konik_testuje
    30. aug 2022    Čítané 123x

    Puressentiel - rastlinní pomocníci pri malých aj veľkých boliestkach

    Málokedy sa stane, že sa vám zíde niekoľko ťažkostí, s ktorými si nie úplne viete rady, a zároveň riešenia presne ako pre vás ušité. U nás v redakcii pristál veľmi sympatický balík a hneď si aj našiel svojho ideálneho testera. Poďme ale pekne po poriadku.

    Je august. Zlý sen nejedného alergika. Za mňa je to ešte väčšia nočná mora ako jarné mesiace. Nuž teda, plný nos, nádcha a opuchnuté sliznice ma sprevádzajú každým dňom. A predovšetkým nocou. Klasickým sprejom a kvapkám určeným na uvoľnenie nosa sa už nejaký čas vyhýbam. Prečo? Za tie roky, čo vďaka svojim alergiám bojujem s chronickou nádchou, som si vybudovala istý druh závislosti, a keď ich raz používať začnem, len ťažko sa bez nich zaobídem a čaká ma tak pravidelná odvykačka. Avšak, s balíčkom Puressentiel sa črtalo riešenie.

    Inhalačné tyčinky si pamätám ešte z detstva. Už ako malá som ich zbožňovala. Vtedy voňali po mentole. Inhalačná tyčinka Puressentiel1 je ale trochu iná. Asi vás neprekvapí, že bola prvou položkou v mojom testovacom harmonograme. Vôňa byliniek, ktorej dodáva sviežosť mäta a prírodný mentol. Inhalačná tyčinky je určená dospelým a deťom od 7 rokov a tak si ju vyskúšala aj 7-ročná Katka. V nose nijak inhalácia neštípe a nedráždi. Bez problémov ju zvládne aj taká malá fajnovka. Považujem ju za veľmi príjemné riešenie sťaženého dýchania nosom. Avšak problém nastáva, ak máte nosnú dierku nepriechodnú. Tri hlboké nádychy z tyčinky sú v takom prípade nereálne. Pri naozaj „zapchatom nose” sa u mňa osvedčil iný produkt Puressentiel.

    Sprej na lepšie dýchanie1 jednoducho nastriekate do vreckovky a inhalujete. A poviem vám, naozaj sa mi pri inhalácií uľavilo. Aj od vážne nepriechodného nosa. Keďže tú moju nepriechodnosť spôsobuje opuch slizníc kvôli alergii a nie vyslovene chorobný stav, môžem účinnosť v takomto prípade potvrdiť. V prípade Spreja na lepšie dýchanie je odporúčaná dolná veková hranica. Neodporúča sa jeho použitie do troch rokov. Staršie detičky už teda môžu sprej používať. Inhaláciu z vreckovky však štvor- a sedemročný tester odmietli. Vôňa bola na nich príliš intenzívna. Preto som ocenila možnosť nastriekať sprej do horúcej vody alebo rozptýliť do vzduchu a inhalovať tak aerosoly.

    Zostaneme ešte pri sprejoch. Tentokrát si ale posvietime na Čistiaci sprej Puressentiel.1 Zatočte s baktériami, vírusmi, mikroskopickými plesňami a nepríjemným zápachom.” Nedbám. Vyskúšali sme ho podľa návodu. Náš škôlkar dovliekol domov z ihriska nejakú virózu, tak sme teda stavili na likvidáciu vírusov a baktérií čistiacim sprejom Puressentiel. Niekoľkokrát za deň sme nastriekali sprej do všetkých rohov miestností, v ktorých sa náš bacilonosič vyskytoval. Keďže platí, že mieru účinnosti nijak dokázať či overiť nevieme, môžme len skonštatovať, že nikto črevnú virózu nechytil. Či pričinením práve čistiaceho spreja, sa môžeme len domnievať. Každopádne, čo sme si empiricky mohli overiť je, že sprej vonia naozaj intenzívne a po rozstriekaní odporúčaného množstva spreja po miestnosti bola vôňa naozaj silná. Ja mám vôňu bylín rada, takže za mňa bola príjemná a taká životabudiaca. Nie však všetci boli z tejto vône nadšení. Jednoducho, nie je možné sa zavďačiť všetkým. Niekto má proste čuchové bunky rozmaznané viac, iný zas menej.Tento produkt sa môže aplikovať na koberce, obliečky aj na iné povrchy v spálni, detskej izbe, vlhkých miestnostiach, či kuchyniach. Zatočiť by mal s baktériami, vírusmi, mikroskopickými plesňami a nepríjemným zápachom aj v zafajčených priestoroch.Nepríjemný zápach na toalete pokoril so cťou, takže verím, že by zvládol aj odór po fajčiarovi, ktorý bol lenivý vyjsť na balkón. Ak mám hodnotiť za seba, vôňa je príjemná, nedráždivá.

    Proti baktériám, vírusom a kvasinkám má pôsobiť aj Antibakteriálny roztok na ruky a povrchy Puressentiel1. Bez použitia vody čistí ruky aj povrchy. Na prvé ovoňanie je cítiť citrusy, na druhé výraznú levanduľovú vôňu. Výrobca deklaruje tri esenciálne oleje, 100% čisté a prírodné (čajovník som vo vôni neidentifikovala). Keď si ho nastriekate do dlane, ruky nezostanú lepkavé. Ani iné stopy po spreji, okrem vône nie sú badateľné. Pokožku ani nevysušuje. To vďaka obsahu Aloe Vera. Neodporúča sa však pre deti do 3 rokov. Tie naše „firemné” už majú vyše 3, preto si ho vyskúšali tiež. Vôňa i aplikácia v spreji im vyhovovala. Tiež to, že ručičky mali okamžite použiteľné a nemuseli čakať na vstrebanie či zaschnutie.

    Kto trpí bolesťami hlavy, mi určite potvrdí, že takmer všetci hľadáme možné i nemožné spôsoby, ako bolesti predchádzať, či ju efektívne riešiť, len aby sme nemuseli zobať povestné ružové tabletky (alebo aj inofarebné). Preto som bola veľmi zvedavá na Roll-on proti bolesti hlavy1, ktorý má značka Puressentiel tiež v ponuke. „Zmierňuje napätie v oblasti hlavy, krku a ramien, znižuje stres a nervozitu,” sľubovali. Nečakala som zázraky. Už rozbehnutú migrénu len ťažko niečo zastaví. Avšak začínajúci tlak, napätie a pobolievanie by pokoriť Roll-on mohol. Mala som, nanešťastie, hneď niekoľko príležitostí vyskúšať účinnosť tohto 5ml zázraku. A hoci som bola skeptická, musím konštatovať, že síce nastupujúcu bolesť hlavy len oddialil, na pár hodín naozaj zabral. Hlavne počas pracovných dní, kedy sedím pri počítači a preťažujem svaly na krku, chladivý efekt príjemne uvolnil krk a tiež po aplikácii podľa odporúčaní ustúpila bolesť hlavy v oblasti čela i spánkov. Minimálne na čas, kedy človek potrebuje fungovať bez analgetík, ktoré znižujú okrem bolesti aj schopnosť sústrediť sa.

    Naivne som si myslela, že druhý Roll-on na boľavé svaly a kĺby1 budem musieť posunúť niekomu vhodnejšiemu z našej redakcie. To som ale netušila, že v čase testovania budem mať geniálny nápad, že začnem opäť viesť aktívny život a vrhnem sa doň po hlave - behom na 5 km. Poviem vám, moje kolená i svaly ma museli preklínať. A vtedy prišiel jeho čas. Na prvé ovoňanie pripomína klasickú konskú masť, akú má doma snáď každá babička. Avšak aplikátor si zaslúži 10 bodov z 10! Už žiadne ruky od masti, ktorou keď si z nenazdajky pretriete oči, tak trpko zaplačete. Guľôčková aplikácia je proste TOP! Unaveným nohám chladivá zmes štrnástich esenciálnych olejov naozaj uľaví. Ocenila som ju najmä pred spaním, kedy je napätie v svaloch asi najnepríjemnejšie. Rovnako uvoľňujúco pôsobil aj na preťažené trapézy. Príjemne chladí a zmierňuje pocit napätia v svaloch. A ako bonus ma v priebehu testovania „seklo v krížoch". Chladivý krém bol v niektorých momentoch doslova vykúpením. 

    Aby som to zhrnula. Produkty Puressentiel sú všetky 100% prírodné a obsahujú čisté esenciálne oleje. Každý má svoje špecifické zloženie, avšak pre všetky platí, že majú výraznú bylinnú vôňu. Tá však nemusí byť každému po chuti. Oceňujem fakt, že nie sú návykové a je možné ich používať aj dlhodobo. Je dôležité vždy si prečítať informáciu pre používateľa, keďže mnohé majú vekové alebo iné obmedzenie. V našom testovaní uspeli na jednotku a môžeme ich odporučiť všetkým, ktorí uprednostňujú prírodné riešenia pred syntetickými. A ako bonus, nie sú testované na zvieratách.