marsiee
    2. máj 2017    Čítané 176x

    Light strava pre deti

    Základnými zložkami ľudskej stravy sú sacharidy, proteíny a lipidy (tuky). My si dnes povieme niečo viac o najväčšom strašiaku, ktorý sa v našich jedálničkoch nachádza a to práve o tukoch. Light strava so zníženým obsahom tukov je výborným riešením pre zdravšie stravovanie sa pri nadváhe, no u detí, ktoré rastú a vyvíjajú sa, to nie je najlepšou voľbou.

    Funkcie tukov

    Pre človeka sú tuky najvýznamnejším zdrojom energie. Ak porovnávame energetickú hodnotu sacharidov a tukov, zistíme, že tuky dodajú telu približne 2x toľko energie. Aj keď z nich organizmus získa energie viac, sú pre telo až druhou voľbou, hneď po sacharidoch, z ktorých sa energia získa rýchlejšie.

    Jednou z ich najdôležitejších funkcií je aj funkcia stavebná- sú časťou štruktúry bunkových membrán, obalov nervových vlákien a tak ďalej. Keďže naše telesné bunky sa neustále obnovujú, je potrebné do tela dodávať tuky ako „stavebný materiál“. Tukové zásoby vytvárajúce podkožný tuk sú taktiež tepelnou izoláciou, ktorá je nadmieru potrebná hlavne u novorodencov, ktorý si fyziologicky ukladajú zásoby „hnedého tuku“.

    Cholesterol

    Cholesterol je podstatnou zložkou biomembrán a to hlavne u detí (teda v organizme vo vývoji). Slúži tiež k syntéze steroidných hormónov ako sú estrogény, testosteron, glukokortikoidy a mineralokortikoidy. Mimo nich sa z cholesterolu vytvárajú i žlčové kyseliny.

    Vitamíny rozpustné v tukoch

    V dnešnej dobe už nie je žiadnym tajomstvom, že na vstrebávanie vitamínov sú potrebné tuky. Jedná sa práve o vitamíny A, D, E a K. Pokiaľ nemá dieťa vo svojom jedálničku dostatočné množstvo zdravých tukov, výrazne sa znižuje ich príjem do tela. Práve nedostatok vitamínu A je najvýznamnejšou hypovitaminózou, nakoľko spôsobuje slepotu a oslabenie imunitného systému a teda následné časté infekcie.

    Zlepšenie  dodávky týchto vitamínov do tela sa vykonáva aj pomocou pridania malého množstva olejov do šalátov.

    Bazálny metabolizmus

    Pod týmto pojmom si môžete predstaviť množstvo energie, ktoré je potrebné k tomu, aby sa telo udržalo pri „odpočinkovej“ činnosti. Je to energia, ktorú minieme na dýchanie, udržanie teploty, myslenie, vylučovanie,...

    A tu je práve dostatok príjmu energie v podobe tukov a cukrov kľúčový. Rastúci organizmus má vyššie energetické požiadavky a teda aj vyšší bazálny metabolizmus, pretože živiny spaľujú aktívne tkanivá kvôli potrebe rastu.

    Metabolizmus a spotreba tukov

    Tuky, ktoré prijímame potravou sa v našom tele následne rozkladajú (metabolizujú), uvoľňujú sa do krvi, spracovávajú sa a ukladajú do tukových tkanív. telo je neskôr schopné ich z tukových tkanív uvoľniť a spracovať na energiu či premeniť na potrebné tukové stavebné súčasti. Energetické zásoby, ktoré si vytvárame sú práve vo forme tukov, v malom množstve vo forme „rýchlej“ energie a to v sacharidovej podobe = glykogénu.

    Ak sa jedná o dieťa, tuky by mali tvoriť približne 30% celkového príjmu a to je 50-80g denne. S narastajúcou hmotnosťou tiež klesá aj príjem tuku na kilogram. Najviac ho potrebujú malé deti, pretože rýchlo rastú a preto tuky spaľujú v rámci svojho bazálneho metabolizmu a hlavne na udržiavanie stálej telesnej teploty.

            Malé deti (do 6 rokov)                                     3-6 g tukov na 1 kg hmotnosti

            Staršie deti (od 6 do 12 rokov)                       2-4 g tukov na 1 kg hmotnosti

            Dospievajúce (od 12 do 17 rokov)                  1,5-2,5 g tukov na 1 kg hmotnosti

    Esenciálne mastné kyseliny

    Základnou stavebnou jednotkou tukov sú mastné kyseliny. Naše telo je schopné vytvoriť si z prijatých tukov iné tuky, ktoré v danom momente potrebuje. Na toto je preňho nevyhnutný príjem esenciálnych mastných kyselín (mastné kyseliny, ktoré si telo nevytvorí, musí ich prijať). Jedná sa o omega-6 a omega-3 mastné kyseliny z rybieho tuku, orechov, zeleniny, ovocia,...

    Nadbytok tukov

    Ľudia a hlavne mamičky sa boja práve nadbytku tuku v prijímanej potrave, ktorý vedie k priberaniu a následne hroziacej obezite. Zvýšené hladiny cholesterolu v krvi (hypercholesterolémia) vedia k vzniku aterosklerózy a srdečných chorôb. Preto je potrebné rozlišovať „zdravé“ a „nezdravé“ tuky. Na jednej strane je zdravé vynechávať vyprážané jedlá, mäso so zvýšeným obsahom tuku ako je bravčové či jahňacie, no na strane druhej je potrebné dopĺňať zásoby tukov vo forme zdravých rastlinných olejov, chudého mäsa, rýb, orechov,...

    Ponaučenie na záver teda znie: „Všetkého s mierou“. Pre dieťa vo vývoji je samozrejme príjem tukov nesmierne dôležitý. Light strava, ktorá obsahuje znížené percentá tukov môže viesť k neprospievaniu dieťaťa, k jeho nesprávnemu vývoju a nedostatku energie pre bazálny metabolizmus. Ako vidíte v článku, tuky sú pre naše telo esenciálnou zložkou a preto je potrebné ich dodávať.

    Kľúčové slová: 

    #tuk, #tuky, #strava, #light

    Zdroje:

    TEXT:

    http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitaminy_rozpustn%C3%A9_v_tuc%C3%ADch

    http://www.wikiskripta.eu/index.php/Tuky_v_potrav%C4%9B

    https://www.protein.sk/vsetko-co-potrebujete-vediet-o-esencialnych-tukoch-11-clanok

    https://www.jfmed.uniba.sk/fileadmin/jlf/Pracoviska/ustav-fyziologie/17SK-den.potr.ener.pdf

    FOTO

    pixabay.com

    lubos
    15. jún 2015    Čítané 0x

    Ľubošova kuchyňa #1: Aké tuky patria do kuchyne (video)

    Prvá časť mojej Ľubošovej kuchyne je o snáď najdôležitejšej súčasti našich jedál.

    Povieme si niečo o tukoch, ktoré by vám doma nemali chýbať. Zakončíme to jednoduchým postupom na prípravu večere z jednej panvice.

    Tu je sľúbené video 🙂

    Ako sa vám video páči? Chceli by ste sa niečo spýtať?

    Teším sa na vás v komentároch 🙂

    Ďalšie videá zo série Ľubošova kuchyňa:

    Efektivita

    Vývary

    Pestrofarebné polievky

    Heštegy: #lubosovakuchyna #jedlo #varenie #tuky #kuchyna