#navsteva lekára ..baby, boli má hrdlo, pali za hrudnikom atd, nesla som do prace a volala som môjmu Dr..tak že musím prist osobne, keďže som nebola v priamom kontakte s človek, ktorý prišiel zo zahraničia. Avšak robim vo veľkej firme a ja netuším kto, kde bol?? Je správne, že musím ísť osobne k DR..? Určite má na PN nevypisujem len tak od stola🙈

    bally
    12. jún 2017    Čítané 4570x

    Návšteva šestonedieľky: 5 zásad, ktorými nič nepokazíte

    Nový prírastok je na svete a vy sa nemôžete dočkať, kedy ho pôjdete pozrieť. Nezáleží na tom, či sa bábätko narodilo vašej sestre, sesternici alebo najlepšej kamarátke. Nech máte spolu akokoľvek blízky vzťah, treba sa pripraviť na to, že táto návšteva bude úplne iná ako všetky tie predošlé. Vžiť sa do kože novopečenej mamičky nie je pre mamy väčšinou ťažké. No a ak ste bez záväzkov, isto v budúcnosti oceníte, keď si vaše návštevy zoberú k srdcu zopár tipov skúsených mám.

    1. Počkajte si na pozvanie

    Nech je už vaša zvedavosť a nadšenie akékoľvek, nevnucujte sa. Šestonedelie by malo byť akýmsi posvätným obdobím, ktoré patrí len mamine a jej bábätku. Mnohé šestonedieľky to tak cítia a snažia sa to dodržať. Určite dajte novopečenej mamičke vedieť, že sa pozvaniu na návštevu potešíte, no nenahnevajte sa, ak vás k sebe nakoniec nezavolá. Obdobie po pôrode je veľmi náročné ako pre ňu, tak pre bábo. Potrebujú sa obaja zotaviť a naladiť na spoločnú nôtu. Niet sa čo čudovať, že voľného času je pri bábätku málo, a tak je každá takáto chvíľa pre mamičku vzácnosťou. "Návštevy by som rapídne zatrhla. Mne to vadilo, keď sa k nám už ani nie po pár dňoch hneď nanútili. Každá maminka s dieťatkom sa potrebuje aklimatizovať, mať čas na seba, pre bábo a nie venovať sa návšteve. Je to otrava. Návštevy môžu prísť, ale na to je čas aj po mesiaci," vyjadrila svoj názor mama a druhá sa k nej pripája: "Najviac má poteší, ak žiadna návšteva nepríde."

    2. Nezdržte sa dlho

    Keď už ste pozvanie dostali, mali by ste aj vedieť, kedy je čas ísť. Na rozoberanie všetkých pocitov okolo pôrodu a materstva bude ešte dosť času. Aj napriek tomu, že vás určite rada vidí, túži len po jednom - ľahnúť si do postele a aspoň na chvíľu si zdriemnuť. Ona totiž neprespala celú noc, neprišla z práce domov a nesadla si k svojmu obľúbenému filmu či knižke a nevybehla večer plná elánu na jeden drink so svojou kamarátkou. Celý jej svet sa teraz točí len okolo bábätka, ktoré jej prevrátilo život naruby a je čím ďalej tým viac vyčerpaná. "No mňa pustili z nemocnice v piatok a v sobotu sa mi nasáčkovala na návštevu komplet celá rodina - svokrovci, moja mama, švagrovci, ... a zostali až do večera. Myslela som, že ma porazí," spomína na prvú návštevu jedna z mamičiek. "Asi to má každá inak. No, keďže som mala ťažký pôrod, tak by mi stačilo, keby prišli tak max. na 30 minút, pomojkali sa s malým a išli domov," spomína na toto obdobie druhá.

    3. Nenoste zbytočnosti

    Najťažším orieškom býva, čo priniesť so sebou. Pokiaľ žena dojčí, fľaša dobrého vína a bonboniéra skončí s najväčšou pravdepodobnosťou v žalúdku jej muža. No a malému? Hrkálka, body, z ktorého za mesiac aj tak vyrastie, alebo nebodaj oblečenie, ktoré mu bude dobré tak o dva roky, či krémiky, sa môžu v prvom momente javiť ako dobrý nápad. No nemyslíte si, že výbavičku už má mamička dávno pripravenú? "Ja som dostala výživky, umelé mlieko, krémiky, ... a nič z toho som nevyužila, lebo bábo je dodnes dojčené," hovorí o svojej skúsenosti s darčekmi mamina. 

    Ak si neviete rady, tak sa radšej opýtajte, ako streliť vedľa. Čím zaručene nesklamete šestonedieľku a jej bábätko na prvej návšteve? Niektoré mamičky v tom majú jasno: "Plienky, varené jedlo a potichúčky sa vytratiť." Balíkom plienok, ktoré dokážu riadne prevetrať peňažku, na 100 % zabodujete, no i tu si preverte veľkosť a značku. A aby sa nezabudlo ani na mamičku, tak dobré varené jedlo určite neodmietne. Ale dávajte pozor. Za takú fazuľovú polievku by vás mohla v noci preklínať. Preto si radšej dopredu zistite, čo môžu s čistým svedomím jesť dojčiace mamy, aby to nenarobilo šarapatu v brušku bábätka. 

    4. Priložte ruku k dielu

    Táto návšteva by mala vyzerať celkom inak než tie, na ktoré ste zvyknutí. Určite neprídete do tip top upratanej domácnosti. Práve naopak, pravdepodobne nájdete v kúpeľni kopu bielizne, v kuchyni neumytý riad, kde tu pohádzané veci, neumyté podlahy. A tak by to malo byť! Pretože je to znak toho, že mamička sa venuje len sebe a svojmu malému zázraku a nerozptyľuje sa zbytočnosťami, ktorých si neskôr ešte dosť užije. Namiesto toho, aby ste ju začali kritizovať, sa radšej ponúknite a pomôžte jej s tým neporiadkom. Ak vám to sama dovolí, isto jej to padne vhod a bude vám vďačná. A pokiaľ nebude mať nič proti, vezmite bábätko na prechádzku, aby si mohla aspoň na chvíľu odpočinúť. Každá mamina vie, že aj minúta spánku navyše je na nezaplatenie. 

    5. Bábätko nie je hračka

    Každý má svoje pravidlá, preto sa na čokoľvek, čo sa týka bábätka, najskôr opýtajte. No niektoré zásady platia bez výnimky:

    •  po príchode si dôkladne umyte ruky mydlom,
    • pred návštevou sa nevoňavkujte ani nefajčite, aby ste zbytočne nedráždili bábätko,
    • za žiadnych okolností nechoďte na návštevu chorí, ani keď máte len slabú nádchu, radšej to odložte na čas, keď budete fit,
    • bábätko nebozkávajte,
    • ak prídete viacerí, nepodávajte si bábätko stále z ruky do ruky.

    Môže sa stať, že vám nedovolia zobrať si drobčeka na ruky, no nehnevajte sa za to. Aj pohľad na ten malý uzlíček je natoľko čarovný, že nemáte, čo ľutovať. Snažte sa svojou prítomnosťou bábätko zbytočne nerušiť krikom a hlasným rozprávaním, nebuďte ho len preto, že chcete vidieť, akej farby má očká. Pre mamičku je omnoho dôležitejšie, že si spokojne spinká a nie je mrzuté. 

    Vraví sa, že dobrá rada je nad zlato. V prípade šestonedeliek to ale rozhodne neplatí. Pokiaľ chcete prísť a kázať, radšej ani nechoďte. Aj dobre mienená rada jej môže skôr ublížiť ako pomôcť. "Keď už niekto príde silou mocou, tak žiadne rady! Ale že úplne žiadne! Čo chcem, sama sa spýtam," vysvetľuje novopečená mamička. Je to pre ženu všetko nové, sama sa snaží s týmto krásnym, no zároveň náročným obdobím zžiť a jediný spôsob, ako to môže docieliť, je nájsť si spoločnú cestu so svojim bábätkom. Ak bude stáť o nejakú radu, verte, že s tou otázkou za vami sama príde.

    Foto: flickr.com

    lubos
    19. máj 2016    Čítané 637x

    Bábovka ako obrázok (Petra Daubner)

    Málokomu sa podarí spojiť dva koníčky tak originálne, ako mladučkej Petre Daubner. Výsledky svojej tvorivej činnosti prezentuje na stránke www.redvelvetcooking.com, odkiaľ som si ju požičal sem, do Modrého koníka.

    Peťka oplýva neobvyklým citom pre kompozíciu, detail a farby, ktorý sa odráža pri maľbách jej kulinárskych výtvorov.

    ___________

    V nasledujúcom krátkom videu (02:00 min.) sa zoznámime s Petrou a budeme ju sledovať pri maľovaní "portrétu" bábovky.

    Recept na jemnú makovo - citrónovú bábovku bol prevzatý z Petrinej stránky redvelvetcooking.com. Nájdete ho tu.

    Peťka, ďakujeme za návštevu! Si super!

    S pozdravom,

    Ľuboš.

    Pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    15. máj 2016    Čítané 1621x

    "Plnotučný" život Dušana Plichtu

    "Inšpirovať a pomôcť  ľuďom realizovať svoj 100% potenciál cez optimalizáciu životosprávy a šikovné životné experimenty" -  to je vízia Dušana Plichtu, blogera zaoberajúceho sa aktuálnymi výživovými trendami.

    Dušana sme privítali v našej kuchyni a nechali sme sa inšpirovať jeho najobľúbenejšími jedlami, ktoré sme si navarili.

    Socca, známa talianska placka z cícerovej múky, s bazalkovo cesnakovým pestom a bryndzou. Stačí zamiešať cícerovú múku s vodou, olivovým olejom a soľou, vyliať mix na panvicu a opiecť z oboch strán.

    ________

    Pomaly pečené morčacie stehno (120°C, 6 hodín), sparená zelená špargľa, maslová holandská omáčka, pečené batáty (sladké zemiaky). Ako na pomalé pečenie zistíte tu: Ľubošova kuchyňa #5: Varíme pomaly.

    ________

    Na otázku, ktoré sú 3 najdôležitejšie faktory správnej výživy, Dušan odpovedal:

    1. Eliminácia cukru a kontrola sacharidov. Nejde tu o počítanie kalórií, ale skôr o ich zabezpečenie z iných zdrojov, ako sú napríklad dobré tuky.
    2. Eliminácia spracovaných potravín, dôraz na kvalitu a čistotu surovín.
    3. Pozitívny (alebo negatívny) tréning metabolizmu.

    Pozrite si nasledujúce video (5:30 min), v ktorom Dušan rozpráva o jeho pohľade na správnu výživu v našich rodinách.

    Dušan, ďakujeme za návštevu a Tvoje inšpirácie!

    S pozdravom,

    Ľuboš.

    Pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    31. mar 2016    Čítané 2292x

    Luckine skvelé jedlo (Lucia Súkeníková)

    Na Modrom koníku má login luciferova a nádherný nový album Moje jedlo. Vlastným menom Lucia Súkeníková je autorkou obľúbenej kuchárskej knihy Moje skvelé jedlo, ktorú nám prišla predstaviť, a popritom sme si spolu navarili aj chutné jarné menu. 

    Čo sme varili?

    * * *

    Polievka: biela krémová polievka z karfiolu, čierneho koreňa (Hadomor španielsky) a koreňa zeleru, toast z Luciinho kváskového chleba s pestom z tekvicových semiačok, tvrdého syra a medvedieho cesnaku.

    * * *

    Hlavné jedlo: na panvici opečený filet z lososa, brokolicovo hráškové pyré s parmezánom, chlebový čips so špenátovým maslom, cukina.

    * * *

    Dezert: dehydrované kokosové hniezda (strúhaný sušený kokos, javorový sirup, med, kokosový tuk, kakao, vanilka - sušený 3 hod na 55 °C) s mandľou v čokoláde, podávané na špenátových listoch.

    * * *

    S Luckou sme sa chvíľu porozprávali o jej knihe Moje skvelé jedlo a autorka nám sľúbila, že výtlačok pošle aj jednej z vás. Čo za to?

    Navarte podľa Lucky do konca apríla 2016 (fotku a popis zverejnite v komentároch k tomuto článku) a získajte jej kuchársku knihu Moje skvelé jedlo aj s venovaním!

    Veľa šťastia, baby!

    * * *

    Ďakujeme za návštevu ďalšej aktívnej mamičke!

    S pozdravom, Ľuboš.

    Pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.