tomiholjubavi
13. dec 2020
1859 

Na Luciu o strašidlách

Dnes je sviatok sv. Lucie, ktorý sa tradične spája s rozprávaním strašidelných príbehov. Preto mi napadlo spísať zoznam niekoľkých zaujímavých "bytostí" z folklóru rôznych národov sveta. Keďže to bude dlhší článok, obkecov vás ušetrím a ideme rovno na vec.

PS: Máte nejakú obľúbenú mýtickú bytosť? Alebo takú, čo Vám v detstve zasievala do kostí strach? Podeľte sa a postrašme sa navzájom 🙂

PS 2: Všetko najlepšie, Lucky. 

10. Banshee

Je ženská bytosť z írskeho a škótskeho folklóru. Má podobu ženy s dlhými rozpustenými vlasmi, často oblečenej v bielych  šatách a šedom kabáte. Je veľmi bledá a jej oči sú krvavé od neustáleho plakania.
Zjavuje sa v noci pod oknami domov, v ktorých má niekto zomrieť. Tu nahlas lamentuje, kvíli, škrieka, alebo spieva pohrebné piesne. Najčastejšie má hlas stareny, no ak oplakáva blížiacu sa smrť mladého človeka, alebo dieťaťa, môže mať hlas dievčaťa. Banshee bola viazaná na rodinu, nie na dom. Keď niekto odišiel do vojny, alebo na cesty, kvílenie víly bol to znak, že jeho návratu sa  príbuzní nedočkajú.  Ak to náhodou čítate z Írska, alebo Škótska, nemusíte sa báť. Banshee boli tradične viazané iba s osobami, ktorých priezvisko sa začína na Mac, Mc, alebo O'.

9. Wendigo

Bol zlý duch desiaci pôvodné americké obyvateľstvo žijúce v okolí Veľkých jazier – najmä kmeň Algoquinov. Prvý Wendigo vznikol z človeka, ktorý spáchal najhorší možný zločin – v čase veľkého hladu sa uchýlil ku kanibalizmu. Tento hnusný akt ho premenil na príšeru, blúdiacu po lesoch, večne hladnú a s nezásytnou túžbou po ľudskom mäse. Wendigo okolo seba šíril hnilobný smrad a  vyzeral ako obeť hladomoru. Medzi ľuďmi sa pohyboval hlavne v zimných mesiacoch, keď boli zásoby jedla malé, a nabádal ich, aby tiež vyskúšali zabiť a zjesť človeka. Hoci len tajne, v lese…tak, aby ho nikto nevidel…No, ak by niekto počúvol tieto šepkania a spravil by tak, okamžite by sa aj sám premenil na Wendigo a viac by mu nebolo pomoci.

8. Vodník

Vodníka tu poznáme všetky -neraz sa vyskytoval v našich detských rozprávkach. No pôvodná slovanská vodná bytosť sa viac podobala postave z Erbenovej balady, než pytačovi Elišky ze mlejna.  

Hovorilo sa, že každá rieka, či jazero má svojho vodníka. Pôvodne to bol obyčajný človek, ktorý sa tam utopil…a zostal. Jeho vzhľad preto pripomínal utopenca. Vodník mohol byť mladý, starý, dieťa, muž, žena…Mohol byť holý, alebo oblečený v zdrapoch…a jeho farba nebola zelená, ale utopenecky nazelenalá. Ako nahnevaný pomstichtivý duch strážil miesto svojho posledného odpočinku a s radosťou doprial každému neopatrnému kúpajúcemu sa rovnakú smrť, akú mal aj on sám. Duše nešťastníkov následne zotročil a držal vo svojej moci. (Toľko na tému Vodníček a jeho dušičky v maľovaných hrnčekoch, že? 😀 ) Okrem toho spôsoboval záplavy, topil zvieratá, čo sa prišli napiť a ničil mlyny. 

Typický vodník, akého poznáme dnes je až výtvorom neskorších storočí. 

7. Draugr

Ak vás straší predstava zombíka, počkajte akú vytuningovanú verziu mali Vikingovia! V starom nordickom náboženstve sa verilo, že duša neopúšťa zem po smrti, ale až po rozpade tela. (Preto bola kremácia veľmi žiadaná.). Ak však došlo k obyčajnému pohrebu, telo sa mohlo premeniť na živú mŕtvolu zvanú Draugr. 

Vyzeral ako rozpadajúca sa mŕtvola, no na rozdiel od “dnešných” zombíkov, Draugr si aj  po smrti zachoval časť svojho intelektu a spomienok. Akurát teraz ho poháňalo čisté zlo – hlavne závisť voči živým, pomstychtivosť, lakomosť, krutosť. Mal nadľudskú silu a keďže už bol po smrti, videl i na druhý svet a poznal budúcnosť. Ak sa rozhodol niekomu zaškodiť, dotyčný mal smolu. Draugr prinášal choroby, búrky a zlú úrodu, lebo svojou prítomnosťou zamoril okolie. Bolo ho veľmi ťažké poraziť, preto bolo lepšie konať preventívne a zosnulému napichať do podošiev topánok ihly, aby nemohol vstať z hrobu.  

6. Upír

Nadprirodzená bytosť udržujúca sa pri živote pitím krvi …Táto špecifická predstava, z nejakých dôvodov, desila ľudstvo od úsvitu antiky. Medzi prvými opísanými upírkami bola sumerčanka Lilitu. Pôvodne neplodná žena, sa silou čistej závisti premenila na sexuálnu predátorku, ktorá kradla novorodené deti, aby pila ich krv a požierala ich mäso. (Lebo viete, presne toto robia neplodné ženy vo voľnom čase…). 

Či vplyvom Mezopotámie, alebo tým, že Lilith prevzali do svojej kultúry Židia a spravili z nej prvú Adamovu ženu a démona…viera v upírov sa rozšírila po celom svete. Extra silnú baštu mala od antiky na Balkáne. V 17.-18. storočí Európu prepadla Vampirománia. Po tisícročiach evolúcie, upírom boli teraz rodinní príbuzní, vracajúci sa z hrobov, aby so sebou na druhý svet vzali ďalších. Strach bol taký intenzívny a viera taká skutočná, že po celom kontinente archeológovia nachádzajú stopy po rôznych preventívnych opatreniach. 

5. Alvastı

Je turecká verzia sibírsko/stredoázijskej ženskej démonickej bytosti. Pôvodná Albasta bola žena ohňa, spájaná so sexuálnou túžbou. No hoci vychádza zo spoločného základu, bytosť, ktorá trápila Turkov mala s originálom pramálo spoločné. Nebola ani ohnivá, ani sexy.

Smrteľne bledá, s vyvrátenými očami, cestujúca v sprievode duší samovrahov, striehla na osoby nečistého svedomia a tie potom trápila pocitom viny. Šepkala im do uší paranoidné myšlienky, napr. že o tom, čo taja sa už vie a čoskoro si ponesú následky za svoje činy. Okrem paranoje a trápenia, démonická žena prinášala i vysoké horúčky, psychické choroby, epilepsiu, porážky, stavy úzkosti a postupné zošalenie. Oh, a tiež kradla kone.  Človek, ktorý spáchal vážny zločin a dokázal ho celý život utajiť, bol na najlepšej ceste po smrti posilniť armády Alvást.

4. Çor

Z mongolských pláni sa po Ázií a Európe rozšírila neviditeľná, z ohňa stvorená bytosť. Pôvodne nazývaná Çor, po prebratí Rusmi premenovaná na Čort a nám známa ako Čert. 

Kým sa čert stal synonymom Satana, existoval ako samostatný tvor. Prefíkaný a manipulatívny, ale nie vždy jednoznačné zlý, Çor obýval schátrané a tmavé miesta. Ak sa nudil, mohol sa zjaviť človeku a hrať s ním hry za sľúbené odmeny. Čerti nikdy nesúťažili poctivo, no niektorí neboli práve najmúdrejší a dalo sa s nimi  vybabrať. Ak sa splnili určité podmienky, mohli ste jedného prinútiť, aby vám dočasne slúžil. Existovali však aj zlí čerti – tí spôsobovali choroby, hlavne psychické a škodili statku i ľuďom. Báli sa železa, ktoré ich mohlo zabiť.

3. Pontianak

V Indonézií a Malajzií straší mužov bytosť zvaná Pontianak. Má podobu krásnej, dlhovlasej ženy s porcelánovou pleťou, oblečenou v bielych šatách a voňajúca po kvetoch. Zjavuje sa každý mesiac počas splnu. Svoje obete láka imitáciou ženského smiechu, alebo detského plaču. Hovorí sa, že keď je zvuk hlasný  je ďaleko, ale ak je tichý, nachádza sa blízko. 

Muža, ktorý sa neopatrne priblíži, stiahne k sebe svojimi dlhými nechtami a ukáže mu pravú (desivú) podobu. Vzápätí mu rukami roztvorí brucho, vyberie orgány, zje a vypije krv. Pontianak-ou sa stávajú ženy, ktoré zomreli počas pôrodu. Odplašiť ich dokáže pes. 

2. Mora

Slovania ju volali Mora, alebo Mara, no v dejinách mala i stovky  ďalších mien. Stará ako ľudstvo samotné, v noci chodila trápiť svoje spiace obete. Na koho si sadla, náhne sa zobudil na pocit prítomnosti démonického zla. Nešťastník zistil, že sa nedokáže pohnúť, ba ani kričať. Môže iba pozerať a počúvať. A veru, mal čo vidieť a počuť. Šepkanie, rozhovory v cudzích jazykoch, rev divých zverí…tieňové bytosti, bosorky, upíry, pocity škrtenia, mučenia, zvádzania…to všetko sprevádzané pocitom intenzívneho strachu, úzkosti a niekedy vznášania sa vo vzduchu…

Útoky Mory boli známe po celom svete z jedného dobrého dôvodu. Sú totiž skutočné. Dnes sa im hovorí spánková paralýza a ide stav, ktorý vzniká, ak sa naruší prechod  z REM fázy snívania do fázy bdenia. Stav sám o sebe nie je nebezpečný, no vie byť rovnako desivý dnes, ako bol pre stredovekého človeka. Hlavne v prípade, ak niekto o fenoméne nepočul ešte predtým, než ho mal príležitosť zažiť.

  1. Ördögszerető

Pre mňa osobne najstrašnejší a najsmutnejší je staromaďarský demón lásky. Ako vyzerá? Nikto nevie. Ľuďom sa zjavuje v podobe zosnulej, alebo nezvestnej milovanej osoby. Ördögszerető prichádza k nešťastnému trúchliacemu po západe Slnka. Trávi s ním celé noci a presviedča ho, že nezomrel (že prišiel domov), zase budú všetci spolu a všetko bude v poriadku. No s prvým zakikiríkaním kohúta sa musí vrátiť do podzemia a celý process straty začína odznova, až kým osoba nezošalie, alebo sa neutrápi na smrť.

Okrem fyzických zjavení, ľudí vie ničiť i víziami nenaplnených, či stratených lások, prináša do duše nepokoj a strach o blízkych. Pozostalým, ktorí nemohli svojich najbližších pochovať, nedokonečna obnovuje bolesť a nedovolí im posunúť sa ďalej.  Ördögszerető rád pobýva okolo cintorínov, do miestností vstupuje cez otvor na komín (alebo teda cez komín, ak nebývate v jurte) a hoci vyzerá ako človek, zanecháva stopy konských kopýt. 

Ako malá som sa klasicky bála čerta, strašili nas nim. Ine bubaky si nepamätám.

13. dec 2020

Ja som sa nebala,v lese som vyzerala víli-nikdy sa neukazali....Ale co ma desilo bol Falco z Nekonecneho príbehu a este tučniacky muž(alebo tučniaci?) z Batmena hral ho Deni de Vito...fuj a ma striaslo....

13. dec 2020

pre mňa žiadne strašidlo nebolo v detstve horšie ako "Kožkár" 😂 Čím som videla tú starú škodovku a počula "Výýýýkupujem staré kožky, perie..." už som aj s revom trielila sa schovať pod posteľ 😂

13. dec 2020

@tomiholjubavi na toho som zabudla 😂😂😂😂 ale moj dedko mu daval ci predaval zajačie kože takže som vedela ze mne nič nehrozí...

13. dec 2020

@alandra inak dodnes neviem, na čo mu to bolo? staré kožky, perie a červotočivé drevo...😅

13. dec 2020

@tomiholjubavi No ze kožky sa spracovali dalej,perie to sa prepere a co ma zarazilo ze to stare drevo sa namorilo a vyrabal sa z neho nový nábytok....A funguje to do dnes

13. dec 2020

@tomiholjubavi prave to som chcela napisat! az ked som videla, ze kamarat sa neboji kozkara, tak som sa odvazila prist k autu. mala som vtedy asi 8 rokov.

13. dec 2020

@tomiholjubavi kozky, periee, deti berieee 😀 😀 😀 som sa ich bala najviac na svete..uf!

13. dec 2020

Minule akurát dcéra robila do školy prácu o zvykoch na Luciu."Od Lucie do Vianoc,každá noc má svoju moc".Pre mňa je pamätné,že som si robila papieriky s menami chlapcov a od Lucie som každý deň jeden vyhodila a čakala,ktorý mi ostane na Štedrý deň.😁

14. dec 2020

U nás sa často spomínal Svetlonos a keď som si v neskoršom veku prečítala príbeh od Jozefa horáka s týmto názvom, až mi zle došlo, že to naozaj môže byť reálne 🙂

14. dec 2020

S tými menami chlapcov na Luciu som si spomenula na jednu príhodu. Mama spomínala, ako si kedysi písala lístočky a vyšiel jej Paľo. Hrozne ju to vytočilo, že chlapa s takým blbym menom by si v živote nevzala. Jasne, ze otec bol Paľo a historka ma dlho obveselovala. Potom som si písala lístočky ja a mama mi pripomínala, že nemám písať len mena, ktoré sa mi páčia, ale aj nevydám sa, neznámy a mena, ktoré sú pre mňa no go. A tak sa mi na zoznam dostal Jožo, ktorý mi nakoniec aj vyšiel a ja som doslova opakovala mamin historický výrok o nevzati si chlapa s takým debilnym menom. Celkom zbytočne je napísať, ako sa vola môj muž 🤣🤣🤣 Takže bacha na Luciu.

14. dec 2020

Wendigo je fascinujúca bytosť. Čítala som aj variantu, kde "duch" Wendiga ťa posadne, keď sa uchýliš ku kanibalizmu. A keď sa zničí telo, tak ten "duch" znovu hľadá niekoho, koho by posadol. Aaaa klasickí upíri...kto by ich nemiloval? Môj prvý kontakt bol Gary Oldman ako Dracula a potom prišlo Interview s Upírom a tam bola moja konečná...Lestat (Tom Cruise) a Louis (Brad Pitt)...moje obrovské zaľúbenia. Ako 11 ročnej mi z oboch búchalo srdce. Chcela som byť Claudia. 😂 Nie je nič lepšie ako sexy upír. 😂

14. dec 2020

Inak zaujímalo by ma, aké strašidlá máte tam u vás. Alebo takéto zvyky a tradície ako napríklad s Luciou. Čo sa bál tvoj svokor, keď bol malý?

14. dec 2020

Čo príšera to ženského rodu veru už nejedného mládenca o rozum pripravili tie smrtiace bytosti. Čo homosexuál to šťastný človek. Nás bukvice prežijú!!!

14. dec 2020

Ja nemám konkrétne nejake známe strašidlo ale keď som bola malá sa mi par krát zdalo ze okolo okien chodí starý chlap celý v čiernom s klobúkom a žltými očami etse dnes má striasa dlho som sa bála starých ľudí koli tomu

14. dec 2020

@tomiholjubavi vies o tom, ze Holandania (aspon tu v Brabante) nepoznaju vodnika? Aj mm sa ma spytal pri pozerani "Ako dostat tatinka do polepsovny" vodnik? Nepozname. Hovorim Wasserman. Hmmmm, no. Ze to ma byt irecito Slovanska bytost.
Mne sa pacia predkrestanske slovanske nabozenstvo a nadprirodzene bytosti. Morena, Lada atd...

14. dec 2020

No ja teda tie spankove paralyzy mávam odmalička. Je to desivé, ale uz som sa prestala tak báť, po návšteve psychologicky. Naposledy som videla dievča s čiernymi vlasmi, monoklami v bielych satach, no a keďže som spala vtedy u rodičov, tak na povale hrali dvaja duchovia šach 🤷‍♀️normalne som ich pocula. A teda vela takých podobných mam. Raz som v noci citila ze som si sadla, pritom som ležala, niekto proste na mne, vo mne bol a vtedy spal moj maly syn vedla mňa a povedal, ze sa boji.. No a ja som sa uz mohla aj pohnúť a povedala som mu, ze nech sa nebojí, ze som pri nom.. A on nato, ze on sa bojí hlavne pri mne.

14. dec 2020

@panorek ja som nad tym minule tak rozmyslala, ze kolko je po celom svete mytologickych bytosti - alias krasnych zvodnych žien, ktore su v skutocnosti nebezpecne monštra. Ale este som sa nestretla s takym niečim v mužskom rode.
A potom mi napadlo, že to bude asi preto, lebo ženy nikdy neboli take sproste, aby bežali v strede noci do lesa, lebo na uboci zbadali sexy sporoodeteho chlapika ...ale mužov...tych bolo potrebne varovat 😀

14. dec 2020

Ja som sa ako male dieta bala "mumennika"....nikto netusil co/kto to je...hadam ani ja nie, ale poctivo som sa ho bala a dokonca nim strasila aj inych 😂😂😂 a moj najmladsi sa dlllho bal "mulinala"...zmrzlinara, toho, co chodi po dedinach, auto mu vyhrava pesnicku a on na poziadanie zastavi...vzdy utekal do izby, ked pocul pesnicku, zaliezol do postele...a niekde medzi tym este zahlasil...mama kupi....❤😂

14. dec 2020

Mimochodom, ja som si nemusela vymyslat strasidla. Mne moj otec recitoval Kytice is Erbena.
A na dobru noc mi hovorieval "zavri si uz ocka, do rana ti na nich narastie fialocka."
😳

14. dec 2020

@ervenka 😱 zaujimavy pristup rodica

14. dec 2020

Ja som sa začala po nociach báť až keď som zhliadla pár dielov aktov x 😄

14. dec 2020

Nás vždy strašil "ten bez tej hlavy" absolútne netuším odkiaľ to mama mala, ale aj tak som sa bála, ale ja som tiež zlá, lebo dcérku straším keď vyvádza a nechce spať že príde "Bubo" 😁
@vroni s tými menami to mám podobne, keď som chodila na základnú, tak sa mi straší brat smial, že sa mi páči spolužiak menom Marek a neskôr Matúš, všade písal moje a ich mená (nie nepáčil sa mi ani jeden a brat mi tie mená úplne zhnusil...) Ale na Luciu som si na lístky tie mená písala 🤷 a dnes mám muža menom Marek (nie spolužiaka) a syna Matúša 😉

15. dec 2020

@tomiholjubavi Keď si spomenula toho kožkára, tak ma napadlo, že môj bývalý sused sa hádam až do puberty bál kožkára. Ale jeho strašili tým, že keď išiel kožkár, tak mu hovorili, že berie kožky, perie a zlé deti 🙂) Moja dcéra sa na tom zase smiala, bojí sa zase ale iných vecí, teda hlavne takých tých zvukov, ktoré zvyknú byť pri strašidelných scénach (to má určite po mne 🙂)) Ja zase nemôžem vidieť žiadnu "Luciu" - teda ako chodili ešte počas môjho detstva po domoch vymetať kúty a mali plachty cez hlavu 🙂) Hroznú paniku som z toho mala. To ale určite má súvis s hrôzou z môjho detstva - film Jazdec bez hlavy 😝

15. dec 2020

Miška Vy mi pripomínaťe miestami knižnú hrdinku historičku Dianu Bišopovú z kníh príbeh čarodejnice. 😉😁😁😁
Múdra sčítaná žena. 😉 Sledujem Vás už nejaký ten čas. Dobre sa číta čo píšte. 💐

19. dec 2020

@zuzinapipina ach aj ja by som vedela rozprávať príbehy o spánkovej paralyze... Mávala som pár rokov a to je príšerný des. Zo začiatku som ostala na tabletkách, lebo som si myslela že je to duch a nemohla som spávať. Pár krát sa mi stalo, ze som cítila ako niečo ťahá moju dušu s tela, počula som hlasy, dokonca som mala pár krát aj orgazmus... Ako to je čistá psychiatria. Neprajem zažiť nikomu

23. dec 2020

@tomiholjubavi u nás doma vládne ako strašidlo bezkonkurenčne drevená noha / čo ťa nakope do rici/ , čo býva u nás v pivnici😀, ja už neviem kto túto sprostosť vymyslel , ale zdarne to koluje už 2 generáciami. Práve teraz cez vianoce , som poslala 22ročnú dcéru do pivnice po zaváraniny a že no ja nejdem tam je drevená noha 😅. a sa tu na tom udrbkávali všetky moje decká a kontrovali si,že kto pojde . a tak sa vzájomne strašili, že nakoniec šli spolu a dcéra mi hovorí : viem, že je to sprostosť, ale aj tak ti máš taký divný pocit za chrbtom.

Inak tú moru - teda paralízu som mala párkrát a bolo to dosť desivé . som si to teraz uvedomila , ako som to u teba čítala, aspoň viem vysvetliť tie javy , čo sa mi prihodili ....

13. jan 2021

Začni písať komentár...

Odošli