matka1984
    24. máj 2018    Čítané 577x

    Týždeň s dmBio - čaro nepoznaného, zdravého a navyše chutného

    Uplynulý týždeň často ovešaná foťákom, googliac recepty na internete, skúmajúc  zloženie testovaných potravín, a pobehujúc pri hrncoch v kuchyni. Skoro ráno, kým som nešla do práce a potom zas večer niekedy až do polnoci. Paradoxne málo spánku, veľa podnetov, a ja som mala ešte viac energie. Vyskúšať som chcela čo najviac možností a priniesť nám aj vám úplne nové chute do našich domovov. Niektoré testované suroviny ma vážne prekvapili, chuťou aj svojím zložením. Svet nám ponúka veľa ingrediencií a ľudia zas veľa kombinácií. Inšpirujme sa navzájom, skúšajme nové spojenia surovín, a výsledok nás niekedy veľmi milo prekvapí.

    Ja so synom milujeme zdravšie, ľahšie stráviteľné jedlá, manžel s dcérou naopak majú radi jedlá tradičné - viac mäska,  takže u nás v kuchyni vládne pestrosť. Som zástancom, že telu treba dať všetko, ale s mierou. Takže u nás nájdete šalát aj klobásku. Napriek tomu, že som bola vybraná na testovanie bio DM produktov, nie som úplný BIO fanatik. Z potravín bio kvalitu preferujem najmä pri mäse, zelenine, ovocí, vajciach a pečení. Pri nakupovaní sa riadim zdravým rozumom aj peňaženkou, rada však svojej rodine doprajem kvalitné suroviny, skúšam nové a samozrejme, niekedy sa aj nechám strhnúť nálepkou BIO. "Déemku" nemáme priamo v meste, kde žijem, takže, keď sa tam vyberiem, kupujem aj do zásoby. Priznám sa, prevažne nakupujem drogériu. V regáloch s bio potravinami si však vždy vyberiem niečo nové. Po tomto testovaní, toho bude určite viac aj z potravín. Niektoré z testovaných som si viac ako obľúbila.

    BIO som si sama pre seba nazvala aj "doma pripravenú stravu". Pretože, keď jedlo pripravujeme doma, vieme, čo doň dáme (okrem všetkého jedlého, aj LÁSKU). Nedá sa to STÁLE, najmä pracujúcim, ale OBČAS áno. Dobrá spoločná večera, alebo cez víkend raňajky či obed, dobre padne rodičom, aj deťom. Je v tom na jednej strane rituál, a na strane druhej môžeme ovplyvniť naše deti, čo dajú do úst. Nech majú dobré návyky z domu. Čo bude ďalej, rozhodnú sami.

    Z testovaných dmBio potravín mám niektoré vyskúšané, ale od iných výrobcov. Niektoré som naopak, v kuchyni ešte nepoužila, napríklad kokosové mlieko. Rozhodla som sa o nich čo-to zistiť. Možno sa zídu tieto informácie aj vám, keď sa budete rozhodovať, či ich vyskúšať. A samozrejme, recepty. Nech sa vám páči:

    dmBio Červená šošovica

    Zaraďujem ju na prvé miesto, ako skvelý "objav" v mojej kuchyni. Už predtým som ju samozrejme párkrát použila, ale vždy padla do zabudnutia. Pri testovaní som chcela hľadala jej širšie uplatnenie, a podarilo sa. 

    Nevedela som, že ide o olúpanú hnedú šošovicu s jemne orieškovou chuťou. Obsahuje 99,8 % červenej šošovice a zvyšok je slnečnicový olej. Vďaka zbavenia sa červenohnedej šupky je ľahšie stráviteľná, jej príprava je rýchlejšia a vedie k zníženému nadúvaniu. Je preto vhodná aj na prípravu detských príkrmov, zeleninového pyré, polievok a pomazánok. Obsahuje vysoký podiel vitamínov skupiny B, teda je výborná v boji proti depresiám, neurózam a stresu. Je bohatým zdrojom železa (dokonca viac ako špenát!!), podporuje krvotvorbu, znižuje cholesterol, preventívne pôsobí proti rakovine.  S troškou nadsázky ju zaradzujem medzi superpotraviny a určite bude patriť medzi základné suroviny mojej kuchyne. Ukuchtila som z nej výborné vegánske burgery na nerozpoznanie od mäsa, mrkvovo-šošovicovú polievku a použila som ju aj do šálatov.

    Mrkvovo-šošovicová polievka

    Na polievočku potrebujeme:

    1 cibuľa

    1 strúčik cesnaku

    Kúsok zeleru

    500g mrkve

    Cca ¾ šálky červenej šošovice v suchom stave

    3/4 litra zeleninového vývaru

    1 lyžica masla, trochu olivového oleja

    1 PL slnečnicovej múky

    Zázvor, klobáska (podľa chuti), korenie, soľ, muškátový oriešok

    Na troche olivového oleja speníme cibuľku, cesnak, pridáme nakrájanú mrkvu a očistený zeler, poprášime múkou, korením a restujeme. Zalejeme vývarom a varíme domäkka. V inom hrnci si uvaríme červenú šošovicu, vodu málinko osolíme. Z hrnca s mrkvou odoberieme zeler , ostatné dohladka rozmixujeme. Šošovicu scedíme, pridáme do polievky, dochutíme soľou, muškátovým orieškom a maslom. Na ozdobu a dochutenie si môžeme orestovať nadrobno pokrájaný zázvor alebo klobásku. Každému podľa chuti.

    Falošné burgery z červenej šošovice:

    Na šošovicové burgery potrebujeme:

    250g uvarenej červenej šošovice

    1 nadrobno nakrájaná červená cibuľa

    1 nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku

    soľ, korenie, kmín

    2-3 lyžice slnečnicovej múky

    2 vajcia

    Všetky suroviny spolu dobre premiešame. Predhrejme si rúru na 180°C, alebo pripravíme panvicu a opražíme na olivovom oleji do zlatista z oboch strán. Ja som ich robila prvýkrát, a podľa foto vidíte, že sú užšie. Na chuti im to neubralo. Ale nabudúce ich urobím určite hrubšie. Nikto z domácich neprišiel na to, že vnútri hamburgerov nie je mäso a pochutili si, akoby boli s mäskom. Určite odporúčam aj ako samostatný chod namiesto mäska, napríklad so šalátom.

    Domáce hamburgerové žemle

    Potrebné suroviny:

    2 dcl vody

    2 vajcia

    2 PL olivového oleja

    2 bal. sušeného droždia (2bal.x 7g)

    2 PL ryžového sirupu

    400g hladkej múky (môžete nahradiť aj zdravšou verziou, špald.)

    1 KL soli

    Na potretie: 1 vajce, zlaté ľanové semienka

    Zvlášť si vymiešame suché a mokré ingrediencie. Obe zmesi dáme do robota vymiesiť. Cesto si premiestnime do olejom vymastenej misky, prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť. Malo by narásť na dvojnásobok. Cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí, vytvarujeme guľôčky, položíme na múkou poprášenú dosku a necháme kysnúť pod utierkou 15 minút. Potom jemne poprášime múkou každú guličku, premiesime a uložíme na plech vystlaný papierom a málinko posypaný múkou (aby sa nám cesto neprilepilo). Prikryjeme utierkou a necháme finálne vykysnúť ďalšiu hodinu.

    Rúru rozohrejeme na 220°C. Pred pečením žemle potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme poriadne ľanovými semienkami. Pečieme v rúre cca 12 minút do zlatista. Necháme vychladnúť.

    Hamburger si naplníme podľa svojich chutí. Ja som urobila domáce tzaziky, môžete ich nahradiť dresingom. Rozkrojené žemle som potrela tzatzikmi, vrstvila šalát, burger zo šošovice, uhorky, cibuľu a paradajku, šalát, tzatziky a opäť šošovicový burger. K hamburgerom som podávala domáce hranolky. 

    dmBio Passata s bylinkami

    Paradajkový pretlak, pasírované paradajky alebo lúpané paradajky v konzerve, mám doma vždy v zásobe. Snažím sa ich starostlivo vyberať, uprednostňujem pyré s nízkym podielom cukru, naopak, čo najvyšší podiel paradajok.  Často varím cestoviny s paradajkovou omáčkou, paradajkovú polievku či pečiem domácu pizzu. Cez leto veľakrát použijem čerstvé paradajky. dmBio Passata s bylinkami je za ne skvelou náhradou. Obsahuje zrelé paradajky z Talianska, ktoré boli spracované hneď po zbere. Pochádza z ekologického poľnohospodárstva. Obsahuje 99,7 % paradajok, štipku soli, za mak bazalky a oregana. Jemná chuť, hustá konzistencia čaká už len dávky čerstvých bylín, cesnaku, cibuľky, korenia a syru. Využila som ju na omáčku k domácim gnocci z medvedieho cesnaku, špagety bollognese a tradičnú omáčku k mäsovým guľkám. Určite bude patriť do mojich "pretlakových" zásob. Potešila ma aj cena -  1,29€ za 690g kvalitného pretlaku je akurát. A v neposlednom rade musím pochváliť obal - číre hrubé sklo, ktoré nechá vyniknúť farbám pretlaku v kombinácii s nepreplácanou etiketou. Teší ma možnosť využiť túto fľašku opätovne - na uskladnenie potravín alebo ako peknú vázičku. Fantázii sa medze nekladú ani po dovarení 🙂

    Domáce gnocci z medvedieho cesnaku s paradajkovou omáčkou

    Na prípravu cesta potrebujeme:

    1kg zemiakov

    medvedí cesnak podľa chuti

    300g hladkej múky

    2 vajcia, štipka soli

    Kľudne vám bude stačiť urobiť gnocci z polovičnej dávky. Je ich veľa. Ja som dávala väčšiu polovicu neuvarených do mraziaka. Zemiaky dáme uvariť, postúhame najemno. Medvedí cesnak môžeme pomlieť až na pesto. Ja som ho sekala, a bude lepšie, keď sa úplne na hladko pomelie. Z ingrediencií vypracujeme cesto. Rozdelíme si ho na dve časti. Vytvoríme valčeky, ktoré si krájame na ňoky (cca 3cm dlhé). Každý ňok pritlačíme vidličkou. Dáme variť do vriacej osolenej vody, kým nevyplávajú na povrch.

    Na omáčku potrebujeme:

    - olivový olej, strúčiky cesnak podľa chuti, zeleninový vývar, paradajkový pretlak, bazalku, soľ, korenie, ryžový sirup, trochu citrónovej šťavy

    Na olivovom oleji si opražíme nasekaný cesnak. Pridáme ryžový sirup, necháme trochu skaramelizovať, a vlejeme paradajový pretlak s troškou vývaru, bazalku nasekanú najemno, soľ, korenie. Necháme krátko povariť. Nakoniec jemne dochutíme citrónovou šťavou.

    Pri servírovaní na spodok taniera nalejeme omáčku, vložíme gnocci, ktoré trošku pokvapkáme olivovým olejom a posypeme parmezánom, dekorujeme čerstvou bazalkou. Dobrú chuť! Je to mňamka.

    Mäsové guľky v paradajkovej omáčke (recept na mojom blogu)


    Špagetti s Bolognese omáčkou (recept na mojom blogu)

    dmBio Basmati ryža biela

    Basmati ryža v preklade kráľovná vôní získala nádherné meno pre svoju výraznú orieškovú arómu.  Dlhozrnná ryža sa pestuje na úpätiach Himalájí (Pakistan,India),  kde ju zavlažuje priezračná voda plná minerálov z topiacich sa himalájskych ľadovcov. 

    Ryža sa po zbere zatvára do tmavých a suchých skladov, kde sa uskladňuje na dobu 18-24 mesiacov. Potom sa očistí a môže sa predať. Vďaka sušeniu má nízky obsah vody v zrnách, čo jej dodáva lepšiu chuť, menej lepivú konzistenciu a na prípravu potrebuje oveľa kratší čas.  Jej nižší glykemický index ju radí medzi diétne potraviny, ktoré nemajú veľa kalórií, ale napriek tomu vás zasýtia na dlhší čas. Odporúča sa pre ľudí trpiacich celiakiou, vysokým krvným tlakom a cholesterolom. Je ľahko stráviteľná, a tak sa môže kombinovať s ťažšími jedlami a koreninami. Pri prieskume na internete som našla naozaj väčšie cenové rozdiely, záleží asi od producenta, farmy, odkiaľ sa získava. Cena dmBio Basmati bielej ryže je 5,29€. Nie je to naozaj málo, ale stojí za to. Zasýti a núti vás k nej vymýšľať prílohy, kombinovať ju nasladko či naslano. Inšpirácií je naozaj veľa. Ja som tento obľúbený typ ryže, priznám sa, pripravovala prvýkrát. Varím prevažne z guľatozrnnej ryže, máličko z hnedej ryže. Nechcela som ju pokaziť, a tak som pri jej príprave dodržala postupy indického kuchára a blogerky žijúcej v Indii. Kvalitne pripravený základ som využila k indickému karí, na mliečnu ryžu s kokosovým mliekom a ovocím na raňajky a výborné "rizoto" s arašidami a pórkom. Táto ryža bude určite patriť do zásob mojej kuchyne.

    Ryža Basmati

    Na jej prípravu som sa pripravila, čítala som, pozerala videá. Inšpirovala som sa najmä postupom slovenky Michaely žijúcej v Indii.

    Ingrediencie:

    2 hrnčeky ryže Basmati

    3 hrnčeky vody

    Ryžu Basmati si premyjeme pod tečúcou vodou, aby sme úplne odstránili škrob, až kým nám neodteká číra voda. Následne si ju necháme postáť v studenej vode 30 minút, tak aby celá zakrytá vodou. Do hrnca dáme variť 3 hrnčeky vody. Ryžu celkom scedíme a pridáme do vriacej vody. Keď opäť voda zovrie, oheň stíšime, hrniec zakryjeme a varíme 5 minút. Potom sporák úplne vypneme, ale hrniec necháme uzavretý, ryža sa v pare bude variť nasledujúcich 15 minút. Po 15 minútach ryžu skontrolujeme, ak je mäkká, tak ryžu presypeme do servírovacej misky. Takúto ryžu môžeme premiešať s bylinkami (pažítka, petržlenová vňať), prípadne bez byliniek s maslom, ideálne je spotrebovať ju do 2 dní. Ak ju chcete naslano, vodu, v ktorej sa ryža varí, jemne posoľte.

    Ja som využila väčšiu polovicu ku karí, premiešala som ju s pažítkou. Zvyšok, čo zostal, som použila na mliečnu ryžu na raňajky. Ale pekne po poriadku, najskôr recept na "indické" karí.

    Indicko-slovenské karí - zjedia aj deti 🙂

    Ingrediencie:

    400-500g vykostených kuracích stehien

    2 šalotky

    kúsok zázvoru

    chilli korenie

    olivový olej

    soľ, čierne korenie

    1 PL ryžového sirupu

    200ml kokosového mlieka

    1 PL karí korenia

    1 lyžica masla

    ananás, cuketa nakrájané na kocky

    citrónová šťava

    Šalotku a zázvor si nakrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Poprášime jemne chilli (môžete, nemusíte). Pridáme umyté a osušené kuracie stehná, ktoré sme si nakrájali na kocky. Osolíme, okoreníme a dusíme do polomäkka. Medzitým si nakrájame ananás a cuketu približne rovnakej veľkosti, ako sme krájali kuracie stehná. Pridáme k polomäkkému kuraciemu mäsku. Po chvíli pridáme ryžový sirup a karí korenie. Počkáme, nech sa nám to celé pekne spojí, pridáme maslo. Necháme ho rozpustiť a na záver podlejeme kokosovým mliekom. Povaríme cca 5 minút, kým nám omáčka nezhnustne a dochutíme citrónovou šťavou.

    Podávame s basmati ryžou premiešanou s pažítkou. Je to mňamka. Moje deti neznášajú zázvor. Aj napriek tomu, že omáčka jemne štipkala, na zázvor ani len neprišli a na štipkanie sa nesťažovali, len na konci po jedle pýtali vodu 🙂

    Kokosová mliečna ryža s omáčkou z lesných plodov

    Vynikajúce raňajky, plné energie, deťom budú zaručene chutiť. Uvarenú ryžu posypeme kokosom, ochutíme sladidlom, ja som dala ryžový sirup, zalejeme trochou mlieka a väčším podielom kokosového mlieka, aby v tekutine ryža plávala a v hrnci varíme bez pokrievky do mierneho rozvarenia, až kým sa z ryže nestane kaša. Záleží, ako komu chutí. Na omáčku som použila mrazené bobuľovité ovocie - lesná zmes. Dala som ho do hrnca krátko povariť, málinko som poliala ryžovým sirupom, aby si ovocie zachovalo svoju kyslosť v kontraste so sladkou ryžou. A keď bolo ovocie trošku rozvarené, málinko som ho poprášila slnečnicovou múkou, nech sa zo zmesi stane jemná omáčka. Nechajte 2-3 minútky povariť a omáčkou môžete poliať pripravenú mliečnu ryžu.

    Výborná kari ryža s arašidmi, kešu a pórkom

    Na prípravu potrebujeme:

    Ryža basmati

    Karí

    Pór

    Arašidy a kešu orechy

    Sójová omáčka

    Maslo, olivový olej

    Veľmi jednoduchý recept, ktorý zasýti aj ako hlavný chod. Ryžu Basmati si uvaríme podľa receptu (viď. vyššie). Na olivovom oleji zmiešanom s maslom opražíme orechy, pridáme kari korenie, kolieska póru (bielu časť a trošku zelenej), orestujeme a potom pridáme zvyšok póru. Primiešame pripravenú ryžu, v krátkosti orestujeme. Ak chceme, môžeme ešte pridať trochu sójovej omáčky. Mne to chutilo aj bez nej. Škoda, že sa mi nepodarila žiadna fotka. Mala som na návšteve kamarátky s deťmi, tak nebolo kedy fotiť. Rizoto sa pojedlo. A mne zostala len táto jedna foto 🙂  Určite rizotko vyskúšajte. Nám - dievčatám, všetkým veľmi chutilo.

    dmBio Kokosové mlieko

    Kokosové mlieko je výbornou alternatívou pre ľudí, ktorí nemôžu z rôznych dôvodov piť živočíšne mlieko (intolerancia laktózy, vegánstvo, nechuť). Je bohaté hlavne na vápnik, železo, fosfor, draslík, zinok, mangán a selén. Pomáha posilňovať imunitný systém, upokojuje nervový systém, prečistí obličky, stabilizuje hladinu cukru v krvi, obsahuje vlákninu, podporuje tvorbu krvi, hydratuje pokožku, prispieva k pevnosti a elasticite vlasov a nechtov. S jeho konzumáciou to však netreba preháňať, lebo má vyšší kalorický obsah. Pri výbere treba dávať pozor na zloženie a vyberať najprirodzenejší produkt bez aditív, lisovaný zastudena. dmBio Kokosové mlieko obsahuje až 60% dužiny kokosového orecha, zvyšných 40% tvorí voda. Pochádza z kontrolovaného biologického poľnohospodárstva. Pre svoju výraznejšiu kokosovú arómu sa hodí na prípravu exotických špecialít alebo sladkých raňajok, obedov či dezertov, kľudne si s ním dochuťte aj kávu. Ja som ho využila do indického karí, kokosovej mliečnej ryže, chia pudingu a smoothie.

    Chia puding:

    Ingrediencie:

    150 ml kokosového mlieka

    100ml vody

    5PL chia semienok

    ryžový sirup

    Suroviny spolu premiešame, necháme chvíľu postáť, po 10 minútach znovu pretrepeme. Nalejeme do pohárov, kde budeme puding servírovať. Najlepšie nechať na noc postáť v chladničke, postačí však aj dve hodiny, ak nemáme čas. Ráno pridáme na puding smotanu alebo biely jogurt osladený ryžovým sirupom, vanilkou, kokosom, ozdobíme ovocím a domácou granolou.

    Ananásové smoothie s kokosovým mliekom a domácou granolou

    dmBio Ryžový sirup

    Jemné sladidlo, s typickou sladkou chuťou, pripomínajúcou roztopený cukor alebo málo koncentrovaný med tekutej konzistencie. Produkuje sa z vysokovalitných druhov ryže rozkladom pomocou vody. Je zdrojom vitamínov skupiny B. Neobsahuje fruktózu. Ja mám radšej sladidlá s karamelovou príchuťou, ako javorový sirup, ďatlový sirup či trstinový cukor. Ryžový sirup sa mi hodí na jemné sladenie počas varenia, pečenia, prípravy sladkých raňajok. Tam, kde nepotrebujete dosiahnuť karamelovú chuť jedla, ale jedlo jemne osladiť. Najväčšie množstvo som minula na prípravu domácej granole. Využila som ho však na sladenie, kde sa len dalo, napríklad do omáčok, raňajkovej kaše, smoothie, chia pudingu. A napríklad aj do tohto výborného cheescaku:

    Čučoriedkový nepečený cheescake

    Korpus: 250g maslové sušienky (ja som použila LIDL maslové sušienky), 70g roztopeného masla
    Plnka: 250g mascarpone, 250g mäkkého hladkého tvarohu, 200g creme fraiche (LIDL) 230ml šľahačky, 2bal.vanilkový cukor (nie vanilínový), 4PL ryžový sirup, cca 200g mrazených čučoriedok, 2 zarovnané polievkové lyžice zlatého klasu, 1PL ryžového sirupu k čučoriedkam, čučoriedky na ozdobu

    postup: maslové sušienky rozdrvíme mixérom na jemno, zmiešame s roztopeným maslom a túto zmes vtlačíme na spodok formy. Môžeme dať vychladnúť do chladničky. Šľahačku zmixujeme s creme fraiche, cca 1,5 minútky max. som v robote mixovala, len aby sa hmota spolu pekne spojila. V inej miske som lyžicou zmiešala mascarpone, tvaroh s ryžovým sirupom a vanilkovým cukrom. Tieto dve zmesi premiešame dôkladne lyžicou alebo veľmi kratučko mixérom, aby sa nám pekne spojili. Medzitým do hrnca dáme čučoriedky, privedieme k varu, primiešame ryžový sirup, trochu tyčovým mixérom rozmixujeme, lebo čučoriedky by sa nám dlho rozvárali. Potom pridáme 2 zarovnané lyžice zlatého klasu (nie viac), cca 2 minúty premiešavame a odstavíme od ohňa, za občasného miešania čučoriedkovú zmes necháme vychladnúť. Je hustejšej konzistencie. Bielu zmes rozdelíme cca na 2 polovice, 1.časť rozotrieme na sušienkový korpus, 2.časť zmiešame s vychladnutou čučoriedkovou zmesou a rozotrieme na bielu plnku. Cheesecake dáme vychladnúť do chladničky (ja som dala na 2,5hodiny a už sa dal pekne krájať), ale môžete aj na 5-6hodín, prípadne na noc. Pred servírovaním ozdobíme čučoriedkami.
    Čučoriedky môžete nahradiť aj malinami, vtedy nemusíte pri ich varení mixovať, tie sa rýchlo rozvaria.

    dmBio Bio Lúpané slnečnicové semená, odtučnené, mleté

    Slnečnicová múka, resp. odtučnené, mleté slnečnicové semená, boli produktom, ktorý som doteraz v tejto forme nevyskúšala. Pri výrobe sa z olúpaných semien za studena vylisuje olej a zostatok sa pomelie na jemnú múku. Táto múka má o 30 % vyššiu nutričnú hodnotu ako keby sa len semená pomleli. Obsahuje zinok a selén. Je vynikajúca na upokojenie nervovej sústavy, zníženie krvného tlaku a zlepšuje funkciu šítnej žľazy. Ako hodnotný zdroj bielkovín sa odporúča pre vegetariánov a vegánov. Vďaka nízkemu obsahu sacharidov a svojej orieškovej chuti je výborná na pečenie sladkého pečiva. Keď som hľadala nejaké overené recepty na túto múku, skoro nič som nenašla. Tak som si šla svojou cestou a našla som uplatnenie v zahusťovaní omáčok (ovocný puding k mliečnej ryži, paradajková omáčka ku domácim gnocci z medvedieho cesnaku, paradajková omáčka k mäsovým guľkám), polievok (polievka z červenej šošovice), ďalej do karbonátok z červenej šošovice, na pečenie kváskového pečiva a zdravého mrkvového koláča. Pri pečive dávajte pozor na použité množstvo.  Odporúča sa maximálne 25% pšeničnej múky nahradiť týmto produktom. Jej konzistencia je podobná hladkej múke, ale je ešte hutnejšia a tak by vám vo výsledku vyšlo "natlčené" pečivo s výraznou arómou. Viem, o čom hovorím, pre skúsenosť som to vyskúšala na pletenom sladkom vrkoči 🙂

    Suma sumárum som sa nakoniec potešila širokému využitiu tohto "zlatého" zázraku v mojej kuchyni. Odporúčam najmä domáce keksy (recept nižšie).

    Mrkvový koláč

    Ingrediencie :

    1 šálka slnečnicovej múky

    1 šálka polohrubej múky

    2 veľké mrkvy postrúhané najemno

    85 g roztopeného masla

    5 lyžíc ryžového sirupu (alebo iného sladidla)

    3 vajcia

    2 ČL mletej škorice

    1 vanilkový cukor (nie vanilínový)

    1/3 ČL muškátového oriešku

    2 kopcovité ČL kypriaceho prášku do pečiva

    1/2 šálky posekaných vlašských orechov

    Trochu citrónovej šťavy

    V miske premiešame slnečnicovú, polohrubú múku, muškátový oriešok, škoricu, vanilkový cukor a kypriaci prášok do pečiva. Pridáme vajíčka, ryžový sirup, maslo, citrónovú šťavu, premiešame, a nakoniec primiešame zľahka mrkvu a orechy.

    Cesto vylejeme do okrúhlej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme na 180°C, 30-40 minút. Po pol hodine skúsime špáratkom, či je koláč upečený (špáratko je trochu vlhké). Ak by sme nechali koláč v rúre pridlho, vyschne.

    Poleva: biely grécky jogurt, ryžový sirup, škorica, orechy

    Ja som ešte koláč posypala postrúhanou bielou čokoládou s makom a ozdobila jahodou.

    Koláč je sýty a dobrý aj na raňajky.

    dmBio Ľanové semená zlaté

    Doteraz som doma používala len hnedé ľanové semená. Hnedý ľan má typicky orieškovú chuť, zlatý ľan je chuťovo jemnejší. Výživové hodnoty oboch sú takmer rovnaké. Obsahujú vlákninu, železo, vápnik, omega 3-mastné kyseliny, vitamín E. Pôsobia priazdnivo na flóru žalúdka, krvný tlak, choroby srdca, ako prevencia a liečba rakoviny, podporujú imunitu, starajú sa o hygienu hrubého čreva a liečia žalúdočné vredy. Mnohé tieto účinky dosiahne už denná dávka 2-4 čajové lyžičky mletého semena. Ak semienko nerozžujete (nepomeliete) prečistí Vám síce črevo, ale nevyužijete nič z obsahu jeho výživných látok. Zlaté ľanové semienka značky DM pochádzajú z kontrolovaného biologického poľnohospodárstva. Majú vysokú schopnosť napučania, mali by byť konzumované s dostatočným množstvom tekutiny.

    Použila som ich vo viacerých receptoch, v najväčšom množstve asi v domácich kváskových bosniakoch a domácej granole.

    Kváskové bosniaky

    Na prípravu potrebujeme:

    4 lyžice aktívneho kvásku

    100-200g celozrnnej múky

    400g hladkej špaldovej múky

    100g kyslej smotany

    Zlaté ľanové semienka

    Vlažnú vodu, 1-2 ČL soli

    Z ingrediencií si vypracujeme hustejšie cesto, necháme 40 minút podkysnúť. Premiesime a opakujeme ešte dvakrát cca po 40 minútach. Cesto rozdelíme na 9 častí (môžeme aj na menej, ak ich chceme mať väčšie), vypracujeme guľky, ktoré jemne pomúčime a necháme podkysnúť 15minút. Plech si vystelieme papierom na pečenie a poprášime múkou. Pomúčime si ruky, poprekladáme bosniačiky, vypracujeme guľky a ukladáme ich na pripravený plech, opäť necháme kysnúť prikryté utierkou, nech zdvojnásobia objem. Vyhrejme si rúru na 180-200 °C (záleží ako vám pečie rúra), na spodok dáme plech s vodou, nech sa vytvorí para. Vložíme bosniačiky na 10 minút, potom plech vyberieme a pečieme ešte ďalších 10 minút.

    Ja som ich chcela čerstvé na raňajky, takže som dala vykysnuté bosniaky na noc do chladničky prikryté fóliou. Ráno som nechala kysnúť asi pol hodinu a potom vo vyhriatej rúre som piekla do zlatista.

    Domáca granola

    dmBio Raňajková kaša s ovocím

    Pre všetkých, čo nemajú čas, ideálna voľba na výdatné a na živiny bohaté raňajky. Jemné ovsené vločky, mierne sladené sušené ovocie a chia semiačka tvoria doslova výživnú bombu. Okrem raňajok, výborná aj medzi hlavnými jedlami či ako sýtejšia večera. Môžete si ju pripraviť s vodou, či mliekom, na studeno, aj na teplo. Pre mňa ideálna v spojení s mliekom, lyžicou masla, čerstvým ovocím a preliata ryžovým alebo javorovým sirupom  - oku aj žalúdku lahodiaca.

    Hlavná zložka kaše, ovsené celozrnné vločky (68%), ako aj ďalšie zložky (hrozienka 10 %, sušené marhule 5 %, sušené ďatle, sušené slivky, sušené jablká 3 %, pufovanú ryžu 4 %, chia semená 3 %) pochádzajú z kontrolovaného biologického poľnohospodárstva. Zmes je sladená len prírodným cukrom.

    Asi by ste neuverili, že pomocou tejto kaše si môžete pripraviť aj vynikajúce domáce cookies. Nech sa páči, recept:

    Domáce keksy

    Potrebné suroviny:

    40g slnečnicovej múky

    80g raňajkovej dmBio kaše (suchej zmesi)

    4PL zlatých ľanových semienok

    2PL medu

    2PL kokosového tuku

    1PL masla

    Posekaná tmavá čokoláda

    Uvedené suroviny si zmiešame, na plech vystlaný papierom zhruba vo veľkosti polievkovej lyžice kôpkujeme keksíky v tvare cookies, dáme piecť do vyhriatej rúry na 180C cca na 10 minút. Nepresušiť. Chutia fantasticky.

    Kašu si môžeme pripraviť aj v trochu sýtejšej verzii. Pripravíme si kašu podľa návodu. Na panvici si skaramelizujeme ryžový sirup, pridáme jablká, maslo a jemne orestujeme. Touto jablkovou zmesou polejeme pripravenú kašu. Mňam.

    dmBio Banánové čipsy

    Oriešky a sušené ovocie to jednoducho patrí ku mne. Kedysi som bola maniak na lúpané, pražené, solené arašidy, vedela som ich zjesť aj polkilové balenie. A teraz siaham po naturálnych orieškoch, osladím, prípadne opečiem si ich podľa svojich momentálnych chutí. Typovo som teraz neni vyhranená, ale na moju škodu, chutia mi hlavne tie drahšie - mandle, kešu, pekanové či para orechy. Zo sušeného ovocia si v Déemke vyberám hlavne kyslasté typy, a vyhrávajú najmä sušené kúsky manga. Banánové čipsy som obchádzala oblúkom pre ich príliš sladkú chuť a tvrdosť. Aspoň také som poznala od iných značiek. A tak s testovaním otáľala, a rozbalila som ich až v práci na tretí deň testovania. Nevedela som ich prestať jesť. Prekvapila ma ich krehkosťjemnosť. A ich primerane sladká chuť. Nie sú tvrdé, prepražené, tmavé, ale krásne bledunkožlté. Sú vyrobené z banánov vyzretých na slnku a sladené medom. Výborné sú do raňajkových müsli, domácej granoly, desiata pre športovcov, mlska pre návštevu a na dekorovanie dezertov. My sme si ich dali ako desiatu na futbalový turnaj. Dodali nám s dcérkou energiu na povzbudzovanie nášho malého futbalistu. 61g sacharidov na 100g hmotnosti je dosť, ale oproti iným sladkostiam stále málo.

    Tip: Dajte si banány do uzavretej misky s čerstvým ovocím. Nasajú trošku vlhkosti a aj ostatných ovocných chutí. Sú ešte lahodnejšie.

    dmBio Biela čokoláda mak

    A čerešnička na záver! Biela čokoláda .... Došli mi slová. Biela čokoláda je pre mňa kráľovnou čokolád. Nechávam si tabličku po tabličke rozpustiť na jazyku, tú omamne až príkre sladkú chuť sušeného mlieka si pomaly vychutnávam, najradšej sa o ňu nedelím. Priznám sa, niekedy ju jem potajomky, keď sú neni deti poblízku. Pri tomto spojení bielej čokolády s makom, som akosi nevládala zjesť celú čokoládu na posedenie. Zdala sa mi sýtejšia, čo je pre mňa lepšie. A tak som si na nej po tabličkách pochutnávala takmer celý testovací týždeň. Navyše, suroviny na jej výrobu (sušené plnotučné mlieko, trstinový cukor, mak, kakaové maslo) pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, a ja mám hneď lepší pocit, že robím niečo pre svoje zdravie aj prírodu 🙂 .  Čo ma tiež potešilo je biologicky rozložiteľná fólia, v ktorej je čokoláda zabalená. Chráni arómu čokolády a dokonale nahrádza tradičnú hliníkovu fóliu.

    Čokoládu môžete len tak pojedať, prípadne použiť polámanú či postrúhanú na dezert alebo do raňajkovej kaše.

    Na záver by som sa chcela poďakovať tímu Modrého koníka a ľuďom z DM, že ma vybrali medzi 10 testujúcich žien. Bola to pre mňa skvelá skúsenosť. Svoju kuchyňu som obohatila o množstvo nových ingrediencií a receptov. Zistila som, že BIO neznamená automaticky vysokú cenu. Počiatočná investícia pri zdravších potravinách je vyššia, ale urobte si základ a naučte sa ich navzájom kombinovať. Niektoré suroviny, ako napríklad červená šošovica, zlaté ľanové semienka, slnečnicová múka či ryža basmati, by mali mať určite zastúpenie v jedálničku nás a našich detí.  Verím, že vás niektoré recepty zaujali a vyskúšate ich. Recenzia je naozaj dlhá, a tak ďakujem každému, kto ju prečítal až do konca.

    wayfarer
    24. máj 2018    Čítané 298x

    Ako nám chutili DMkácke pamlsky (recenzia s receptami)

    1. dmBio Maková čokoláda

        Keď milujete bielu čokoládu a mak tak ako ja, ani si ju nekupujte, lebo nie len, že sa po nej zapráši v momente ako sa otvorí, ale vďaka jej prudkojedlej vlastnosti je aj vysokonávyková, takže každý ďalší nákup v DMke je o čosi ťažšie prejsť až k pokladni len s tým “čo treba” 

    2. dmBio Sušené banány

        Osobne sa neradím medzi fanúšikov sušeného ovocia, s výnimkou sušených jabĺk, ale minimálne jedného fanúšika si u nás našli, a môjmu synovi, ktorý sa do jedenia dva razy nehrnie, ich určite ako cestovný pamlsok ešte niekedy kúpim

    3. dmBio Kokosové mlieko

        U nás doma sú smoothies a milkshaky na dennom poriadku, a pre testovanie sme skúsili z 1/2 - domáce Piňacoladové smoothie a z ½ tradičný banánový milkshake. V oboch prípadoch, to bola skvelá voľba ako si spríjemniť deň niečím chutným a výživným zároveň.

    Piňacolada smoothie:

    ½ dmBio Kokosové mlieko

    ½ dozretý ananás

    1 banán

    1 PL medu

    Banánový milkshake:

    ½ dmBio Kokosové mlieko

    2 banány

    3 PL jemného tvarohu

    1 PL medu

    Mlieko (podľa potreby na zriedenie a chuť🙂

    4. dmBio Raňajková kaša

        Posledné dva týždne moja spasiteľka. Pre nikdy nič nestíhajúcu osobu ako som ja, je jej rýchla príprava ideálna. Napriek tomu, že je bez pridaného cukru (za čo má odo mňa veľké plus), je aj príjemne, prirodzene sladkastá (za čo ma “plus” ešte väčšie). Kašu určite odporúčam do špajzových zásob každej leninvej kuchárky 🙂

    Farebný "breakfastbowl", nielen zasýti, ale dodá potrebnú energiu a výživu.

    5. dmBio Ľanové semiačka

        Jemné a chutné. Pridávam si ich všade kde sa dá, kaša, jogurt, smoothie, na slané pečenie…

    6. dmBio Slnečnicová múka

        Víťaz testu - pre mňa. Jej chuť mi pripomenula jednu balkánsku maškrtu - chalvu. A nie je to náhoda, častokrát sa táto sezamová pochutina robí aj zo slnečnicových jadier. Vyskúšala som ju na dva spôsoby - sladko aj slano, a v oboch prípadoch sme si všetci pochutili.

    Chocolate-chip cookies (paleo):

    100g dmBio Slnečnicová múka

    30g kokosová múka (použila som strúhaný kokos)

    50g kokosový cukor

    5 PL dmBio Ryžový sirup

    60g roztopeného kokosového oleja (použila som obyčajné maslo)

    1 vajce

    ¾ ČL sóda bikarbóna

    ¼ ČL soľ

    2 väčšie (posekané) kocky vysoko% čokolády

    > Všetko dobre premiešať (čokoládu pridať úplne na záver), z hmoty vytvarovať “cookies”, a piecť na 180°C asi 10-12 min

    Chrumkavé cuketové tyčinky:

    100g dmBio Slnečnicová múka

    150g ražná múka hladká

    200g cuketa

    80g maslo

    ½ prášok do pečiva

    3 väčšie strúčiky cesnaku

    Soľ

    Na potretie: vajce, dmBio Ľanové semiačka, soľ

    > Na jemno postrúhanú cuketu dôkladne zbavíme vody a osolíme. Do misy nastrúhame maslo, pridáme obe múky, prášok do pečiva, cuketu a prelisovaný cesnak. Všetko poriadne premiešame, vypracované cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň 30 min. Následne cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm. Kolečkom narežeme na požadovaný tvar, potrieme vajíčkom, osolíme a posypeme ľanovými semienkami. Pečieme pri 220°C cca 10-12 min, do zlatista 🙂

    7. dmBioRyžový sirup

        Toto bola pre mňa úplná novinka - nikdy pred tým som o tomto sirupe nepočula.

    Má neutrálnu chuť, ktorá mňa osobne, úprimne, nejak extra neoslovila. Trochu som aj “pogooglila” a vzhľadom na výživové a energetické vlastnosti tohto sirupu, mi ani nepríde s nejakou pridanou hodnotou. V tomto prípade ostávam verná starému dobrému medu. Plánovala som ho vyskúšať s raňajkovou kašou, ale prišla mi prirodzene sladká, bez potreby ju hocičím dosládzať. V bielom jogurte  mi jeho neutrálna chuť prišla skôr nevýrazná a zbytočná. Vyskúšala som ho ešte ako polovičné sladidlo v spomínaných “cookies” - v tomto prípade si u mňa našiel svoje miesto, takže osobne odporúčam predovšetkým do pečenia, ako o niečo zdravšiu alternatívu, ako bežný cukor.

    8. dmBio Ryža Basmati

        Basmati je u nás ryžová topka. Okrem rizota ju používam stále. Testovaná dmBio Basmati ryža nesklamala. Spravila som ju ako prílohu k opekanej panenke, chutila, ako to už Basmati zvykne, výborne.

    9. -10. dmBio Červená šošovica a Passata

        U nás z červenej šošovice robievam len jednu polievku - indickú. Je to jedna z mojich najobľúbenejších, a robievam ju veľmi často. Napriek tomu bola tentokrát iná - pre mňa doposiaľ výrazne >najlepšia<. Nebudem zveličovať - neviem, či to bolo práve touto šošovicou, ale som si takmer istá, že svoje spravila aj dmBio Passata. Jej samotná chuť je naozaj “paradajková” a hlavne ozajstne “čerstvá”. Už sa teším keď z nej skúsim aj lasagne alebo conchiglioni. Proste za mňa tento výrobok odporúčam všetkými desiatimi.

    Indická polievka (pikantná):

    200g dmBio Červená šošovica

    1 stonkový zeler

    3 ks mrkva

    3 strúčiky cesnaku

    1 kúsok strúhaného zázvoru

    1 šalotka

    100 ml dmBio Passata

    olivový olej

    Korenie: Garam-Masala, Kari, Kurkuma, chili paprička, soľ

    > V zvlášť hrnci si  uvaríme červenú šošovicu. V druhom hrnci si speníme nakrájanú šalotku, pridáme cesnak, zázvor a na hrubšie pokrájaný stonkový zeler (cca 1,5 cm - aby sa neprevaril) a osmahneme. Pridáme Passatu, krátko podusíme a podlejeme vodou. Pridáme mrkvu (na kolieska), osolíme a varíme do mäkka. Keď je zelenina uvarená, pridáme ostatné korenia (štedro, no hlavne podľa chuti🙂 Až keď je polievka finálne ochutená, pridáme uvarenú šošovicu. Osobne pridávam chili až po odobratí detskej porcie. Malému ju podávam aj spolu s kyslou smotanou, tak mu chutí viac 🙂

    Celkové zhodnotenie - s výrobkami som bola veľmi spokojná, niektorým ostanem určite verná a v najbližšej dobe určite vyskúšam aj ďalšie z radu dmBIO. 

    Radka

    kesis
    23. máj 2018    Čítané 263x

    Testovanie s dmBio aneb Ale sme si pochutili

    Srdečne vám želám krásne nedelné ránko ♥ 

    Moje sa začína kávičkou a písanim článku, aby som vám bližšie priblížila vynikajúce produkty z dm 🙂 Jedného pekného dňa u nás zazvonil kurier a priviezol mi balíček. Samé dobroty, ani som nevedela, s ktorým skôr začať. Ale keďže sme večer grilovali ani som nemusela dlho rozmýšlať 🙂

    dmBio Passata s bylinkami

    - zdravé a chutné mimi pizze 

    Recept úplne jednoduchý 

    - baklažán 

    - cuketa 

    - kvalitná šunka (s veľkým podielom masa) 

    - mozzarella 

    - bazalka 

    - na spodok passta, šunka, syr, bazalka a ugrilovať alebo dať dopiecť do trúby 

    Musím sa priznať že túto passtu dobre poznám už sme ju párkrát mali doma. Skúšali sme polievku či cestoviny naozaj je skvelá Niekedy som sa prichytila že som si z nej cuckala 😃 Takže som passtu použila ešte na mojej oblúbenej vločkovej pizze.

    - 130g ovsených vločiek (jemné)

    - 205g tvaroch 

    - 3 vajíčka 

    - zmiešať, dať na papier na pečenie, predpiecť na 180st ani 15 minút

    - vybrať obložiť vložiť naspať do rúry a dopiecť asi 20 minút 

    - A je to !!! 

    dmBio ovocná raňajková kaša 

    dmBio kokosové mlieko

    Raňajky sú pre mna veľmi dôležité, tak ako pre ostatné z vás. Deň vždy začínam teplou vodou kde vytlačím citrón. A potom buď vajka alebo nejaká dobrá kaša z ovocím 🙂 Táto ovocná kaša je naozaj veľmi chutná, trošku sladká ale pochutila som si 🙂 Pridať trošku ovocia a raňajky ako LUSK 🙂 

    - skúšala som 2 alternatívy 

    - prvá s vodou 

    - druhá s kokosovým mliekom no ale jednoznačne vyhrala s koko mliekom 🙂 

    dmBio čokoláda s makom

    Čokoláda naozaj fantasicky vyzerá. Musím sa prizať že čokošku som si dala úplne na záver, keďže sladké už nieje dlho moja 

    šálka kávy 🙂 Jedniné, čo vám môžem k nej napísať že je naozaj veľmi sladká 🙂 

    A mám ju ešte v chladničke a keď bude mať Riško veľa energie šupnem mu kocku. 

    dmBio červená šošovica

    Možno som divná, ale naozaj šošovicu papám iba tak. Uvarenú a dochutenú. Len tak k mäsku alebo do zeleninového šalátu. Inak výborná je, keď pred dovarením prídáte mozzarellu a chutná večera je na svete 🙂 Takže túto šošovicu som jedla 2 dni Teplú či studenú. Proste pre mna veľmi chutná 🙂 Mňam. 

    dmBio ľanové semienka

    Musím sa priznať,že ma veľmi potešilo že testovať budeme i  ľanové semienka pretože už sa mi mínali 🙂Ľanové semienka nikdy tepelne neupravujte, pretože sa vytratia všetky vitamíny. Konzumujem iba v šaláte a každý deň pred spaním vypijem ľanové semienka s vodou 

    Začala som s tým, keď ma trápili tráviace problémy. Teraz už skoro žiadne nemám. 

    Nezbudnite. že lanové semieka obsahujú ľahko stráviteľné bielkoviny a sú bohaté na 

    omega-3 mastné kyseliny 🙂 

    dmBio biela basmati ryža

    Tu som dlho neváhala a spravila som naše oblúbené rizoto s kurkumou. Basmati používam často, naozaj je veľmi dobrá a čo je plus jedna z tých čo viem 

    pripraviť :D 

    A takáto mňamka bola na svete:

    -basmati 

    -mrkvička

    -kuracie stehná bez kosti a kože 

    -hrášok 

    -mladá cibulka 

    - kurkuma 

    - dochutenie podľa Vás

    To najlepšie na záver 

    dmBio slnečnicová múka

    dmRyžový sirup

    Recept kde som použila veľa dmbio produktov 

    Zdravý brownies

    Takú mňamku som vymyslela že až 🙂 

    - 200g slnečnicovej múky

    - 200g horkej čokošky 

    - 4 vajká 

    - tak 150g kokosoveho oleja / kľudne aj masla 

    - 120g kokosového cukru + ryžový sirup / opatrne lebo sirup je naozaj veľmi sladký 

    Rúru si rozohrejme na 180st. Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vajíčka si rozdelíme, bielka vyšľaháme do tuha. Žĺtka vymiešame poriadne s cukrom, primiešame maslo a nakoniec aj rozpustenú čokoládu a slnečnicovu múku. Opatrne primiešame aj bielkovú penu. Tortovú formu vysypeme taktiež slnečnicovou múkou. Pečieme 45 až 50 min u nás podľa špajdle či sa cesto na ňu lepí alebo nie. 

    Plnka veľmi jednoduchá 

    - 250g tvaroh 

    - lyžica bieleho jogutru

    - kokosové mlieko 

    - vanilkovy lusk

    - ryžový sirup / ale znova opakujem opatrne pre jeho sladkú chuť 

    -vymiešať so krémova 

    Dať na hotový korpus + ovocíčko - stuhnúť do chladničky a je to ♥

    Chcela by som sa veľmi podakovať za možnosť testovať dmBio. Keďže tieto produkty sme kupovali už pred testovaním ostanem im určite verná 🙂 

    A nie nie nezabudla som 🙂 Počas celého testovania si pochutnával náš Vikinko na dmBio banánových chipsoch. Sú naozaj chutné 🙂 

    Dakujeme ešte raz a želáme krásnu nedeľu 🙂 

    dominika8
    23. máj 2018    Čítané 322x

    Testovanie: Zdravšie s dmBIO

    Ahojte,

    chcela by som sa s vami podeliť o moje testovanie a recepty s potravinami dmBIO, ktoré mali tiež zásluhu na ceste k môjmu zdravšiemu JA a som im zato veľmi vďačná.

    Moje prvé stretnutie s dm potravinami v skratke:

    Po pôrodoch som sa cítila veľmi zle s kilami navyše. Hneď z rána som bola unavená a bez energie a to sa odzrkadlilo aj na mojom zdraví. Hanbila som sa za seba, že v takom mladom veku som sa dopracovala k váhe 85 kilogramov pri výške 171 cm. Predtým som skúšala rôzne diéty a detoxy, no nič trvalo účinné. Uvedomila som si, že musím prestať hľadať skratky a zmenila som od základu môj doterajší štýl života. Zaviedla som pravidelné a zdravšie stravovanie a vtedy som začala viac nakupovať aj dm  potraviny. Odvtedy majú verné miesto v našej domácnosti. Žiadna hladovka ani extrémne zmeny jedálnička, iba pravidelné stravovacie návyky, motivácia, cvičenie, spánok, pozitívnejšie myslenie a podpora rodiny. Internet je zaplavený zdravšími receptami, preto je z čoho vyberať a môžeme si nájsť to svoje, čo nám chutí. V súčatnosti som nielen o 20 kg ľahšia, ale hlavne zdravšia a mám viac energie pre moju krásnu rodinu.

    Modrému koníku a dm ďakujem za možnosť testovať nasledujúce výrobky:

        •dmBio biela basmati ryža
        •dmBio červená šošovica
        •dmBio Passata s bylinkami
        •dmBio ovocná raňajková kaša
        •dmBio slnečnicová múka
        •dmBio kokosové mlieko
        •dmBio ryžový sirup
        •dmBio banánové chipsy
        •dmBio čokoláda s makom

        •dmBio ľanové semienka

    Raňajková ovocná kaša dmBIO:

    Na uponáhľané rána, raňajky v práci, či na cestovanie sú dobrou voľbou. Pripravila som si z nich kašu podľa návodu s lesným ovocím na cestu.

    Banánové chipsy dmBIO:

     Boli výborné, mäkšie ako som zvyknutá. Do kabelky na cestu, či prechádzku ako stvorené.

    Biela čokoláda s makom dmBIO:

    Ja osobne dávam prednosť vysokopercentným tmavým čokoládam, ale som milovníčkou maku a veľmi milo som bola prekvapená chuťou, určite po nej znova siahnem.

    Ryžový sirup a slnečnicovú múku dmBIO som použila na pečenie banánového chlebíka:

    3 zrelé banány, 60 ml mlieka, 3 PL roztopeného masla, 4 vajcia, 2 PL slnečnicovej múky, 2 PL chia, hrsť hrozienok, 2 ČL prášku do pečiva bezfos., 1 ČL cejlonskej škorice, ½ ČL perníkového korenia.

    Banány, vajcia, maslo a mlieko rozmixujeme. Pridáme zmiešané ostatné prísady a celú zmes dobre premiešame.Ak sa Vám zdá zmes riedka pridajte ešte trocha slnečnicovej múky. Vylejeme do formy s papierom na pečenie a pečieme na 150 stupňov cca 55 minút.

    Kokosové mlieko a ryža Basmati dmBIO pripravená s kuracím mäskom a hríbikmi Shimeji:

    400ml kokosové mlieko Biodm, 2ks kuracie prsia, 1 PL kokosový cukor, 150g Shimeji huby, 2ks jarná cibuľa, ½ PL Matsaman curry pasta/ chilli a curry, pár kvapiek šťavy z limetky, čerstvý koriander, ryža Basmati, olivový olej.

    Na olivovom oleji si udusíme nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájané mäso a hríbiky,necháme mäsko uzavrieť. Pridáme pastu a zalejeme kokosovým mliekom,  ešte cukor a dusíme cca 10-15 minút. Nakoniec dochutíme koriandrom a šťavou z limetky a podávame s ryžou posypanou ľanovými semienkami. Ak máte mungo klíčky tak šup tam s nimi.

    Ľanové semienka sú skveľou voľbou aj do šalátu, chlebíka, či jogurtu.

    Passata s bylinkami dmBIO: Rajčinová polievka

    Passata bola podľa mňa skvelá. Spravila som z nej super rýchlu polievku.

    3dcl vody/vývaru, 2 PL ryžového sirupu BIOdm, 3ks bobkového listu, škorica, 3ks klinčeky, 3 ks nasekanej bazalky, parmezán a soľ. Hotovka 🙂

    Červená šošovica dmBIO: Sýta večera môže vyzerať aj takto. Táto polievka je u nás veľmi obľúbená.

    Recept:

    250 g červená šošovica - lúpaná, 1 šalotka, 2 strúčiky cesnaku, 750 ml vývaru, 2 mrkvy, 200 ml mlieka, olivový olej, soľ, korenie, červená paprika mletá.


    Nakrájanú šalotku a cesnak krátko opečieme v hrnci s kvapkou olivového oleja. Pridáme na tenko nakrájanú mrkvu a podlejeme vývarom. Chvíľku dusíme cca 8-10 minút, mrkva nemusí byť uvarená do mäkka. Potom pridáme umytú šošovicu, korenie a červenú papriku. Varíme cca 10-15 minút kým nie je šošovica mäkká a rozmixujeme ponorným mixérom. Nakoniec pridáme mlieko a necháme zovrieť. Ja som podávala s opečeným celozrným chlebíkom.Ak sa zdá moc hustá, pridáme ešte 1-2 dcl mlieka.Dosolíme podľa chuti.

    Záver:

    Toto testovanie sa mi veľmi páčilo a k týmto výrobkom sa určite rada vrátim.

    Ak mám vybrať TOP 3 z testu týchto produktov dmBIO  bola by tam určite Passata s bylinkami, kokosové mlieko a banánové chipsy.

    Ďakujem za vašu pozornosť a prajem krásny víkend 🙂

    Vaša Domi 

    katriona1
    21. máj 2018    Čítané 1708x

    Co uvařit dětem z dmBio ?

    Dobrý den,

    minulý  týden se u nás doma testovaly dmBio výrobky a jak už napovídá nadpis, vařilo a peklo se hlavně pro malé děti, které mám doma hned dvě, 4-letou dceru a 11-měsíčního syna 🙂

    výrobků na testování jsem dostala dohromady 10, takže z nich vzniklo plno krásných a zajímavých receptů s kterými bych se ráda podělila v této recenzi a později i na svém fcb blogu, kde se věnuji právě receptům pro malé děti.

    Jako první jsem testovala dmBio Passatu s bylinkami, která má konzistenci jemného pyré a chuťově je celkem příjemná, ne velmi kyselá a jelikož jsou rajčata vhodná pro děti od toho 11-12 měsíce rozhodla jsem se uvařit něco dobrého jak pro starší dceru, tak i pro mladšího syna.

    Krůtí závitek, plněný chřestem a mrkví s bramborovou kaší a omáčkou z dmBio passaty /vhodnost od 11-12 měsíců/

     • 60g. krutích prsou

     • dmBio passata

     • 1 menší mrkev

     • 2 stonky chřestu ( špargla )

     • 1 menší brambora

     • cherry rajčátka

     • čerstvé oregáno

     • 1 lžíce jogurtu

    Nejdřív jsem dala do vody asi na 7 minut vařit oloupané stonky chřestu a plátky mrkve

    krutí prso jsem naklepala, z obou stran potřela jogurtem smíchaným s oreganem a naplnila chřestem a mrkví, udělala jsem malou roládku, kterou jsem zabalila do potravinářské folie a vařila ve vodě asi 40 minut, potom jsem roládku nakrájela na kolečka.

    Brambory jsem uvařila ve vodě a rozmačkala na kaši. Jako přílohu jsem udělala rajčatovou omáčku, na kterou jsem jenom chvíli v kastrulku prohřála passatu, celý oběd malému velmi chutnal.

    Boloňská omáčka a kukuřičné špagety /vhodnost od 1 roku/

    • 250g. hovězího masa

    • 300ml. dmBio passata

    • 1 menší cibule

    • 2 stroužky česneku

    • 2 mrkve

    • olivový olej

    • kukuřičné špagety

    • bylinky ( oregano, tymián )

    • polévková vonička ( směs keřenové zeleniny a bylinek bez soli )

    • parmezán

    Na olivovém oleji jsem si krátce orestovala cibulku, přidala jsem na menší kostičky nakrájenou mrkev a česnek, po chvíli jsem přidala maso, které jsem si sama namlela a všechno dohromady jsem ještě chvíli restovala, potom jsem přilila passatu, posypala bylinkami a voničkou, zalila vodou a za občasného míchání jsem omáčku asi hodinu dusila pod pokličkou.

    Mezitím jsem si ve vodě uvařila těstoviny, které jsem podávala s hotovou omáčkou a strouhaným parmezánem, jako pťílohu jsem zvolila zeleninový salát

    toto je oblíbené jídlo celé rodiny a nikdy nesklame 🙂

    Dalším z testovaných výrobků byla dmBio červená šošovica, kterou už doma velmi dobře poznáme a nikdy mě neomrzí z ní pro děti vařit. Tato z dm má je celá nepůlená, má krásně oranžovou barvu a příjemnou chuť, jelikož je vhodná i pro děti mladší 1 roku připravila jsem pár receptů pro obě děti.

    Čočkový "guláš" /vhodnost od 11-12 měsíců/

    • 50g. dmBio červené čočky

    • 1ks. cibule

    • 1ks. mrkve

    • 1větší  brambor

    • 3 cherry rajčátka

    • kousek červené papriky

    • 100ml dmBio rajčatové passaty

    • 1 lžička ghee ( nebo másla, oliv. oleje ... )

    • domácí majoránka

    Na ghee jsem krátce orestovala cibulku, mrkev a papriku, přidala jsem na kostky nakrájené brambory, rajčátka  a propláchnutou čočku, vše jsem zalila vodou a vařila do měkka asi 25 minut, potom jsem přilila passatu a trochu majoránky a ještě asi 5 minut povařila. Polévka měla velký úspěch a určitě jí budu vařit častěji 🙂

    Čočkové karbanátky se špenátovou kaší /vhodnost od 9-10 měsíců /

    •  25g. dmBio červené čočky

    •  1 lžička jogurtu

    •  1 malá mrkev

    •  kousek pórku

    •  1 lžička kukuřičné mouky

    •  drcený kmín

    •  majoránka

    •  olivový olej

    Čočku jsem důkladně  propláchla a ve vodě jsem jí spolu s kmínem nechala rozvařit na kaši, tak aby nebyla příliš suchá, do schladlé kaše jsem nastrouhala mrkev, přisypala mouku, majoránku, nakrájený porek a jogurt, vypracovala jsem těsto, z kterého jsem vytvarovala asi 4 malé placičky, které jsem potřela olivovým olejem a pekla v troubě na 170 stupňů asi 30 minut.

    Placky jsem podávala se špenátovo-kedlubnovou kaší, na kterou jsem si ve vodě uvařila nakrájený kedluben s mraženým porcovaným špenátem a vše dohromady jsem rozmixovala na kaši, kterou jsem zjemnila kouskem másla.

    Čočkové karbanátky s tzatziky /vhodnost od 1 roku /

    •  75g. dmBio červené čočky

    •  40g mozarely

    •  3 malé mrkve

    •  kousek celeru

    •  kousek pórku

    •  1 lžíce kukuřičné mouky

    •  1 lžička rajčatového protlaku

    •  mletá červená paprika

    •  drcený kmín

    •  majoránka

    • česnek

    •  olivový olej

    • sůl podle potřeby

    Čočku jsem důkladně  propláchla a ve vodě jsem jí spolu s kmínem nechala rozvařit na kaši, tak aby nebyla příliš suchá, do schladlé kaše jsem nastrouhala mrkev, celer a mozarelu, přisypala jsem mouku, majoránku, papriku, přidala rajčatový protlak, nakrájený porek a roztlačený česnek, vypracovala jsem těsto, z kterého jsem vytvarovala asi 6 větších placek, které jsem potřela olivovým olejem a pekla v troubě na 170 stupňů asi 35 minut.

    Placky jsem podávala se zeleninou a tzatziky ( smetanový jogurt s nastrouhanou okurkou, koprem a česnekem )

    dmBio biela basmati ryža má krásně bílou barvu, příjemnou vuni a chuť, její příprava je velmi rychlá a rýže po uvaření zůstává krásně sypká, připravila jsem jeden snídanový recept pro syna a jeden rychlý oběd pro dcerku.

    Rýžový vláček /vhodnost od 9-10 měsíců /

    • 250ml. dmBio rýžového mléka 

    • 60g. dmBio basmati rýže

    • 1 lžíce másla

    • ¾ banánů

    • hrst borůvek ( nebo jiného ovoce )

    Do menšího kastrůlku jsem si nalila rýžové mléko, jakmile se začalo vařit přidala jsem důkladně propláchnutou rýži, přiklopila pokličkou, ztlumila plamen a za občasného míchání jsem vše vařila asi 30 minut.

    Po odstavení jsem do kaše vmíchala lžíci másla a nechala jí trochu schadnout, potom jsem do kaše přidala nakrájený banán a borůvky a vše dohromady jsem rozmixovala tyčovým mixerem, stačilo tak na hrubo.

    Na toto množství kaše jsem si připravila dvě  menší formičky ( vláček a dortík ) které jsem trochu vymazala máslem a do každé jsem nalila půlku rýžové kaše a nechala v chladničce stuhnout přes noc. Ráno jsem dortík vyklopila na talířek a ozdobila ještě ovocem, syn byl z něho nadšený 🙂

    dmBio kokosové mlieko bylo jedním z překvapení, které na mě při tomto testování čekalo, nejsem zvyklá tyto mléka kupovat, protože mě většinou odradí svým složením, toto je, ale úplně jiné, obsahuje 60 % kokosu, má pevnou a tekutou část a krásně bílou barvu a úžasnou kokosovou chuť, normálně jsem ho upíjela samotné z plechovky 🙂 

    cena je sice vyšší, ale odpovídá kvalitě a určitě toto mléko nebylo u nás naposledy, i proto,že má široké využití, dá se například použít do různých snídaňových kaší, koláčků, krému, ovocných zmrzlin, já jsem z něho udělala kuřecí kormu a mugcake

    vhodný je pro děti po prvním roce.

    Kuřecí korma /vhodnost od 1-1,5 roku/

    • 200g. kuřecích prsou

    • 100g. dmBio basmati rýže

    • 1 cibulka

    • 1 česnek

    • kousek pórku

    • 1 jablko

    • 3 lžíce dmBio kokosového mléka

    • 1 lžička strouhaného kokosu

    • ½ lžičky kurkumy

    • cherry rajčátka

    • olivový olej

    • okurka, petrželka

    • sůl

    Na olivovém oleji jsem krátce orestovala nakrájenou cibulku, přidala jsem na kostky nakrájené maso a nechala ho zatáhnout, potom jsem přidala nakrájený česnek, porek, rajčátka, nastrouhané jablko, kokos a vše jsem poprášila kurkumou, zalila vodou a nechala dusit do měkka.

    Nakonec jsem přilila kokosové mléko a ješte chvilku nechala omáčku prohřát

    mezitím jsem si ve vodě uvařila basmati rýži a podávala jí s omáčkou, ozdobenou okurkou a petrželkou.

    Kokosovo-kakaový mugcake /vhodnost od 2 roků /

    • 60g. ovesných vloček

    • 20g. strouhaného kokosu

    • 10g. nepraženého kakaa

    • 2 lžíce dmBio rýžového sirupu

    • 6 lžic dmBio kokosového mléka

    • 1 vejce

    Do hrnku jsem nasypala vločky ( mužou být i dopředu namočené a fermentované ) kokos, kakao a promíchala, potom jsem do směsi rozklepla jedno vejce, přidala rýžový sirup a kokosové mléko ( pevnou i tekutou část ), vše jsem dohromady promíchala a dala na 2,5 – 3 minutky do mikrovlnky ( výkon cca 700W ).

    Mugcake jsem vyklepla na talířek a ozdobila ovocem. Množství je tak na dvě porce, mužete použít jeden větší nebo dva menší hrníčky, ale dceři dortík tak chutnal, že mi skoro nic nenechala 🙂

    dmBio ryžový sirup je u nás doma starý známý a už dost dlouhou dobu ho používáme, třeba do ranních kaší, koláčků nebo dezertů, není velmi sladký a má příjemnou neutrální chuť, použila jsem ho hned do několika receptů

    pro syna ho postupně zavedu po prvním roce.

    Křehký koláč s ovocem /vhodnost od 1-1,5 roku/

    těsto:

    • 150g. hladké špaldové mouky

    • 40g. dmBio mandlové mouky

    • 115g. másla

    • 1 žloutek

    • 3 lžíce dmBio rýžového sirupu

    • vanilka

    náplň:

    • 250g. ricoty ( nebo tvarohu )

    • 1 vejce + zbylý bílek z těsta

    • 2ks. banánu

    • citronová štáva

    • mistička mražených malin a rybízu

    ( muže být jakékoliv jiné ovoce )

    • mandlové lupínky

    Z rozpuštěného másla, žloutku, rýžového sirupu a mouky jsem vypracovala těsto, které jsem zabalila do potravinářské folie a uložila do chladničky. Mezitím jsem si připravila náplň - smíchala jsem ricotu s banány, které jsem rozmixovala, citronovou štávou a žloutkem, nakonec jsem opatrně vmíchala sníh z obou bílku asi 24cm. širokou formu jsem vyložila pečicím papírem, na který jsem položila vyválené těsto, nechala jsem asi centimetrový okraj, dno jsem propíchala vidličkou a dala zapéct do trouby vyhřáté na 170 stupnu, asi na 5 minut, na spodní mřížk

    potom jsem na těsto nalila náplň, ozdobila ovocem a posypala lupínky, koláč jsem dala péct na dalších 30 minut a po vychladnutí jsem koláč krájela.

    Koláč není velmi sladký, ale i tak je výborný a protože neobsahuje cukr, můžete ho s klidným svědomím dát ochutnat i menším dětem 🙂

    dmBio ovocná raňajková kaša jsou vlastně namleté celozrnné ovesné vločky se sušeným ovocem a chia semínky, jsou ideální na rychlou a zdravou snídani jak pro děti, tak i pro dospělé, já jsem z kaše udělala zdravé a chutné brumíky.

    Z mého pohledu jsou vhodné pro děti spíš po tom 2 roce, protože obsahují celozrnné vločky a chia semínka, naštěstí dm prodává více druhů těchto kaší, například jáhlovou, která bude určitě vhodnější i pro děti hned po 1 roce 🙂

    Brumíci z ovocné raňajkové kaše / vhodnost od 2 roků /

    • 200g. dmBio snídaňové směsi

    • 2 vejce

    • 1 lžíce dmBio rýžového sirupu

    • 1 jablko ( nebo 150ml. jablkového pyré )

    • 100ml. jogurtu

    • 1 lžíce kokosového oleje

    • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva

    • ½ lžičky mleté skořice

    • vanilka

    Jablko jsem oloupala a s trouchou vody jsem ho rozmixovala na jemné puré

    v misce jsem si nejdřív smíchala všechny suché suroviny a potom jsem přidalala ty mokré, všechno jsem spolu promíchala a nakonec jsem pomalu zapracovala vyšlehaný bílek.

    Těsto jsem naplnila do formiček a dala péct do trouby asi na 25 minut při 170 stupních

    z uvedeného množství jsem udělala asi 11 kusů brumíků. Díky celozrnným vločkám mají brumíky hrubší konzistenci, nejsou příliš sladké a zatím chutnaly všem dětem 🙂

    dmBio slnečnicová múka pro mě byla asi největším překvapením a úplně jsem se do její chuti zamilovala, perfektně se mi hodila v kombinaci se špaldovou moukou.

    A použila jsem jí spolu s dmBio ľanové semienka hned v několika receptech.

    Chřestový quiche /vhodnost od 1-1,5 roku /

    těsto:

    •  130g. hladké špaldové mouky

    •  40g. dmBio slunečnicové mouky

    •  85g. másla

    •  1 žloutek

    •  1/2 lžičky soli

    •  3 lžíce vody

    náplň:

    •  250g. oloupaného chřestu ( špargla )

    •  80ml. smetany na šlehání

    •  100g. tvrdého sýra ( gouda, chedar ... )

    •  ¼ porku + kousek másla

    •  1 celé vejce + 1 bílek

    •  1 lžíce dmBio lněných semínek

    •  tymián

    • sůl

    Smíchala jsem obě mouky dohromady, nastrouhala do nich máslo, přidala ostatní suroviny a vypracovala těsto, které jsem dala odpočinout do chladničky. Mezitím jsem oloupala chřest, prekrojila ho napul a dala vařit do osolené vody asi na 7 minut, pulky s hlavičkou jsem si odložila stranou a zbylé části jsem rozmixovala spolu s vajíčkem a bílkem, nastrouhaným sýrem a smetanou, do rozmixované hmoty jsem přimíchala na másle podušený porek a dochutila solí.

    Mezitím jsem si vyválela těsto a prsty jsem ho natlačila do formy s pruměrem 24 cm., nechala jsem asi centimetrový okraj, těsto jsem propíchala vidličkou a dala ho do trouby zapéct na 5 minut, doporučuji péct na spodní mřížce při teplotě  180 stupňu

    na předpečený korpus jsem nalila připravenou náplň, navrch jsem uložila nožičky chřestu, kolečka rajčat a nakonec jsem koláč posypala lněným semínkem a tymiánem, vrátila jsem ho spátky do trouby a pekla na spodní mřížce dalších 30-35 minut

    po vyndání z trouby jsem nechala koláč vychladnout a podávala jsem ho k večeři spolu s mrkvovo-cuketovým pyré a rajčátky.Koláč je naprosto výborný a muže se podávat i samostatně, třeba na oslavě 🙂

    Špenátové cookies / vhodnost od 1 roku /

    • 125g. baby špenátu

    • 100g. másla

    • 1 vajíčko

    • 2 stroužky česneku

    • 50 mletých ovesných vloček

    • 50g. celých ovesných vloček

    • 80g. hladké špaldové mouky

    • 40g. dmBio slunečnicové mouky

    • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva

    • dmBio lněná semínka

    • slunečnicová semínka

    • parmezán

    • sůl podle potřeby

    Špenát jsem zbavila stonku a spolu s vajíčkem a česnekem jsem ho rozmixovala na kaši kterou jsem smíchala se směsí mouky, vloček, kypřícího prášku a nastrouhaného másla, ze směsi jsem vypracovala těsto, z kterého jsem udělala váleček asi 5 cm. tlustý, zabalila ho do potravinářské folie a dala asi na hodinku odpočinout do chladničky,

    potom jsem z válečku nakrájela nožem kolečka, která jsem vytvarovala do tvaru cookies

    uložila jsem je na pečicí papír, posypala semínky a pekla na 170 stupnů asi 20 minut

    z uvedeného množství jsem udělala asi 20 kusů. Tyto cookies určitě doporučuji vyzkoušet, pochutnal si na nich i manžel 🙂

    Cuketové tyčinky / vhodnost od 1 roka /

    • 150g. cukety

    • 150g. hladké špaldové mouky

    • 50g. dmBio slunečnicové mouky

    • 100g. másla

    • 3 stroužky česneku

    • ½ balíčku bezfosfátového prášku do pečiva

    • 1 vejce na potření

    • dmBio lněné semínko

    • drcený kmín

    • strouhaný parmezán

    • sůl podle potřeby

    Cuketu jsem nastrouhala na jemném struhadle a osolila. Do druhé misky jsem nastrouhala máslo, přidala obě mouky, prolisovaný česnek, kypřící prášek a sul.

    Nastrouhanou a vymačkanou cuketu jsem přidala k ostatním surovinám a vypracovala jsem těsto, které jsem zabalila do potravinářské folie a dala do chladničky asi na hodinku odležet.

    Potom jsem těsto na pomoučené podložce vyválela ( asi na 3mm. ) potřela rozšlehaným vajíčkem a nakrájela z něho tyčinky, které jsem uložila na pečicí plech.

    Tam jsem je posypala lněným semínkem, kmínem a sýrem a dala péct do trouby na 15 minut, při 180 stupních. Tyčinky jsem dělala víckrát a více se nám osvědčilo udělat je tenčí, vydrží potom dobré a křupavé delší dobu, slunečnicová mouka jim dodává příjemnou oříškovou příchuť.

    Banánové chipsy sice nemám velmi v oblibě pro jejich obvyklou mastnotu a přílišnou sladkost, u těchto dmBio banánových chipsů proto velmi ocenuji, že nejsou ani příliš sladké, ani mastné a navíc jsou celkem měkké, takže si na nich pochutnala i starší dcera. 

    Tato dmBio čokoláda s makom by se měla prodávat s výstražným upozorněním, je totiž silně návyková 🙂 

    Spojení bílé čokolády a maku je geniální, navíc čokoláda je velmi kvalitní a obsahuje pouze kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, mák a třtinový cukr, takže na občasné zamlsání může být vhodná i pro starší děti.

    Ten týden byl velmi krátký na vyzkoušení všech receptů, takže určitě budu ve vaření a pečení dál pokračovat a vytvořím ještě další zajímavé recepty, které uveřejním na svém blogu. Na závěr bych chtěla poděkovat za možnost testovat tyto dmBio výrobky a každému za přečtení mojí recenze.

    S pozdravem

    Katka

    lucylucy1
    20. máj 2018    Čítané 177x

    Zdravé hravé testovanie s dmBIO

    Ahojte, ponúkam vám článok o tom, ako sme sa zapojili do testovania dmBIO produktov a ako nám chutilo 🙂 

    Keďže sme "polievková rodina" a radi si pochutnáme na polievke, uvarili sme si našu obľúbenú "Minestrone " z pasírovaných paradajok - po našom, na cibuľke a základe z koreňovej zeleniny a hustú, sýtu polievku z červenej šošovice, ktorej chuť sme zvýraznili kokosovým mliekom. Podávame s chlebíkom alebo opečenými krutónkami.

    Zvyšok kokosového mlieka sme použili na prípravu domácich nanukov kokosovo - banánovo - makových. Kombináciu chutí zvolila dcérka 🙂

    A pri maku ešte ostaneme - dmBIO biela čokoláda s makom u nás padla behom pár minút. Výborná, nie príliš presladená chuť, krásne vonia makom. Mala veľký úspech.

    Sušené banány nám spolu s orechmi a popájou robili spoločnosť na cestách a výletoch a  stali sa favoritom našej staršej dcérky.

    Pre nestíhajúce maminky výborne padne instantná raňajková kaša. Je veľmi príjemne zaliať ju teplou vodou alebo mliekom a o pár minút mať na stole teplé raňajky. Je dostatočne sladká, no možno ju podľa ľubovôle dochutiť maslom, ďatlovým či dmBIO ryžovým sirupom.

    Kašu možno posypať aj rôznymi semienkami, u nás  však testované zlaté ľanové semienka našli využitie v kváskovom špaldovom chlebíku. Chlebík putoval do komunitného klubu deťom na desiatu a veľmi chutil.

    Vynikajúca príloha k mäsku - u nás tentokrát k morčaciemu je basmati ryža. Jednoducho sa varí, nelepí, nerozvára sa. Má fantastickú chuť a u nás je obľúbená hlavne u detí. 

    Na záver sladká bodka - keksíky zo slnečnicovej múky, masla, kakaových bôbov, kokosového cukru a ryžového sirupu a jemných ovsených vločiek. Taktiež putovali k výletníkom z komunitného klubu, pripomínali chuť gréckej chalvy a chutili veľkým aj malým maškrtníkom. 

    Chcem sa veľmi pekne poďakovať za možnosť testovania, dmBIO produktom nemám čo vytknúť a naďalej ostávam vernou zákazníčkou. Tiež prajem všetko dobré, veľa úspechov a spokojných spotrebiteľov 🙂

    Lucia

    V utorok susene banany ochutnala aj navsteva /skor sa mi nepodarilo pridat fotku/

    #test_dm15

    Týmito cuketovými pamlskami ukončujem veľmi chutné testovanie s DM 😍 pomaly zostavujem finálnu recenziu aj s receptami 😋🍪 Prajem peknú nedeľu 🌷
    #test_dm15

    wayfarer
    Správa bola zmenená    18. máj 2018    

    Slnečnicová múka - za tento objav som vďačná testovaniu s DM. Zo všetkých testovaných výrobkov, je toto môj víťaz. Domáce cookiesky z nej boli výborné, a dnes sa z nej pokúsim spraviť korpus na cheescake. Máte skúsenosť? 🙏🏻 Za každý recept na slnečnicový korpus budem vďačná 🙏 Doteraz som robievala len z mandľovej múky, tak neviem koľko masla v pomere s múkou 😊

    Niečo o slnečnicovej múke: Pri výrobe sa z olúpaných semien za studena vylisuje olej a zostatok sa pomelie na jemnú múku. Táto múka má o 30 % vyššiu nutričnú hodnotu ako keby sa len semená pomleli. Pre nízky obsah omega 6 mastných kyselín môžeme ňou bezpečne piecť. Pre vysoký obsah bielkovín ju odporúčame pre vegetariánov a vegánov. Obsahuje mnohé pre ľudský organizmus nepostrádateľné minerálne látky. Má nízky obsah uhľohydrátov a málo kalórií. Popritom znižujú krvný tlak a cholesterol, upokujuje nervovú sústavu a zlepšuje funkciu štítnej žlazy.

    #test_dm15

    vikkiss
    16. máj 2018    Čítané 470x

    Dm bio testovanie

    Ahojte, dnes mám pre vás poriadne dlhý článok na tému jedlo a niekoľko skvelých zdravých receptov. Čo sa týka môjho varenia, snažím sa variť zdravo a vyvážene, samozrejme nie som úplným maniakom a neprežívam to ako blázon. Hlavne používam zdravý rozum a snažím sa, aby jedlo obsahovalo to, čo by malo, aby telo dostalo všetky prospešné látky. Snažím sa vyberať tie lepšie suroviny a skúšať nové veci. Som tak trochu na bio a vždy ma to dostane, aj keď viem, že niekedy je to len reklama a podobne. Akosi však mám zafixované že bio – dobré, čo tak samozrejme nie vždy musí byť, preto som občas sklamaná a občas nadšená.

    Minulý týždeň som mala možnosť otestovať niekoľko výrobkov z dm. Niektoré výrobky poznám a kupujem pravidelne, niektoré boli pre mňa novinkou. Nechcem vám len písať o tom, ako mi výrobky chutili, ale chcem aby ste z toho niečo mali aj vy. Takže som pripravila niekoľko receptov, ktoré môžte skúsiť a verím tomu, že vám budú chutiť. Všetky sú naozaj jednoduché a rýchle. Pretože moja príprava raňajok, obeda či večere musí byť zmáknutá do pol hodiny, prípadne trocha dlhšie, ale nie o veľa 🙂

    Takže prvými v poradí sú kokosové mlieko a Basmati ryža. Basmati ryžu milujem, pretože sa nelepí a krásne vonia 🙂 Čo sa týka kokosového mlieka, toto mliečko bolo naozaj veľmi kokosové 🙂 Presne také, aké má byť. Nebolo riedke a jeho vôňa a chuť v hotovom recepte bola neskutočná. Rozhodla som sa teda pripraviť ryžový nákyp, trocha zdravšie a netradičnejšie ako sme zvyknutí a vyšiel teda na parádu.

    Na prípravu ryžového nákypu s basmati ryže a kokosového mlieka budeme potrebovať:

    • 300 g basmati ryže
    • 400 ml kokosového mlieka
    • 2 šálky polotučného mlieka
    • 3 lyžice trstinového cukru
    • 1 vajíčko
    • štipku soli
    • 2 lyžice kokosového oleja (môžeme nahradiť maslom)
    • slivky (ja som použila zavárané)
    • mletú škoricu

    Do hrnca nasypeme ryžu, pridáme kokosové a polotučné mlieko, štipku soli, trstinový cukor, vajíčko a premiešame. Dáme variť na sporák a za takmer stáleho miešania varíme cca 15 minút, kým ryža nezmäkne. Keď je ryža mäkká a vytvorí sa nám kaša, vmiešame do nej kokosový olej alebo maslo a premiešame. Na vymastený a strúhankou vysypaný plech nalejeme ryžovú zmes. Na vrch poukladáme slivky a posypeme ich mletou škoricou. Nákyp dáme piecť do vyhriatej rúry a pečieme 30-35 minút pri 180 stupňoch. Nákyp je hotový, ak je vrch trocha zlatistý. Necháme ho trocha vychladiť a až tak podávame. Nenechávajte ho v rúre dlhšie aby sa nevysušil.

    Ďalším produktom bolo BIO paradajkové pyré, z ktorého si môžete pripraviť aj skvelú paradajkovú polievku, alebo hocičo iné. Ja som sa rozhodla pre cestoviny, keďže paradajkové môžem 🙂 Pyré je veľmi chutné, no troška sa mi zdalo horkejšie, čo však pri príprave cestovín vôbec nevadilo, pretože sa tam pridáva korenie a zelenina. Čo je skvelé, tak cestoviny sa vôbec nevysušili a aj na druhý deň boli šťavnaté. Polovica balenia mi ešte zostala, nakoľko je to veľká fľaša.

    Paradajkové cestoviny s kapari a cuketou:

    • 300 g farfalle cestovín
    • olivový olej
    • 2 strúčiky cesnaku
    • soľ
    • 150 g cherry paradajok
    • sušená bazalka (lyžička)
    • 300 ml paradajkového pyré
    • sušené oregano
    • polovica cukety
    • 2 lyžice kapari

    Dáme variť cestoviny a medzi tým pripravíme omáčku. Rozpálime olivový olej vo väčšej panvici. Pridáme nakrájaný cesnak a opražíme ho do zlatista na nižšom stupni aby nezhorel. Pridáme nakrájané cherry paradajky, cuketu a kapari. Všetko osolíme a posypeme sušenou bazalkou. Necháme chvíľku opekať cca 5 minút a sem tam zmes premiešame. K zelenine pridáme paradajkové pyré a chvíľku povaríme, kým nezačne omáčka vrieť. Pridáme k nej uvarené cestoviny a poriadne premiešame. Cestoviny môžeme posypať strúhanou mozzarellou a podávame 🙂

    Testovala som aj ovsenú raňajkovú kašu, ktorej príprava je jednoduchá (stačí zaliať vodou) a je na vás, ako si ju dochutíte, či ozdobíte 🙂 Ja som pridala čerstvé jahody a vlašské orechy a celé som to poliala ryžovým sirupom, ktorý nie je presladený, ale má veľmi príjemnú chuť. Zvyknem si ním niekedy aj osladiť kávu 🙂 Chuťou pripomína agéve sirup alebo med, len je menej sladký 🙂

    Ďalším produktom na testovanie bola červená šošovica. Rozhodla som s pripraviť polievku, keďže táto šošovica je uvarená na rozdiel od klasickej veľmi rýchlo, čo naozaj oceňujem. Chuťou mi pripomína žltý hrach. Polievočka je chutná a dosť sýta 🙂

    Na polievku z červenej šošovice potrebujeme:

    • 1 malú cibuľu
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 mrkvy
    • 200 g červenej šošovice
    • soľ
    • polovicu zeleninového bujónu
    • olivový olej
    • pol lyžičky sladkej červenej papriky

    Na oleji opražíme nakrájaný cesnak a cibuľu do zlatista. Pridáme nakrájanú mrkvu a posypeme troškou červenej papriky. Zalejeme vriacou vodou a pridáme prepláchnutú šošovicu. Pridáme bujón a soľ a varíme cca 15 minút, kým šošovica nezmäkne. Potom tyčovým mixérom polievku rozmixuejeme. Je naozaj výborná 🙂

    Konečne prišiel čas na niečo sladké 🙂 Pomleté slnečnice mi pripomínali proteinový prášok a najprv som si myslela, že je to proteín, kým som prečítala zloženie. Keďže ide o pomleté slnečnicové semienka, jediné čo mi napadlo urobiť z tejto zmesi bol koláč a dobre že tak, pretože bol skvelý. Táto chuť bola pre mňa úplne nová, keďže slnečnicové semienka ma nikdy nenapadlo pomlieť na múčku. V koláči mi troška pripomínala arašidové maslo.

    Rýchly koláč s čerešňami:

    • 3 vajíčka
    • 5 lyžíc trstinového cukru
    • 1 vanilkový cukor
    • 1 kypriaci prášok
    • pol šálky oleja
    • pol šálky mlieka
    • 2 lyžice pomletých slnečníc
    • 4 lyžice špaldovej celozrnnej múky
    • čerešne
    • vlašské orechy

    Vyšľaháme vajíčka s cukrami do peny a postupne pridávame všetky suroviny. Vymiešame hladké cesto a nalejeme ho na vymastený plech. Koláč posypeme čerešňami a vlašskými orechami a dáme piecť na 180 stupňov na cca 15 – 20 minút. Koláčik vyberieme, keď budú kraje upečené do zlatista.

    Potom tu máme ľanové semiačka. Semiačka mám veľmi rada a používam ich často najmä do šalátov či koláčov. Tieto ľanové príjemne ozvláštnia chuť šalátu a je s nimi aj omnoho sýtejší a výživnejší. Ja som ich použila konkrétne do šalátu s morčacím mäsom.

    Šalát so semiačkami a morčacím mäsom:

    • Rukola
    • Paradajka
    • Avokádo
    • Morčacie prsia
    • Bryndza
    • ľanové semiačka
    • tekvickové semiačka
    • soľ
    • olivový olej

    Do tanierov vložíme šalát. Nakrájame paradajky a avokádo a poukladáme na rukolu. Polejeme trochou olivového oleja a osolíme. Šalát posypeme bryndzou, ľanovými a tekvicovými semiačkami a pridáme na vrch grilované morčacie mäso. To robím tak, že ho osolím, okorením a opečiem na prudkom ohni z oboch strán.

    Tak a na záver si dáme dve chuťovečky 🙂 Prvou sú sušené banány, ktoré sú mojou srdcovkou a od mala ich milujem. Takmer vždy ich nosím v kabelke pre prípad, že ma prepadne hlad. Je to taká prvá pomoc 🙂 Na týchto banánoch oceňujem, že sú mäkké a je to asi prvý krát v živote, čo si na nich nejdem polámať zuby. Niektoré sušené banány mám ozaj problém pohrýzť. Tieto sú ozaj ako chipsy a ľahko sa pochrúmajú 🙂

    A to najlepšie na koniec 🙂 Na sladké som zaťažená, to je jasné, ale snažím sa vždy v zdravšej forme a neopúšťať sa 🙂 Ochutnala som aj bielu makovú čokoládu, na ktorú som bola mimoriadne zvedavá, keďže ja ochutnám rada každú čokoládu 🙂 Navyše mám veľmi rada mak, čo vidno aj na mojom pečení, takže toto bola neodolateľná kombinácia. Priznám sa, ani som netušila že existuje čokoláda s makom 🙂 Príjemne ma prekvapila jej jemná sladká chuť 🙂 Maku tam bolo ozaj dosť, takže som si pochutila.

    Tak aby som túto testovačku nejako zhrnula 🙂 Ja osobne rada skúšam nové veci a aj v kuchyni sa málokedy stáva, že varím viac krát to isté. Väčšinou skúšam stále nejaké nové kombinácie a chute, takže sa poteším všetkým novým výrobkom, ktoré som ešte nechutnala, hlavne ak ide o výrobky, ktoré sú kvalitné. Myslím, že tieto výrobky z radu DM BIO sú dobrou voľbou, ak chcete svoj jedálničiek troška zlepšiť, a aj ak ste vegáni či vegetariáni 🙂 Ja osobne nie som ani jedno z toho, pretože jem všetko, aj keď z mäsa mám len pár druhov, ktoré mi chutia. Ako som spomínala na začiatku, každé jedlo by malo byť vyvážené a ak je to možné, tak bez zbytočných prísad, dochucovadiel či kadejakého bordelu. Myslím, že je to len na nás čo si vyberieme 🙂 Niekedy sa oplatí zaplatiť troška viac a máte ozaj kvalitnejšiu surovinu. Samozrejme nie vždy je pravidlo čím drahšie tým lepšie. Takže som rada, že som mohla ochutnať niektoré produkty a pripraviť vám zopár receptov, z ktorých si dúfam vyberiete 🙂

    Čo som ešte chcela napísať, niekomu sa cena niektorých produktov môže zdať vysoká. Samozrejme treba odlišovať. Mne sa ceny zdajú primerané tomu čo kupujem, až na pár výnimiek ako napríklad basmati ryža, ktorá mi príde naozaj drahá (niečo vyše 5 €). Ale je množstvo produktov, ktorých cena je úplne v pohode 🙂 Takže toľko odo mňa 🙂

    Konečne doma ❤️

    Všetko je ako má byť: deti spia, vonku prší, mama maškrtí 😝

    A začínam dobiehať zameškané > dnes prvé pokusy s dmBio Slnečnicová múka 😍
    Pôvodný recept mojich obľúbených "chocolate-chip cookies" som mala z ovsenej múky, ale to len preto, že som o slnečnicovej nevedela - od dnes už len takto 👏 👏 Recept jednoduchý a rýchly, podelím sa v záverečnej recenzii 🙂 #test_dm15

    #test_dm15 smoothie plné energie ☺️

    DmBio Ovocna ranajkova kasa s bananom a bielou cokoladou s makom dosladena s trochou ryzoveho sirupu
    Tentokrat si pochutila aj moja dcerka

    #test_dm15

    Kremove hubove rizoto na veceru
    Priatel zjedol 2porcie a panvica vyzerala akoby sa nevarilo... To svedci o uspechu 🙂
    #test_dm15

    katriona1
    Správa bola zmenená    13. máj 2018    

    #test_dm15
    a tento testovací týden ukončuji výborným rybízovo-malinovým koláčem, který je bez cukru a přece sladký 🙂
    vhodné pro děti 1r.+

    Zo včerajšieho večerného varenio-pečenia 🥕🍀🥕
    ❤ Domáce gnocci z medvedím cesnakom a paradajkovou omáčkou s bazalkou ❤
    ❤ Mrkvový koláč s jogurtovým dipom a posypom z bielej čokolády s makom ❤
    #test_dm15

    (2 fotky)

    A ku dňu matiek sme si spravili čučoriedkový nepečený cheescake 🍒, ozdobovala dcérka ❤❤❤
    #test_dm15

    matka1984
    Správa bola zmenená    13. máj 2018    

    Celotýždňové testovanie DM bio výrobkov dnes ukončené domácim hamburgerom ❤❤❤ (žemľa doma pečená s ľanovými semienkami, karbonátka z bio červenej šošovice)
    #test_dm15

    #test_dm15
    dnešní obídek pro našeho ročního oslavence 🙂
    - krutí závitek, plněný chřestem a mrkví s bramborovou kaší a omáčkou z rajčatové passaty

    katriona1
    Správa bola zmenená    13. máj 2018    

    #test_dm15
    nějaké dobroty na dnešní narozeninovou oslavu nachystané 🙂
    - cuketové tyčinky ze slunečnocovou moukou
    - špenátové cookies a lněná semínka
    vhodné pro děti 1r.+

    (2 fotky)

    #test_dm15 raňajkové lievance s banánmi a horkou čokoládou bez múky a bez pridaného cukru 🍌🍫
    - dmBio lúpané slnečnicové semená mleté 😊

    Dnes ľahké raňajky aj desiata 🍍🍌🍶🍇 včera som to trochu prehnala s jedením,tak sa dnes trochu kajám 👼🙏🙆🌱🌱🌱
    Raňajky: smothie s kokos.mlieka, ananásu, banánu,chia a domáca granola
    Desiata: ovocie, orechy a sušené banány
    #test_dm15

    #test_dm15
    a dnes ještě přídám naší večeři - čočkové karbanátky ve dvou variantách pro malé i velké 🙂

    #test_dm15 dnešný obed 🙂 polievočka z červenej šošovice a mrkvy s kokosovým mliekom, basmati ryža a karí kuracie mäsko 🙂
    - dmBio červená šošovica
    -dmBio kokosové mlieko
    - dmBio basmati ryža 😊☀️

    (2 fotky)

    Dnes testovačka ovsenej kaše, veľmi jemná príjemná chuť, vôbec nie je presladená ako niektoré kupované kaše. Posypala som ju jahodami, orechmi a posypala ryžovým sirupom (ktorý, taktiež nie je presladený, ale taký sladkastý, fajnový) 🙂 #test_dm15

    (2 fotky)