runnerka
3. máj 2017
596 

Sme v tom obaja? Každý piaty budúci otecko je "tehotný"

„Ahojte žienky, chcem sa spýtať, či ste sa s niečím podobným stretli aj u vašich mužov. Mám pocit, že môj drahý je tehotný namiesto mňa....,“ začína príspevok v téme pod názvom Couvade syndróm.

„Prvý trimester mi bývalo zle, nevoľno, na odpadnutie, mala som problém dlhšie stáť na jednom mieste. Môj drahý, odkedy sa potvrdilo moje tehotenstvo, takmer každé ráno zvracal, a strašne mu začalo chutiť, vďaka čomu pribral doteraz už asi 8 kg, zatiaľ čo ja som doposiaľ do 16. týždňa nepribrala ani miligram, dokonca som tuším kilo schudla (pritom som strašne chudá bola už pred otehotnením a snažím sa pribrať už 6 rokov...). Inak je plne schopný, nie je troska, nešlo ani o črevnú virózu, nebol v strese, na bábätko sa od začiatku teší, príde mi aj náladovejší a taký rozšafnejší, občas ako malý... Mám pocit, že môj drahý natoľko súcití so mnou, že sa jeho telo rozhodlo príznaky tehotenstva prežiť namiesto mňa,“ zveruje sa budúca mamička.

Couvade syndróm

Couvade syndróm alebo syndróm tehotného otecka, či syndróm solidárneho tehotenstva je pomenovanie pre stav, kedy partner tehotnej ženy trpí rovnakými príznakmi ako budúca mamička.

Jedna z mamičiek z Koníka si spomína na „tehotného kolegu“ jej manžela nasledovne.

„No tak kolega môjho muža bol doslova tehu s manželkou. Odkedy mala prvý pozitívny test, tak dotyčný ani jedno pivo, vraj čakajú bábo. Dokonca nešiel ani na služobku, vraj on lietadlom nepoletí, lebo čakajú bábo. A prežíval všetko až do pôrodu. Po pôrode ho to vraj prešlo, vraj chlapi mysleli, že bude aj kojiť, ako sa na to celé namotal. Vraj to pre neho bolo celé také, ako keby to prežíval sám. Vraj si aj dával strašne pozor čo zje, aby hento, aby toto, aby to nebolo nezdravé, že s ním nebolo k vydržaniu. Najväčší gól bol pôrod, to chalani mysleli, že ho prekotí, bo on bol ako na ihlách. Vraj mysleli, že povezú sanitkou nakoniec jeho. Mal aj poslíčkov za svoju ženu, chudáčisko...“

Príznaky "tehotenstva" u budúceho otecka

  1. Ranné nevoľnosti - zvracanie alebo nutkanie na zvracanie. Kým u žien sú tehotenské nevoľnosti spájané so zvýšením hladiny ženských hormónov, u mužov skôr pôjde o následok úzkosti a obáv o partnerku. 
  2. Úzkosť. Áno, aj toto je jeden z príznakov. Ak je otecko príliš empatický, aj on prežíva nám mamičkám známe nepokojné noci, búšenie srdca a stress z blížiaceho sa pôrodu.
  3. Pálenie záhy
  4. Prírastok na váhe. Budúci otecko predsa nenechá mamičku zjesť všetko samú. Veď aj on sa cíti zle a je pod stresom. Keďže stresový hormón zvyšuje hladinu inzulínu a krvného cukru v krvi, jeme aj vtedy, keď reálne hladní nie sme.
  5.  Zmena v sexuálnom živote.  Môže sa prejaviť zvýšenou aktivitou alebo naopak zníženou aktivitou. Otecko má z rastúceho bruška rešpekt, nechce bábätku ublížiť.  Aj už spomínaný stresový hormón môže prispieť k zníženiu libida.
  6. Bolesti hlavy, zubov, brucha
  7. Náladovosť.  Tá je u žien spôsobená hormonálnymi zmenami. U mužov sa za náladovosťou opäť pravdepodobne skrýva nervozita.
  8. Hnačka alebo zápcha
  9. Nespavosť
  10. Zväčšujúce sa prsia

Každý piaty 

Podľa odhadov je "tehotný" každý piaty muž. Náchylní na tento syndróm sú partneri prvorodičiek alebo partner z páru, kde sa snažili o bábätko neúspešne dlhšiu dobu.

A pikoška na záver.

Viete ako vzniklo pomenovanie Couvade syndróm?

Výraz "couvade" je odvodený od francúzsko-baskického slová couver. Vo voľnom preklade znamená sedieť na vajciach alebo liahnuť sa.

Rituál zdieľaného tehotenstva tu už ale existuje dlhšie. Pochádza od juhoamerického kmeňa Indiánov Bororo, v ktorom sa verí, že ak muž prežije všetky útrapy ako žena, podarí sa mu  odlákať zlých duchov, ktorí by mohli ohroziť jeho partnerku i novorodenca.

#tehotenstvo #couvade_syndrom #tehotny_chlap #zdravie #tehotny_muz

Foto: pexels.com

Začni písať komentár...

Odošli