moderna_mamina
    Správa bola zmenená    4. feb 2019    

    Blog❣️
    V noci sa mi Milanko zobudil o 4 a už nechcel zaspať. Zobrala som ho a išli sme do Paťkovej izby, lebo v spálni spal manžel aj Paťko. V Paťkovej izbe som ho uspávala na rukách. Väčšinou mu dám v noci flašku mlieka a spí ďalej. No teraz ju nechcel 😒

    V Paťkovej izbe som ho hojdala,chodila s ním po izbe. Má vyše 10 kíl,je fakt dosť ťažký je to taká iná váha ako keď máš 10 kilovú činku 😀

    Nechcel spať. Ja som bola fakt strašne unavená. Lebo som večer nemohla zaspať, Paťko sa zobudil asi dvakrát a do toho toto.. hlava ma nezvykne bolievať, no teraz som myslela,že mi vybuchne ..z únavy. Nebudem klamať začala som byť z toho nervózna. Bolo mi zle, malý nespal a vedela som,že nebudem môcť spať ani cez deň, lebo manžel šiel do práce.
    Jedine čo ma napadlo bolo, že zase celý deň byť s deťmi a spať pôjdem najskôr o 22:00 a ako to zas bude a bla bla..čím som bola nervóznejšia tým bol Milanko nespokojnejší. No po chvíľke som si uvedomila jednu vec.
    Toto všetko raz skončí.. Keď bol Paťko taký malinký som už chcela nech je väčší . Ani som sa nenazdala a už ma v noci nepotrebuje na uspavanie, už nepotrebuje aby som ho nosila na rukách. Chce byť pri nás tak príde.
    Pozrela som sa na Milanka a došlo mi,že za chvíľu vyrastie aj on. No teraz ma ešte potrebuje. Potrebuje v noci jesť a nato potrebuje mňa. Keď sa mu nedá v noci zaspať,potrebuje v noci mňa aby som ho v náručí uspala. Len mňa. Presne tento pocit mi dal naraz toľko energie,sily a chuti,že som si to vychutnávala a za chvíľku malý zaspal 🙂 Lebo sa už cítil dobre.
    Prišlo mi viac správ,že ako to s nimi zvládam keď som celé dni a niekedy aj vikendy úplne sama,od rána do večera. Presne vďaka tomuto. Majú len mňa,lebo ocko pracuje, tak robím čo môžem kým som s nimi doma. Lebo všetko raz skončí🙂
    A čo som robila keď som ho uspala ? Plná energie išla robiť obed 😀
    Keď niekedy budete v podobnej situácii, spomeňte si nato, že ste jeho maminka a potrebuje vás .. potrebuje sa u vás cítiť v bezpečí 🙂 nebude to tak navždy 🙂
    #blog #materstvo #uspavanie #stres #radost #dietatko #syncek #mama #navzdy #dieta #laska #vsetko #chlapcek #unava #nevladzem #maminka

    katarinka26
    30. sep 2016    Čítané 96x

    Prečo si dať "magnezko"

    Únava, vyčerpanosť, stres... stali sa našimi každodenným sprievodcami. Ak však presiahnu únosnú mieru a náš organizmus sa ocitne v kritickej situácii, naštartuje nás lekárska pomoc v podobe upokojujúcej dávky magnézia-horčíka. Navodí vyvážený fyziologický stav organizmu a vleje nám znova do žíl chuť do života.

    V tele máme približne 25 g horčíka: 60 % z toho je viazaných v našich kostiach a zuboch, takmer 39 % sa nachádza vo vnútri buniek, predovšetkým vo svaloch a len 1% je obsiahnuté v krvnej plazme.

    Pomáha pri záťaži, odbúrava stres

    Horčík zvyšuje našu odolnosť voči stresu tak, ako nedokáže už žiadna iná životne dôležitá látka a pôsobí rýchlejšie ako ktorékoľvek uvoľňovacie cvičenie. Dokáže rýchlo upokojiť náš nervový systém aj v čase, keď pracuje na plné obrátky. Vďaka nemu sú naše podráždené nervy opäť schopné znášať záťaž. Stres totiž odčerpáva horčík a spôsobuje jeho enormné straty v organizme.

    Horčík pomáha v metabolizme tukov, sacharidov a bielkovín, je nevyhnutný pre tvorbu energie. Zúčastňuje sa viac ako 300 enzymatických reakcií, ktoré vedú k jej následnému uvoľneniu. Keď je oslabená armáda enzýmov, ktoré sú závislé od horčíka, začínajú sa u nás prejavovať nasledujúce symptómy: bolesti hlavy, migréna, nespavosť, svalové napätie, vysoký krvný tlak, poruchy srdcového rytmu, zrýchlený pulz, vnútorný nepokoj, depresia, hučanie v ušiach, syndróm chronickej únavy, problémy s nadváhou.

    Pri dnešnom spôsobe života, ktorý je plný stresu, si náš organizmus pýta väčšie množstvo horčíka na riadenie činnosti životne dôležitých enzýmov, teda viac horčíka pre vnútorný pokoj. Čím máme v krvi vyššiu hladinu tohto minerálu, tým lepšie pracujú naše vnútorné „elektrárne”, mitochondrie. Telo je pokojné a zároveň plné energie. Horčík reguluje dráždivosť bunečných membrán, čo zohráva dôležitú úlohu pri dráždivosti svalov a nervových buniek. Pri jeho dostatočnej zásobe v organizme sa únava a vyčerpanie vytratia - uvoľnia sa svaly, rozšíria sa cievy, zníži sa krvný tlak, srdce bije rytmickejšie. Jeho zásluhou sa nám tiež ľahšie zaspáva.

    V potrave však prijímame horčíka čoraz menej:

    •Obsahujú ho celozrnné produkty, strukoviny, sójové bôby a listová zelenina - tieto však v našej strave často chýbajú.

    •Konzumujeme tiež priveľa soli a tuku – soľ podporuje vylučovanie horčíka a prítomnosť tukov je zasa zodpovedná za jeho znížené vstrebávanie v čreve.

    •A aký vplyv má na horčík v našom tele pohárik alkoholu, ktorý si doprajeme večer? Zvýši jeho vylučovanie obličkami.

    •Nápoje s obsahom fosfátov a kola značne znižujú vstrebávanie horčíka. Práve preto sú mnohí, najmä mladí ľudia, po ich konzumácii nervózni a podráždení: dôvodom je nedostatok horčíka spôsobený zvýšenou hladinou horčíka v týchto nápojoch.

    •Nezanedbateľným faktorom je tiež pôda chudobná na horčík, a tým aj nízky obsah horčíka v ovocí a zelenine.

    Aká je optimálna denná potreba horčíka?

    Denne je potrebné organizmu dodať 400 mg horčíka. Avšak aj pri zdravom stravovaní telo dokáže prijať z potravy len 20 – 50 % tohto minerálu. Na pokrytie jeho dennej dávky by tak bolo potrebné skonzumovať napríklad 45 jabĺk, 60 vajíčok, 11 banánov... najschodnejšia cesta je však dopĺňať si zásoby horčíka prostredníctvom prírodných výživových doplnkov.

    Nedostatok horčíka je doslova svetovou epidémiou: na Svetovom kongrese o horčíku boli prezentované výsledky bežných preventívnych na širšej vzorke populácie, ktoré preukázali, že len 10 % z 1 000 obyvateľov malo ideálnu hladinu horčíka v krvi.

    Poznáte svoju hladinu horčíka v krvi?

    0,5 – 0,75 mmol/l

    Núdzový stav horčíka v bunkách. Typické príznaky: migréna, podráždenosť, únava, hučanie v ušiach až náhla strata sluchu, neskôr kardiovaskulárne ochorenia.

    0,75 – 0,90 mmol/l

    Dolná tretina normy. Nedostatok horčíka v bunkách. Typické príznaky: náchylnosť na stres, znížená výkonnosť, nedostatok energie.

    0,9 – 1,1 mmol/l

    Ideálny stav. Dostatočná zásoba horčíka v bunkách.

    Zvýšte si hladinu horčíka vo svojom tele na 0,9 mmol/l. Postačí dopĺňať si stravu 300 – 400 mg horčíka počas niekoľkých mesiacov. Hladina horčíka v krvi sa zvýši až po vyrovnaní nedostatku horčíka v bunkách.

    Ako to možno jednoducho dosiahnuť? Dbajme predovšetkým na kvalitu výživového doplnku s obsahom horčíka. Vyberme si horčík pripravený z prírodných surovín, napríklad vo forme oxidu, glukónanu a mliečnanu horečnatého, ktorý sa vynikajúco vstrebáva. 

    Vitalizuje srdce a cievy

    Podľa Dr. Lundella, kardiochirurga z nemocnice Banner Hearth v Arizone, nízke hladiny horčíka v krvi možno považovať za dôvod komplikácií u pacientov s aterosklerózou (ochorenie tepien, pri ktorom sa v cievach ukladá tuk, najmä cholesterol, čo znižuje prietok krvi). Keďže skutočnou príčinou ochorení srdca je zápal arteriálnej steny a zápaly v cievach sa vytvárajú v dôsledku nedostatku horčíka, práve jeho dopĺňanie na optimálnu hladinu by sa mohlo stať základom prevencie usadzovania cholesterolu a liečby kardiovaskulárnych chorôb – aterosklerózy, arytmií, hypertenzie, infarktu myokardu, anginy pectoris, kongestívnej srdcovej slabosti, ale aj cukrovky či obezity, ktoré sa prejavujú vysokým krvným tlakom. Dr. Lundell upozorňuje na vynikajúci liečivý efekt horčíka pre srdce. Možno ho použiť okamžite, je bezpečný, jednoducho sa aplikuje. Považuje ho za ideálny prípravok pre kardiológov, ktorý by mohol v mnohých prípadoch nahradiť lieky na znižovanie hladiny cholesterolu.

    Pomoc pri migréne

    Horčík je prínosom pre milióny ľudí, ktorí trpia migrénou. Stovky štúdií potvrdili, že osoby s migrénou majú v bunkách príliš málo horčíka. Znamená to, že jeho dostatočné množstvo sa tak nedostáva ani do mozgu a svalov.

    Bunky pacientov trpiacich migrénou, ktorým chýba horčík, ho „nasávajú” ako špongia. Zo štúdií vyplýva, že užívanie horčíka vo vysokých dávkach počas viacerých mesiacov významne zmierňuje migrénu (intenzitu aj frekvenciu jej výskytu). Mimochodom, pacientom trpiacim migrénou bol intravenózne podávaný horčík už v roku 1930.

    Energia pre namáhaný mozog

    Ani duševná práca, aj keď ju vykonávame zväčša v sede, za písacím stolom, sa nezaobíde bez zásob horčíka. Náš vyťažený mozog spotrebuje totiž asi 30 % telesnej energie – a dôsledkom nedostatku horčíka by mohla byť jeho rýchlejšia únava. Bez dopĺňania horčíka by sme ho sotva prebrali z letargie.

    Doping pre vytrvalostných športovcov

    Ako sme už spomínali, horčík je nevyhnutný pre tvorbu energie v mitochondriách – bunkových elektrárňach. Čím viac tohto minerálu majú k dispozícii, tým lepšie plnia svoju funkciu. Práve vďaka horčíku prebieha tvorba energie vo svaloch a srdci na plné obrátky. A vedia to aj športovci: bez dostatku horčíka nie je možné trénovať vytrvalosť. Napriek tomu až 50 % z nich trpí jeho nedostatkom, ktorý je viac či menej zjavný – keďže ich metabolizmus je oveľa rýchlejší, potrebujú viac horčíka. Pri vytrvalostných športoch je potrebné kompenzovať aj zvýšené straty horčíka. Počas tréningu sa pri nich bežne u športovcov vylúči asi 150 mg horčíka prostredníctvom potu a moču.

    Môže pôrod spôsobiť posttraumatickú stresovú poruchu? Viac v článku od Ženských kruhov tu: http://www.zenskekruhy.sk/temy/respekt-slobodna... #porod #stres