veronique2508
    27. nov 2018    Čítané 415x

    Keď je príčinou problému nedostatok draslíka

    Za pocitom celkovej slabosti, únavy, kŕčov či búšením srdca, môže byť aj nedostatok draslíka. Ten je veľmi dôležitým minerálom, ktorý je súčasťou našich buniek. Práve draslík je nevyhnutný pre správnu funkciu tkanív a orgánov, nervov, svalov, srdca a ciev. Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča prijať denne aspoň 3,5 g draslíka. Jeho hladina v krvnom sére by sa mala pohybovať v rozmedzí 3,5 – 5,0 mmol/l.

    Kto je najviac ohrozený nedostatkom draslíka?

    Pacienti liečení určitými diuretikami pri vysokom krvnom tlaku, zlyhávaní srdca či ochorení obličiek, sú najviac ohrození vznikom hypokaliémie. Príčinou môže byť aj zvracanie, hnačky či nadmerné užívanie preháňadiel. Inou príčinou zvýšených strát draslíka je nadmerná tvorba nadobličkových hormónov alebo ochorenia obličiek. Menej častou, no rovnako dôležitou príčinou, je nedostatok draslíka v prijímanej potrave. Najvhodnejšou prevenciou pred hypokaliémiou u zdravého človeka, ktorý netrpí žiadnou poruchou obličiek, je dôležitá vyvážená strava s dostatočným obsahom draslíka.

    Kde hľadať draslík?

    Vhodné zdroje draslíka sú zelenina a ovocie, mäso a produkty z obilnín. Spomedzi zeleniny sú bohatým zdrojom draslíka zemiaky, paradajky, strukoviny, zelená listová zelenina, ako špenát, špargľa, kel, kapusta, zelené vňate, tekvice. Okrem známych banánov majú vysoký obsah draslíka aj marhule, bobuľové ovocie, avokádo, sušené ovocie, huby, klíčky a orechy. Z ďalších potravín treba spomenúť morské ryby, napríklad losos, ale aj mliečne výrobky, jogurty a výrobky z cereálií. Pre zachovanie draslíka v strave je vhodnejšie upravovať zeleninu dusením ako varením vo vode, ktorá sa aj s „vylúhovaným“ draslíkom vyleje.

    Ako odhaliť hypokaliémiu?

    Osoby s vysokým krvným tlakom alebo chronickým ochorením srdca alebo obličiek, ktorí dlhodobo užívajú lieky s možným znižujúcim účinkom hladiny draslíka v organizme, by mali byť pravidelne sledovaní lekárom. V prípade, že má váš lekár podozrenie, že za vaše zdravotné  ťažkosti môže nedostatkom draslíka, môže požiadať o vyšetrenie jeho hladiny v krvi. Pri podozrení na hypokaliémiu lekár vždy kontroluje aj krvný tlak, ktorý draslík ovplyvňuje a hľadá typické prejavy nízkej hladiny draslíka na EKG. Samotné vyšetrenie hladiny draslíka v krvi je dostupné aj v laboratóriách MEDIREX a to nepretržite počas 24 hodín. Od prijatia vzorky v laboratóriu je výsledok dostupný už do 1 hodiny. Ak však lekár požaduje aj doplňujúce vyšetrenia v sére a v moči, vrátane vyšetrení hormónov, ktoré sú potrebné pre presné určenie príčiny hypokaliémie, môže to trvať dlhšie.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/busi-vam-srdce-mate-krce-a-citite-sa-slabe-co-ak-mate-nedostatok-draslika/?utm_source=Modry-Konik&amp=&utm_medium

    #srdce Zvýšený príjem soli nemusí byť zapríčinený tým, že by si ju ľudia dávali do jedla vedome. Skrytá soľ tvorí približne 70% celkového denného príjmu! Znamená to, že nestačí len prestať soliť, ale taktiež sledovať obsah soli v kupovaných potravinách a nápojoch. Mäsové údeniny môžu obsahovať až 15% soli, mlieko a mliečne výroby bývajú zdrojom soli do 9% a takmer 30% soli v našom jedálničku pochádza z pečiva. Dokonca aj nízkotučné mliečne výrobky obsahujú soľ kvôli zvýrazneniu chute. Soľte menej alebo zamyslite sa nad dostatočným príjmom draslíka v ovocí a zelenine, ktorý eliminuje negatívny vplyv soli na organizmus. Jamieson Potassium – Draslík je vyrobený z organického glukonátu, čo je rovnaká prirodzená forma ako sa nachádza v strave.
    #jamieson #draslik

    Soľte menej alebo odsledujte si dostatočným príjmom draslíka v ovocí a zelenine, ktorý eliminuje negatívny vplyv soli na organizmus. Jamieson Potassium – Draslík je vyrobený z organického glukonátu, čo je rovnaká prirodzená forma ako sa nachádza v strave.
    Pozor na skrytú soľ v potravinách. Zvýšený príjem soli nemusí byť zapríčinený tým, že by si ju ľudia dávali do jedla vedome. Skrytá soľ tvorí približne 70% celkového denného príjmu! Znamená to, že nestačí len prestať soliť, ale taktiež sledovať obsah soli v kupovaných potravinách a nápojoch. Mäsové údeniny môžu obsahovať až 15% soli, mlieko a mliečne výroby bývajú zdrojom soli do 9% a takmer 30% soli v našom jedálničku pochádza z pečiva. Dokonca aj nízkotučné mliečne výrobky obsahujú soľ kvôli zvýrazneniu chute.
    v júly je Potassiu - draslík s postupným uvoľňovaním v akcii http://www.pharmshop.sk/jamieson-draslik-100-mg...
    #jamieson #draslik