tratatundra
1. aug 2022
1746 

Krajina, ktorá má všetko. Stačí to objaviť. + SÚŤAŽ

Obdobie dovoleniek je v plnom prúde. Cesty zaplnili po strop naplnené autá smerujúce na juh, oblohu križujú desiatky lietadiel plných dovolenkárov. Áno, dva roky zákazov a uzavretých hraníc v ľuďoch vyvolali akúsi potrebu cestovať za ne. V podstate sa nie je čomu čudovať. No nezabudnuteľnú dovolenku môžete zažiť aj na Slovensku. Ja vám ponúkam niekoľko dôvodov, prečo zostať v našej krásnej slovenskej zemi. A to napriek tomu, že som tiež týždeň strávila v slaných vodách Iónskeho mora, z čisto terapeutických dôvodov.

1. Faraónova pomsta, cestovateľská nevoľnosť a iné nepríjemnosti

Začnem dnes z ostra, pretože moja najčerstvejšia dovolenková spomienka je úzko spätá s toaletou a čiernym uhlím. Nuž, chceme alebo nie, taká je realita a osídlenie baktériami v „exotike” nemusí sadnúť každému. A hoci nepijete vodu z kohútika, môže sa stať, že sa zdravotným ťažkostiam nevyhnete. A stráviť pobyt pri mori v posteli, poťažmo na porcelánovom tróne, to nechcete. Nie je vylúčené, že sa vám niečo podobné stane aj na Slovensku, ale je to ďaleko menej pravdepodobné. Navyše, nie je nič ľahšie ako zbehnúť do lekárne a kúpiť známe lieky. Horšie to je, keď sa cudzokrajnej magistre snažíte rukami-nohami vysvetliť, ako veľmi zle vám je. (Podobnosť s realitou nie je náhodná, spomienka na prvý júlový týždeň je totiž u mňa stále živá.)

zdroj: pexels.com

2. Letoviská na prasknutie

Verte, či nie, Slováci nie sú jediný národ, ktorý sa pod vplyvom opatrení proti pandémií cítil odrezaný od sveta. Osuška na osuške, ležadlá pri bazéne „zarezervované” od skorého rána, keď vy, ako správni dovolenkári, ešte sladko spíte. Tie na pláži za šialený poplatok, ktorý dosť pokrivkáva v pomere cena-výkon. Taká je realita dnešných dní. Navyše veľký dopyt, aj zvyšovanie cien všetkého, na čo si spomeniete, tlačia ceny do astronomických výšok. A to vrátane letiskových a palivových poplatkov.

3. Hory, pamiatky, pláže

Možno to vyznie pateticky, ale všetky krásne veci v sebe nesú kus patosu. To sú fakty. A naša malá krajina je krásna! Rozmanitá, proste ideálna pre dovolenku. Máme veľhory. Ten, kto miluje horskú turistiku a rád sa v lete schladí, by určite nemal vynechať pobyt v Tatrách. Máme aj bohaté prírodné a kultúrne dedičstvo. Milovníci pamätihodností, miest, ktoré dýchajú históriou, si tiež prídu na svoje. Mnoho utešených miest na Slovensku proste musíte navštíviť! Boli ste už napríklad v Banskej Štiavnici?

A komu na Slovensku chýba more, nezúfajte. Až takmer 50 000 km má riečna sieť Slovenska. Len vo Vysokých Tatrách nájdeme 175 plies. Minerálna voda vyviera zo 1470 prameňov. A to nehovorím o množstve prirodzených aj umelých vodných nádrží. O turistické strediská na brehoch vodných plôch, ani o pláže dostupné širokej verejnosti na Slovensku proste nemáme núdzu.

Vedeli ste, že Hotel Senec má na brehu Seneckých jazier vlastnú pláž dostupnú len pre hotelových hostí?

4. Podporíte podnikanie, infraštruktúru aj cestovný ruch na Slovensku

Cestovný ruch na Slovensku sa pomaly zdvíha z popola, avšak na to, aby rozvinul svoje krídla naplno, potrebuje predovšetkým nás, domorodcov. A aj preto, aby to cestovný ruch mal ľahšie a dovolenky boli pre ľudí dostupnejšie, od 1. januára 2019 prišiel do platnosti zákon o rekreačných poukazoch. Tie si môžete uplatniť len na pobyty v rámci Slovenska. Predstavujú príspevok až 55 % z celkovej výšky výdavkov v hodnote maximálne 275 €. To znamená až 550 € na dovolenku pre rodiny, kde obaja rodičia pracujú vo firme s viac ako 50 zamestnancami viac ako 2 roky.

5. Nepotrebujete poznať cudzie jazyky

Občas sa stane, že na zahraničnej dovolenke delegát nie je po ruke. Ak vtedy neovládate angličtinu, či miestny jazyk, tak buďte radi, ak dôjde len na milé trapasy. Neznalosť jazyka vás totiž môže dostať aj do poriadnej šlamastiky. Na Slovensku sa vám to zaručene nestane. A čo viac, všetkým budú rozumieť aj vaše deti. A ak by sa teda aj niekde zatúlali, cestu k vám určite bez problémov nájdu. Rovnako sa nemusíte obávať, že by nerozumeli animátorom a z animačného programu na hoteli nemali nič.

TIP: Animačné programy sú po celé leto v hoteloch siete Trinity absolútne peckové! „Animačný program v hoteloch siete TRINITY neznamená len návštevu animátora dvakrát denne pri bazéne. Je to celodenná zábava. Čakajú na vás jogové rána, zábavné hry a aktivity počas celého dňa, súťaže, koncerty maskotov, bubnová šou, penové párty, tvorivé kreatívne dielne, mobilné planetárium, či kúzelníci. Prosto zábava za každého počasia,“ hovorí Iveta Petrušová, manažérka animačného tímu a dodáva: „Každý hotel má navyše svoje vlastné kino Mediatro, v ktorom premietame deťom rozprávky. Taktiež si rodičia môžu spolu s deťmi niečo ukuchtiť v našom kulinárskom štúdiu Foodie spolu s našimi šéfkuchármi a nebude chýbať ani voda! Veľa vody v našom Aquaparku a vodných svetoch 4 Elements“. 

6. Máme čo ponúknuť

Slovensko sa proste oplatí precestovať. Máme tu, okrem mora, z každého rožku trošku. Vrátane tropických teplôt, ak na nich počas dovolenky trváte. Ak, naopak, nie, skryť sa pred nimi môžete do jaskýň, schladiť v plese… Miestna gastronómia síce nie je exotická, ale určite sa oplatí navštíviť salaš či kolibu a pochutnať si na čerstvých miestnych delikatesách. Ak ste z juhu, neodoláte podtatranským haluškám, severania naopak na juhu určite musia skúsiť „halászlé” alebo pravý maďarský paprikáš či perkelt. Dovolenka na Slovensku môže byť jednoducho plná spoznávania a vyrovná sa tej zahraničnej.

Tak čo? Kde strávite vy vašu letnú dovolenku?

______________________________________________

A keďže dovolenky sú predovšetkým o oddychu, pripravili sme si pre vás spolu s Trinity hotels & resorts SÚŤAŽ o dvakrát dva vstupy do SAI wellness a pre vašich drobcov merch Kamarátov z Trinity.

Zapojte sa do súťaže o tento balíček pre mamičku a deti. SÚŤAŽ NÁJDETE TU.

#trinity

1. Faraonova pomsta je reakcia prehriateho organizmu na prudke schladenie - klimu, studeny napoj, zmrzlinu. Nie nadarmo ludia v krajinach s vysokymi teplotami popijaju namiesto koly s ladom horuci caj.

2. Na prasknutie su aj slovenske hory, doliny, pamiatky. Hold dvojrocna pauza a ludia su ako odtrhnuti z retaze. Vratane prevadzok, ktore potrebuju zaplatat dvojrocny vypadok a nasadili ceny hodne pobytu na francuzskej riviere. Mimochodom nerozumiem ludom, ktori idu k moru a stravia vacsinu casu pri bazenoch.

3. Ano, mame vsetko prirodne. Bohuzial tym to konci. Chyba infrastruktura, proaktivny pristup, blbosticky typu pitna voda z kohutika na kazdom rohu (cerstva skusenost z Lublany), free shuttle (nezapratat si centra miest alebo narodne parky autami), kombinovane listky na dopravu a pamiatky...

4. Ok

5. Snad sa raz dozijeme toho, ze zamestanci v turizme budu vediet aj iny ako slovensky jazyk. Lebo niet nad to, ked si zahranicny turista pride pozriet nase pamiatky a ledva kupi vstupenku do jaskyne, o nejakej brozurke nebodaj sprievodcovi alebo aspon audiosprievodcovi vo svojom jazyku moze snivat.

6. Suhlasim, mame co ponuknut, ale mohli by sme ponuknut ovela viac. Pozrime sa cudzincovymi ocami a vylepsime to, co nam nefunguje.

1. aug 2022

Senecke jazera neexistuju, su to Slnecne jazera

1. aug 2022

@emjee v zahraniči mi zle nebolo, šla som autom, varila v kuchynke jednoduche jedla, občas reštika, pobyt cez airbn, po ang viem, však v škole som za tie roky nesedela na ušiach, som živnostník takže poukazy nemam, na to vlada pozabudla, na Slovensku mam za vyše 30 rokov pochodene snaď všetko , tak šup do mora 😁

1. aug 2022

Pred 2 rokmi rokmi sme sa vratili na vinne, mali sme tam svadbu, tak sme sli "zaspominat"... Vacsina prevadzok zatvorena, spustnuta. Ale uplne ma dorazila tabulka v "kempe" poplatok za wc 30 centov... Ako ne h sa na mna nikto nehneva, ale to bol vrchol...
A k tym haluskam, tak najlepsie bryndzove halusky som jedla v sturove...

1. aug 2022

zatial zial doma, kedze sme boli chori

2. aug 2022

Na Slovensku praveze dovolenku nestravime. Ceny astronomicke, castokrat aj personal zduty. V HR ma apartman pre 4 osoby vyjde na noc menej ako klaustrofobicka hotelova izba na SK. Takze uz druha dovolenka tento rok mimo SK...

2. aug 2022

Začni písať komentár...

Odošli