simapett
24. júl 2021
531 

Zodpovednosť je sila

Zodpovednosť je dar. Nikdy však nevieme či nás poteší, alebo prevalcuje. Momentálne som účastníčkou jedného online kurzu, kde padla myšlienka, že zodpovednosť znamená silu a  zrelosť. Nie vek nás robí zrelími či silnými, ale práve zodpovednosť. Zodpovednosť za seba, za rodinu, za svoj tím... Môžme mať 40 rokov, no ak nezvládame zodpovednosť za svoj život a rodinu, vždy  budeme len nezrelí a "slabí" jedinci. 

Niekedy je na nás zodpovednosť zoslaná len tak... z neba... inokedy je nám zverená a je na nás či ju využijeme a dokážeme cez ňu rásť, alebo nás zloží na zem ako facka. 

V mojej bývalej práci som začínala ako pomocná čašníčka, utierala som stoly a pulírovala poháre. Hoci som mala titul a prax, svoju prácu som príjmala s pokorou a snažila som sa ju robiť na 110%. Po dvoch rokoch som začala rásť a dostala som ponuku, aby som viedla jednu z hotelových reštaurácií. Môj šéf mi veril, zveril mi zodpovednosť a ja celá šťastná som ju prijala. 

Hneď v prvý deň som však precitla. Bol mi zverený takmer čisto taliansky tím. Ja som taliansky vedela len slabo, moji čašníci zas slabo anglicky. Mnohí mali dlhoročnú prax. Najstarší z nich mal cez 60 rokov a tak keď sa medzi nimi objavila "mladá žaba z východu" (neskôr som zistila, že ma tak spočiatku volali) neboli príliš nadšení. Vedenie bolo stále zaneprázdnené. Nik na mňa nemal čas, nik ma nazaúčal a ja som sa domov vracala so žalúdkom na vode a nervami. Cítila som sa ako úplný lúzer, ktorý nič nevedel. Makarónovi som po pár dňoch povedala, že to asi nedám, no a ten mi povedal nech spravím ako uznám za vhodné. 

Jedného dňa som zrevala DOSŤ a povedala som si, že sa nenechám viac prehliadať. Cítila som, že na to mám, no bála som sa zodpovednosti. Od toho momentu som sa však začala na všetko pýtať. Bola som otravná a veľakrát som sa cítila trápne, no inak sa nedalo. Počas prestavky som si sadala k vedeniu a bombardovala ich otázkami ako veci fungujú. Veľakrát ma odbili a krútili očami, no mnohokrát mi poradili, dali rôzne materialy a dokonca časom ponúkli cross training. 

Vzala som zodpovednosť do svojích rúk. Počas servisu som zhodila sako a pomáhala svojmu tímu najviac ako sa dalo. Keď som mala čas, chodila som na recepciu a pýtala som sa na všetko čo ma napadlo. Pýtala som si viac úloh, viac zodpovednosti, pretože som cez ňu rástla a cítila som jej silu. Ľudia, ktorí na mňa kedysi pozerali cez prsty si odrazu chodili za mnou po radu. Cítili, že sa môžu na mňa spoľahnúť. 

 Moja práca sa stala mojim koníčkom a mojou silou. Zodpovednosť, ktorá mi bola daná bola pre mňa obrovskym darom,  i keď ma spočiatku desila. Preto sa jej nebojme, príjmime ju a využime ju, lebo nikdy nevieme kam nás môže potiahnuť. 

Netýka sa to len práce, ale aj rodiny a našich vzťahov. 

🔹 Zodpovednosť je dar a sila. Príjmime ju VŽDY! 

🔹 Nebojme sa jej pretože z nás vie urobiť lepšieho a motivovanejšieho človeka. 

🔹 Dovoľme iným spoľahnúť sa na nás hoci občas zlyháme.

Blondínka v Benátkach

Krásne napísané! 🌞
Spomenula si pokoru - cnosť, ktorá sa vytráca. Škoda... 😢 A zodpovednosť na tom tiež nie je najlepšie...

25. júl 2021

Ahojte baby! Krasny pribeh a skutocne poucny a velmi silny s dobrym koncom. No ja slovo ..pokora ,, neznassam nakolko mam pocit ze skutocny vyznam slova , hodnotu slova zneuzivaju politici, veduci a velmi vela ludi. V sucasnej dobe z ,, pokory,, sa stala len otrepana faza. Zial!

25. júl 2021

Úžasné, keby to tak pochopili všetci a nebáli sa prekážok, ktoré nám nemusia vždy uškodit ale niekedy naopak, aký by sme boli... krásne napísané 🙂

26. júl 2021

@gabesz1 vzala si mi to z ust. Ja ked vidim slovo zodpovedni, a zodpovednost chce sa mi vracat. .uz toho mam za 2 roky dost . ..

2. aug 2021

Začni písať komentár...

Odošli