simapett
13. dec 2019
2577 

Ako prežiť babätkovskú nespavosť

Tak milé spolubojovníčky, v prvom rade chcem upozorniť, že tento článok rozhodne nie je žiaden návod na to ako magicky naučiť svojho drobca spať. Nedozviete sa tu žiadne zlepšováky, ani finty, ani chmaty ako ratolesť začarovať, aby prespala celú noc, alebo aspoň polovicu noci, alebo aspoň dve sústavne hodiny, tak teda aspoň jednu jedinú hodinu...tento článok je skôr pre nás, pre hŕstku zúfaliek, ktoré viac nespia ako spia. Pre nás, ktorým v žilách koluje snáď už len káva, zelený čaj a strašne veľa cukru. Pre nás, ktoré sme bledé, zodrané ale neskutočne milujúce.

Moja drahá Kristína nikdy nepatrila k deťom ktoré by spánok vyslovene milovali. Tomu dennému spánku nikdy veľmi neublížila, no do tretieho mesiaca spala v noci celkom fajn. Bola hore snáď len 2x za noc a to aj vtedy, keď som kojila. Prvé zobúdenie zvyčajne prichádzalo po 6 hodinách od uspatia. Keď si na ten luxus teraz spomínam, vidím to celé ako sci-fi. Ale čo potom? Potom prišiel 3.mesiac a moja drahá dcéra začala štrajkovať. Hovorím si „wow, možno mala len zlú noc“ potom nasledovalo zlý týždeň, mesiac a už sú to takmer 3 zlé mesiace čo zvádzame s nočným spánkom boj.

Za dobrú noc považujem tú, keď sa malá zobudí „len 4x“ ale tých nocí je veru málo. Áno, áno, boli sme u lekárky. Malá je, Bohu vďaka, zdravá. Mám načítane všetko aj o spánkovych regresiách...

Čo nasledovalo potom pozná asi mnoho z nás. Začala som gúgliť, zisťovať, pýtať sa kamošiek a známych ako tento problém vyriešiť. V podstate mi môj pseudo-prieskum priniesol len 2 riešenia a to:

  • Prežiť to, pretože je to bežná vec.
  • Rôzne návody ako sa z tohto začarovaného, kofeinom voňaveho problému dostať.

Samozrejme som začala čítať rôzne knihy a príručky, sledovala som všeliaké videá ako dieťa nechať zaspať samé a podobne. Do každého návodu som sa pustila s vervou a s nádejou, že toto bude u nás určite fungovať.

No nefungovalo nič. Problémom som zjavne ja. Nevedela som proste malú nechať samú, keď začala plakať. Nedokázala som k nej, uplakanej, chodiť po intervaloch, vyčarovať jej úsmev na perách tým, že som sa zrazu zjavila, no následne opäť „opustila“ a nechala ju fňukať ďalej. Viem, že je to o pevnej vôli, no zjavne ju v tomto ohľade nemám.

Výsledkom bol vždy len rozhádzaný režim, preúnava e ešte horší nočný spánok. V hlave som mala výčitky svedomia a pred očami Kristínin pohľad alá „mama, ty si ma zradila!“ Nevedela som ako ďalej, makarón mi našťastie začal v noci pomáhať a k malej si na pár hodín ľahol on. V hlave ma však stále žralo, ako je možné, že sú deti, ktoré prespia celú noc, no a potom sú tú takéto malé Kristíny, ktoré sú hore každú chvíľu. Ďalej som hladala rôzne rady a diskusie až som natrafila na jeden koment od neznámej ženy, ktorá napísala „treba sa riadiť potrebami dieťaťa a nie univerzálnymi radami z kníh!“ Táto veta vo mne zarezonovala a povedala som si DOSŤ!

Celé som to proste prijala. V hlave som sa nastavila na režim „To dáš Simona!“ a prestala som rátať koľkokrát sme boli za noc hore. Upustila som od myšlienok na to, aby som nechala Kiku vyrevať. Jednoducho to je tak ako to je. Neviem či má zmysel v jej 6 mesiacoch hovoriť o nejakých spomienkach, no chcem, aby cítila,že tu pre ňu som a je jedno či je to 100x, alebo 2x za noc. Raz to prejde a príde obdobie, kedy ju budem nasilu ťahať z postele no dovtedy to proste prežijem.

Toto moje prijatie mi síce pri vstávani kávu nenaleje, no i keď to znie nereálne, posilnilo ma a celé toto obdobie príjmam viac s pokorou. Viac si opakujem, že koľké mamičky by boli šťastné, keby bolo jediným problémom ich detí časté nočné vstávanie.

Čo som tým všetkým chcela vlastne povedať? No, že to vstávanie nie je „med lízať“ . Je to skôr mordor, no treba veriť v lepšie zajtrajšky. Možno sa to celé zmení o týždeň, možno o mesiac a možno až o dva roky, a i keď je to kríž, človek vlastne nemá na výber.

O chvíľu prídu zuby, prvé choroby, očkovania a to moje vrešťadlo bude opäť potrebovať mojú blízkosť ešte viac...a ja tu budem! Je jedno či to bude 100x, alebo 1000000x.

Tak drahé spolubojovníčky v klube ,,nespavých“ už to len vydržme a zalejme si ďalšiu kávu!

Blondínka v Benátkach

Presne ako u nas ja uz mam druhu taku ,,Kristinku,,... Prva zacala spavat celu noc niekedy v 4 rokoch samozrejme od narodenia sa jej intervaly predlzovali, a teraz mam take iste strasidielko niekedy sme aj 10 x hore, presne ako pisete uz to neratam, necitam navody ako na to proste to zijem a dufam, ze sa to casom opat zlepsi🙏

13. dec 2019

Juuj toto poznám...dvoch synov mám takých po sebe😂

15. dec 2019

Chapem, prezila som detto, po dvoch rokoch nespania, som sa zapisala dobrovolne medzi zombie. Potom prisla stastna chvila, ze som prespala celu noc, slzy mi tiekli prudom.

15. dec 2019

Ja už som sa musela naučiť, prespať noc, po tých skoro 4 rokoch ( mňa syn budil ešte v tehotenstve 🙂, keďže syn už noci prespáva. Držím palce a želám silu. Prispôsobiť sa synovi je aj moja cesta.

15. dec 2019

Presne,super článok ako by som to ja pisala,tiež som tú nespavosť syna stále chcela riešiť,ale uz som rezignoval,teším sa z toho, že je zdravý, rozkošný chlapček a viem,že mi raz to naše spoločné ponocovanie bude chýbať a budem s láskou na to spomínať 😊🤗💙

15. dec 2019

Makaron to je manžel či priateľ?😂😂😂

15. dec 2019

Moja mladsia ma 3,4 roka a v noci 4-5 x hore. Cikat, mlieko, cikat, zly sen,...
Uz som si zvykla....ked jej nedam to mliecko aspon trosku uz nezaspi. Skusali sme vsetko mozne...raz snad prespi celu noc😂😂😂

15. dec 2019

Staršia bola taka ista. Teraz ma 4,5 a este sa sem tam zobudi😂

15. dec 2019

Ked bol syn babatko, tal vzdy ked sa budil som pozerala na hodiny a rano vymenovavala muzovi, kedy a kolko sme boli hore... Ze od 3, 15 do 4,05 som s nim chodila z obyvacky do kuchyne, ze od pol piatej sme spali v kresle atd, atd. Potom som si povedala, ze kaslem na to, prestala som to ratat, nesledovala som cas..... A neviem akym zazrakom... Rano som bola ovela menej unavena a zmorena. A ozaj som nevedela, ci som bola hore 2x alebo 8x ci 12x a zrazu sme zacali velmi normalne spat. Az to preslo do obdobia, ked sme asi pol roka, mozno aj viac vstavali okolo 10,30-11,00. Yes. Zelam dobre noci mamam aj detom.

15. dec 2019

Super napísané, my budeme mat 1 mesiac, no spánok u nás je veľké tabu, už sme obaja vyčerpaní, verím, že to prejde a raz sa znovu vyspím, no princeznu nedáme za nič na svete👍

15. dec 2019

Moj milacik ma uz 16 mesiacov a budi sa uz 6ty mesiac kazdu hodinu niekedy len pol hodinku a musi si cucnut cicik,za noc hore 15 az 25krat.uz som si zvykla ,sak naveky to trvat nebude🙂vydržiim .prvy syn sa budil kazde dve hodinky az do šiestich rokov ,tak tento naš zazrak je ešte lepši.tatino sa odstahoval do obyvačky a my mame aspom spalnu celu pre seba,ale tiez neviem ako to ze uz mi ten spanok ani nechyba..

15. dec 2019

Mala má 11 mesiacov a budí sa na kojenie ako novorodenec každú hodinu a pól. Do piateho mesiaca som cez moc aj uspávania, v šatke alebo kočíku. Mám malú pri sebe a otecko šiel k synovi do detskej. Spánok mi nechýba.

15. dec 2019

Krásne napísané ☺️ Veľmi povzbudivé... my síce takého "Kristínka" nemáme je pravda ze ma len 4m a v podstate stále prespal noc celkom dobre na občasné hľadanie cumla a zobudenie sa na sny a vsak tieto posledné noci sú nejaké divne takze bojím sa ze sa meni na "Kristína"🤦🏼‍♀️(idu nám aj zuby) takze jedna noc super druha rev tretia super 4ta rev... on ma taký hlas (všetci vravia ze keď vyrastie tak ho bude mat pekný hrubý) myslím, ze susedia si to práve takto nehovoria😄 Ako ho predtým skoro nič nezobudilo teraz ho zobudi každé buchnutie a to sa blizi Silvester a ja uz teraz mam z toho hrôzu 🤦🏼‍♀️ Cez deň mrnci lebo ma reflux a cely deň sa mu chudakovi niečo vracia zo žalúdka a keď nie to tak zuby 🤦🏼‍♀️ A ja nestíham pit ani vodu takze ma fajne boli hlava ci co... ale presne ako si napísala majú len nás a MY sme tu pre ne...❤️❤️❤️

15. dec 2019

@letfenixa a kedy uz prespia celu komplet noc??😄

15. dec 2019

🙂 mam doma maleho nespaca ... uz ako tehotna som vstavala kazde 2 hodiny / na malu potrebu / Maly sa narodil a nocne vstavanie pokracovalo kazdu hodinu ... ak bola dobra noc tak raz za 2 hodiny ..... vravela som si " je to len obdobie, prejde to " ....... opakovala som si to den co den , mesiac co mesiac az som to nocne vstavanie brala ako samozrejmost 🙂 stale som sa upokojila slovami " cez den je ako anjelik aj ked tomu spanku vela nedal " ...... aktualne mame 2 roky :D nocne budenie sa predlzilo ... no som rada, ze mam zdrave dieta ! ... cez vikend mi manzel pomahal tym, ze ma nechal vikend co vikend vyspat a rano si maleho braval a nosil mi ho len na kojenie 🙂

15. dec 2019

@bea821 mne sa tak do 6 rokov budil prvorodeny ... druhorodeny bol spac a tretorodeny spanok akosi tiez nema v laske 🙂 ...... no je to zlaticko aj ked .... ten spanok .... ach :D

15. dec 2019

Tak aj ja sa pripajam k vam nevyspatym maminkam...ja som tiez mala zo zaciatku luxus, ked bolo nocne kojenie 2-3x za noc...zmenilo sa to v jeho cca 8 mesiacoch a bojujeme stale (teraz ma skoro 15 m)...su noci ked je aj 16x hore...a najhorsi pocit, ked uz dieta zaspi a hovorim si, ze uz mozem aj ja zase zaspat a on sa v ten moment zas prebiere a ja mozem uspavat odznova...a ked sa to stane aj 3x za sebou, som zrela na psychiatriu 😄 ale vyrevat by som ho tiez nevedela nechat

15. dec 2019

Boze ako by som o nasej malej čítala no 14r. dozadu.
Tiez bola to babo ktore nepotrebovalo spat a ak aj spala tak len 5 min aj to na rukach vsetci sme sa vystriedali manzel,stary rodičia no katastrofa.
A to este fungovat cez den okolo staršieho súrodenca.
Ale prešlo ju to chvála bohu zhruba okola 1r. a potom lepsie spiace dieta si neviem predstaviť .

15. dec 2019

Moja slečna sa budila 15-20x za noc, vo veľa prípadoch som nestihla ani zadriemat, vyzerala som fakt hrozne.😩 V roku sa to seklo a od vtedy sa zobudí max.raz za noc.
Je to ťažké obdobie,ale úplne ťa chápem, že ju proste nevieš nechať vyplakať, ja som to tiež nedokázala. Posielam aspon takto virtuálne silu a držím palce, nech sa tie vstávačky zlepšia 😊

15. dec 2019

Našla som sa vtom clanku ale ze uplne, riesim tiez nocny spanok🙂

15. dec 2019

Ja som chronicky nevyspata od narodenia syna pred 18 rokmi 😂 a teraz druhe tehotenstvo a narodenie dcérky , vstavam každé dve hodiny na kojenie.. uz som niekedy na povraz... Ze si to hodím.. a potom ju vidim usmiatu jak lečo a ešte to vydržím.. 😀

15. dec 2019

moja dcéra NIKDY v noci nevystrájala, ani ako mimino. 1x za noc hore a spala do 8,00 rána. My čo máme extrémny problém so zaspávaním. A to od miminka. Teraz má 7 a máme infarktové stavy. Vedome sa akosi nabudí aj cez únavu, ktorá je už vidieť, nepomáha rozprávka, nevie sa upokojiť. Zaspáva 1 hod aj viac. Keď zaspí žiaden problém od malinka.

15. dec 2019

Ja to poznám pri prvom. Po 6m som to prestala počítať ale to som mala iba jeho takže niektoré spánky cez deň som si mohla dať s ním. Druhé bolo do teraz úžasné že prvý krát sa zobudiť o 4? Ja som bola zrazu vyspatá a šťastná.. ale teraz keď nastal v 4m zlom rozmýšľala som čo spraviť? Keďže toho času pri 2 detoch nieje toľko? Musím to prijať a byť naozaj rada za to čo mám lebo naozaj človek sa ani nenazda a deti vyrastú a prestanú nás potrebovať. Ku každému vstavaniu treba pristupovať s láskou. Lebo ako sa staráme my one, koľko lásky im dávame tak toľko sa nam vráti.

15. dec 2019

Ja mam takeho Petka.uz ma takmer 2r aj 4 mesiace ale uplne hrozny spanok mal do 1,5 roka ak nie viac.vstavala som kazdu hodinu, hodinu aj pol max.vzdy musel dostat mliecko.najhorsie som to zvladala do takeho pol roka.on totiz aj cez den spaval max.po pol hodine.vsetky stratene poporodne kila som postupne nabrala,lebo zial u mna sa stresom a nedostatkom spanku nestracaju ale naopak.vsetci ma vzdy utesovali,ze to u kojenych deti tak byva ale teraz ma segra babo a mala jej od cca mesiaca prespi celu noc a tiez je kojena.mne velmi pomohlo,ze som sa zmierila s tym ako to je a necakala,ze dalsiu noc bude hadam lepsie.

15. dec 2019

@bejusicek u nas to začalo v 2 rokoch, celá noc = od 19 do 4 😆, v tych 2,5 uz sem-tam aj dlhšie, teraz ma 3 a niekedy sme uz spali do trištvrte na osem

16. dec 2019

No dievcata, ako vidim je nas viac takychto zufaliek, ale kazdopadne verim, ze to zvladneme a cele to raz jednoducho prejde. Dobre bude! Verim tomu a posielam kazdej vela sil ❤

16. dec 2019

@letfenixa 😂😂😂 ze do 4tej 😄🤦🏼‍♀️A potom mama hrajme sa ci?😄

16. dec 2019

chcem sa opytat ci dieta spi v postielke samo alebo s ami v posteli? u nas sa toto osvedcilo ako najlepsi model, a doteraz spolu spime (ma 6. rokov) 🙂

16. dec 2019

Boooooze ako vam rozumiem! Moj malyma 5 ryzdnov a prave tuto noc sme s muzom uplne rezignovali... Od 1-3:30!!!!sme boli obaja na nohach on uz ani nesiel spat neoplati sa ked vstava o 5tej do prace 😥 no ja som paradoxne celkom v pohode treba sa postarat aj o 3oj rocneho... Vela urobi ranna kava a vela vela magnezia to trosku pomoze aj na bolesť hlavy 👍😊 a jem zasadne od kedy sa narodil moj prvorodenny len sladke ranajky uz ma chlieb so sunkou nedokaze nastartovat 😁

16. dec 2019

@bejusicek no jasné, to uz začal deň naplno, hlavne v zime to bolo kruté

16. dec 2019

@letfenixa 🤦🏼‍♀️🙈

16. dec 2019

My spínkame s malinkou spolu, dneška je to krásnych 9.mesiacov a posledné noci má soplík takže asi 10x za noc hore, niekedy sa len čudujem ako vstanem a bez kávy by som to určite nedala, takže na malých budičov nazdravie ☕️🥱🤗

16. dec 2019

Och poznam.... Taku kofeínovú krv už mám 5ty rok😉😉😉

16. dec 2019

Ano, nespim uz 18 mesiacov. Cakala som ze to bude lepsie ked odstavim ale nie. Kazdym dnom cakam kedy prespi noc...

16. dec 2019

@bejusicek mne 4rocny syn konecne prespi celu noc ale su to len posledne 2mesiace.Nevyspala som sa uz skoro6rokov a este 2-3ma cakaju😬😄rano moje prve myslieenky vzdy zabludia ku kave 🤦‍♀️🙏🤤😄

17. dec 2019

Začni písať komentár...

Odošli