zunastruna
13. jan 2017
50 

Helvétius uvažuje

      

Do izby vletela mucha. Chvíľu sa popreháňala po miestnosti a keďže podľahla chvíľkovej únave, vybrala si za miesto na oddych líce zamysleného pána hodinára Helvétia.

Z jeho siahodlhej kontemplácie ho momentálne nevytrhla ani takáto, priam zanedbateľná skutočnosť. Jeho ruka, v ktorej držal pero, sa pohybovala po riadkoch zošita formátu A4, niekedy mimovoľne vydal zo seba neurčité zvuky a pokračoval ďalej.

Muche takéto pokojné miesto nesmierne vyhovovalo a ani nepomýšľala na odlet. Veď nakoniec – nemá sa kam ponáhľať. Myšlienky miestneho hodinára plynuli rýchlo a súvisle, v značnej miere mu pritom pomáhal jeho „trvajúci, ale oslabený pocit.“/viď pamäť/ Kompozíciu svojej práce mal už dávno dobre premyslenú a tak len kládol na papier svoje myšlienky, ktoré teraz kombinoval.

Čas plynul a muche sa odnechcelo sledovať čmáravé pohyby ruky po papieri. Preto rozprestrela krídelká a zdvihla svoje nožičky zo zarastenej tváre pána H. A urobila dobre, lebo práve v tomto okamihu Helvétia niečo nové napadlo a buchol sa do čela. Hoci by ju nezasiahol, predsa len by to bol pre ňu šok. Tým, že sa buchol, precitol a započul neúnavné bźźźźź, ktoré sa vznášalo nad jeho hlavou. Pozrel sa tým smerom a zbadal ju. Pocitovo sa mu javila ako veľké neodbytné bź. Áno, opäť nový vzruch. Aký je ten život zaujímavý!

Helvétius znovu sklonil hlavu a k svojej práci nakreslil nový typ hodiniek, ktoré narozdiel od iných, nebudú robiť monotóne tik-tak, tik-tak, tik-tak, ale ich zvuk bude identický s bzučaním muchy. To bola tá spásonosná myšlienka, pri ktorej sa buchol rukou do čela. Človek neustále potrebuje nové a nové vnemy, pretože pri stále rovnakom tik-tak sa oslabujú.

Na počesť zavŕšenia svojej práce rozhodol sa venovať svoju pozornosť aj takýmto malým užitočným tvorom, nositeľom myšlienok. A tak ku svojim predošlým rozpravám „Ozubené kolieska“, „ O strojci času“, ktoré napísal pri jednej zo svojich mnohých kontemplácií, pripísal ďalšie dielko. Nesie názov „Muchostroj“ a zakončuje trilógiu o senzualistickom poznávaní okolitej skutočnosti.

Komora literárnych kritikov dodnes tvrdí, že išlo o zjav materialistického neba, na ktorom zasvietila i zhasla jedna hodinárska hviezda.

#mk_blog_academy #blogujem #poviedka

Začni písať komentár...

Odošli