katarinka26
    18. nov 2016    Čítané 80x

    Homocysteín versus Neplodnosť

    Ak sa zdravému páru niekoľko mesiacov po vysadení hormonálnej antikoncepcie nepodarí splodiť dieťa, môže byť na príčine toxický homocysteín a zloženie jedálneho lístka.

    Stáva sa, že aj mladé a zdravé páry, u ktorých neexistuje nijaká prekážka brániaca splodeniu dieťaťa, si musia na tehotenstvo partnerky počkať celé mesiace. Zvlášť, ak žena dlhodobejšie užívala hormonálnu antikoncepciu, alebo jej jedálny lístok (ako aj jedálny lístok partnera) nie je dostatočne rozmanitý a chýbajú v ňom niektoré dôležité látky.

    Výskumy preukázali, že v takýchto prípadoch môžu zohrávať dôležitú úlohu vitamíny B6, B12 a kyselina listová. Tieto látky významným spôsobom zasahujú do metabolizmu aminokyselín, presnejšie aminokyseliny methioninu, meniacej sa na toxickú látku homocysteín. Bez kyseliny listovej nemôže prebehnúť premena homocysteinu na neškodnú látku, pričom vitamíny B6 a B12 sú kofaktormi enzýmov, ktoré túto premenu zabezpečujú.

    Homocysteín je predmetom mnohých vedeckých diskusií. Existuje dokonca názor, podľa ktorého 90 percent všetkých ochorení vrátane neplodnosti má len jednu príčinu, a tou je homocysteín. Nikto však neodporuje názoru, že kvalitná výživa a dostatok všetkých látok, ktoré sú dôležité pre hladké fungovanie organizmu, významne ovplyvňujú plodnosť. A to platí nielen pre ženskú, ale aj mužskú plodnosť.

    V jedálnom lístku budúcich rodičov by určite nemali chýbať:

    -čerstvé ovocie a zelenina

    -orechy, celozrnné pečivo

    -morské ryby

    -cesnak

    Podľa viacerých štúdií je pre mužskú plodnosť (zdravé, životaschopné spermie) mimoriadne dôležitý vitamín C, ktorého významným zdrojom sú citrusové plody, a zinok, ktorý sa nachádza v chudom mäse, syroch a celozrnných výrobkoch.

    Ženy by mali myslieť na to, že šesť mesiacov pred otehotnením a v priebehu prvých týždňov tehotenstva zložením svojej stravy zásadným spôsobom ovplyvňujú vývoj embrya. Minimálne v tomto období by sa mali vyhýbať alkoholu, pečeňovým výrobkom (vrátane paštét), presáľaniu, lahôdkovým jedlám, surovým a na mäkko uvareným vajíčkam, omáčkam a dresingom.

    Do jedálneho lístka by budúce matky mali jednoznačne zaradiť:

    -tmavú listovú zeleninu, strukoviny, orechy (dodávajú telu spomínanú kyselinu listovú, ktorá je zároveň mimoriadne dôležitá pre správny vývoj plodu)

    -jogurty, syry, sardinky (zabezpečujú telu vápnik, dôležitý pre tvorbu kostí plodu)

    -chudé mäso, celorznné výrobky (sú zdrojom zinku, ktorý zabezpečuje vývoj imunitného systému plodu)

    -hydinu, vajcia, zelenú zeleninu (dodávajú telu železo a sú dôležité pre krvotvorbu plodu)

    -ovocie a zeleninu sýtych farieb, ako mrkva a červená paprika (dodávajú telu beta-karotén, ktorý je dôležitý pre rast, vývoj buniek, zrak a imunitu plodu)

    -lososa, makrelu, tuniaka, slede (sú zdrojom mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre zdravý vývoj mozgu a zraku plodu; pozor však na pričastú konzumáciu morských plodov, ktorá môže spôsobiť vysokú koncentráciu ortuti v krvi a poškodiť alebo usmrtiť plod.)

    Viac o tom čo je homocysteín sa dozviete 

    https://www.youtube.com/watch?v=zJo0WhFGGX4

    Alebo u nás v skupine pod #homocystein :

    https://www.modrykonik.sk/group/7234/

    Vitamíny B6, B12 a kyselina listová sú predovšetkým dôležité faktory v metabolizme homocysteínu a teda nedostatok týchto vitamínov v potrave môže viesť k zvýšeniu hladiny homocysteínu v plazme.
    Vitamíny B6, B12 a kyselina listová sa spoločne podieľajú na znižovaní nadbytku homocysteínu v tele a tak redukujú riziko jeho hromadenia v tepnách. Preto by mali osoby s rizikom zvýšenej hladiny homocysteínu užívať vitamíny B6, B12 a kyselinu listovú na uvedenie krvných hodnôt späť do normálu. Čo je homocystein a prečo je pre telo toxický sa môžete dočítať tu #homocystein
    #jamieson #srdce #vitamin_b

    katarinka26
    2. feb 2016    Čítané 63x

    Čo je homocysteín ? Ako je toxický v tele?

    Homocysteín v roku 1932 objavil  nositeľ Nobelovej ceny Vincent Du Vigneaud a popísal ho ako toxickú aminokyselinu. Až v dnešnej dobe výskumy ukázali, v čom spočíva jej toxicita. V poruchovej metabolizácii homocysteínu v organizme! A čo spôsobuje, že homocysteín, ktorý sa zúčastňuje všetkých základných pochodov – hospodárenia s kyslíkom (bunečné dýchanie), v riadenej tvorbe energie, syntézy a recyklácie niektorých kľúčových metabolitov a rozmnožovania buniek – má zrazu na svedomí poruchy týchto procesov? Ukázalo sa, že vznikajú z príčin, ktorým sa doposiaľ nepripisoval väčší význam. Najmarkantnejší je dôsledok civilizačných zmien v skladbe stravy. Zmenila sa až do tej miery, že prestala zabezpečovať zásobovanie buniek dôležitými mikronutrientami. Podľa výsledkov výskumu nemeckých laboratórií pre výživu počas posledných 50 rokov ubudlo v našej strave asi osemdesiat percent obsahu vitamínov a minerálov. S dvadsiatimi percentami, ktoré v nej zostali, nie je metabolizmus schopný fungovať tak, ako má. A s čím súvisí absencia výživných látok? Vedci sa domnievajú, že najmä s reformou poľnohospodárstva a rozvojom priemyslu. Upustilo sa od cyklického obhospodarovania pôdy, začali sa používať umelé hnojivá, ktoré síce ovplyvňujú objem a rast rastlín, no chýbajú im zložky potrebné pre biologickú hodnotu. Kyslé dažde, ktoré sú dôsledkom rozptylu oxidu siričitého do ovzdušia, narušili rozpustnosť výživných látok v pôde. Klesla tiež výživná hodnota mäsa zvierat z veľkochovov. Navyše stratu výživných látok v našej strave ovplyvňujú tiež priemyselné postupy prípravy jedál, tepelná úprava pokrmov a ich dlhodobé uskladňovanie.

    Nenahraditeľné béčka

    Chýbajú nám najmä tie živiny, ktoré majú vplyv na bezporuchovú metabolizáciu homocysteínu – kyselina listová a vitamíny B6 (pyridoxín) a B12. Bez kyseliny listovej nemôže prebehnúť veľmi dôležitá „premena” homocysteínu na neškodnú látku. Zostávajúce dva vitamíny – B6 a B12 – sú kofaktory enzýmov, ktoré túto premenu zabezpečujú. Bez ich podpory enzýmy strácajú funkčnosť a klesá výkon biochemických procesov, ktoré tieto enzýmy riadia a od ktorých závisí naše zdravie a život. V prípade homocysteínu to znamená stratu schopnosti spracovať všetok homocysteín, ktorý v bunkách vzniká. Nemetabolizovaný homocysteín preniká do krvi, kde sa hromadí, usadzuje sa (podobne ako cholesterol) a začína sa jeho patologické pôsobenie. Tento stav nie je ničím iným, len chronickou intoxikáciou s ťažkými následkami.

    katarinka26
    1. feb 2016    Čítané 44x

    Cholesterol, či homocysteín?

    Máte vysoký krvný tlak? Trpíte ochoreniami srdca a ciev? Alebo vás trápia iné civilizačné ochorenia? Posvieťte si nielen na hladinu cholesterolu, ale aj na hladinu homocysteínu v krvi!

    Za hlavné rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb sa pokladajú zvýšený príjem nasýtených tukov, zvýšená hladina „zlého” cholesterolu a nízka hladina „dobrého” cholesterolu, cukrovka II. typu, nadváha...

    O všetkých týchto i mnohých ďalších monitorovaných faktoroch môžeme dnes na základe radu klinických štúdií zaoberajúcich sa dopadom zmeny životného štýlu za posledných 50 rokov na naše zdravie povedať, že sú skôr dôsledkom či signalizáciou miery poškodenia, ktoré v tele spôsobuje vyššia hladina homocysteínu. Zo záverov štúdií vyplynulo, že zvýšená hladina homocysteínu neškodí len srdcu a cievam, ale môže byť aj príčinou ďalších chorôb - obezity, vredových chorôb žalúdka, dvanástnika a zápalových ochorení čriev, ekzémov, migrény, osteoporózy, roztrúsenej sklerózy, porúch myslenia, vnímania, depresií, Parkinsonovej i Alzheimerovej choroby či oslabenia imunity a narušenia krvotvorby. Aj keď sa homocysteín vyskytuje v tele prirodzene, jeho zvýšené hodnoty narúšajú rovnováhu a pôsobia v organizme toxicky.

    Čo je homocysteín?

    Homocysteín v roku 1932 objavil ju nositeľ Nobelovej ceny Vincent Du Vigneaud a popísal ho ako toxickú aminokyselinu. Až v dnešnej dobe výskumy ukázali, v čom spočíva jej toxicita. V poruchovej metabolizácii homocysteínu v organizme! A čo spôsobuje, že homocysteín, ktorý sa zúčastňuje všetkých základných pochodov – hospodárenia s kyslíkom (bunečné dýchanie), v riadenej tvorbe energie, syntézy a recyklácie niektorých kľúčových metabolitov a rozmnožovania buniek – má zrazu na svedomí poruchy týchto procesov? Ukázalo sa, že vznikajú z príčin, ktorým sa doposiaľ nepripisoval väčší význam. Najmarkantnejší je dôsledok civilizačných zmien v skladbe stravy. Zmenila sa až do tej miery, že prestala zabezpečovať zásobovanie buniek dôležitými mikronutrientami. Podľa výsledkov výskumu nemeckých laboratórií pre výživu počas posledných 50 rokov ubudlo v našej strave asi osemdesiat percent obsahu vitamínov a minerálov. S dvadsiatimi percentami, ktoré v nej zostali, nie je metabolizmus schopný fungovať tak, ako má. A s čím súvisí absencia výživných látok? Vedci sa domnievajú, že najmä s reformou poľnohospodárstva a rozvojom priemyslu. Upustilo sa od cyklického obhospodarovania pôdy, začali sa používať umelé hnojivá, ktoré síce ovplyvňujú objem a rast rastlín, no chýbajú im zložky potrebné pre biologickú hodnotu. Kyslé dažde, ktoré sú dôsledkom rozptylu oxidu siričitého do ovzdušia, narušili rozpustnosť výživných látok v pôde. Klesla tiež výživná hodnota mäsa zvierat z veľkochovov. Navyše stratu výživných látok v našej strave ovplyvňujú tiež priemyselné postupy prípravy jedál, tepelná úprava pokrmov a ich dlhodobé uskladňovanie.

    Nenahraditeľné béčka

    Chýbajú nám najmä tie živiny, ktoré majú vplyv na bezporuchovú metabolizáciu homocysteínu – kyselina listová a vitamíny B6 (pyridoxín) a B12. Bez kyseliny listovej nemôže prebehnúť veľmi dôležitá „premena” homocysteínu na neškodnú látku. Zostávajúce dva vitamíny – B6 a B12 – sú kofaktory enzýmov, ktoré túto premenu zabezpečujú. Bez ich podpory enzýmy strácajú funkčnosť a klesá výkon biochemických procesov, ktoré tieto enzýmy riadia a od ktorých závisí naše zdravie a život. V prípade homocysteínu to znamená stratu schopnosti spracovať všetok homocysteín, ktorý v bunkách vzniká. Nemetabolizovaný homocysteín preniká do krvi, kde sa hromadí, usadzuje sa (podobne ako cholesterol) a začína sa jeho patologické pôsobenie. Tento stav nie je ničím iným, len chronickou intoxikáciou s ťažkými následkami.

    Vyplnili trhliny v cholesterolovej teórii

    Ak hodnotíme závažnosť poškodenia zdravia zvýšenou hladinou homocysteínu v krvi, najhoršie dôsledky má v oblasti kardiovaskulárneho zdravia a oslabovaní imunity. U väčšiny ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami sa hladina cholesterolu a ďalších krvných lipidov vracia do normálnej hodnoty po tom, čo sa homocysteín znížil podávaním vitamínov antihomocysteínového komplexu (kyselina listová, B6, B12) na fyziologickú hodnotu. Pri zvýšenej hladine homocysteínu totiž pečeň produkuje väčšie množstvo cholesterolu, ale najmä jeho nebezpečný variant – „zlý” LDL cholesterol. Antihomocysteínový komplex jeho nadprodukciu v pečeni zmierni – výskum ukázal, že 60 až 80 % cholesterolu kolujúceho v krvi má totiž na svedomí homocysteín. Čo z toho vyplýva? Že bojovať s homocysteínom by bolo pravdepodobne efektívnejšie a navyše jednoduchšie ako s cholesterolom – keďže koncentráciu homocysteínu v tele znižuje príjem vitamínov skupiny B. Ich spoľahlivý prívod do buniek by nám mohol pomôcť účinne čeliť ochoreniam srdca a ciev – ateroskleróze, infarktu, mozgovej príhode...

    Pokiaľ by sme si dokázali udržať nízku hladinu homocysteínu v krvi a povzbudzovať svoj imunitný systém k plnej výkonnosti, nemuseli by nás postihovať nepríjemné, obťažujúce civilizačné ochorenia, ktoré často súvisia s oslabením imunity. Zabrániť ich vzniku môže iba plne výkonný imunitný systém. Niekoľko infekcií prekonaných počas roka nie je len nepríjemnosť, ale aj signalizácia, že telu chýba dostatočná ochrana! Ak máme vo svojej strave deficit „béčkových” vitamínov a prenasledujú nás často problémy so zníženou imunitou, siahnime po prírodnom antihomocysteínovom komplexe! Naše zdravie je totiž „majetok”, ktorý si vyžaduje neustálu starostlivosť. Len my sa rozhodujeme, ako s ním účelne naložiť. Takéto rozhodnutie nemôže za nás urobiť nikto iný.

    ANTIHOMOCYSTEÍNOVÝ KOMPLEX

    Antihomocysteínový komplex je kombinácia vitamínov B6, B12 a kyseliny listovej, špeciálne určená na podporu zdravia srdca a imunity. Ich synergické pôsobenie redukuje nadmernú hladinu homocysteínu v krvi a pozitívne tak vplýva na zdravie srdcovo-cievneho systému. Vedci zistili, že pomáha znížiť riziko ischemickej choroby srdca, infarktu myokardu, hypertenzie, vzniku onkologických ochorení, predčasných potratov i porúch vo vývoji nervovej sústavy. Je účinný aj ako prevencia neurodegenerácie a demencie a aj pri zlepšovaní autistických porúch. Vyrába ho renomovaná kanadská firma Jamieson Laboratories. Pri výrobe vitamínov z prírodných výťažkov využíva 360 patentovaných výrobných postupov a kontrolných testov kvality, ktoré zabezpečujú maximálnu aktivitu a biologickú dostupnosť účinných látok. Prípravok neobsahuje konzervačné látky, farbivá, cukry, chemické prísady či potenciálne alergény.