí by na prevenciu a prečistenie dýchacích ciest nemali zabúdať. 

Kompresorový inhalátor ako šikovného pomocníka v prevencii a liečbe ochorení dýchacích ciest využijete kedykoľvek po celý rok. Ušetrí vám nielen množstvo hodín v čakárni u lekára, ale tiež nejaké to euro za lieky proti kašľu. A hlavne, inhalovanie minerálnou vodou či fyziologickým roztokom je úplne prírodné a nezaťažuje organizmus nežiadúcimi látkami. Takže ešte raz… Nádych, výdych, nádych… 

----------

Tento článok vyšiel s podporou Celimed

Toto je sice pr clanok, z vlastnej skusenosti vsak odporucam sledovat mamickam aj jednu vlastnost.. A to hlucnost. Inhalator je skvela vec, za seba vsak mozem povedat, ze som presne kvoli hlucnosti zvolila ultrazvukovy inhalator. 19 mesacna chce inhalovat aj sama, ked protestuje 3.5 rocna, dam jej to ked spi alebo pozera rozpravku.

12. dec 2020

@slamocka mas pravdu. My sme kupili inhalator ktory vrci takym motorčekom ze ked som dcerke chcela citat alebo pustit rozpravku tak to muselo mat grady.teraz sme uz dlho nenasavali 😊🙃

12. dec 2020

@slamocka a aky prosim Vas mate? 🙂 ja uz dlho uvazujem nad kupou 🙂 Dakujem 🙂

12. dec 2020

Ahojte.Takze takýto inhalator je aj na astmu? Nechápem preco mne moja doktorka povedala ,že pri astme ho nemôžem lebo ma zadusí🤦 Takže ja ako astmatik môžem takýto inhalator? Pomôže mi to? Ďakujem 🤗

12. dec 2020

@slamocka aj mňa by zaujímalo, aký sa vám osvedčil...cca po 3 rokoch mi odišiel Omron c28pp

13. dec 2020

@slamocka aj mna by zaujimalo ktorý typ máte

13. dec 2020

@elkakk
@adazdca
@ma_mi
@dadka_bb Laica Ultrazvukový inhalátor MD6026

Dlho som vahala aj nad kompresorovym Omronom, ktore si mamicky chvalia, ale videla som video ako to pani na youtube porovnava s Laicou. A ten zvuk rozhodol za vsetko. Som velmi spokojna. Mame ho asi 2 mesiace, je maly lahucky, prenosny. Minusy, ktore ma a o ktorych som vedela, lahko sa moze prevratit (riesim to tak ako ine mamicky, ze ho dam do hrnca a pri najmensej lahucko pridrziavam) , dychacia trubica nie je az taka dlha ako pri inych. Ma jednorazove nadobky na pouzitie (do ktorych sa leje liecivo). Mali by sa po kazdom pouziti vymenit. Inhalujeme predovsetkym Vincentku a po 15 pouzitiach nevidim na tej nadobke ziadne zmeny. Teda pouzivam bezproblemovo opakovane. Ma ich 40, takze naozaj vydlzia dlho... Staci to len dobre oplachnut a vysusit.

Este je rozdiel, ultrazvukovy typ nie je vodny na rozprasovanie hustych olejnatych lieciv. Teda ak maju deticky nejaku vaznejsiu zdravotnu diagnozu, kde potrebuju inhalovat lieky, asi sa to pre ne nehodi.

Kazdopadne, za nas odporucam. Pre celu rodinu..

@danuwa Inhalator vam pri astme a alergii urcite pomoze. Aky typ vsak potrebujete, musite prekonzultovat s lekarom. Skuste nazor ineho odbornika.

13. dec 2020

@slamocka Ďakujem 😊

13. dec 2020

@slamocka vďaka za odpoveď😘

14. dec 2020

@slamocka dakujem krasne

14. dec 2020

@slamocka dakujem 🙂

14. dec 2020

Môj maly síce inhaluje každý deň už 2 roky a ro prvý rok života 5x denne a odvtedy 3x denne ale hluk už nám nevadí,práveže je to super,lebo pri ňom zaspáva aj na obed aj večer takmer vždy 😁

20. dec 2020

@danuwa moji chlapci majú astmu. A je to super pomocník od kedy ho máme neboli sme chorý tak žeby sme museli k doktorke asi 2roky. Samozrejme ďalej užívame aj sprej ale pohoda

21. dec 2020

ja som tiez zvazovala ci ultrazvukovy ci kompresorovy, nakoniec som sa rozhodla pre kompresor, lebo som sa docitala, ze do ultrazvukoveho nemozu ist vsetky lieciva vraj

22. dec 2020

Máme kompresor a sme spokojní. Používame do neho Vincentku. Je to skvelá vecička.

3. jan 2021

My máme kompresorovy microlife už 5rokov sme spokojný dávame vincentku a yabro.a čo sa týka liečiv tuším existuje len jeden liek čo sa dá inhalovat a to je ambrobene....iné nie sú či???

10. jan 2021

Začni písať komentár...

Odošli