infante
    12. jún 2017    Čítané 1623x

    8 dôvodov prečo (NE)prestať dojčiť

    Často počúvame vetu: „Prestala som kojiť, lebo...“ Mnohé z týchto dôvodov pritom bývajú neopodstatnené. Mamičky môžu byť niekedy málo informované, alebo dostanú zavádzajúce či nesprávne informácie. A hlavne väčšina z toho, čo platilo pred 20 rokmi, dnes už neplatí.
    Materské mlieko je nenahraditeľným zdrojom zdravia, ktoré je vami na mieru tvorené pre vaše dieťatko. Dokonalá symbióza. Preto by bola škoda, ukončiť dojčenie kvôli dôvodom, ktoré ani dôvodmi nie sú. 

    1. Málo mlieka

    Toto je najčastejšia veta, prostredníctvom ktorej povedia mamky dojčeniu svoje zbohom. Viete však, že mliečko sa prispôsobuje potrebe dieťatka? Samozrejme, nie úplne po narodení. Každej mamičke dôjde mlieko v inom množstve, či iný deň po pôrode. Dôležité je dieťatko často prikladať, aby sa mliečko vytvorilo. Ideálne hneď po pôrode (vtedy je veľká pravdepodobnosť, že sa naučí správne prisávať).
    Čo robiť v prípade, keď váha ukáže, že bábätko nenaťahalo dostatok mlieka? V prvom rade je potrebné skontrolovať, či správne ťahá a dokáže vyprázdniť prsník. Ak áno dieťatko môžete skúsiť dokŕmiť. Cievkou. Nie fľašou. Pri dokrmovaní fľašou sa znižuje tvorba mlieka, dieťaťu sa deformuje prirodzený sací reflex a vy sa pomaly, ale isto lúčite s dojčením. Je mnoho prípadov, kedy mamičky mali málo mlieaka a zvládli to. Trpezlivosť je v tomto prípade na mieste, veď ide o budúcnosť vášho pokladu. Ak si chcete pomôcť a zvýšiť tvorbu mlieka (niekedy sa znižuje aj napr. stresom či hormonálnou aktivitou v tele matky) môžete použiť bylinky alebo potraviny na zvýšenie tvorby mlieka.

    2. Dieťa je hladné, potrebuje sa najesť!

    Touto vetou zase zvyknú „machrovať“ naše mamy a staré mamy, ktoré by najradšej dali trojmesačnému bábätku rozmixovanú kuraciu polievku s pečeňovými haluškami na cumlík (aj také sa stalo). Vtedy si treba povedať svoje. Je to vaše dieťa? Je. Vy rozhodujete o tom, ako a čo bude prijímať do bruška. Ak vás niekto navádza na skoré príkrmy, ktoré zaťažia jeho tráviacu sústavu, či na dokrmovanie umelým mliekom, nedajte sa nahovoriť. Ak vaše dieťatko prospieva, hoci gram po grame, je na dobrej ceste. Radšej mať dieťatko s normálnou váhou a zdravé, ako dieťatko samý záhybček, no neskôr i so zdravotnými ťažkosťami.

    3. Slabé mlieko

    Toto bol tiež obľúbený dôvod na ukončenie dojčenia ešte pred pár rokmi. Žiadne materské mlieko nie je slabé. V priemere sa tuk v mliečku pohybuje okolo 4 g/100 ml. Zadné mlieko obsahuje 4 - 5-krát viac tukov ako predné a priemerný kalorický obsah mlieka je 67/kcal/100 ml.   

    Ďalšie fakty o materskom mlieku:

    • mlieko zodpovedá meniacim sa nárokom bábätka
    • benefity až do dospelosti
    • znižuje riziko obezity
    • znižuje riziko vývoja metabolických ochorení neskôr
    • prispieva k lepším kognitívnym funkciám

    Takže materské mliečko, či vaše, či iné je všetko možné (zdravé, potrebné, nenahraditeľné...) len nie slabé!

    4. Bolestivé bradavky

    V tomto prípade sa môže príčina odstavenia naozaj javiť ako vážna. No aj proti bolestivým, krvácajúcim, či zahnisaným bradavkám sa dá úspešne zabojovať. V prvom rade je potrebné zistiť dôvody bolesti a nasadiť okamžitú liečbu, ktorá v akútnych prípadoch môže trvať 6 - 8 týždňov. Je to však krátky čas, keď vezmete do úvahy, že dojčenie ovplyvňuje vaše dieťa na celý život. Kandidóza (kvasinkové ochorenie), syndróm bielej bradavky (odkrvenie ciev) i ragády (ranky na bradavke), všetko sa dá vyriešiť, ak si neviete rady je namieste kontaktovať laktačnú poradkyňu, ktorá vám pomôže.

    Prečítajte si, ako uľaviť bolestivým bradavkám pri dojčení

    5. Dieťa je už veľké – mál pol roka, či rok.

    Na Slovensku sa s týmto názorom stretávame pomerne často. Len 36 % matiek plne dojčí svoje dieťa do 6 mesiaca! Po 6. mesiaci sa percento stále znižuje. Keď si uvedomíme dôležitosť materského mlieka, je to žalostne nízke číslo. 
    Anglická študentka biológie a matka troch detí Vicky Green  skúmala materské mlieko. Porovnávala mlieko od matiek 15-mesačného a 3-ročného dieťaťa. Ukázalo sa, že makrofágy, prítomné v materskom mlieku ochraňujú dieťa pred všetkými možnými zápalmi, infekciami, či vírusmi. Materské mlieko je rovnako kvalitné aj po pol roku, či roku dieťatka. Jeho imunitný systém sa buduje do šiesteho roka a

    dojčenie mu v tom pomáha.

    6. Plač na prsníku

    Ak dieťa plače na prsníku, nie je dôvodom samotný prsník, pretože vývoj a evolúcia boli nastavené tak, že pre dojča je prsník prirodzeným zdrojom potravy. Ak plače, dôvod hľadajte inde. Mlieka môže byť málo, alebo môže príliš striekať, alebo môže byť bábätko nesprávne prisaté, či mliečko môže v dôsledku hormonálnych zmien (napr. v čase kedy má nastať menštruácia) zmeniť chuť. Nič z toho však nie je skutočným dôvodom na odstavenie vášho dieťatka.

    7. Vpadnuté bradavky

    Dieťa pri dojčení nemá sať iba bradavku, ale celý dvorec. Ak priložíte ruku dieťaťu k ústam, je pravdepodobné, že sa prisaje. A nemáte tam žiadnu bradavku. Ak sa vám však dojčenie nedarí, skúste pred dojčením bradavku uchytiť a chvíľku rolovať, aby sa vystúpila. Niektoré zdravotné sestry odporúčajú klobúčiky, avšak to je metóda, ktorou sa akurát tak dostanete k zníženiu tvorby mliečka. Dieťa i vy sa učíte dojčiť spoločným dojčením. Ak ste vytrvalá, podarí sa to. Ak máte naozaj problém, zavolajte laktačnej poradkyni a tá vám poradí.

    8. Práca

    Ak nastupujete do práce, nie je nutné dieťatko odstaviť. Prsníky stačí vyprázdňovať aspoň 2-krát denne, aby sa mliečko neprestalo tvoriť. Je to tiež dobrá možnosť ako dieťaťu ukázať, že napriek tomu, že chodíte do práce, niektoré veci sa nemenia. Dodá mu to istotu, ktorú v takom období naozaj potrebuje.

    Dojčenie nie je len o jedle alebo o mlieku. Je to kontakte, o blízkosti, o pocite istoty i o vzťahu. Oplatí sa bojovať. Vašu snahu oplatí vášmu dieťatku jeho budúcnosť. 

    Dojčiť môžete aj počas choroby. Prečítajte si viac o liekoch pre dojčiace matky

    foto: wikimedia