Ešte ste pesto nerobili? Rozhodne to treba vyskúšať. Táto dobrota rastie iba dva týždne. My sme využili krásne slnečné počasie na prechádzku po lese, nazbierali sme medvedí cesnak a spravili fantastickú dobrotu.
Zberajú sa iba listy. Majú výraznú vôňu cesnaku. Rastie voľne v prírode pri potoku, močarine, vo vlhkom prostredí
.
Listy nikdy nesušiť v sušičke!
Vytratili by sa všetky liečivé účinky a zložky.
Môžu sa ale vysušiť prirodzene a použiť ako korenie do jedál. Tepelným spracovaním varením, pečením, grilovaním alebo dusením nestráca medvedí cesnak živiny.
Potrebujeme
Postup
Natrhané listy medvedieho cesnaku dáme do sitka a poriadne umyjeme pod tečúcou vodou.
Umyté preložíme do misky.
Nasypeme do mixéra a pridáme k listom vytlačenú šťavu z citróna, olej a soľ.
Rýchlejšie sa to mixuje predsa len ponorným mixérom. Treba lístky roztrhať aspoň na polovicu.
Ak je hustý treba pridať viac oleja, ak je naopak riedky, medvedí cesnak. Naložíme do pripravených fľiaš.
Dobrú chuť.
Do základného cesta môžete pridať rôzne druhy orechov, olivy, chilli papričky, kôpor, bazalka, rozmarín.
PS: Z 1,5 kg listov (1 veľká misa ako na fotke) vyjde do 4 fľašiek horčicových.
@sunshine21 rok.....cize do dalsej sezony
@shilou
Vsetci medvedi cesnak ospevuju...neni som si vedoma, ze som to niekedy jedla...vies mi popisat, ako to chuti?'.dakujem😍
@erikavesela ako cesnak...pre deti veľmi výrazná chuť. Pre deti je to veľmi ostré.
@erikavesela Jedna fľaška vydrží dosť dlho. Stačí dať trochu len, či už na chleba, pizzu alebo aj inde.
@shilou Dakujem.
@erikavesela ako cesnak, vyborna polievka je z neho, tiez davam do liehu ako tinkturu, na chlebik s maslom... 🙂
@shilou
@sunshine21
Dakujem
@erikavesela nieje začo.
@civediamo
@girlie_konik nie, nesterilizuje sa. Vydrží jeden rok, čiže do ďalšej sezóny, len sa to musí držať v chladničke.
@shilou dik. A neskusala si sterilizovat a drzat mimo chladnicky? Ze co to spravi?
Lebo ja to milujem a chcem si toho narobit viac
@girlie_konik neskúšala, ale kľudne vyskúšaj a napíš.
Ahojte je to ozaj dobrotka ,ja si ho davam va chlieb s maslom a tak na vrch ten posekany na drobno medvedi cesnak ..
Mne rastie v zahrade .posadila som si ho do chladku ..
My nakrajany na drobunko zmiesame s maslom, trosinkou soli a mrazime kocky. Nasledne pouzivame na chlieb, do varenej ryze alebo na zemiaky.
Mnam, my milujeme taketo pesto z medvedieho cesnaku, baby spenatu ci bazalky... vsetci, aj dcerka, takze pikantnost medvedieho cesnaku neprekaza vsetkym (klasicky cesnak ale nema rada, ani cibulu)... Apropos, nam nikdy "horcicovy" pohar nevydrzi dlhsie ako tyzden :D :D :D A nieto este rok, to by som musela mat plny sklad niekde :D
Ja robim pesto tak ze kupim susene paradajky v oleji a pomixujem spolu s medvedim cesnakom. Ak je huste prilejem este trosku olivoveho oleja. Robim aj ciste ale s tymi paradajkami je to dokonale.
@marielik78
@majkaws a baby, nemate teda skusenost, ze by sa to sterilizovalo? Dik
@girlie_konik to som neskusala, ja to mam v chladnicke. Zvyknem si zarobit do horcicovych poharov tak 3 pohare s paradajkami a 1-2 bez a viac toho za rok nezjeme. Je to chutovo dost vyrazne, staci pridat do jedla tak pol lyzicky.
@girlie_konik Nie, to veru nemam, asi by to uz nebolo ono ani, ten citron a sol sa tam davaju vlastne ako konzervant, ale je to cerstve, bez tepelnej upravy, takze plne potrebnych zivin, co sa o sterilizacii povedat neda... Mozno by to ale slo, ved skus.
@erikavesela medvedi cesnak chuti ako cesnak len je omnoho jemnejsi. Mozu ho jest aj ludia ktory nemozu jest cesnak napriklad kvoli zlcniku
@damind
Dakujem za odpoved...😉
Flaska 370ml a 200ml mi vysla z 300g cesnaku a 125ml tekvicoveho oleja... Tak teraz neviem ci si sa v popise nesekla, ze z 1,5kg ti vyjdu 3 flasky... Alebo zeby som sa niekde sekla ja?
Kazdopadne uz vidim kto ho bude jest... dala som ochutnat dcere aj muzovi a obaja krutili nosom 😀
Dakujem za recepr
Začni písať komentár...
Prosim Vas, kolko to vydrzi v poharikoch, akurat som ho mixla 🙂