Rodičia detí s autizmom, rakovinou či po mozgovej obrne majú vyžiť z 220 eur mesačne. Zvýšiť príspevok za opatrovanie ministerstvo zrejme neplánuje. Čítajte viac: https://dennikn.sk/280916/staraju-sa-o-chorych-... #autizmus #rakovina #obrna #prispevok

    e_z
    13. jan 2014    Čítané 0x

    Dávky na deti a ich zmeny v roku 2014

    Rok 2014 nás privítal nielen teplým počasím, ale aj malým oteplením v rámci dávok, ktoré dostávame na deti od štátu. K zmenám v tejto oblasti nedošlo len v navýšeniu súm, ktoré uvidíme na našich účtoch. Tak sa spolu pozrime na spomínané novinky.

    Ak chcete vedieť o niektorej dávke viac, tak kliknite do našej Wiki na článok o konkrétnom príspevku, alebo všetky nájdete aj v tomto článku.

    Príspevok pri narodení dieťaťa

    Pri tejto dávke si treba najskôr položiť otázku: Narodilo sa mi dieťa do 31.12.2013 alebo až po tomto dátume? 

    Pre deti do 31.12.2013

    Výška dávky je 151,37 eur. Ak sa súčasne narodili dvojčatá alebo viacerčatá, zvyšuje sa príspevok o 75,69 eur na každé dieťa, ktoré sa dožilo 28 dní. Zároveň si žiadajte aj o príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa (678,49 eur).

    Pre deti po 31.12.2013

    Výška príspevku bola upravená nasledovne:

    • 829,86 eur, ak ide o dieťa narodené z prvého pôrodu až tretieho pôrodu, ktoré sa dožilo najmenej 28 dní
    • 151,37 eur, ak ide o dieťa narodené zo štvrtého pôrodu a ďalšieho pôrodu alebo ak ide o dieťa z prvého pôrodu až tretieho pôrodu, ktoré sa nedožilo 28 dní
    • Ak sa súčasne narodili dve deti alebo sa súčasne narodilo viac detí a najmenej dve z nich sa dožili 28 dní, suma príspevku pri narodení dieťaťa sa zvyšuje o 75,69 Eur na každé dieťa, ktoré sa dožilo najmenej 28 dní.

    Príspevok vám vyplatia aj v prípade, že dieťatko sa nedožilo 28 dní a narodilo sa v prvom až treťom pôrode.

    Pozor, ak chcete mať nárok na dávku, tak musíte splniť aj nasledovné:

    • pre dieťa uzatvoriť dohodu o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti (t.j. podpísať dohodu s pediatrom)
    • od 4. mesiaca tehotenstva do pôrodu sa zúčastňovať raz za mesiac na preventívnych prehliadkach u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo alebo na obdobných prehliadkach v cudzine (za účasť v príslušnom mesiaci sa považuje aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ústavnej zdravotnej starostlivosti)
    • po pôrode nemôžete opustiť zdravotnícke zariadenie bez súhlasu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa k tejto dávke bol pre vás zrušený a nemôžete oň požiadať.

    Nakoľko zo zákona vyplývajú nové povinnosti pre oprávnené osoby, pôvodná žiadosť o príspevok pri narodení už nebude dostačujúca. Z toho dôvodu treba spolu s ňou predložiť aj nasledovné potvrdenia (stiahnuť sa dajú aj vo Wiki na linku nižšie):

    1. Potvrdenie detského lekara
    2. Potvrdenie gynekológa
    3. Vyhlásenie žiadateľa
    4. Vyhlásenie o bydlisku k PpND platné od 1.1.2014

    Viac nájdete vo Wiki článku Príspevok pri narodení dieťaťa.

    Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa

    O túto dávku môžno požiadať iba v prípade, že sa dieťa narodilo do 31.12.2013. Po tomto dátume je dávka zrušená.

    Viac nájdete vo Wiki článku Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa.

    Prídavok na dieťa

    Od 1.1.2014 je dávka zvýšená na sumu 23,52 eur na každé dieťa. Dávka je vyplácaná mesiac pozadu, takže na účte sa obajví až vo februári.

    Od 1.2.2014 platí novelizácia, kde boli pridané mnohé novinky:

    • dávka je vyplácaná do krajín EÚ 
    • myslelo sa aj na rodičov detí, ktoré sú v striedavej starostlivosti oboch rodičov 
    • Pozor na plnenie povinnej školskej dochádzky a priestupky detí. Ak riaditeľ školy písomné oznámi, že nedbáte o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky alebo dieťa spácha priestupok (aj ked nedovŕšilo 15 rokov a z tohto dôvodu bola konanie odložené alebo zastavené), prídavok bude minimálne 3 mesiace poberať namiesto vás osobitný príjemca - obec, výnimočne iná osoba. 
    • Po dovŕšení 3 rokov veku dieťaťa a ak ako oprávnená osoba nepoberáte rodičovský príspevok alebo materskú, treba na ÚPSVaR nahlásiť, kde a akým spôsobom bude zabezpečená starostlivosť o toto dieťa do plnenia povinnej školskej dochádzky. Ale pozor, starostlivosť o toto dieťa musíte zabezpečovať vy.

    Posledné ustanovenie o dovŕšení 3 rokov veku dieťaťa vyvolalo asi najviac ohlasov, ale netreba panikáriť. Informácie z ÚPSVaR, ktoré mám z piatka 10.1.2014 sú nasledovné. K dispozícii bude tlačivo na ohlásenie tejto povinnosti (zatiaľ nie je). Povinnosť sa pravdepodobne bude týkať len detí, ktoré dovŕšia 3 roky od 1.2.2014. Na úrade nemajú ešte presné inštrukcie z ministerstva. Takže zatiaľ sa nestresovať, nič nepísať a aj pracovník na úrade mi vravel, že však to platí až od 1.2. Na úrad ešte pôjdem a hneď ako budem mať ďalšie informácie, budem vás informovať.

    14.1.2014 Na stránke úradu, pribudlo spomínané tlačivo na ohlásenie a nasledovný text: Uvedenú povinnosť si môžete splniť predložením vyplneného formuláru: Potvrdenie o poskytovaní starostlivosti o dieťa na účely PnD platné od 1.2.2014 Doplňujúce informácie ohľadom uvedenej povinnosti budú predmetom ďalšieho usmernenia. Takže čakáme.

    Viac nájdete vo Wiki článku Prídavok na dieťa.

    Príplatok k prídavku na dieťa

    Výška dávky sa zmenila od 1.1.2014 na 11,02 eur. Na účte sa objaví až vo februári.

    Novelizácia platná od 1.2.2014 sa týka nielen prídavku na dieťa, ale aj príplatku k tomuto prídavku. Novinky pozrite vyššie v časti Prídavok na dieťa.

    Viac nájdete vo Wiki článku Príplatok k prídavku na dieťa.

    Rodičovský príspevok

    Od 1.1.2014 je výška rodičovského príspevku 203,20 eur. Ak sa jedná o dvojčatá alebo viacerčatá, tak horeuvedená suma sa zvyšuje o 25 % na každé ďalšie dieťa, ktoré sa narodilo súčasne s dieťaťom, na ktoré sa poberá rodičovský príspevok, napr. pri dvojčatách 254 eur, pri trojčatách 304,80 Eur
    Opäť pozor na povinnú školskú dochádzku.

    Ak poberáte rodičovský príspevok a pri ďalšom dieťati vo vašej starostlivosti nedbáte najmenej 3 mesiace po sebe o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky, zníži sa dávka mesačne o 50 %. Príspevok sa v tejto sume poskytuje najmenej počas troch kalendárnych mesiacov. 

    Ak sa riadne stará o to isté dieťa viac oprávnených osôb, nárok na rodičovský príspevok má len jedna oprávnená osoba určená podľa ich dohody. Toto platí aj v prípade striedavej starostlivosti.

    Nárok máte len na jednu dávku, aj keď sa staráte o viac detí, na ktoré by sa rodičovský príspevok dal poberať.

    Rodičovský príspevok sa nevypláca do štátu, ktorý nie je členským štátom EÚ. Ak máte trvalý pobyt v krajine EÚ, mali by vám ho vyplatiť aj tam. Ak sa aj s dieťaťom zdržiavate v štáte, ktorý nie je členským štátom EÚ, zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore alebo Švajčiarskou konfederáciou, ak splníte podmienky na vyplatenie dávky, tak okrem toho musíte byť aj počas pobytu v tomto štáte povinne verejne zdravotne poistená v Slovenskej republike.

    Viac nájdete vo Wiki článku Rodičovský príspevok.

    Príspevok na starostlivosť o dieťa

    Táto dávka je bez zmeny aj po 31.12.2013.

    Viac nájdete vo Wiki článku Príspevok na starostlivosť o dieťa.

    Príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri a viac detí, alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá

    Výška dávky už nie je odstupňovaná podľa veku detí, ale je rovnaká bez ohľadu na vek. Výška dávky je 110,36 eur.

    Viac nájdete vo Wiki článku Príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili 3 a viac detí.

    Ešte nemáš likenutý môj fotoblog? Urob tak teraz, pretože práve tak sa dozvieš o novinkách vo Wiki.