pehe
    11. máj 2017    Čítané 2571x

    Ako odučiť dieťa od nosenia na rukách?

    Starostlivosť o dieťa je práca na plný úväzok, častokrát bez prestávky na odpočinok, bez nároku na dovolenku. Niekedy sa ale mamička dostane do situácie, keď už nevládze a radosť z materstva si pre pocit zúfalstva nedokáže vychutnávať.

    Hovorí sa, že každé dieťa je iné, s vlastnou osobnosťou a charakterom. A presne také sú aj mamičky. Zatiaľ čo jedna zvláda rôzne situácie v živote dieťaťa ľahšie, inej to ide ťažšie. Medzi častý problém, ktorý rodičia pri výchove riešia, sú napríklad návyky dieťatka, ktoré komplikujú každodenný život v rodine. 

    Pri výchove je potrebná láska, neha a trpezlivosť

    Mamičky, ktoré už majú obdobie problémových návykov svojho potomka za sebou vedia, že pri zvládnutí tejto životnej etapy bude dieťa  potrebovať mnoho pozornosti, nehy, dotykov, rozhovorov a hrania. Mama  sa zasa musí vyzbrojiť trpezlivosťou, ktorá ju dovedie k úspešnému zvládnutiu problémového obdobia.

    Keď už nevládzete nosiť dieťa na rukách

    "Prosím, poraďte, mám 6. mesačného chlapčeka, ktorý má už skoro 9 kg a nosil by sa iba na rukách, nechce byť v postieľke, v ohrádke, v kresielku, v stoličke, len na rukách a už nevládze môj chrbát a ani kĺby. Ináč plače ako o dušu. Naučil sa na rukách, lebo mal od narodenia silné koliky a to bolo jediné, čo mu pomáhalo," obrátila sa s prosbou o radu mama na Fóre.

    "Poraďte mi čo mám robiť, keď  sa malá chce nosiť na rukách vtedy, keď sa potrebuje ukľudniť alebo zaspať. Inak nezaspí. Vyžaduje si to a ja už nevládzem. Bolia ma nohy aj ruky, pretože je dosť ťažká. Neviete mi poradiť ako ju mám od toho odučiť?" zveruje sa s rovnakým problémom iná mamička.

    Sú dva spôsoby ako odnaučiť dieťa od nosenia na rukách

    Prvý spôsob je  náhrada nosenia na rukách za nosenie v nosiči a druhý je úplné odučenie bez akejkoľvek náhrady nosenia. 

    1. Nosenie na rukách nahraďte nosením v ergonomickom nosiči alebo šatke

    "Tak ako ti baby radia, nosič alebo šatka ťa zachráni. Mňa zachránila manduca. Prvého som mala presne ako ty svoju. Len na rukách a hojdať podľa jeho pravidiel, v ideálnom prípade mu aj do nemoty spievať. Ani napiť vody som sa nemohla ísť bez neho na rukách. Asi v 4.mesiaci som si požičala manducu a hneď som si ju aj kúpila. Odrazu som si mohla navariť, najesť sa, ísť na záchod, upratovať, takmer čokoľvek. Aj keď som bola väčšinu času na nohách, ale aspoň bol kľud a stíhala som všetko čo som potrebovala. Mladšia bola a aj je oveľa pohodovejšia, ale už v 4. týždni šla do nosiča a nosila som ju do 1. roka, aj tam zaspávala," radí mamina na Fóre.

    Podľa mamičiek takýto typ nosenia je omnoho pohodlnejší pre matku aj pre dieťa.  V ergonomickom nosiči  je telo dieťaťa uložené spôsobom, ktorý zabezpečuje, že má zaguľatený chrbát, zadok  je nižšie ako kolená a spolu tvoria písmeno M.  Klasický nosič tzv. babyvak maminy neodporúčajú, nie je anatomicky riešený  pre chrbát toho, kto dieťa nosí a  ani nedokáže zabezpečiť ideálnu polohu pre dieťa.

    Náhradou za ergonomický nosič môže byť ešte šatka na nosenie. Oproti nosiču má tú výhodu, že dieťatko v nej možno nosiť rôznými spôsobmi. Veľa návodov ako sa dá dieťa nosiť v šatke nájdtete na Youtube. Napríklad aj toto od @matta308

    2. Pomaly a s trpezlivosťou jednoducho prestať dieťa nosiť na rukách

    "My sme to riešili takto... moja stredná dcéra bola taká ulepená. Treba štuple do uší a trpezlivosť. Ony sa odnaučia. Keď chcela ísť na ruky, tak som si k nej čupla a objala ju, ale stála na zemi. Keď nechcela sedieť na zemi a pýtala sa hore, tak som si k nej sadla. Môj dotyk cítila, ale nevešala sa po mne. Ono to chvíločku trvá, ale treba ich to naučiť, veď chrbát máme len jeden. Keď už boli väčšie, tak sme to riešili tak, že maminku veľmi bolí chrbátik a má bobo, tak mi fúkali na chrbátik a hore už nechceli ísť", radí ďalšia mamička.

    "Keď má dobrú náladu do kresielka/ohradky/na deku na zem/atd. a hraj sa s ním. Zaujmi ho nejakou hračkou, chvíľku sa s ním pohraj. Keď bude zaujatý hrou, nechaj ho sa hrať samého. Podľa možností, ale ostaň v jeho dohľade. Už môže mať separačnú úzkosť a potrebuje ťa minimálne vidieť. Teda ak potrebuješ spraviť niečo v kuchyni, daj si kresielko do kuchyne, aby ťa videl. Rozprávaj mu a ukazuj, co robíš. Keď sa potrebuješ od neho vzdialiť tak, že ťa nebude vidieť, rozprávaj sa s ním. Teda povedz mu, že ideš do špajze (napríklad) a rozprávaj sa s ním aj ďalej po ceste tak, že mu hovor, že musíš niečo zobrať/nájsť a že sa už vraciaš a kuk! Už si spiatky. Nemusí ti to vôbec prísť blbo, však si s ním sama," aj takto to riešila jedna z mamičiek na Fóre.

    Odúčať alebo neodúčať od nosenia na rukách

    Dlhodobé nosenie dieťaťa na rukách je pre matku príťažou, nielen v tom, že doma nič neuprace, nenavarí, nenaje sa, v pokoji nezájde na toaletu. Takéto nosenie je vyčerpávajúce a veľmi náročné pre ruky aj chrbát. Dieťa, ale potrebuje cítiť dotyk matky, rado sa k nej túli, hreje ho jej teplo, preto je v súčasnosti veľmi obľúbené nosenie detí v šatkách alebo kvalitných nosičoch, kedy sa s dieťaťom dajú vykonávať takmer všetky činnosti v domácnosti. Aj napriek tomu viacero mamičiek zastáva názor, že dieťatko by v určitom veku malo zaspávať samé, hlavne v noci, pretože matka si potrebuje oddýchnúť. A to najmä v prípade, že je na dieťa sama a nemá jej, kto pomáhať.

    "Myslím, že môžeme nosiť deti, ale nemôžu byť zvyknuté byť na rukách. Pomojkať môžeš, ale musí vedieť aj samo zaspať. Moja vie aj sama, ale stále sa to s tým nosením zhoršuje. Mám pocit, že sú to nejaké maniére.  Nemôžem byť na nohách aj cez deň aj v noci, potom sa mi podlamujú nohy a som nervózna. A to nemá zmysel," zamýšľa sa mamička z Modrého koníka.

    "Ja som mala chrbát v kýbli od skákania na fitlopte, bolo to stále horšie a horšie  a psychicky ani nehovorím, keď som ju hojdala 3 hodiny a po preložení do postele rev. To som ju mala hojdať celú noc?  Nie nie, nauč svoje dieťatko zaspaváť samé a bude spokojné aj ono aj ty, tak aj moja sa upokojila odkedy zaspáva v postieľke," pridáva svoju skúsenosť ďalšia mamina z Fóra.

    Rozhodnutie je len a len na mamičke

    Či  sa rozhodnete pre prvý alebo druhý spôsob odúčania dieťaťa od nosenia na rukách je len na vás. Nakoniec si každý nájde svoje vlastné riešenie, ktoré sa mu osvedčí. Možno to bude nosenie v šatke alebo nosiči, možno pomalé odoprieranie nosenia na rukách a možno najskôr skúsite jedno a potom druhé. Dôležité je, aby ste boli spokojní obaja a našli si tú svoju vlastnú cestu, ako si spolu vychutnávať čaro spojenia medzi matkou a dieťaťom.

    Má váš drobec večne prst v ústach? Prečítajte si desatoro prvej pomoci pri cmúľaní palca

    #nosenie #nosenie_na_rukach #vychova
    Foto: pixabay.com