#pesto
    Ahojte, kde kupujete fakt, že chutné bazalkové pesto? Priniesli sme si z Toskánska, úžasné, chutné, voňavé, normálne sa dá jesť len tak samotné 🤤...dnes som kúpila toto Franz Josef a teda fuj otrasne chutí 🤮

    shilou
    26. mar 2017    Čítané 16927x

    Pesto z medvedieho cesnaku

    Ešte ste pesto nerobili? Rozhodne to treba vyskúšať. Táto dobrota rastie iba dva týždne. My sme využili krásne slnečné počasie na prechádzku po lese, nazbierali sme  medvedí cesnak a spravili fantastickú dobrotu.

    Zberajú sa iba listy. Majú výraznú vôňu cesnaku. Rastie voľne v prírode pri potoku, močarine, vo vlhkom prostredí

    Listy nikdy nesušiť v sušičke! 

    Vytratili by sa všetky liečivé účinky a zložky.

    Môžu sa ale vysušiť prirodzene a použiť ako korenie do jedál. Tepelným spracovaním varením, pečením, grilovaním alebo dusením nestráca medvedí cesnak živiny.

    Recept na pesto:

    Potrebujeme

    • 300 g medvedí cesnak
    • 200 ml oleja (slnečnicový, sezamový, olivový, tekvicový)
    • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
    • 1 čajová lyžička soli
    • miska
    • sitko
    • mixér (klasický alebo ponorný)
    • nôž
    • fľaša s uzáverom   

    Postup

    Natrhané listy medvedieho cesnaku dáme do sitka a poriadne umyjeme pod tečúcou vodou. 

    Umyté preložíme do misky.

    Nasypeme do mixéra a pridáme k listom vytlačenú šťavu z citróna, olej a soľ.

    Rýchlejšie sa to mixuje predsa len ponorným mixérom. Treba lístky roztrhať aspoň na polovicu. 

    Ak je hustý treba pridať viac oleja, ak je naopak riedky, medvedí cesnak. Naložíme do pripravených fľiaš.

    Dobrú chuť.

    TOP TIP 

    Do základného cesta môžete pridať rôzne druhy orechov, olivy, chilli papričky, kôpor, bazalka, rozmarín. 

    PS: Z 1,5 kg listov (1 veľká misa ako na fotke) vyjde do 4 fľašiek horčicových.