Výsledky vyhľadávania pre slovo “#spargla”

Špargľa, kráľovná jari
Špargľa je v nemecky hovoriacich krajinách považovaná za kráľovskú zeleninu. Jej pestovanie a predaj viedli zakladateľov spoločnosti Asparagus až do Veľkých Levár a Kútov, kde už niekoľko rokov pestujú bielu aj zelenú špargľu a jahody, celú úrodu v bio kvalite. V rovnakej kvalite ponúka špargľu z Dunajského Klátova i spoločnosť Búšlak oil.
Veľká časť úrody končí na stoloch v zahraničí.
Dominantou obce Veľké Leváre je kostol Mena Panny Márie z roku 1723.
Dunajský Klátov je zase známy svojim vodným mlynom na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja.
Biela špargľa sa pestuje v riadkoch pokrytých tmavou a svetlou fóliou.
Zberom špargle nás previedol brigádnik Andrej.

Špargľa, kráľovná jari (postup a inšpirácie)
Špargľa je jeden z prvých slovenských druhov zeleniny, ktoré sa na jar dostávajú na naše trhy. Jej sezóna je veľmi krátka: trvá iba pár týždňov v apríli a máji. Nájdime si k nej cestu raz a navždy, odmení sa nám.
Viac o pestovaní a spracovaní špargle na Slovensku sa dozviete v súvisiacom článku: Špargľa, kráľovná jari.
Špargľu možno dostať zviazanú v 500g baleniach. Kupujeme mladé, svieže a pevné stonky, bez plesne na odkrojenom konci.
___________
Stonky špargle sú tým drevnatejšie, čím viac sú bližšie ku koreňu. Prirodzene sa lámu na mieste, kde sa z jemnej časti menia na vláknitejšiu. Zväčša to býva cca. 1 - 2 cm od spodného konca. Tento kúsok je vhodné odrezať a použiť napríklad do krémovej polievky.
___________