shilou
    30. máj 2017    Čítané 7384x

    Bazový sirup

    Každý rok si vyrábame sirup z bazy. Baza nám kvitne priamo pod oknami, dokonca aj medovka a mäta je z našej záhradky. Najlepšie letné osvieženie pre moje deti a samozrejme aj pre nás dospelých. Pritom recept je veľmi jednoduchý.

    POTREBUJEME

    • 30 ks bazových kvetov ( ja už dávam iba od oka)
    • 1 - 2 citróny
    • 3 stonky čerstvej mäty
    •  3 stonky čerstvej medovky
    • 2 l vody
    • 1 kg kryštálového cukru
    • miska
    • sitko
    • gáza alebo plienka
    • hrniec, nádoba, varecha
    • 1 kávová lyžička kys. citrónovej

    Ak nemáte mätu ani medovku, nič sa nedeje. Môžete kľudne vynechať.

    POSTUP

    Necháme zovrieť 2 l vody a následne ju necháme vychladnúť. Bázu si preložíme do nádoby.

    Pridáme medovku,

     a aj mätu.

    Narežeme si citrón na kolieska a potom ešte na 4 časti. 

    Pridáme všetko spolu do nádoby a zalejeme vychladenou prevarenou vodou.

    Nádoby prikryjeme a necháme postáť 24 hodín.

    Odstatú zmes vymačkáme v rukách.

    Zmes scedíme cez sitko a gázu, alebo plienku.

    Plienka zachytí aj maličké drobné nečistoty.

    Nalejeme do hrnca, pridáme cukor a varíme.

    Keď začne vrieť, varíme už len cca 5 - 8 minút a nalejeme do fľašiek.

    Môžeme samozrejme aj sterilizovať. Sterilizujeme 20 minút v hrnci s vodou. Vyberieme potom na utierku a ešte prikryjeme.

    U nás ide sirup rýchlosťou blesku, ja nesterilizujem.

    Ak nemáte ani mätu, ani medovku, nič sa nedeje. Pripravovala som druhýkrát aj bez toho.

    Dobrú chuť.

    redakcia
    25. máj 2017    Čítané 8964x

    Recepty z bazových kvetov na pitie, jedenie aj liečenie

    Najobľúbenejším receptom z bazy je nesporne bazový sirup. Z kvetov tohto liečivého kríku ale pripravíte aj hlavné jedlo, liečivú masť či osviežujúce šampanské.

    Koncom mája rozkvitnú biele až bieložlté kvety bazy a aj nevšímavých upútajú svojou charakteristickou vôňou. Baza nie je len obyčajný krík, rastúci už aj na sídliskách. Je to všestranná liečivá rastlina.
    Bazový sirup a čaj vynikajúco chutia a osviežujú. Zmierňujú ťažkosti s dýchaním. Majú močopudný účinok, čím pomáhajú pri problémoch s močovými cestami, opuchmi, ako aj telu zbavovať sa toxínov. Zlepšujú pružnosť ciev a jemne znižujú krvný tlak. Dojčiace mamičky poteší, že baza podporuje tvorbu materského mlieka. 

    Plody pomáhajú pri bolestiach nervového pôvodu, vyskočenej platničke, bolesti hlavy.

    Obklady z listov urýchľujú hojenie modrín, popálenín a rán, sušené zastavujú krvácanie z nosa.

    Kôra pôsobí ako preháňadlo.
    Bieliace účinky bazy sa využívali pri čistení pokožky a zosvetľovaní pieh.

    Kedy zbierať kvet bazy?

    Ideálny čas na zber bazových kvetov je vtedy, keď sú kvietky otvorené a najviac voňajú, okvetné lístky nie sú zožltnuté a neopadávajú. Odporúča sa zbierať súkvetia skoro ráno, kým je rosa. Vtedy peľ z kvietkov nevypadáva a tie sú aromatickejšie.

    Ako sušiť bazové kvety?

    Kvety sušte celé, zavesené na šnúru v tieni alebo rozložené bez stopiek v tenkej vrstve. Dávajte pozor, aby nezhnedli, vtedy stratia svoje liečivé účinky.

    Zaujímavosti o baze

    • Kelti si bazový krík vysoko uctievali, pretože verili, že ochraňuje pred zlými duchmi a negatívnou energiou. Kto ho vyťal, vypustil nečisté sily a ak nezasadil nový, stihla ho životná pohroma.
    • Galovia verili, že v kvetoch bazy sa ukrývajú víly
    • Je to krík životných protikladov: Kvety sú biele a liečivé, plody čierne a za surova jedovaté
    • Verilo sa, že baza chráni pred bleskom a ohňom
    • Bazová vetvička pod vankúšom prináša dobrý spánok.
    • Baza prináša šťastie novomanželom.
    • Budúce mamičky by mali pobozkať bazový krík, podľa povery to prináša dieťatku šťastnú budúcnosť

    Recepty z bazových kvetov


    Bazový ocot

    Kilo sušených kvetov zalejte litrom octu a nechajte na teplom mieste lúhovať osem dní. Preceďte cez gázu a využívajte v kuchyni, alebo ako obklad pri podvrtnutiach, opuchoch, výronoch.


    Bazový sekt

    V štyroch litroch vody rozpustite pol kila cukru a nechajte vychladnúť. Asi 20 bazových kvetov poukladajte do nádoby stonkami nahor a poprekladajte dvoma dobre umytými nakrájanými citrónmi. Zalejte vychladnutou cukrovou vodou, nádobu prikryte gázou a prigumičkujte. Nechajte kvasiť na slnečnom mieste. Raz denne premiešajte a po piatich dňoch ochutnajte, či sekt neoctovie. Bazové šampanské je hotové, keď začne mierne šumieť. Preceďte ho cez gázu alebo kávový filter do fliaš, dobre zatvorte a odložte do chladničky. Pri dlhšom skladovaní občas povoľte uzáver, aby vám bazové šampanské nevybuchlo.
    Tip: Fantasticky osvieži s jahodou a mätou

    Bazový med

    Budete potrebovať približne 60 bazových kvetov, 4 pomaranče, 1,5 lyžice kyseliny citrónovej, kilo kryštálového cukru a liter vody. Kvetom odstrihnite hrubé stonky, dajte do hrnca, zalejte vodou, šťavou z troch citrónov, pridajte kyselinu citrónovú (citrodeko) a jeden ošúpaný pokrájaný pomaranč. Nechajte zovrieť a na miernom ohni povarte desať minút. Nechajte odstáť do druhého dňa. Potom kvety vymačkajte, nálev preceďte a pridajte doň cukor. Nechajte zovrieť a za občasného miešania varte najmenej 1,5 hodiny, kým nehustne. Horúce nalejte do pohárov, zatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

    Bazový tvaroh

    Vymiešajte tvaroh s bielym jogurtom a dochuťte trochou bazového medu alebo sirupu. Podávajte s piškótami, deti neodolajú!
    Podobne môžete ochutiť aj plnky do koláčov a zákuskov.

    Bazové želé

    Asi 25 bazových kvetov zalejte litrom jablkového džúsu a nechajte v chladničke 24 hodín. Kvety vyžmýkajte, nálev zlejte do hrnca. Pridajte šťavu z jedného citróna a želírovací cukor 2:1. Dajte variť, po zovretí varte na miernom ohni asi 5 minút kým nezačne tuhnúť. Horúce nalejte do pohárov, zatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

    Vyprážané bazové kvety

    Pripravte si cesto ako na palacinky, či už sladké alebo slané. Kvety bazy umyte a jemne osušte. Súkvetie chyťte za stonku, namočte do cestíčka a dajte vysmážať. Počas praženia môžete vytŕčajúce stonky odstrihnúť, ak ich necháte, bude jedlo vyzerať exotickejšie.
    Tip: Na sladko sú bazové kvety vynikajúce poliate medom alebo javorovým sirupom, prípadne ešte obalené v škoricovom cukre. Na slano ich podávajte so zemiakmi a smotanou.

    Liečivá masť z bazových kvetov
    Do štvrť kila rozpustenej bravčovej masti pridajte 3 lyžice rozdrvených kvetov. Nechajte postáť 24 hodín, potom masť prehrejte - len do rozpustenia!, preceďte cez plátno a dobre vytlačte. Môžete pridať trochu včelieho vosku pre hustejšiu konzistenciu. Masť je vhodná na pomliaždeniny, výrony, modriny, suchú kožu, suchý ekzém

    Nezabudli sme ani na bazový sirup. Receptov naň je neúrekom >>

    Mohlo by vás zaujímať aj:  Baza čierna a recepty z nej. Ako pripraviť sirup, lekvár?

    A čo pripravujete z bazy vy?

    #recepty #baza #bazovy_sirup #bazovy_kvet
    foto: flickr, shutterstock