princessawsm
    17. dec 2018    Čítané 418x

    Nádych - výdych ... Testovanie inhalátora Omron Duo Baby

    Ostatné dva týždne sme mali tú možnosť testovať inhalátor Omron Duo Baby (C301) vďaka @konik_testuje počas testovačky #test_omron. Tak vám prinášam naše postrehy a dojmy.

    V prvom rade by som chcela upresniť, prečo sme sa vôbec do testovania zapojili. Ja trpím sezónnym zápalom dutín od mojich stredoškolských čias. Keď som začala chodiť autom do práce, a pri akomkoľvek náznaku zombietitídy v open-spacovej kancelárií v ktorej inak pracujem, som zostala doma - môj stav sa o niečo zlepšil.Až do tejto jeseni, kedy od nástupu malého do jaslí, sme boli všetci chorí už 3x. Pridajte si k tomu nevyspatú matku-dojku, ktorá okrem zriedkavého paralenu nemôže nič a katastrofa je na svete. Preto som veľmi rada, že sme mali možnosť tento malý zázrak vyskúšať, keďže som aj tak zvažovala kúpu podobného zariadenia na Vianoce. Koník plní sny.

    Takže tak. Mašinka, ktorú sme dostali my sa volá Duo Baby práve z toho dôvodu, že je to dvojfázové zariadenie, ktoré spája odsávačku hlienov spolu s inhalátorom. Najprv soplíky odsať, potom liečiť horné cesty dýchacie inhalovaním.

    Čo sa odsávačky týka, ak mám pravdu povedať, mne osobne sa robí lepšie s tou klasickou ústnou-manuálnou. Poznáte také tie dve hadičky spojené nádobkou, kde jeden koniec strčíte dieťaťu do nosa, a cez druhý koniec sa poriadne nadýchnete, ako keď si fajčiar po celom dni odriekania prvýkrat potiahne z Marllborky. Táto elektrická odsávačka vám síce nevyvolá dáviaci reflex z prudkého nadýchnutia, mám však dojem, že nedokáže tak dobre odsať hlieny, ako keď sa do toho opriem sama. Navyše treba odsávačku držať tým pádom v nošteku dlhšie, čo len viac rozhnevá už tak nervózne dieťa. ALE! Ďeťom, ktoré sú už zvyknuté na vysávačovú odsávačku, bude táto vyhovovať, keďže princíp je rovnaký. Takže pre tie mamičky sa toto zariadenie hodí, keďže nemusia vyťahovať zo skrine lux.

    Druhou funkciou zariadenia je už spomínaný inhalátor, alebo nebulizér. Udělátko, ktoré vytvára jemnú hmlovinu na vdychovanie či už nosom, alebo ústami. Spôsob použitia si nastavíte jednoducho výberom správneho nádstavca. Zelený pre horné cesty dýchacie (prínosové dutiny, nosohrtan), modrý pre dolné (priedušky, pľúca). Na pohľad mi prišli nadstavce identické, rozdiel je však v tom, že pri zelenom nadstavci sa vzduch a hmlovina tlačia otvorom von, cez masku priamo tak, aby sa lepšie vdychovali. Pri modrom sa vzduch ťahá ústami pri každom nádychu (aby sa človek nezačal dusiť). K príslušným nadstavcom patria aj konkrétne “koncovky” - maska pre zelený a náustok pre modrý nadstavec.

    Skúsnosť s maskou: TOP!!! Beriem všetkými desiatimi! Absolútne fantastická vec, keď trpíte soplíkami. Počas testovania sme inhalovali vincentku. Síce mi detská maska, ktorá bola súčasťou balenia bola tak akurát na nos, vyzerali sme s manželom trošku komicky. Syn (20 mesiacov) síce od zariadenia utekal, a malá (3 mesiace) to zakaždým prerevala - čo je vraj dobre, lebo vtedy sa zhlboka nadýchne. Za seba môžem zkonštatovať, že inhalátor prekonal moje očakávania. Máme zvlhčovač vzduchu a zvykla som sa naparovať nad hrncom horúcej slanej vody. Avšak do zvlhčovača môže ísť len voda, a horúca para mi napríklad nerobí dobre, ak mám pri chorobe horúčku. Takže inhalovanie studenej, slanej “pary” mi padlo neskutočne dobre. Najmä posledné tri dni, kedy som zase schytala virózu od malého (život jasličkára… nevadi, budujeme imunutu!). A to dokonca, tesne pred týmto ochorením, som prestala používať sprejček do nosa (taký ten s aktívnou látkou, čo sa nemá používať viac ako sedem dni, mhhm).

    Snaha dostať však masku na malého bola márna. Zakaždým buď utiekol, alebo sa hodil o zem a rumázgal. Dostala som však tip od koníkovských spolumatiek, že stačí, aby para bola “okolo” nošteka. Drobec sa však k zapnutému zariadeniu ani nepriblížil. Tak som počkala kým večer vytuhne, a inhalátor bez masky, iba samotný nadstavec som gumičkou pripla k posteli. Nesmiem zabudnúť spomenúť, že kompresor vydáva dosť hlasný zvuk, tak som sa bála, aby to malého neprebralo. Ale po dlhom dni v škôlke bol K. O. a síce ním pri zapnutí trhlo, nezobudil sa. Tak si 10 minút spokojne inhaloval v spánku, až kým sa nepretočil na brucho a nezaboril hlavu do vankúša. A tak sme došli…

    Podľa inštrukcii sa nádoba na liečivo môže naplniť v podstate čímkoľvek. Vincentka na lepšie dýchanie, mucosolvan od kašla. Na rozdiel od prehltnutia sirupu, sa takto dostane liečivo priamo k prieduškám a účinkuje lepšie a rýchlejšie. EDIT: dnes som sa zobudila s tým, že mi ide priedušky odrapiť. Síce jediný sirup proti kašľu máme ten detský, princíp ostáva rovnaký. Tak som ho hneď naliala do nádobky na liečivo, nasadila náustok a kým sa mrňa zobudila, po desiatich minútach inhalácie mi bolo hneď lepšie.

    V neposledom rade by som chcela spomenúť údržbu celého zariadenia. Už rozumiem, prečo je hneď na veku krabice veľkým písmom napísané, že je dôležité po každom použití nádobky a nádstavce umyť a na konci dňa vydezinfikovať. Všimnite si na fotografii nižšie, ako sa nádstavec závitom zatvára.

    Plusy:

    +     možnosť inhalovať pomocou masky aj náustku

    +     elegantný design s praktickým uchovávaním častí

    +     jednoduché zloženie/rozloženie

    +     kompresor je celkom ľahký a skladný, že ho dokáže preniesť aj dieťa (síce mi na chvíľu srdce zastalo, keď s ním malý pripochodoval :D)

    Mínusy:

    -     keďže nádobku s liečivom treba držať kolmo, ťažšie sa s náustkom/maskou manipuluje pri maličkých detičkách

    -    výrobca dodáva zariadenie výlučne s detskou maskou, pričom set náhradných nadstavcov, ktoré sa dajú dokúpiť obsahuje aj dospelácku - prípadne sa dá dospelácka dokúpiť zvlášť u distribútora (čo by bolo fajn, keby bola na sklade… )

        Celkovo však inhalátor Omron Duo Baby hodnotím veľmi pozitívne. Určite je to skvelý pomocník každého, kto trpí nádchami - či už vírusovými alebo sezónnymi alergickými, astmou, chronickou bronchitídou, alebo jednoducho býva v prostredí s nedobrým vzduchom (nie všetci môžeme bývať v Tatrách). A pri priemernej predajnej cene 60 euro si myslím, že je to dobrá investícia. Takže ešte raz ďakujem Koníkovi za tento parádny darček.