#pesto
Ahojte, kde kupujete fakt, že chutné bazalkové pesto? Priniesli sme si z Toskánska, úžasné, chutné, voňavé, normálne sa dá jesť len tak samotné 🤤...dnes som kúpila toto Franz Josef a teda fuj otrasne chutí 🤮
Pesto z medvedieho cesnaku
Ešte ste pesto nerobili? Rozhodne to treba vyskúšať. Táto dobrota rastie iba dva týždne. My sme využili krásne slnečné počasie na prechádzku po lese, nazbierali sme medvedí cesnak a spravili fantastickú dobrotu.
Zberajú sa iba listy. Majú výraznú vôňu cesnaku. Rastie voľne v prírode pri potoku, močarine, vo vlhkom prostredí
.
Listy nikdy nesušiť v sušičke!
Vytratili by sa všetky liečivé účinky a zložky.
Môžu sa ale vysušiť prirodzene a použiť ako korenie do jedál. Tepelným spracovaním varením, pečením, grilovaním alebo dusením nestráca medvedí cesnak živiny.
Potrebujeme
Postup
Natrhané listy medvedieho cesnaku dáme do sitka a poriadne umyjeme pod tečúcou vodou.
Umyté preložíme do misky.
Nasypeme do mixéra a pridáme k listom vytlačenú šťavu z citróna, olej a soľ.
Rýchlejšie sa to mixuje predsa len ponorným mixérom. Treba lístky roztrhať aspoň na polovicu.
Ak je hustý treba pridať viac oleja, ak je naopak riedky, medvedí cesnak. Naložíme do pripravených fľiaš.
Dobrú chuť.
Do základného cesta môžete pridať rôzne druhy orechov, olivy, chilli papričky, kôpor, bazalka, rozmarín.
PS: Z 1,5 kg listov (1 veľká misa ako na fotke) vyjde do 4 fľašiek horčicových.