zenulkaaa
23. feb 2018
587 

Moje rady pre budúce mamičky

Byť mamou je to najlepšie povolanie, aké môžete mať. Ak sa ňou raz stanete, budete ňou už do konca života. Ja som mamou už takmer 3 roky. Za tento čas sa človek vnorí do úplne iného sveta, ako žil dovtedy a rieši úplne iné veci... Plienky, cumlíky, režim dieťatka, nové oblečenie, čo mu uvariť, ako ho zabaviť atď.

Ja som si ešte v období tehotenstva hľadala veľa informácií, čítala, čo mamičky odporúčajú a čo naopak neodporúčajú, no človek sa najlepšie naučí vlastnou skúsenosťou a vlastnými chybami. Preto tu mám pre vás mamičky, aj budúce mamičky zopár mojich postrehov a rád.

1. nekupujte si trojkombináciu kočíka - ja by som to už nikdy neurobila. Keď som bola tehotná, videla som to ako výhodný cenový krok, no nie vždy sa musí vyplatiť. Vanička, športová časť a vajíčko - super... ale viete vy vôbec, v akom veku sa už vaše dieťatko do vaničky nevojde a bude potrebovať športovú časť? No neviete, pretože každé dieťa inak rastie, inak vyzerá a má iné nároky a potreby.

A čo ak v jeho 8. mesiacoch, tak ako ja, zistíte, že tá športová časť je obrovská, nemotorná, nevyhovujúca, zle sa ovláda a vaše dieťatko je v nej proste stratené??? No nič, kočík buď predáte, alebo sa s tým zmierite. Ja som nezmierila a tak som celú 3-kombináciu predala a do pár týždňov kúpila samostatný športový kočík.

Takže odporúčam a na začiatku fakt zamerať iba na hlbokú vaničku a vajíčko do auta. Športovú časť si kúpite vtedy, keď ju budete naozaj potrebovať.

2. kúpte si aj čiapky na viazanie - neviem, čo je to dnes za módu, ale často sa stretávam s tým, ako je dieťatko v kočíku zababušené a uši holé, napriek tomu, že má čiapku. Ja som na uši u detí veľmi citlivá a podľa mňa majú mať takú čiapku, aby im zakryla pekne aj ušká. A do kočíka pre ležiace bábätko odporúčam čiapku na viazanie. Niektoré detičky sa totiž často vrtia a nemusíte stále sledovať, či sa im čiapka neposunula a netrčia im ušká.

Možno sa vám to zdá smiešne, ale naozaj nikdy neviete ani sami, kde chytíte taký obyčajný a pritom nepríjemný prievan.

3. zamerajte sa na veci, ktoré reálne potrebujete - teda nekupujte si zbytočne odsávačku na mlieko, tak ako som kúpila ja a potom som ju nikdy nepoužila... Nekupujte 10 fľašiek, ak ste rozhodnutá kojiť. Ak kojenie nepôjde, tak ľahko fľašku dokúpite. A tak je to aj s ostatnými vecami.

4. na prvé mesiace vám stačí minimum oblečenia - hlavne tie prvé 3 mesiačiky. Dieťatko naozaj rýchlo rastie a z počiatočnej veľkosti 56 vám vyrastie za mesiac. Takže naozaj vám stačí zopár bodyčiek, tepláčkov, dupačiek v tejto veľkosti.

5. nepotrebujete špeciálne parné hrnce na prvé príkrmy, ktoré využijete pár mesiacov a potom vám budú stáť v kúte. Uvaríte aj na sporáku v hrnci a nebude to o nič horšie.

6. zabudnite na vyhrávajúce nočniky - za mňa asi najhlúpejšia vec, akú som pre svoje dieťa kúpila. Áno, možno pri prvých pokusoch učenia sa na nočník to môže byť skvelá zábava a motivácia, ale ak sa už dieťa pekne naučí chodiť na nočník, tak mu bude jedno, či hrá, alebo nie a najväčšia otrava to bude pre vás, keď vstane v noci, vyciká sa a váš nočník proste neprestane vyhrávať, dokiaľ nevstanete z postele, nevylejete ho a nevytriete do sucha. Pri obyčajnom nočníku to počká pokojne do rána.

7. veľa spite - vždy keď sa vám dá. Viem, je to ťažké, hlavne v tých prvých mesiacoch, keď si na seba zvykáte, ale spánok je potrebný. Pretože keď sme nevyspaté, sme nepríjemné, nervózne, zlé, unavené a nič sa nám nechce. A naše dieťa potrebuje mamu plnú energie, s úsmevom na perách a pozitívne naladenú.

Na záver:

Nechajte veciam voľný priebeh a nenúťte dieťa do úkonov a činoostí, ktoré by podľa vás v danom veku už malo vedieť. Naozaj má všetko svoj čas a príde to, keď sa rozhodne dieťa a nie vy.

A najväčšia rada ktorú vám dám je: BUĎTE V POHODE. Pretože nech to znie ako 1000 krát obohrané klišé, platí, že ak ste v pohode vy, bude aj dieťa. Ak ste nevyspatá, nervózna, nespokojná, unavená, tak dieťa bude také isté. Mám to overené na vlastnej koži a vždy sa mi to potvrdilo.

Máte aj vy nejaké svoje rady, ktoré by ste radi dali iným budúcim mamičkám?

Pravdive ... Ja by som este doplnila,ze mne bol zbytocny aj hlboky kocik - vanicka ... Stacil az sportovy

23. feb 2018

Amen 😊 suhlasim do poslednej bodky

23. feb 2018

Po prvom som mala podobne myslienky. Po stvrtom by rady vypadali uplne, ale uplne inak. 😊

23. feb 2018

Ahoj. Velmi pekne napisane a velmi pravdive... Ja mozem tiez potvrdit aj tie vecicky ozaj pomenej kupovat... Tu dostanete...odtial dostanete..zas vam niekto prinesie LEN TAK a nakoniec nevynosi lebo vyrastie, vsetko s mierou... Vzdy sa da radsej dokupit.. A aj tie flasky.. Stale sa daju dokupit... Staci jedna na caj a jedna na mliecko...Za mna tiez ten nocnik radsej bez hudby... Mame u nasich taky a niekedy ta melodia ide ozaj na nerv🙂☹️

23. feb 2018

Tak pri 1bode by som teraz nekupila ani tu vanicku uz. Kupila som 3kombinaciu. Vo vanicke nechcel byt vobec cize vsade som chofila s vajickom. Vanicku som pouzivala len na spanok na zahrade.
2bod ciapky na viazanie. Ja by som nekupila uz ked tak len jednu. Nas ich neznasal. Nenosil vobec ciapku az od 5mes.ked uz zacalo byt chladno aj to si dlho zvykal.
Pri 4bode asi kazda nastavajuca mamicka kupuje to a este toto a hento aj ked vsetci povedia to tolko nemusi 😂 a to len preto ze je to pekne mile a strasne sa nam to paci a chceme to.
No a 7 spanok. Niekedy by som rada pospala hlavne na zaciatku ked sme prisli z nemocnice a prve mesiace no ked ja neviem zaspat cez den. Kym by som zaspala maly sa zobudi. Nas spaval pol hodinu

24. feb 2018

Mne sa napriklad trojkombinacia osvedcila, kupa sa vydarila. Nechystam sa ho ani predat, rovno pre dalsie ostane. Ale viem, ze vo vacsine pripadov, mamicky musia kocik menit

13. mar 2018

Začni písať komentár...

Odošli