Kto môže choďte. Odporúčam, mne a malému sa veľmi pacilo
    #tip #prazdniny

    (2 fotky)

    #prazdniny naša 10ročná Emma cez prázdniny vyšíva....ako trávia prázdniny vaše deti v jej veku?

    nelinkabublinka
    24. máj 2017    Čítané 290x

    Najvyšší čas vybrať letný tábor

    Do konca školského roka zostáva mesiac aj pár dní. Zaslúžený prázdninový oddych sa deťom blíži a rodičia si pomaly začínajú lámať hlavu, ako ich počas voľných dní zmysluplne zamestnať. Počet dní dovolenky na výplatnej páske nepustí. Nie vždy sú po ruke starí rodičia a tak sa rozumnou alternatívou javí letný tábor.

    Ako zistím, či je dieťa dostatočne zrelé?

    Väčšina táborov je určená pre školopovinné deti. Povahu svojho potomka však poznáte najlepšie sami. Ak dobre nezvláda ani víkend s babičkou a po večeroch vám plače do telefónu, že mu je smutno, je namieste si krok dlhšieho odlúčenia od rodičov premyslieť.

    Povahové rozdiely a stupeň socializácie dieťaťa sa odlišuje prípad od prípadu a niekedy je "ostrielaný" šesťročný krpec samostatnejší ako deväťročný mamičkin synáčik.

    Jedným z ukazovateľov je schopnosť nadväzovať priateľstvá s rovesníkmi a spolupracovať s autoritami, v tomto prípade vedúcimi tábora.

    Dieťa by taktiež malo byť do určitej miery samostatné. V takom prípade je možné predpokladať, že si s určitou dávkou voľnosti poradí. Ak za neho doma robíte všetko vy, je pravdepodobné, že bude bez rodiča bezradné, stratené a odkázané na pomoc. Ľahko sa tak stane terčom výsmechu a je na najlepšej ceste odniesť si z tábora namiesto pekných letných zážitkov traumu.

    Alternatívou môže byť aj tzv. denný tábor. Organizované sú často v mieste bydliska a dieťa je každý večer doma. Po oťukaní sa si ďalší rok môžno trúfnete aj na ten klasický, so všetkým, čo k tomu patrí.

    Všetko neznáme so sebou prináša strach

    Deti sa prirodzene boja neznámeho. Preto je dôležité sa o všetkom v pokoji porozprávať. Vysvetliť im, ako to tam chodí, priblížiť im režim, okolnosti, zvyky. Ak máte možnosť, choďte sa do nejakého tábora spolu pozrieť.

    Vhodné je pripraviť dieťa aj na možné nepríjemnosti. Aby sa nebálo ozvať a so všetkým sa obrátilo na svojho vedúceho. Slová voľte opatrne, aby ste dieťa zbytočne nevystrašili, ale aby v nich mohlo nájsť oporu a riešenie v kritickej situácii.

    Rodičia sa často boja šikany. S tou sa však môžu stretúť aj na iných miestach ako je tábor. Pripraviť dieťa na takýto zážitok nie je otázkou jedného rozhovoru. Dieťa musí mať natoľko silné sebavedomie, ktoré mu umožní sa brániť. Musí poznať svoju hodnotu a mať dôveru k svojim rodičom, učiteľom, autoritám, ako aj napríklad vedúci v tábore. Malo by chápať, že ak sa mu nepáčia urážky, ktoré môžu byť adresované jeho osobe, nie je problém v ňom, ale v autorovi hlúpych poznámok, výsmechov či činov.

    Dôležitý je správny výber

    Úzkostlivejší rodičia majú niekedy problémy zmieriť sa s predstavou, že ich dieťa bude vydané týždeň či viac dní napospas usudu. Predstavujú si zdivočené deti, bez hygieny, v tom istom spodnom prádle po celý čas. Popíjajúcich vedúcich, prvé bozky, cigarety či alkohol za táborovu chatkou. Nočné skúšky odvahy so zatúlanými zverencami. Je pravda, že tábor určité riziko so sebou nesie, no najlepší spôsob, ako mu predchádzať je nenechať výber na poslednú chvíľu a zaujímať sa do detailov, kam sa chystáte dieťa poslať.

    Ako teda správne vybrať detský tábor?

    1. Dobré referencie
    2. Dlhodobá prax usporiadateľa
    3. Osobné zoznámenie s vedúcimi tábora
    4. Záujem o podrobný program pripravený pre deti
    5. Vyberať tábor spolu s dieťaťom podľa jeho záujmov
    6. Vypraviť dieťa s kamarátom z domova

    Neposlať dieťa do tábora len preto, že máte strach by nebolo správne. Je to skúsenosť na nezaplatenie. Deti si rozvíjajú svoju osobnosť, učia sa samostatnosti, ohľaduplnosti aj tímovej spolupráci. Okúsia určitý pocit slobody, ktorý pri rodičoch nezažijú.

    Aký program zvoliť?

    Čím vhodnejší program k jeho veku a záujmom vyberiete, tým vyšší predpoklad, že tábor bude pre neho jedinečným zážitkom, o ktorom bude rozprávať ešte dlho po návrate. Ak už vaše dieťa bolo v tábore, aké dojmy si prinieslo? Čo bolo pre neho top a čo menej zaujímavé? Berte na to ohľad a jeho skúsenosti premietnite do výberu ďalšieho tábora.

    Ak máte doma malého vedca, ktorý sedí nad knižkami, detským mikroskopom a máte pocit, že sa málo hýbe, neznamená to, že ho máte prihlásiť do tanečného tábora. Každý si zábavu predstavuje inak. Je to jeden z dôvodov, prečo je ponuka táborov taká široká. Pripravuje sa so zreteľom na to, aby zohľadňovala rozličné záujmy a zručnosti detí. Pri rozhodovaní o tábore by malo zohrávať rolu, k čomu dieťa najviac inklinuje a čo ho baví. Výber je naozaj od výmyslu sveta. Od príbehových s tématikou rozprávky, mystiky či dobrodružstva cez športové, jazykové a kreatívne, až po zážitkové. Stačí trošku prelúskať internet.

    Aj so smútkom treba počítať

    K odlúčeniu patrí odjakživa aj smútok. Je pravdepodobné, že dieťa v niektorom okamihu pocíti smútok za rodičmi a môžu sa objaviť aj slzy. Je to prirodzené a pokiaľ je to iba chvíľková "slabosť", je to úplne v poriadku.

    Predovšetkým menšie deti by mali byť s dieťaťom počas tábora v kontakte. Nevyvolávajte dieťaťa však príliš často. Návšteva nie je šťastným riešením. Zbytočne by ste upútavali pozornosť na odlúčenie. Ak dieťa plače a pýta sa domov, odborníci to neodporúčajú. Predčasný odchod domov by malo byť posledné riešenie. Je už úlohou vedúceho, aby deťom vymyslel natoľko zaujímavý program, odviedol ich pozornosť iným smerom, aby ich smútok nedržal príliš dlho. Pomôcť by mohla aj obľubená hračka, ktorú mu nezabudnite pribaliť. Je to spojítko zo svetom, ktorý opustil a ktorý mu chýba.

    Aké máte skúsenosti s letnými tábormi vy? Podeľte sa s nimi vo WIKI a pomôžte tak ostatným mamičkám pri rozhodovaní.

    #schill #prazdniny taaak a mame tu víťaza našej súťaže o zubnú kefku pre detičky zn. Signal - @mackaa12 a jej prázdninová fotka 😀 gratulujeme a poprosím adresu do IP... Všetkým pekný zvyšok večera a tešíme sa na vás s ďalšími súťažami...

    #schill #sutaz #prazdniny Prázdniny sa nám skončili, škola volá... Určite však máte kopec krásnych zážitkov, preto vyhlasujem novú fotosúťaž - Najkrajší prázdninový zážitok z tohto leta... Svoje fotky môžete pridávať do nedele 6.9.2015 do 20:00. Nezabudnite vašu foto označiť #prazdniny. Súťažíme o kefku pre detičky zn. Signal

    (2 fotky)

    #schill #sutaz #prazdniny Prázdniny sa nám skončili, škola volá... Určite však máte kopec krásnych zážitkov, preto vyhlasujem novú fotosúťaž - Najkrajší prázdninový zážitok z tohto leta... Svoje fotky môžete pridávať do nedele 6.9.2015 do 20:00. Nezabudnite vašu foto označiť #prazdniny. Súťažíme o kefku pre detičky zn. Signal

    (2 fotky)

    #prazdniny najsamlrpsie na kuuuupalisku ;)

    #schill #sutaz #prazdniny Prázdniny sa nám skončili, škola volá... Určite však máte kopec krásnych zážitkov, preto vyhlasujem novú fotosúťaž - Najkrajší prázdninový zážitok z tohto leta... Svoje fotky môžete pridávať do nedele 6.9.2015 do 20:00. Nezabudnite vašu foto označiť #prazdniny. Súťažíme o kefku pre detičky zn. Signal

    (2 fotky)

    #schill #sutaz #prazdniny
    Prázdniny sa nám skončili, škola volá... Určite však máte kopec krásnych zážitkov, preto vyhlasujem novú fotosúťaž - Najkrajší prázdninový zážitok z tohto leta... Svoje fotky môžete pridávať do nedele 6.9.2015 do 20:00. Nezabudnite vašu foto označiť #prazdniny. Súťažíme o kefku pre detičky zn. Signal

    (2 fotky)