addison
    30. máj 2017    Čítané 3104x

    Aj prírody veľa škodí: Na niektoré bylinky si dávajte pozor

    Pitie čajov a užívanie prírodných prípravkov, ktoré dokážu vyriešiť vaše problémy bez nežiaducich účinkov, je priam rozprávková myšlienka. Je to však naozaj pravda? Naozaj je všetko prírodné aj „bezproblémové“?

    Na čo si dať pozor?

    Piepor (čierne korenie)
    Kedysi používaný Polynézanmi pre svoje hypnotické a upokojujúce účinky. V súčasnosti využívaný skôr na odbúravanie stresu, úzkosti a nespavosti. Problém nastáva pri pití nápojov z pieporu, kedy môže spôsobiť poruchu pečene, najmä v kombinácii s nadmerným množstvom alkoholu a farmaceutických prípravkov.

    Extrakt zo zeleného čaju
    Zelený čaj je jednou z najlepších bylín pre zdravie. Antioxidanty redukujú riziko srdcových ochorení, obezity, cukrovky a rakoviny. Avšak doplnky užívané vo vyššej dávke môžu byť toxické a dokonca spôsobiť až zlyhanie pečene. Nebezpečenstvo môže nastať aj pri užívaní amfetamínu alebo predpísaných liekov ako sú antidepresíva (typu tzv. inhibítorov monoaminooxidázy) a chinolónové antibiotiká. V ľudskom tele nastane prehnaná stimulácia, zvýši sa krvný tlak, nervozita a objavia sa bolesti hlavy.

    Ľubovník bodkovaný 
    je vysoko efektívny antidepresant. Antidepresíva ovplyvňujú neuromediátory v mozgu, čo sú látky, ktoré, zjednodušene povedané, pomáhajú nervovým bunkám v ich funkcii, rovnako ako ľubovník. Preto sa ľubovník nekombinuje s antidepresívami. Môže spôsobiť fotosenzitívnu reakciu na koži, preto sa jeho užívanie neodporúča v letných mesiacoch a dlhodobo.

    Vitamín C
    Hoci predávkovať sa vitamínom rozpustným vo vode je oveľa náročnejšie než tými rozpustnými v tuku (vitamíny A, D, E, K), nič nie je nemožné. Odporúčaná denná dávka je od 65 do 90 mg denne a maximálny limit je 2000 mg denne. Dlhodobé užívanie megadávok vitamínu C môžu spôsobovať hnačky, nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy a brucha, nespavosť a obličkové kamene. Hoci v odporúčaných dávkach pôsobí antioxidačne, v megadávkach je pro-oxidatívny. Sám teda tvorí kyslíkové radikály. Pozor by si mali dať „vlastníci" obličkových kameňov. Najčastejší typ kameňov je zmes vápnika a oxalátu. Ľudské telo môže zmeniť vitamín C na tento oxalát, čo danému stavu nepomôže.

    Bylinkové čaje

    Bylinkové čaje mávajú terapeutický účinok, preto aj s ich užívaním treba narábať opatrne a nepiť ich dlhšie, než je uvedené na ich obale. Bylinkové kúry trvajú od dvoch do šiestich týždňov. Ak chorobu nezdoláte ani po šiestich týždňoch, odporúča sa zmena byliniek alebo terapeutických prostriedkov.

    Ak chcete piť čaj denne, vyberte si čaj, ktorý je upravovaný inak než sušením – fermentáciou. Je to kvasný proces, ktorý zlepšuje niektoré vlastnosti čaju ako je jeho vôňa, farba, chuť a dokáže utlmiť niektoré jeho účinky. Medzi takéto čaje patrí napríklad pravý čierny čaj.

    Kto je najviac ohrozený?

    Hoci bylinky vyzerajú veľmi neškodne, nie je tomu úplne tak. Najväčšie problémy by mohli mať ľudia, ktorí užívajú lieky na srdcové ochorenia.

    Konkrétne by ste sa mali vyhnúť týmto rastlinám:

    • Čínsky chvojník (ephedra silica), ktorý sa voľne využíva na liečbu kašľa a obezity.
    • Cesnak, Ginko biloba, hloh - môžu zvyšovať riziko krvácania v kombinácii s protizrážavými prípravkami 
    • Voduľka kanadská (Hydrastis canadensis) na liečbu zápchy môže ovplyvňovať krvný tlak a zvýšiť riziko krvácania.
    • Vnútorne užitie arniky je potenciálne toxické pre srdce a zvyšuje krvný tlak.
    • Rimbaba obyčajná ovplyvňuje zrážanie krvi a môže vytvoriť vredy v ústach.
    • Zázvor  vplýva na zrážanie krvi, zvyšuje riziko krvácania pri užití s antikoagulanciami. Vysoké dávky sú spájané s abnormalitami srdečného rytmu a zmenami krvného tlaku. Podobne je na tom aloe a sladké drievko
    • Ženšen – je nevhodný pre ľudí s hypertenziou (vysokým krvným tlakom). Medzi nežiaduce účinky, ktoré sa môžu vyskytnúť, patria aj hnačky, nespavosť, nervozita či kožné vyrážky
    • Pŕhľava dvojdomá je nevhodná pre ľudí s poruchami srdca a obličiek, ktorí zadržiavajú tekutiny.

    Častým dôvodom nežiaducich účinkov liekov je ich obsah kumarínu. Jedná sa o látku, ktorá „zrieďuje“ krv a zabraňuje jej zrážaniu. Naopak, rastliny s vysokým obsahom vitamínu K rušia chcený efekt protizrážavých látok.

    Vyskytnúť sa môžu aj alergické reakcie, napríklad na harmančekový čaj pri liečbe koliky.

    Foto: www.pexels.com

    katjanka
    18. máj 2017    Čítané 7032x

    Máte málo materského mlieka? Vyskúšajte týchto 8 byliniek

    Máte pocit, že vám dochádzať "šťava"?  Máme pre vás dobré správy! Existuje bezpečný a prirodzený spôsob, ako podporiť tvorbu materského mlieka, a to jednoducho a lacno. Zaraďte do svojho pitného režimu bylinky na podporu kojenia. Ktoré to sú?

    Senovka grécka

    Jednou z najúčinnejších byliniek, na zvýšenie produkcie mlieka, je senovka grécka. Pri kojení sa využíva už od nepamäti. Pozitívne výsledky môže priniesť už po 24 až 72 hodinách. S množstvami to však nepreháňajte. Senovka totiž môže spôsobiť plynnatosť vám alebo vášmu dieťatku. Odporúčané denné množstvo je 3500 mg. Bylinka sa neodporúča užívať počas tehotenstva, keďže môže zapríčiniť pohyby maternice.

    Fenikel

    Vhodnou bylinkou na zvyšovanie produkcie materského mlieka je aj fenikel. Zároveň pôsobí upokojujúco pri tráviacich problémoch a na upokojenie žalúdka. Preto odporúčame kombinovať senovku práve s feniklom. Už dlhé stáročia sa využíva na Blízkom východe, v stredomorských krajinách či v Indii. U niektorých žien sa množstvo materského mlieka vďaka konzumácii čaju z feniklu dokáže až zdvojnásobiť.

    Listy malinovníka

    Listy malinovníka nielenže podporujú produkciu materského mlieka, ale majú tiež blahodárne účinky pri zotavovaní sa maternice po pôrode či pri tzv. pocitoch „tehotenského blues“. Listy malinovníka obsahujú veľmi veľa vitamínov i minerálov.  Mimoriadne obľúbené je aj ich využitie počas tehotenstva.

    Lucerna siata

    Výbornou bylinkou pre dojčiace mamičky je aj užívanie lucerny siatej. Okrem toho vďaka vysokému obsahu vitamínu K pomáha pri popôrodnom krvácaní a napomáha organizmu zotaviť sa po pôrode. Pozor však na príliš časté užívanie. Veľké množstvo lucerny môže spôsobiť vám alebo vášmu bábätku hnačku. Lucernu môžete bezpečne užívať aj počas tehotenstva.

    Žihľava dvojdomá

    Účinky žihľavy dvojdomej sú podobné ako pri lucerne siatej. Takisto napomáha tvorbe mlieka pri kojení.

    Aníz

    Obľúbeným starovekým ľudovým liekom na zvyšovanie tvorby materského mlieka bolo pridať niekoľko semienok anízu do rumu. Aníz má skutočne pozitívne účinky pri kojení, dnes už však môžete s určitosťou vynechať tú druhú ingredienciu a dopriať si iba čistý vývar z anízu.

    Benedikt lekársky

    Benedikt lekársky pozitívne pôsobí pri tvorbe materského mlieka a zároveň má blahodárne účinky pri prípadnej popôrodnej depresii, keďže priaznivo pôsobí pri pochmúrnej nálade. Ide o horkú bylinku, prospešnú aj pre vašu pečeň a trávenie.

    Jastrabina lekárska

    Ďalšou účinnou bylinkou na podporu tvorby mlieka je jastrabina lekárska. Má priamy účinok na prsné zľazy. Odporúča sa pre ženy, ktoré majú s dojčením problémy od samotného začiatku. Niektorým dojčiacim ženám pomohlo užívanie jastrabiny zvýšiť produkciu mlieka až o polovicu. Pozor však, vo väčšom množstve dokáže znížiť hladinu cukru v krvi.

    Tvorbu materského mlieka podporíte aj vhodnými potravinami

    Foto: shutterstock

    bella2089
    12. máj 2017    Čítané 888x

    Ženská bylinka menom Alchemilka

    Dnes som sa rozhodla Vám predstaviť bylinku menom Alchemilka žltozelená. Možno ste niektoré z Vás už o nej počuli a možno nie. A prečo sa nazýva ženskou bylinkou? ÁNO, presne pre to, lebo jej liečivé účinky sa využívajú predovšetkým na liečbu rôznych ženských gynekologických ťažkostí.

    Ja osobne som sa k Alchemilke dostala už pred mnohými rokmi, keď som hľadala riešenie mojich ženských ťažkostí, spočívajúcich v bolestivej menštruácii. Nechcela som užívať hormonálne lieky, preto som sa snažila hľadať inú cestu. Čítala som, googlila som až som prišla práve na Alchemilku a tak som sa rozhodla ju vyskúšať a môžem povedať že naozaj funguje. Alchemilka mi veľmi pomohla, zmiernila moje menštruačné bolesti taktiež upravila nepravidelnú menštruáciu. Samozrejme je dôležité pravidelné a dlhodobé užívanie alchemilky. Možno niektoré odradí jej chuť,ktorá nieje moc príjemná ale dá sa na ňu zvyknuť. Ja pijem čaj z alchemilky už roky.

    V nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať základné informácie o tejto úžasnej bylinke menom Alchemilka.

                                              Alchemilka - zázrak na ženské ťažkosti

    Alchemilka má v našej kultúre veľké množstvo pomenovaní. Alchemilka,ženský plášť, kontriheľ (po česky), rosnička, suknička, hviezdoš, kondolík, ťapkaňa, husia nôžka, divý muškát.. Je to nádherná rastlinka,ktorá rastie všeobecne všade na lúkach, medziach, pri potokoch a na trávnatých vŕškoch. Je to bylina s nepatrnými zelenožltými kvietkami.

    Podľa legendy je zasvätená Panne Márii. V minulosti ženy verili, že kvapky rosy, ktoré sa zachytávajú na jej listoch, pomáhajú ženskej kráse, vitalite a plodnosti. Odhliadnuc od legiend, alchemilku žltozelenú ľudoví liečitelia považujú za rastlinku číslo jeden pri liečbe rôznych ženských ochorení. Príroda nám vraj poskytuje liek na každú chorobu. Bylinkári o alchemilke píšu ako o božom dare pre ženy.

    Čo v sebe alchemilka ukrýva?

    Všetky dôležité látky, ktoré potrebuje ženský organizmus na svoje správne fungovanie. Ich účinky oceníte od začiatku menštruačného cyklu až po jeho definitívne ukončenie. Alchemilka priaznivo ovplyvňuje nielen fyziologické cykly v tele ženy, ale aj ženskú psychiku, ktorá sa mení vplyvom hormonálnych zmien v tele. Obsahuje 8% trieslovín, silice, flavonoidy, horčiny, éterické oleje, organické kyseliny a iné dosiaľ neznáme látky. Jej účinky sú predovšetkým adstringentné (sťahujúce), spazmolytické (uvoľňujúce kŕče), zastavujúce krvácanie, protizápalové a močopudné.


    Využitie:


    Priaznivo pôsobí pri ženských problémoch a to najmä pri

    • silnom menštruačnom a po pôrodnom krvácaní
    • zhoršenej funkcii vaječníkov
    • poranení pri pôrode
    • zápalových ochoreniach vagíny
    • ochabnutí podbrušia žien, ktoré majú ťažký pôrod alebo sklon k potratu
    • zastavuje tvorbu materského mlieka
    • problémoch a bolestivej menštruácii
    • výtoku
    • ochorení podbrušia
    • nevoľnostiach v menopauze (prechode)
    • posilňuje maternicu
    • zápalových ochoreniach v podbruší (častý zápal vaječníkov)
    • u žien zvyšuje sexuálnu aktivitu a u mužov práve naopak znižuje potenciu

    Využíva sa taktiež aj ako:

    • prostriedok odvodňujúci a posilňujúci srdce pri traumatických horúčkach,
    • pri hnačkách a kolikách,
    • priaznivo ovplyvňuje trávenie,
    • pri epilepsii,
    • pri laryngitíde,
    • na výplach ústnej dutiny pri vytrhnutí zuba,
    • pri krvácajúcich ďasnách,
    • ako kloktadlo pri zápale hrtana,
    • urýchľuje hojenie rán, porezanie, ekzémov, vyrážok a zastaraných vredov,
    • odstraňuje slabosť svalov,
    • pri pečeňových a ľadvinových chorobách.

    Ako alchemilku používať?

    Ak trpíte bolestivou, silnou, či nepravidelnou menštruáciou, môžete si z alchemilky pripraviť čaj alebo sedací kúpeľ.

    Čaj z alchemilky

    Dve šálky denne si naordinujte desať dní pred menštruáciou a pite ho aj počas nej. Znižuje nadmerné krvácanie, pri dlhodobom užívaní dokáže upraviť aj nepravidelnú a bolestivú menštruáciu. Čaj si pripravíte tak, že zalejete tri čajové lyžičky sušenej byliny štvrť litrom vriacej vody. Lúhujeme dvadsať minút, potom čaj scedíme.

    Obklad:

    Čerstvú bylinu je potrebné opláchnuť a potom dôkladne roztlačiť. Prikladá sa na ranky, vyrážky a ekzémom postihnutú kožu.

    Macerát:

    Používa sa na kúpeľ najmä pri ženských a kožných problémoch.
    Potrebujete 20 dkg sušenej drogy, alebo 40 dkg čerstvej byliny. Bylinky vložte do vedra so studenou vodou, nechajte lúhovať (postačuje cez noc). Na ďalší deň získanú bylinnú vodu zohrejte a prilejte do kúpeľa.

    http://bella-bloguje.blogspot.sk/ #zdravie #bylinky

    dziewana
    9. máj 2017    Čítané 1942x

    Pri alergii pomôže okrem liekov aj žihľava a nechtík

    Tak veľmi sme sa tešili, že skončila tá nešťastná dlhá zima a tu naše potešenie z kvitnúcich stromov a lúk zas ničí predstava blížiacej sa peľovej sezóny. Svrbenie, kýchanie, plný nos, červené oči… to vie poriadne znepríjemniť jarný deň. "Prečo tá príroda trestá práve nás?" pýtajú sa alergici. A nielen peľ, aj roztoče, prach, pleseň, či prítomnosť nevinných zvierat vie niekoho pekne potrápiť.

    Áno, človek už s prírodou bojuje nejaký ten čas a dokáže sa ochrániť pred všeličím. Aj pre alergikov je jednoduché riešenie – antihistaminiká. Uľaví sa, akoby nie. Ale, čo ak ste žienka v očakávaní, či maminka dojčiaca a nechcete, aby vaše bábätko prichádzalo do kontaktu s liekmi už teraz? Alebo možno si len vravíte, že dosť bolo nezmyselného kŕmenia sa chémiou, idem ja hľadať inú cestu. Nejdem s tou prírodou tak bojovať, naopak, skúsim sa jej viac oddať, možno bude ona práve svojimi vlastnými prostriedkami ochotná mi pomôcť.

    Žihľava – všemocná bylina

    Zo skúseností ľudí na internetových fórach, ktorí si pomáhajú pri alergii bez liekov, jednoznačne dominuje pitie žihľavového čaju. 

    Táto zázračná a pritom ľahko dostupná rastlinka má skutočne mnoho blahodarných účinkov na zdravie. Odporúča sa naordinovať si pred začatím peľovej sezón dvoj- až troj-týždňovú kúru s každodenným pitím čaju z mladých žihľavových lístkov.

    Ďalšími bylinkami, ktoré zmierňujú alergické reakcie sú nechtík lekársky, divozel veľkokvetý, fialka voňavá, čierna ríbezľa či bylinný čaj rooibos. Tie môžu byť užitočné aj už v rozbehnutej peľovej sezóne.

    Čo robiť, keď už je sezóna v plnom prúde?

    Keď už pociťujete prejavy peľovej alergie, je dobré sa riadiť základnými pokynmi:

    • sledujte peľové správy v mediách. V obdobiach s väčšou koncentráciou peľových zŕn vo vzduchu treba obmedziť pobyt vonku, najviac peľu býva nadránom, popoludní a počas suchých a veterných dní,
    • prechádzku je vhodnejšie si naplánovať po daždi, ktorý vzduch príjemne prečistí,
    • vyhýbajte sa problematickým miestam, ako napríklad čerstvo pokosená tráva,
    • nevhodné sú prašné a zafajčené priestory,
    • pomôže aj nosenie slnečných okuliarov,
    • je potrebné častejšie umývanie vlasov a výmena odevu po príchode z vonku,
    • vo vnútornom prostredí pomôžu zvlhčovače vzduchu,
    • prach utierajte jedine namokro,
    • ak máte psíka, aj tomu je potrebné častejšie zmývať srsť, pretože zachytáva peľové častice.

    Ako by sa mal alergik stravovať?

    Ako? No jednoznačne zdravo. Ako každý, komu vlastné zdravie nie je ľahostajné. To znamená zamerať sa na potraviny obsahujúce výživné látky a obmedziť tie menej prospešné, ako biela múka, rafinovaný cukor, aj živočíšne bielkoviny. Pozor treba však dať aj na skríženú potravinovú alergiu.

    Čo to znamená?

    Chemické zloženie niektorých potravín je podobné peľovému alergénu, preto alergik na peľ určitej rastliny môže alergicky reagovať aj na prislušné potraviny.

    Pri alergii na peľ brezovitých stromov (breza, jelša, lieska…), čím trpí každý štvrtý alergik na peľ, sa veľmi často vyskytuje skrížená alergická reakcia na: 

    • orechy (vlašské a lieskové),
    • kivi,
    • surové zemiaky, mrkvu, petržlen, zeler,
    • jablká, hrušky, čerešne, marhule, broskyne, slivky

    Alergici na peľ trávy a obilia mávajú zas skríženú alergickú reakciu na:

    • paradajky,
    • obilniny,
    • sóju,
    • šošovicu 
    • kivi

    Kto má alergiu na palinu, môže mu robiť problémy:

    • koreňová zelenina
    • kôpor, fenikel, koriander, aníz, majoránka, oregano, čierne korenie, horčica
    • harmanček 
    • slnečnice a slnečnicový olej

    Pri alergii na burinu ambróziu môže nastať alergická reakcia na:

    • melón, banán, mango, papáju, avokádo
    • uhorku,
    • jedlé gaštany
    • arašidy

    Pobyt pri mori

    Prímorské podnebie je prospešné pre všetky ťažkosti týkajúce sa dýchacieho ústrojenstva. Ak máte tú možnosť, doprajte si pobyt pri mori. A čím dlhší, tým to bude mať priaznivejšie účinky. Najlepšie každoročne a v období hlavnej peľovej sezóny.

    Keď nie more, pomôžu hory

    Ak je pre vás cestovať k moru z nejakého dôvodu nedosiahnuteľné, čo tak upriamiť pozornosť na hory? Sú pre nás bližšie. A pôsobia priaznivo aspoň tak intenzívne, ako more. Vo vysokých polohách už obyčajne nekvitnú rastliny, ktoré vám spôsobujú ťažkosti a tá čistota a vlhkosť ovzdušia vám určite prospeje.

    Výplach nosa slanou vodou

    Keď nemôžete vy k morskej vode, nech príde ona k vám. V lekárni je bez problémov dostupná, určená na výplach nosných priechodov. Omnoho lacnejšia alternatíva však je spraviť si doma slaný roztok s morskou soľou.

    Ako na to?

    Prevaríte si 1 liter vody a rozpustíte v nej 1 čajovú lyžičku morskej soli. Po vychladnutí môžete daný roztok použiť. Roztok vám vydrží, až kým ho neminiete. Soli určite nedávať viacej, aby vám silný roztok nedráždil sliznicu. Aplikovať si to môžete rôznymi spôsobmi, výber je na vás.


    Existujú na tento účel aj špeciálne nádobky, no pre začiatok si vystačíte s obyčajnou striekačkou, prípadne s prázdnou fľaštičkou nosového spreja, ktorú naplníte daným roztokom.

    Najprv si roztok vstreknete do jednej nosnej dierky, vyfúkate, pričom druhú nosnú dierku necháte stlačenú, potom to isté spravíte aj s druhou dierkou. A toto praktizujte pravidelne každý deň.

    Takto nosové priechody očistíte od peľových zrniečok aj iných nečistôt. Ľudia, ktorí majú s týmto skúsenosti, uvádzajú, že z dlhodobého hľadiska to má veľmi pozitívny vplyv. Nielen čo sa týka alergie, ale celkovo na zlepšenie imunity.

    Vitamín C ako prírodné antihistaminikum

    V čase, keď sa alergická reakcia už naplno prejaví, mnohým pomáhajú vyššie dávky vitamínu C. Bezpochyby tento vitamín má pre imunitu organizmu nezastupiteľné miesto. O účinnosti sa musíte presvedčiť sami, no určite to stojí za pokus.


    V každom prípade však musíte brať do úvahy, že ide o spôsoby, ktoré nie sú dokonale vedecky overené, ide len o rady ľudí, ktorí sa skúšajú s alergiou popasovať prirodzenými cestami a delia sa so svojimi skúsenosťami. Takisto treba pripomenúť, že sa nedajú očakávať zázraky v krátkom časovom horizonte a ani to, že vaša alergia len tak zmizne z roka na rok. Ide len skôr o zmiernenie reakcií. Ľudia bojujúci s alergiou takýmto spôsobom skôr potvrdzujú, že príznaky sú každým rokom miernejšie. No a každopádne boj s akýmkoľvek ochorením si vyžaduje celkovo naladiť sa na vlny zdravého životného štýlu: zdravá strava, dostatok pohybu, menej stresu… 

    A čo vy, je vám niektorý z týchto spôsobov známy, pomohol vám? Alebo máte úplne iný recept, ako si pomôcť pri alergii bez liekov?

    Foto: pixabay.com

    brezovska
    18. apr 2017    Čítané 4267x

    Ako sa starať o jazvy po cisárskom reze a pôrode?

    Mnohým ženám tehotenstvo natrvalo zmení telo. Takže väčšina z vás pozná strie, ochabnuté brušká a jazvy. Narodením bábätka zabudnete na tehotenské nevoľnosti a pôrodné bolesti a až neskôr uvedomíte, že tehotenstvo a pôrod zanechalo na tele stopy, ktoré sa budú hojiť a miznúť postupne.  Okrem starostlivosti o bábätko by ste nemali zabúdať na seba a venovať pozornosť aj regenerácii svojho tela.

    Jazvy, ktoré zostanú po pôrode, sú spravidla z nástrihu hrádze alebo sekcie. O tom, či treba alebo netreba nástrih hrádze pri pôrode sa vedú diskusie. Skúsenosti zo zahraničia hovoria jednoznačne proti, no v prostredí slovenských pôrodníc je tento zákrok veľmi častý. Jazva po nástrihu znepríjemňuje starostlivosť o novorodenca mnohým mamičkám.

    Ako urýchliť hojenie jazvy?

    Medzi najčastejšie komplikácie patrí zápal. Po poranení hrádze sa odporúča partie oplachovať vlažnou vodou a obmývať hojivým bylinkovým roztokom po použití toalety. Udržiavajte ranu v suchom prostredí, aby nezačala mokvať. Je to ťažká úloha, najmä v prvých dňoch. V lekárni vám odporučia bylinky na sedacie kúpele, ktoré sú účinné pri hojení rán.
    Nastrihnutá hrádza by sa mala definitívne zahojiť do dvoch mesiacov, ak nedôjde k žiadnym komplikáciám. 

    Liečivé bylinky

    Repík lekársky má vynikajúce čistiace účinky, preto je vhodný na oplachovanie popôrodných poranení.
    Harmanček pravý má protizápalové účinky, pomáha pri bolestiach a urýchľuje hojenie rán. Jeho používanie sa odporúča až po oplachovaní repíkom, pretože podporuje uzatváranie rán, ktoré nie sú zahojené zvnútra.
    Dubová kôra má takisto dezinfekčné  a sťahujúce účinky.
    Výťažky z týchto byliniek môžete aplikovať aj vo forme gélov alebo mastičiek.

    Pohyb ako prevencia

    Ťažko sa to realizuje, ale pohyb je takisto dôležitý. Podporuje trávenie a predchádza zápche, ktorá môže hojenie skomplikovať. Doprajte si zdravú stravu s množstvom vlákniny a nezabúdajte na pitný režim.

    Účinné sú aj Kegelove cviky, teda sťahovanie svalov panvového dna, ktoré napomáha zachovaniu elasticity  tkaniva. Zároveň sú Kegelove cviky aj prevenciou inkontinencie, ktorá postihuje po pôrode mnoho žien.

    Starostlivosť o jazvu po cisárskom reze

    Pri cisárskom reze sa naruší šesť vrstiev -  nareže sa koža, podkožie, svalová blana, sval, podbrušnica a nakoniec maternica. Každá narušená vrstva sa šije zvlášť a iným šicím materiálom. Po sekcii vám zostanú jazvy veľké asi 10 až 15 centimetrov, no môžu byť aj väčšie. 

    Ako sa rana hojí?

    Dávnejšie každá žena, ktorá porodila sekciou, odišla z pôrodnice až po desiatich dňoch. Rana sa musí zahojiť nielen zvonku, ale aj zvnútra - každá vrstva zvlášť. Stehy sa vyberú do dvoch týždňov, no jazva zostane citlivá ešte niekoľko mesiacov.  

    To, ako sa bude rana hojiť  a regenerovať, závisí od mnohých faktorov. Je ním stav kože, vek, schopnosť hojenia rán. Starostlivosť o ranu po cisárskom reze netreba podceniť. Pri bolesti ešte v pôrodnici vám personál podá analgetiká a pri domácej starostlivosti by mal pomáhať partner. Nič ťažké nedvíhajte, ak je to možné, snažte sa odpočívať. Lekári odporúčajú predovšetkým oddych, čo je pri malom bábätku takmer nemožné. Pri sprchovaní môžete jazvu masírovať vodou krúživými pohybmi. Verejné kúpaliská a sauny by ste si mali načas odpustiť. So zapálenou jazvou rozhodne navštívte lekára.

    Tzv. bikiny rez zostane spočiatku červený, neskôr nadobudne ružovú farbu a postupne bledne.

    Keď strie "ozdobia" telo

    K popôrodnému obdobiu patria aj strie. Strie vznikajú tým, že v tehotenstve sa napína koža a žena priberá na hmotnosti. Následne pokožka stráca elasticitu. Najviac postihnuté partie sú brucho, stehná, zadok a prsia.
    Strie nevznikajú priamo na pokožke, ale v podkoží, takže ich odstraňovanie nie je stopercentné, väčšinou strie vyblednú a nie sú také viditeľné.
    Môžete im predchádzať, ale napriek prevencii sa môžu objaviť. K najčastejšej prevencii patrí natieranie sa špeciálnymi krémikmi od prvých týždňov tehotenstva. 

    Okrem natierania pokožky, čo je skôr doplnková metóda, sa odporúča cvičiť . 

    Jún sa bude niesť v duchu korenín a byliniek, ktoré zakúpite v našom e-shope www.vinosardo.sk, ale i na bazáriku https://www.modrykonik.sk/market/my_bazaar/sard... a predajni so zľavou -10 %. Okrem množstva rád a tipov sa môžete tešiť aj na recepty, blog, súťaž aj minikurz taliančiny. 🙂 Veríme, že sa spolu naladíme na leto.

    ildici12
    24. máj 2013    Čítané 0x

    Bylinky - alebo príroda dáva nášmu zdraviu zelenú

    Krásne zelené rastlinky, ktoré symbolizujú zdravie. Nielen dobre voňajú a dodávajú chuť našim jedlám, ale  môžu pomáhať aj pri boji s chorobami a zásobovať naše telo vitamínmi a minerálmi. Žiaľ, nie každý má doma záhradku, kde si ich môže vypestovať a v byte majú bylinky značne sťažené podmienky k rastu (alebo sa budem musieť priznať, že nie som úspešný záhraník, keďže doteraz sa mi podarilo vypestovať len žeruchu, trošku bazalky a majoránu 🙂 ostatné buď nevyklíčili alebo vyschli :-/.

    Takže pre nás ostáva väčšinou kupovať sušené bylinky, ktoré je potom dôležité vzduchotesne skladovať, aby nevyciveli (myslím, že to každá gazdiná vie, ale predsa som to musela napísať 🙂. Aj tu je dôležité dbať o kvalitu, radšej by sme mali investovať viac do drahších byliniek, než kupovať vlastné značky hypermarketov. Mne osobne sa už stalo, že som si kúpila bazalku nemenovaného reťazca, doma som balenie otvorila, ten obsah však voňal všelijak, ale určite nie ako bazalka. V poslednom čase sa prikláňam ku značke Sonnentor, ale aj slovenskí výrobcovia nám ponúkajú kvalitné sušené bylinky.

    Poďme sa teda pozrieť na tie, ktoré najčastejšie používame.

    Bazalka  nás láka svojimi sýtymi, zelenými listami, ktoré majú veľmi výraznú chuť. Výborne sa hodí do paradajkových omáčok (polievky), do šalátov, ale môže sa z nej pripraviť aj pesto. Výhodu majú tí, ktorí majú doma veľa tejto bylinky. Málokto vie, že bazalka má aj liečivé účinky, predovšetkým pri uvoľnení kŕčov, udržiavaní rovnováhy črevnej flóry, ale taktiež pomáha pri hnačkách a nadúvaní.

    Cestoviny s bazalkovým pestom

    Autor: @careamell 

    V hlbokej nádobe zmiešame listy bazalky, rukoly, šalvie a majoránky. Pridáme trochu olivového oleja, citrónu, soli a vlašských orechov.

    Oregáno je hotový zázrak, má nesmierne širokú skálu používania ako liek, ale rovnako dodáva jedlom výbornú chuť. Je neoddeliteľnou súčasťou paradajkových jedál, pizze, ale výborne sa hodí aj do šalátov, polievok a do mäsa. Využíva sa najmä pri chorobách pľúc a priedušiek, pri kašli či boľavom hrdle. Pomáha tiež pri trávení ťažkých jedál, keďže podporuje vylučovanie žlče. Čaj sa pripravuje tak, že 2 čajové lyžičky čerstvého alebo sušeného oregána zalejeme horúcou vodou a necháme vyluhovať 10 minút. V obchodoch so zdravou výživou môžeme dostať aj oregánový olej- je hodne drahý, používa sa však len po kvapkách, keďže má veľmi vysokú koncentráciu. Väčšinou aj štípe ne jazyku, no jeho účinky určite stoja za to, keďže ničí plesne a zápaly, má antibakteriálne účinky.

    Pizza z polenty s oregánom

    Autor: @zojec 

    Uvaríme vo vode kukuričnú kašu, ktorú potom prelejeme do pekáča. Necháme stuhnúť a ochutíme kukuricou, paradajkami, olivami, mozzarellou alebo hocičím iným podľa vlastných predstáv. Vrch posypeme čerstvým oregánom a bazalkou, a dáme do rúry vyhriatej na 220 stupňov na cca 30 minút.

    Rozmarín má nesmierne dobrú chuť aj vôňu, je typickou súčasťou mediteránnych jedál. Výborne sa hodí k vareným zemiakom, k zelenine, ale aj do polievok. Rozmarín je mála z tých bylín, ktoré sa pridávajú na začiatku varenia, aby sa jeho chuť dostala do jedla. Väčšina byliniek sa totiž pridáva až na konci varenia, keďže éterické oleje v nich obsiahnuté sa rýchlo vyparia.

    V liečiteľstve sa využíva hlavne pri nerovom vyčerpaní,kašli, astme, nespavosti a migréne.

    Zemiaky s rozmarínom a šošovicou

    Autor: @irsina83 

    Suroviny: 2 ks sladkých zemiakov, 7 ks stredných zemiakov, 2 vetvičky rozmarínu, hrubozrnná soľ, 2 PL olivového oleja, petržlenová vňať, šošovica, kari korenie a čierne korenie.

    Postup: Vo vode si uvaríme zemiaky a necháme ich vychladnúť. Do vody dáme uvariť šošovicu s kari korením, soľou a čiernym korením podľa chuti. Zemiaky ošúpeme, prekrojíme na polky. Na veľkú panvicu dáme olej a poopekáme zemiaky s rozmarínom a trochu ich osolíme. Keď sú opečené tak ich rozkrájame na ľubovoľné tvary a navrstvíme ich do misy so šošovicou a petržlenovou vňaťou.

    Petržlenová vňať je známa pre svoj vysoký obsah vitamínu C, E, vápnika a železa. Pri liečení anémie sa využíva veľmi úspešne, keďže okrem železa obsahuje aj spomínaný vitamín C, ktorý je kľúčový pri vstrebávaní železa. Môžeme ju pridávať do hocijakých jedál, našej fantázii sa medze nekladú. Najčastejšie sa používa na dochutenie polievok, zemiakov, omáčok a nátierok.

    Zeleninová polievka z červenej šošovice

    Autor: @lucka1987

    Prísady: petržlen, zeler, mrkva, červená šošovica, kurkuma, petržlenová vňať a soľ.

    Postup: zeleninu spolu s 1/2 šošovice varíme do zmäknutia v osolenej vode, rozmixujeme a pridáme kurkumu. Zvlášť v kastrólku si uvaríme druhú polovicu šošovice (krátko cca 10 min), pridáme do rozmixovanej polievky a dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

    V liečiteľstve je významná pre svoj močopudný účinok, takže sa používa väčšinou pri ochorení ľadvín.

    Majoránka je u nás veľmi rozšírená bylinka, používa sa predovšetkým do mastných mäsitých jedál, keďže zvyšuje tvrobu žlče a tráviacich štiav. Rovnako sa však hodí k paradajkám a polievok.

    Hlavnou liečivou vlastnosťou majoránu je jeho silne utišujúci vplyv na nervovú sústavu, preto ho používame pri rozčúlení, stresoch, nespavosti, migréne a pocitoch slabosti. V ľudovom liečiteľstve sa používa odvar pri chorobách horných ciest dýchacích, pri hnačkách a nadúvaní.

    Falošná škvarková nátierka

    Autor: @veroninna1

    2hrnčeky mierne osolenej vody privedieme k varu, pridáme 1 hrnček bielej pohánky a varíme cca 20 minút na miernom ohni. Medzitým si opečieme 1 veľkú cibuľu a 4 strúčiky cesnaku na 1 lyžici oleja alebo masla. Pridáme to k uvarenej pohánke, osolíme, okoreníme, dáme majoránku, 1 lyžicu horžice a 3 lyžice olivového oleja. Pomixujeme a na záver pridáme 2 nakladané uhorky.

    Žerucha je drobná, ale veľmi účinná šalátová zelenina a rastie ako huby po daždi (z vlastnej skúsenosti hovorím, čím viac ju strihám, tým hustejšie mi rastie). Má mierne štipľavú chuť a je bohatá na vitamín C, K, železo, vápnik a horčík. Je veľmi účinným „liekom“ pri anémii a pritom aj posiluje našu imunitu. Mnohí si ju dávajú na chleba ako pažítku, no jej využitie je omnoho širšie. Konzumuje sa však výlučne v surovom stave, preto sa hodí do omáčok, nátierok, ozdobenie polievok.

    Cviklová polievka s kokosovým mliekom a žeruchou

    Autor: @artemisska

    Suroviny: 2 stredne veľké cvikly, voda, 200-300 ml kokosového mlieka, 2 ČL škorice, himalájska soľ, ovsené alebo pohánkové vločky na zahustenie, žerucha na ozdobu.

    Postup: Cviklu si nastrúhame na väčšom struháku, zalejeme vodou a necháme variť, pokým nie je mäkká. Osolíme, pridáme škoricu, kokosové mlieko, necháme chvíľku povariť a nakoniec zahustíme. Hotovú polievku ešte posypeme žeruchou.

    Ten, kto aspoň raz zasadí vo svojej záhrade kôpor, už sa ho nikdy nezbaví J Rastie ako burina, je veľmi odolná, mnohými však neobľúbená a nedocenená bylina. Keď ho máte po ruke veľa, určite ho nevyhadzujte, radšej ho treba nasekať a zamraziť. Takto si môžeme užiť chuť čerstvého kôpru po celý rok! A prečo by sme si mali viac vážiť túto aromatickú rastlinku? Má neskutočne pestré využitie v kuchyni: hodí sa do omáčok, do polievok- predovšetkým mliečnych, je neodmysliteľným korením pri príprave rýb, pri konzervovaní uhoriek a používa sa aj na ochutenie varených zemiakov. Treba ho však pridávať už do hotového jedla, aby nestratil svoju arómu.

    Predovšetkým kojacie maminky by ho mali používať, keďže podporuje tvorbu materského mlieka, ale okrem toho tíši aj kašeľ. Širšiemu používaniu sa tešia hlavne semienka kôpru, ktoré sú plné vitamínu C, A, vápniku aj fosforu. Používajú sa hlavne pri zlom trávení a nespavosti.

    Zapekaná ryba so zeleninou a kôprom

    Autor: @mirkatn 

    Rybu spolu s mrazenou zeleninou dáme na pekáč a dáme piecť. Bude postupne púšťať vodu, treba ju priebežne vylievať. Keď je ryba mäkká zalejeme zmesou pripravenou z vajíčka a byliniek- petržlenová vňať a kôpor a posypeme syrom. Necháme ju zapiecť. Ako prílohu si uvaríme zemiakovú kašu a zeleninový šalát.

    Pažítka je nenáročná bylinka, ktorá však nám vie veľa dať. Dávame ju do nátierok, šalátov, ale nájde svoje miesto aj v polievkach. Je súčasťou očistných kúr, keďže čistí črevá, je bohatá na vitamín C, vápnik, železo aj betakarotén. Pomáha aj v boji proti črevným parazitom.

    Syrové placky s kukuricou a pažítkou

    Autor: @e.l.i.e.n.k.a

    Suroviny: 175 g múky (polovica pohánková, polovica kukuričná), 1 lyžica prášku do pečiva, 2 vajíčka, 125 ml mlieka, 200g konzervovanej sladkej kukurice, 100 g syru, 2 lyžice nasekanej pažítky

    Postup: Suroviny zmiešame a lyžicou formujeme placky, ktoré upečieme na panvici alebo plechu.

    Tymián má úžasnú vôňu, je jedným z mojich obľúbených bylín. Podobne ako rozmarín, aj tymián sa pridáva počas varenia, aby vypustil zo seba svoju typickú chuť. Používa sa na ochutenie rýb, mäsa, strukovín a šalátov. Veľmi rada ho pridávam do cibuľovej polievky, dodáva jej neopakovateľnú chuť.

    Čaj z tymiánu sa odporúča pri nachladnutí, bolestiach hrdla a kašli, ale pomáha aj pri nespavosti.

    Ako vidíte, príroda sa skutočne postará o naše blaho, pretože cez chutné jedlá nás dokáže aj liečiť. Nebojte sa zelených byliniek, používajte ich všade, kde môžete, vaše zdravie za to určite stojí 🙂 A ešte k tomu vás bude vaše okolie chváliť, ako úžasne varíte 🙂

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/