Výsledky vyhľadávania pre slovo “#vyziva”

Naozaj viete čo kupujete?
Pripravila som si pre vás malý potravinový špeciál, kde vám vysvetlím, čo znamenajú jednotlivé údaje na etiketách výrobkov, a čo si treba všímať pri nakupovaní jednotlivých základných potravín, aby ste zbytočne neplatili za niečo, čo vlastne nechcete či vôbec nepotrebujete.
Mlieko
Na mlieku a výrobkoch z mlieka sa nachádza takýto „ovál" s číslom a kódom. Písmenká v tomto kóde predstavujú krajinu pôvodu mlieka. Takže sa pokojne môže stať, že si vezmeme nejaký mliečny výrobok od slovenského výrobcu, no krajina pôvodu mlieka bude napríklad Poľsko či Nemecko. Je to možné, keďže niektorí slovenskí výrobcovia si dávajú mlieko dovážať.
Už viackrát som sa stretla s názorom, že UHT mlieko nie je dostatočne dobré, a že všetky živiny v ňom boli „zabité". To však nie je pravda. UHT - je kontinuálne zahriatie mlieka na vysokú teplotu po krátky čas, a to na teplotu najmenej 135 °C v trvaní najmenej 1 sekundu, aby sa zničili všetky mikroorganizmy spôsobujúce kazenie mlieka a ich spóry, ale zároveň aby chemické a fyzikálne zmeny mlieka boli minimálne. Takže ide o proces, ktorý zabezpečí zdravotnú nezávadnosť. Vstrebávanie vápnika z mlieka je cca 30 %, čo je dosť v porovnaní s inými potravinami. Takže ak vám niekedy niekto ohundral mlieko, nemal na to dôvod, pretože aj mlieko stále patrí k vhodným potravinám.
Mliečne výrobky
Pri mliečnych výrobkoch si čítajte zloženie. Často totiž platíte za pridaný cukor, farbivo a arómy. Nie, ovocný jogurt vám nedodá vitamíny z ovocia, keďže väčšinou je obsah ovocnej zložky z celého výrobku 15 %. A jahody z nej predstavujú 25 % takže v 145g jogurte nájdete cca 5 g jahôd. Ak vám chutí, fajn, no v jednom takomto kelímku je napríklad 15 g cukru (predstavuje 3 kocky cukru).
Pozor, jogurt musí obsahovať jogurtové kultúry. Všetky ostatné sú preto označené ako ochutené, tvarohové či mliečne dezerty. Napríklad taký jeden pribináček obsahuje až 3 kocky cukru. Celkom dosť nie?
Toto sú všetko skryté kalórie, ktoré tak nevnímame. Takéto ochutené dezerty skôr naše trávenie zaťažia než potešia. Pri výbere jogurtov voľte také, kde sú jogurtové a probiotické kultúry a radšej si ich doma oslaďte medom či ovocím. Výborný je skyr, v ktorom nájdete viac bielkovín. Jednak kúpou bielych jogurtov ušetrite a zároveň svojmu tráveniu doprajete lepšiu variantu.
Aby som nezabudla na maslo. V obchode som sa už viackrát stretla s rôznymi masielkami či maslenkami, ktoré boli o dosť lacnejšie než klasické maslo. Ak sa lepšie pozriete na etiketu, ide o zmesnú nátierku s mäkšou konzistenciu, keďže obsahuje pridané (z dôvodu zníženia ceny) rastlinné tuky vo väčšej miere ako mliečny tuk. Kým klasické maslo obsahuje 82 % mliečneho tuku, maslenko len 12 %. Takže sa nenechajte oklamať cenou, obalom či názvom.

Bruško – problémová partia väčšiny žien
Začneme tak zvesela, vetou z obrázka ktorý ma pobavil: „Všetko v živote raz pominie. Peniaze, krása, mladosť priatelia... Ale brucho nie, brucho s vami ostane navždy.“ Pravda pravdúca. Ak sa to práve teba netýka, si šťastný človek. Ak áno, vitaj v mojom svete. Dnes si posvietime na to, prečo bruško nevyzerá podľa našich predstáv a ako sa dopracovať k lepšej verzii. 🙂
Tuk môžeme mať podkožný, ale aj viscerálny, nazývaný aj medziorgánový alebo vnútrobrušný. Podkožný tuk je ten, čo si pekne viete chytiť respektíve je viditeľný. Viscerálny tuk už tak ľahko nezmeriame, pretože ide o tuk, ktorý sa ukladá v okolí vnútorných orgánov. Pre organizmus je viscerálny tuk nebezpečnejší ako podkožný. Viscerálny tuk si orientačne viete odmerať jednoduchým testom doma – a to zmeraním obvodu pása v okolí pupku. Ak ako žena máte viac ako 87 cm, ako muž viac ako 100 cm považuje sa to za znak nadmerného viscerálneho tuku. Presnú hodnotu viscerálneho tuku vám odborníci zmerajú prístrojom na to určeným. Z čoho sa nám v tele hromadí? Pri vysokom príjme nezdravých tukov (nasýtených mastných kyselín) – obľúbený fast food, tučné a mastné mäsá, údeniny, stužené tuky a maslá, pri prejedaní sa, nadmernom príjme alkoholu, nedostatočnom pohybe, obezite, nadváhe. Ako ho redukovať alebo predchádzať jeho ukladaniu? Vyhnite sa všetkému v predošlej vete, pridajte HIIT cvičenie, cvičenie s váhou, majte dostatok spánku, nižší príjem ako výdaj, skúsiť môžete aj prerušovaný pôst. Zbaviť sa viscerálneho tuku je dôležité hlavne po zdravotnej stránke. No pozor, celkovo tuky netreba zatracovať alebo úplne redukovať, pretože nenasýtené tuky – tzv. dobré tuky, naše telo potrebuje. K ich zdrojom patria orechy, semienka, ryby a oleje. Ich príjem je, naopak, pre telo dôležitý.
Podkožný tuk je na druhej strane skôr estetický problém. Je to ten tuk, ktorý vadí každej z nás, pretože je viditeľný. A ako s ním bojovať? Tento tuk sa „topí“ v kuchyni. Inak povedané strava je veľmi dôležitá. Je potrebné vyvarovať sa sladkému a nadmernej konzumácii sacharidov (vo forme cukru, nadmerného množstva bielej múky, spracovaných potravín), pridať do stravy viac vlákniny a bielkovín a samozrejme cvičenie. Niekoho možno poteším, niekoho nie. Brušáky a sklápačky vám brušný tuk neodbúrajú. Skôr je vhodné aeróbne cvičenie – beh, chôdza, cyklistika, HIIT, tabata – cvičenia, kde sa potíte, a kde sa cviky rytmicky a pravidelne opakujú.
Ak ste ten tip, ktorý síce nemá veľa podkožného tuku, no chce bruško spevniť. Skúste si pri domácom cvičení zapnúť videá z programu Sixpack, ktoré Fitshaker ponúka. Prikladám aj zopár cvikov od našej šikovnej Diany, s ktorými si môžete vypracovať také bruško, aké má ona, alebo aspoň také, s ktorým budeš spokojná.
Ďalším veľmi častým dôvodom, prečo naše bruško nevyzerá tak, ako by sme chceli, je prítomnosť diastázy. Spája sa s oslabeným jadrom tela – hlbokým stabilizačným systémom (HSS), ktorý je tvorený hlbokými svalmi chrbta (multifidus), bránicou, priečnym svalom brucha a panvovým dnom. V tomto prípade sa vôbec neodporúčajú cviky na priame brušné svalstvo, keďže si takýmto cvičením môžete viac uškodiť než pomôcť. Fitshaker ponúka program Diastasis, kde je pekne vysvetlené, ako s diastázou pracovať, ako si ju diagnostikovať. Samozrejme, pre pokoj v duši odporúčam aspoň raz vyhľadať odborníka a poradiť sa v tejto oblasti. Pripájam článok s cvikmi, ktoré treba pri diastáze zaradiť do našej pohybovej aktivity.
Nás, ženy, často trápi aj nafúknuté bruško. Dôvodov, prečo k tomuto stavu dochádza je hneď niekoľko ako napríklad: veľmi tesné oblečenie, stres, potravinové intolerancie a alergie, rýchla konzumácia jedla, predmenštruačný syndróm, niektoré lieky a potraviny, náhly prechod na iný štýl stravovania, či problémy s trávením. A ako eliminovať tzv. nafukovanie? Do stravy je potrebné pridať probotiká, vo forme kvapiek alebo z potravín, ktoré obsahujú probiotické baktérie. Preto je vhodné konzumovať napríklad kyslomliečne produkty a fermentovanú zeleninu. Pri nadúvaní je dôležite zvýšiť príjem vlákniny. Odporúčaná denná dávka pre ženy je 21-25 gramov, pre mužov 30-38 gramov. Pri prekročení odporúčanej dávky, naopak, nastávajú tráviace problémy. Medzi zdroje rozpustnej vlákniny patrí: psýlium, ovsené vločky, jablká, čučoriedky, hrušky. K zdrojom nerozpustnej vlákniny patrí: celozrnné výrobky, natural ryža, cuketa, prevažná časť surovej zeleniny (listová zelenina, koreňová zelenina). A že je potrebný pohyb, je asi každému jasné. Občas postačí aj kratšia prechádzka na čerstvom vzduchu, aby sa dali črevá do pohybu.

10 receptov na jednoduché a zdravé prvé príkrmy
Približne od 4. až 6. mesiaca (záleží od toho, či je dieťatko dojčené alebo nie) môžete svojho drobca začať postupne oboznamovať s prvými príkrmami.
Na začiatku by malo ísť o jednoduché a jedlozložkové pyré a kašičky. Prvé detské príkrmy by mali byť zložené z jemnej zeleniny, ovocia či obilnín. Odporúčame začať jednou prísadou denne a novú chuť zavádzať najskôr až so štvordňovým odstupom. Ako prvé príkrmy môžete zavádzať napríklad jablko, banány, mrkvu, broskyňu, nektarinky, zemiaky, sladké zemiaky, kaleráb, tekvicu, cuketu, cviklu či špenát. Z obilnín zas ryžu, kukuričnú krupicu či pohánku.
Jablkové pyré
Medzi najznámejšie a najobľúbenejšie prvé príkrmy patrí práve jablkové pyré. Mnohé mamičky ho volia ako pokus číslo 1. Vyberajte najmä sladšie druhy (Gala, Golden Delicious).
POSTUP:Jablčká uvarte nad parou domäkka (12 - 15 minút). Rozmixujte dohladka pomocou kuchynského robota alebo v mixéri. Pre jemnejšiu konzistenciu môžete pridať niekoľko lyžičiek dojčenskej vody.
Hráškové pyré

Domáce vs. kupované príkrmy
Varila myšička kašičku… Tomu dala kupovanú, tomu zase domácu… A čo u vás?
S podávaním príkrmov prichádzajú na rad ďalšie radovánky života dojčenského. Detské grimasy sú pri oboznamovaní sa s novými chuťami rozkošné! No niekedy zábava práve tu končí... Jedny deti nechcú jesť domáce, len kupované. Druhé naopak. Iné zas nechcú jesť vôbec nič. Jedáci potom nemajú dna.
Mamy sú na tom tiež všelijako. Niektoré nestíhajú variť, u iných sa vyvára od rána. Sú aj také, ktoré majú s deťmi stále nejaké aktivity a kupovanú výživu vždy po ruke. A ďalšie sa váry nevzdávajú, ani keď idú na cesty. Ktoré sú na tom lepšie?
Fyziologické fakty
- dozrievanie renálnych a gastrointestinálnych funkcií je ukončené vo veku 4 mesiacov, preto sa zavádzanie príkmov neodporúča skôr,
- plne dojčeným deťom sa príkrmy pridajú v 6. mesiaci života, pretože výživa výhradne materinským mliekom je už nedostačujúca (pre nízky obsah zinku, železa, proteínov)
- u detí na umelom mlieku sa s prikrmovaním začína v ukončenom 4. mesiaci
- trávenie a enzymatické funkcie zažívacieho traktu sa musia na prechod na pevnú stravu adaptovať. Preto sa telo naštartuje jednozložkovými príkrmami zeleninového druhu, po 10 – 14 dňoch sa pridá mäso, neskôr ovocie.
Fakty o podávaní príkrmov
- optimálna konzumácia tukov má byť 25 % a bielkovín 15 % z celkového energetického príjmu
- zdrojom železa je mäso, ktoré sa podáva deťom šesťkrát týždenne (inak hrozí anémia z nedostatku železa)
- od 6. mesiaca môže dojča konzumovať mletú a polotuhú stravu, v 8. mesiaci sa jazyk stáva flexibilnejší, schopný žuvať a prehĺtať tuhšiu „hrudkovanú“ stravu. Od 9. do 12. mesiaca môže väčšina detí dostať pokrájanú stravu. Pre lepšiu manuálnu zručnosť majú v tomto období samé konzumovať potravu lyžičkou, alebo rukou. Ak sa dieťaťu mixuje strava neustále do 10. mesiaca života, môžu nastať problémy v stravovacích návykoch v neskoršom období - odmieta tuhšiu stravu.
- v rámci prevencie zubného kazu je dôležité vylúčiť sladké nápoje a džúsy, ktoré nemajú byť súčasťou dojčenskej stravy
- do príkrmov nepridávajte soľ, hrozí riziko vysokého krvného tlaku v dospelosti
- neprisládzajte cukrom, ani medom. Med by vôbec nemal byť podávaný deťom do 12. mesiaca života pre riziko botulinizmu. Môže totiž obsahovať spóry Clostridium botulinum.

Kto sa v tom má vyznať!? Časť I.
Proteíny, sacharidy, tuky, vláknina... Ako ich dopĺňať, kedy ich dopĺňať. Chcem chudnúť, chcem naberať na svalovej hmote. Ach jaj, kto sa v tom celom má vyznať.
Je to celá veda a preto som si povedala, že to dám na "papier" 🙂
Dnes si teda skúsime povedať niečo laickou rečou o proteínoch.
Proteíny alebo inak povedané aj bielkoviny sú veľmi dôležitou stavebnou látkou nášho tela. Zúčastňujú sa na látkovej premene, podieľajú sa na stavbe nášho tela, na obnove a správnom fungovaní všetkých živých buniek, sú tiež súčasťou hormónov ako napr. inzulín a rastový hormón.
Ľudské telo nemá veľkú zásobu proteínov. Preto je potrebné prijímať ich zvonku. Proteín, ktorý telo prijíma, je okamžite spracovaný a to tak, že organizmus si ho prestavuje na proteín telu vlastný. Potom, ako do tela prijmeme bielkoviny, sa tie pomocou trávenia rozkladajú na aminokyseliny.
Veľmi dôležité sú esenciálne aminokyseliny. Tie si telo nevie samé vytvoriť a potrebuje ich prijať zvonku vo forme živočíšnych a rastlinných bielkovín v potrave.
Treba okrem jedla aj doplnok?
Opäť záleží na vašich cieľoch, čase na jedlo, zdrojoch a podobne. Tu vám len môžem dať inšpiráciu – aký problém riešim ja, prečo sa podľa mňa oplatí investovať do vybraných doplnkov.
Moje 3 dôvody prečo áno:
vybrané kvalitné proteínové doplnky majú seriózny výživový profil (aminokyseliny, BCAA, kolagén a podobne)
vybrané kvalitné proteínové doplnky pripravíte ľahko – riešia hlad a vstrebateľnosť/trávenie a viete ich dobre optimalizovať
vybrané kvalitné proteínové doplnky mi prispievajú k väčšej sile, lepšej regenerácii, ale aj ostrej mysli (kreatín, kolagén, aminokyseliny a podobne majú zmysel nie len pre svaly, ale aj pre mozog)
#protein #kolagen #maso #mlieko #bielkoviny #vyziva #predeti #vajcia #mandle #orechy #chudnem #zijemzdravo #chudnem #doplnky #strava #obed #vecera
AKO SI EFEKTÍVNE VYBRAŤ KVALITNÝ PROTEÍN NA KAŽDÝ DEŇ?
Jeden z najväčších problémov vo výžive? Adekvátna dávka kvalitného proteínu. V správnej kombinácii a správnom čase…
Tí, ktorí ste začali riešiť zdravé stravovanie dobre viete, že nie je mäso ako mäso, káva ako káva. V podstate, alfou a omegou dobrej výživy je kvalita potravín. Takto by som obrátil pozornosť z nikam nevediacich bojov medzi vegetariánmi a mäsožravcami skôr k riešeniu konkrétneho problému, ktorý sa týka všetkých. Koľko proteínu, aký proteín a ako často!
Zahoďme ezoterické, „greenpeace“ a rôzne podobné vegánske, či fitness predsudky a poďme sa pozrieť na dlhodobo overený interval adekvátneho množstva proteínu a viacero možností kvalitných zdrojov. Keď sa však povie kvalita, tak ju treba definovať! Z môjho pohľadu to riešim komplexne:
zdroj proteínu (čistota, bez hormónov, bez napichania atď.)
biologickú hodnotu (aminokyseliny, vitamíny, minerály)
spracovanie (opäť množstvo konzervačných látok, prídavkov a podobne)
vstrebateľnosť a využiteľnosť (možné intolerancie, alergie, zažívacie potiaže)
finálna konzumácia (varenie, pečenie, správne kombinácie, mixovanie)
Komplikované? Možno na prvý pohľad áno! V realite a praxi stačí, ak vyberiete napríklad kvalitnú divinu, či lososa, nepečiete to do čierna a neskonzumujete s chlebom, cestovinami, či nevhodnými škrobmi.
#protein #kolagen #maso #mlieko #bielkoviny #vyziva #predeti #vajcia #mandle #orechy #chudnem #zijemzdravo
z blogu - MARGIT SLIMÁKOVÁ PHARMDR. – AKO VYBRAŤ SPRÁVNE PRINCÍPY VÝŽIVY DETÍ A NESTRESOVAŤ
Ak by ste mali identifikovať 3 najväčie riziká výživy detí do 3 rokov, ktoré by to boli?
Zbytečné podávání umělých kojeneckých mlék.
Upřednostňování speciálních vysoce průmyslově upravovaných a dochucovaných dětských potravin před čerstvými domácími jídly.
Naučení dětí pít slazené nápoje.
#vyzivadeti #jedlopredeti #zivotosprava #stravovanie #obed #vecera #odbornik #vyziva #prikrmi #triroky #cerealie #bezlepku #paleo #blog #deti #chybyprijedle #ranajky #bio #mamicky
MARGIT SLIMÁKOVÁ PHARMDR. – AKO VYBRAŤ SPRÁVNE PRINCÍPY VÝŽIVY DETÍ A NESTRESOVAŤ
Sama máte deti… akými prírkmami ste začínali a na čo ste si dávali v prvom roku vyslovene pozor?
Všechny děti jsou do jednoho roku věku kojenci a proto úplně nejdůležitější je první 4 až 6 měsíců plné kojení a až do konce roku stále dostatečné kojení. Všechny příkrmy jsou při dostatečném kojení jen doplňkem, u mnoha dětí jsou příkrmy více než jídlem prostředkem k učení se jíst.
Pro vše, co dítěti nabízíme k jídlu, pak platí úplně stejná nejdůležitější zásada jak pro kohokoliv z nás a to upřednostňovat kvalitní potraviny. Sama jsem dětem vždy přednostně nakupovala kvalitní základní potraviny a z těch připravovala vlastní příkrmy. Jako první jsme podávali jednotlivé druhy lokální bio zeleniny anebo ovoce. Takže třeba v době, kdy jsme žili v Číně náš nejmladší jako první dostával sladké brambory a mango, které se v okolí pěstovali.
celý článok môžete si dočítať tuto: https://www.dusanplichta.com/blog/ako-vybrat-sp...
#vyzivadeti #jedlopredeti #zivotosprava #stravovanie #obed #vecera #odbornik #vyziva #prikrmi #triroky #cerealie #bezlepku #paleo #blog
Lepšie snacky pre deti ? aj vy mate problem,že nič v obchode nevyhovuje vašim štandartom a pre vaše deti.... ? Pozrite si nový blog a zistíte, kde vidím najväčší problém výživy detí...
Matka geja alena0407: Aj homosexuáli chcú byť milovaní
Každá žena chce vyzerať dobre, bez kíl naviac, chce mať peknú postavu a tým aj vyššie sebavedomie. A je úplne jedno, či je bezdetná alebo odrodila 1, 2, 3... detičky.
Na internete je milión "overených" diét. No u nás v skupinke sa diéty nedržia. Ideme cestou trvalou - ideme cestou k našej premene so zdravou stravou a s cvičením. Zahoďte za hlavu heslo "cica nežer", ale schudnite a udržte si svoju váhu kvalitnou a zdravou výživou.
Dnešný článok sa venuje chudnutiu, no pokúsim sa v ňom zodpovedať často kladené otázky (Frequently Asked Questions), s ktorými sa stretávam nielen v reálnom, ale najmä vo virtuálnom živote v našej skupinke Cesta k mojej premene.
15 stručných otázok a odpovedí
(čítaj nižšie)




