Počuli ste o krabiciach od topánok plných lásky? ❤️ Ide o projekt, v rámci ktorého ľudia po celom Slovensku napĺňajú krabice od topánok darčekmi 🎁 pre seniorov z domovov dôchodcov.

    Mnohým starým ľuďom už darčeky nikto nedáva. Mnohí sú opustení. 😔 Jana Galatová sa teda rozhodla opusteným seniorom venovať pomoc. Vytvorila projekt s názvom Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? 💖 Tento rok už bude štvrtý v poradí.

    Čo stačí spraviť? 🙂 Pripraviť krabicu podľa pokynov na stránke www.kolkolasky.sk a odovzdať jednej z viac ako 200 kontaktných osôb v 288 obciach a mestách po celom SR. Do takejto krabice pridáte napr. niečo sladké, slané, niečo na zábavu, voňavé či zo srdca.

    Krabice sa zbierajú od 19.11.2021 do 2.12.2021, tak šup, potešte dedka či babku a vyčarte v nich úsmev. Pomôcť môžete aj jednoduchým zdieľaním tohto príspevku. ❤️

    Zdroj: https://www.kolkolasky.sk/
    https://www.facebook.com/100670754921301/posts/...

    #vianocesablizia #dobro #kolkolaskysazmestidokrabiceodtopanok #laska #zaujimavosti #spoznajsnamisvet

    foxylady13
    3. nov 2018    Čítané 1339x

    7 tipov ako dokonale ochutiť obyčajnú vodu

    Ako na čistú vodu s vyváženým množstvom minerálov, ktorá bude aj dobre chutiť, už vďaka predchádzajúcemu článku o filtrácii vody viete  https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/ako-na-to-aby-vam-aj-cista-voda-chutila/ . A to, aký je pitný režim dôležitý nielen v rámci zdravého životného štýlu, určite nemusíme opakovať. Ak práve držíte proteínovú diétu https://www.ketodiet.sk/stranky/o-proteinovej-diete/ , mali by ste sa zamerať na pitný režim o to viac.

    Dopriať si dva, tri, niekedy aj viac litrov vody za deň, vyzerá ako jednoduchá úloha. Z praxe je však bohužiaľ známe, aká je zanedbávaná oblasť pitného režimu a že nie je vždy ľahké dodať organizmu toľko vody, koľko skutočne potrebuje. Jedným z častých dôvodov je, že sa obyčajnej vody „prepijete“ a prestane vám chutiť. Čím teda vodu oživiť? Tu je pre vás 7 tipov, ako z nudnej vody urobiť lahodný nápoj, s ktorým bude dodržiavanie pitného režimu hračka. A čo je najlepšie? Opäť hrdinsky zachránite aj nejaké tie kalórie.

    TIP! Zabúdate cez deň piť? Kúpte si aplikáciu do svojho mobilného telefónu, ktorá vám pitný režim pripomenie, alebo jednoducho zadajte pripomienky priamo do kalendára.

    1. Na ovocnej vitamínovej vlne

    O väčšine ochutených ovocných limonád a minerálnych vôd v obchodoch sa hovorí, že okolo ovocia ani neprešli, nieto aby ho obsahovali. O nápojoch dosladených cukrom ani netreba nehovoriť. Kvízová otázka. Keď v zložení nie je ovocie, po čom inom by voda mohla sladko chutiť? Zdravším aj chutnejším variantom bude do pohára vody pridať akúkoľvek kombináciu čerstvého alebo mrazeného ovocia, ktoré vodu ľahko ochutí.

    Voda s pridaným ovocím skvele vyzerá a navyše krásne vonia.

    Výborné sú citrusy a ich kombinácie. Taký citrón je už dlhoročný evergreen, voda s nakrájaným červeným grepom je však príjemnou zmenou. Ďalšou možnosťou sú bobuľoviny ako čučoriedky, maliny, ríbezle alebo josta (kríženec egrešov a čiernych ríbezlí). Pri ovocí a jeho kombináciách sa medze nekladú. Stačí trochu zapojiť fantáziu, prípadne sa riadiť sezónnym ovocím.

    Ak cestujete alebo si vodu pripravujete v práci, zožeňte si v obchode fľašu s vnútorným sitkom na ovocie. Fľašu naplníte ovocím ráno a celý deň už len dolievate vodu. Pokiaľ ovocie zo svojich nápojov budete aj jesť, nezabudnite ho pripočítať do svojho celkového denného kalorického príjmu. Nemalo by sa stať, že vďaka ochucovaniu vody nevedomky skonzumujete pol kila ovocia. Okrem vitamínov obsahuje aj veľké množstvo cukrov, s ktorým musíme v diéte počítať. Ak chcete dodať vode ešte viac chuti, môžete ovocie nechať vylúhovať aj niekoľko hodín alebo dokonca cez noc. Diéta vám už skončila? Pokojne ovocie do vody roztlačte.

    2. Nielen modrá je dobrá! Prejdite na zelenú

    Rovnako dobre ako ovocie vám poslúži tiež zelenina. Myslite na to, že zelenina potrebuje dlhší čas na to, aby vodu dobre ochutila, preto by ste ju mali dlhšie lúhovať. Skúste kombináciu s klasickou šalátovou uhorkou a citrónom, alebo vodný melón, uhorku a citrón. Ak nemáte citrón, dajte tam limetku. Zeleninové kombinácie sú osviežujúce hlavne v kombinácii s citrusmi a určite ich oceníte nielen počas teplých letných dní.

    A keď už sme pri tej zelenej, čo takto dať si matcha tea  https://www.ketodiet.sk/p/proteinovy-napoj-matcha-tea-7-porcii/https://www.ketodiet.cz/p/proteinovy-napoj-matcha-tea-7-porci/ ?

    3. Korenené? Nielen o jedle

    Príjemne vás prekvapí, keď svoj nápoj obohatíte o bylinky, koreniny a ich rozmanité kombinácie. Pridať ich môžete do nápojov, ktoré ste vylepšili trochou ovocia alebo zeleniny. Vyberajte medzi čerstvou bazalkou, mätou, medovkou, šalviou, materinou dúškou, levanduľou, harmančekom, nezabúdajte však ani na koreň zázvoru. Odvážnejší môžu siahnuť aj po žihľave. Už ste niekedy vyskúšali nápoj s hruškou, limetkou a čerstvým zázvorom alebo uhorku, plátky citrónov a lístky bazalky? Že nie? Tak smelo do toho! Vyskúšajte, čo vám bude chutiť, a nájdite svoju obľúbenú kombináciu.   

    TIP! Pre ešte výraznejšiu chuť bylinky rozmixujte alebo rozdrvte v mažiari.

    4. Doba ľadová a majstri servírovania

    Každý z nás niekedy premýšľa, ako sa stať majstrom v servírovaní, keď chceme potešiť návštevu niečím extra. Rozhodne ju nesklamete žiadnou z vyššie uvedených kombinácií. Tu je pre vás však jeden jednoduchý, ale o to okázalejší tip navyše.

    Ako ušetriť čas, efektívne využiť čerstvé ingrediencie v období, keď ich zbierate zo záhradky, a k tomu všetkému ohromíte svojich hostí? Budú vám stačiť klasické nádobky na ľad a všetko, čo máte radi – ovocie, bylinky alebo jedlé kvety, ako je sedmokráska. Väčšie ovocie nakrájajte na menšie kúsky, do každej priehradky rozdeľte ovocie, bylinky a napríklad kúsok citróna alebo limetky. Zalejte vodou a nechajte zmraziť. Ingrediencie zamrazené v kockách ľadu výborne vyzerajú a dlho vám vydržia. Kúsky obohateného ľadu potom môžete pridať rovno do podávanej vody, alebo ich servírujte v nádobe, z ktorej si hostia kocky do svojho pohára pridajú. 

    5. Párty alebo radšej PárTEA?

    Je tu tekvicové obdobie a s ním aj prvé sychravé počasie. V takýchto dňoch je pre mnohých z nás ešte ťažšie dopĺňať tekutiny, pretože nemáme klasický smäd z tepla. Naopak, organizmus potrebujeme trošku pocitovo zahriať. Preto je ten pravý čas dopriať si šálku kvalitného čaju. Čaje majú mnoho benefitov a jedným z nich je práve aj chuť. Ak máte problém s pitím čistej vody, siahnite po rozmanitej ponuke čajov – vyberajte z bylinkových, ovocných, typu rooibos, zelených i čiernych.

    Ďalším benefitom môžu byť účinky rôznych druhov, ako je zlepšenie nálady, podpora trávenia, spánku alebo nabudenie vďaka teínu. Teín má na organizmus podobné účinky ako kofeín, kofeín v káve má však rýchly nástup účinku, ktorý tiež rýchlejšie odznie. Teín sa oproti tomu rozkladá v organizme postupne a rovnako tak postupne odznieva. Možno ste niekedy počuli, že čaje majú mierne odvodňujúce účinky. Nemusíte sa však báť, že by vás priamo dehydrovali. Čaje pozitívne podporujú funkciu obličiek, takže môžu byť močopudné. Preto si dajte pozor na ich konzumáciu vo večerných hodinách.  

    6. Nie je šťava ako šťava 

    Vôňa detstva by sa dala prirovnať k vôni sirupu a len máloktoré dieťa nepozná, aké je lahodné dať si vodu so sirupom. V obchodoch tak môžete nájsť nespočetné druhy sirupov a mnohí by povedali, že sa od seba líšia iba príchuťou. Medzi sirupmi však nájdeme veľké rozdiely, a to predovšetkým v kvalite zloženia. Pozor si treba dať najmä na veľké množstvo cukru, ktorý sa zbytočne prijíma len vďaka pitnému režimu. Viete, že aj extra kvalitný koncentrát na prípravu sirupu obsahuje 9,3 g cukru na 100 ml nápoja? V jednom menšom pohári si tak pochutnáte na takmer 6 kockách cukru.

    O to horšia je situácia u detí, ktoré si zvyknúť len na sladkú chuť vody so sirupom a limonád a bežné čaje a vodu už nechcú piť. Ak ste aj napriek tomu občasní milovníci sirupových nápojov, nevešajte hlavu. Máme pre vás alternatívy v podobe sirupov bez cukru https://www.ketodiet.sk/c/sirupy-ketodiet/ , vďaka ktorým si môžete dopriať grepový nealkoholický nápoj alebo nápoj s príchuťou mojita, a to bez výčitiek.     

    7. BCAA, čo je to za podivnú skratku? K športu sa však hodí

    Ako posledný tip, o ktorom by ste mali vedieť, sú aminokyseliny. Možno poznáte ich kratšie označenie BCAA. Hoci znie názov všelijako, aminokyseliny sú obsiahnuté prirodzene v našich svaloch a rovnako prirodzene ich v obmedzenom množstve prijímame aj v strave. Ich dodávaním v suplementoch, teda nad rámec bežných jedál, predovšetkým športovci podporujú regeneráciu svalov, odďaľujú únavu svalstva pri záťaži a zároveň zabraňujú rozpadu prácne vytvoreného svalstva. Koľko ľudí, toľko názorov. To platí aj v diskusiách o aminokyselinách. Niekto zastáva názor, že majú len malý vplyv na organizmus, iní zasa pochvaľujú ich priaznivé účinky.

    Na trhu možno nájsť mnoho ochutených BCAA výrobkov, ktoré možno zaradiť do pitného režimu počas fyzickej aktivity. Najčastejšie ide o sypký ochutený prášok, ktorý sa rozmieša vo vode. Aminokyseliny vám rozhodne neuškodia a sami časom uvidíte, či vám ich konzumácia vyhovuje alebo nie. Autorka tohoto článku, Martina Šípková, môže zo svojej vlastnej skúsenosti povedať, že jej pomáha pocit, že pri väčšej športovej záťaži nepije čistú vodu, ale ochutený sladkastý nápoj, ktorý výborne chutí a dodá pocit prílivu extra energie.

    Strava a pitný režim by mali byť predovšetkým radosť. Buďte kreatívni a vymýšľajte veci, ktoré vás pri jedle aj pití budú baviť. A ako sa hovorí, hrnček čaju je ten najlepší liek, tak nezabudnite na svoju rodinu a priateľov. Pozvite ich na hrnček teplého čaju a spoločne si užívajte radosti tohtoročnej jesene.

    foxylady13
    10. júl 2018    Čítané 224x

    Osvedčené diétne tipy! Ako si užiť leto bez výčitiek?

    Letné prázdniny, na ktoré ste sa dlho tešili, sú tu. Čo je však dobré postrážiť si v priebehu uvoľneného leta, aby vaše štíhle krivky alebo skvele naštartované chudnutie neutrpeli? S KetoDiet pre vás máme hneď 3 overené tipy.

    1. Neupúšťajte od pravidelnosti

    Čo si budeme hovoriť, horúce leto zvádza k poľaveniu. Pre vás, vaše odhodlanie aj štíhlu líniu však bude rozhodujúce vyvarovať sa prípadným pošmyknutiam. A to nielen počas diétneho plánu, ale aj po jeho skončení. Nezabúdajte na to, ako ste sa cítili s nadváhou a nenechajte si svoj nový zdravší režim rozhodiť.

    „Dôležité je sa aj mimo domova stravovať pravidelne, jesť 5x denne po cca 3 hodinách. Je nutné strážiť si aj kvalitný pitný režim. Mali by sme sa zaujímať o to, čo jeme, a hlavne o to, ako si rozložiť jedlo v priebehu dňa. Sacharidy zaraďujeme skôr dopoludnia a k večeru ich, naopak, uberáme alebo vynecháme úplne. No a tiež stále nezabúdajme na pravidelnú pohybovú aktivitu. Sama dobre viem, ako je na cestách hocikedy ťažké pravidelne a zdravo sa stravovať. Mám preto vždy v kabelke poruke proteínovú tyčinku, ale aj vrecúško KetoDiet proteínového smoothie, ktoré si za pár minút v šejkeri pripravím,“ hovorí nutričná poradkyňa KetoDiet Martina Dvořáková.

    Pokiaľ máte sem-tam o niečo dlhší deň alebo len chodíte spať v lete neskôr, zaraďte jedno na bielkoviny bohaté jedlo navyše. „Nemali by sme chodiť spať prejedení, ale ani hladní. Ideálne by sme mali posledné jedlo zjesť 2 hodiny pred spaním, dokonalý univerzálny návod však neexistuje. Čo vyhovuje jednému, druhému nemusí. Niekto bude spokojný, keď bude jesť 3x denne a iný si dopraje pokojne 6 menších porcií za deň. Vždy je dôležité, aby sme sa cítili dobre. Len tak môžeme nastavený stravovací režim dlhodobo dodržiavať,“ dopĺňa Martina Dvořáková.

    Leto je ideálnym obdobím na chudnutie aj preto, že vás v teplom počasí prejde chuť na výdatné jedlá. Základom letnej stravy sú ľahké zeleninové šaláty napríklad s prírodným plátkom hydinového alebo hovädzieho mäsa či s grilovaným syrom. Šaláty si navyše môžete dochutiť domácimi diétnymi zálievkami.

    2. Osviežujte sa ľahko a diétne

    Vaša pevná vôľa teraz podstúpi „skúšku ohňom“. Na kúpaliskách, záhradných grilovacích párty, hudobných festivaloch aj na dovolenke vás bude čakať veľa lákadiel. Ako odolať kopčekom smotanových zmrzlín, nanukom s chrumkavou čokoládovou polevou alebo jarmočným cukrovinkám? Sladké vás nedobehne, ak budete mať poruke iné dobroty. Pripravte si svoje diétne pochúťky, ktoré si môžete dopriať aj počas diéty a pochutí si na nich celá rodina.

    Pripravte si skvelú diétnu domácu zmrzlinu

    Vyskúšajte svoje nové formičky na nanuky, ktorá od KetoDiet pri nákupe nad 115 € dostanete ako DARČEK.

    >>> https://www.ketodiet.cz/eshop/

    3. Pite dostatočné množstvo vody

    V horúcom letnom počasí je dodržiavanie pitného režimu ešte dôležitejšie ako v zime. Je logické, že sa v lete pri totožných činnostiach spotíme o niečo viac ako v zime, takže je nutné stratené tekutiny znovu doplniť. V opačnom prípade sa zahrávate s dehydratáciou organizmu. Vypite 2,5 až 3 litre vody za deň a podľa potreby pokojne pohárik alebo dva pridajte. Stále pamätajte, že do pitného režimu sa počítajú len nesladené tekutiny – čistú vodu môžete prestriedať vychladeným čajom alebo prírodnými minerálkami, vďaka ktorým doplníte dôležitý horčík či sodík. Nepočítajte do neho však kávu ani slané polievky alebo sladené limonády. A alkohol už vôbec nie.

    Dôležité je tekutiny dopĺňať postupne. V priebehu dňa by ste vôbec nemali pocítiť smäd ani sucho v ústach. Nepite teda tým spôsobom, že si dáte pohárik vody ráno a zvyšok dobehnete večer. Svoj pitný režim podporte čerstvou zeleninou a ovocím alebo si z nich rozmixujte osviežujúce smoothie. Zelenina a ovocie totiž priemerne obsahujú okolo 90 % vody – uhorka 96 % a vodný melón 93 %.

    Potrebujete v dusnom letnom dni povzbudenie? Nabite sa energizujúcou zázvorovou limonádou ( https://www.ketodiet.cz/recepty/detail/energy-zazvorova-limonada/ ) alebo si namiešajte nealkoholické mojito ( https://www.ketodiet.cz/p/sirup-bez-cukru-s-prichuti-mojito-500-ml/ ) s vetvičkou mäty, limetkou alebo uhorkou. Než si však do svojho nápoja pridáte veľa ľadu, zbystrite. Vedeli ste, že čím chladnejší nápoj vypijete, tým viac vám bude horúco? Vaše telo ho totiž musí ohriať a pri tom vydá energiu, vďaka ktorej sa môžete dokonca aj zapotiť.

    Užite si krásne slnečné leto!

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    19. jún 2018    Čítané 193x

    Káva vám chudnutie neprekazí

    Tiež ste sa už stretli s tvrdením, že káva s chudnutím nejde dokopy? Že sa pre pár šálok obľúbeného espressa denne nadbytočných kilogramov nezbavíte? Neverte všetkému, čo počujete. Nemusí to byť vždy pravda.

    Nie je káva ako káva. Poznáte 2 základné druhy?

    Ak si svoj deň nedokážete bez kávy ani predstaviť, iste vám záleží na jej kvalite a čerstvosti. Preto by ste ju mali vždy starostlivo vyberať. Predtým sa na obaloch káv uvádzali akostné stupne, teraz sa na nich dočítate, či ide o druh arabika alebo robusta, prípadne o ich kombináciu. Najkvalitnejšia káva je iba z arabiky, ktorá je takisto najrozšírenejším druhom. Káva robusta je o niečo menej kvalitná, takže aj lacnejšia. Oproti arabike však obsahuje výrazne vyššie množstvo kofeínu, a preto ju niektorí ľudia uprednostňujú.

    Zabudnite na cukor

    Mnohí z vás si kávu určite radi sladia, a to bielym alebo trstinovým cukrom. Alebo dokonca aj medom? Nerobte to. Z obľúbeného nízkokalorického nápoja sa totiž razom stane kalorická bomba. Chcete teda siahnuť po umelých sladidlách? Tie sú v rozumnej miere v proteínovej diéte ( https://www.ketodiet.sk/stranky/o-proteinovej-diete/ ) povolené, pretože vaše chudnutie neovplyvnia, zato však potlačia prirodzenú chuť kávy, a preto je lepšie sa im vyhnúť. Keď nemôžete cukor, pôjde to aspoň s mliekom? Určite je vhodnejšie piť kávu nielen bez cukru, ale aj bez ďalších dochucovadiel, medzi ktoré patrí práve mlieko a smotana. Vynikne tak viac jej chuť. Ak si však chcete raz za deň vychutnať svoje cappuccino alebo espresso s trochou mlieka, neexistuje žiadny dôvod, prečo by ste nemali. Vaše chudnutie by to nemalo vôbec ohroziť.

    Koľko kJ obsahuje 1 šálka kávy?

    Ristretto  7 ml  0,38 kcal/1,6 kJ

    Espresso  30 ml  0,57 kcal/2,4 kJ

    Káva s mliekom  220 ml z toho 70 ml mlieka  34 kcal/143 kJ

    Cappuccino  200 ml  67 kcal/283 kJ

    Caffé latte  200 ml  120 kcal/508 kJ

    Káva ako spaľovač tukov

    Káva – respektíve kofeín v nej obsiahnutý – vám dodá energiu, zrýchli metabolizmus, podporí sústredenie, zníži pocit únavy a ľahko zvýši krvný tlak. Preto dokáže šálka kávy pred pohybovou aktivitou zefektívniť spaľovanie uložených tukov až o niekoľko percent.

    „Káva funguje ako prírodný stimulant a spaľovač v jednom, takže by som ju ani počas redukčnej diéty alebo pri pravidelnom cvičení nevyradila. Ideálne je vypiť jednu šálku kávy asi pol hodiny pred fyzickou aktivitou,“ odporúča fitnes trénerka Lenka Berousková, ktorá sa okrem fitnes tréningov venuje už niekoľko rokov aj zdravej výžive. Trénerka Lenka však súčasne upozorňuje, že ak pred športom užívate doplnky stravy v podobe bežne dostupných spaľovačov a ďalších „nakopávačov“, ktoré už kofeín obsahujú, mali by ste si dôkladne prečítať etikety a zistiť, či je ďalší prísun kofeínu v podobe kávy vôbec nutný a tiež vhodný.

    Šálku kávy kompenzujte pohárom vody

    Pretože káva má na naše telo i diuretické účinky (odvodňuje vás), vždy by ste po jej vypití mali doplniť tekutiny. Počítajte aspoň s jedným pohárom vody alebo nesladenej minerálky po jednej šálke kávy. A pozor, kávu ani vodu, ktorou ju kompenzujete, do svojho pitného režimu nepočítajte. Aj okrem týchto tekutín by ste stále – nielen v diétnom pláne – mali vypiť 2 až 3 litre vody.

    Koľko kávy denne vypiť?

    Aké je primerané množstvo kávy, ktoré môžete za deň vypiť bez toho, aby ste sa vystavili zvýšenému riziku niektorých ochorení? Obvykle sa uvádza, že 300 mg kofeínu za deň, ak netrpíte nespavosťou alebo zažívacími ťažkosťami, je v úplnom poriadku. Takéto množstvo zodpovedá 4 až 6 šálkam kvalitnej kávy denne. A kedy si ju dopriať? Ako sme si už uviedli vyššie, najvhodnejšie je piť kávu pred fyzickou aktivitou. Nemali by ste si svoju obľúbenú šálku dávať nalačno, ale ani ihneď po jedle. Káva totiž dráždi žalúdok a môže tiež spomaliť proces trávenia. Tradičná káva rovno po obede teda nie je tou najlepšou voľbou.

    VEDELI STE, ŽE …

    … z nedávneho prieskumu vyšlo najavo, že priemerný Slovák vypije za rok 4,28 kg kávy. Vo svetovom rebríčku sa Slovensko dokonca umiestnilo na 23. mieste, predbehlo aj Českú republiku. Káva je jednoducho na Slovensku veľmi populárnym nápojom.

    A ako ste na tom s pitím tohoto obľúbeného nápoja vy?

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    17. feb 2018    Čítané 279x

    Prečo jesť pomaly a ako na to?

    Jesť pomaly. Poriadne hrýzť. Žuť. Vychutnávať si jedlo. Vnímať chute. To všetko sa môže zdať ako samozrejmosť, ale pre veľa ľudí sa jedná o úplne cudzie pojmy. Žijeme aj jeme vo veľkom zhone a ani jedno z toho nám neprospieva. Paradoxom na tom všetkom je fakt, že jeme radi. Keby sme radi nejedli, netrpela by taká časť sveta nadváhou či obezitou. Aj keď sa teda venujeme niečomu, čo milujeme, nedokážeme si to užiť, pretože máme naponáhlo.

    Svoje jedlo zhltneme v rýchlosti, za pochodu alebo za monitorom počítača bez toho, aby sme vedeli, čo skutočne jeme. Bez toho, aby sme jedlo naozaj ochutnali. Potom priberáme, naháňa nás chuť na sladké a spôsobujeme si akurát tak tráviace ťažkosti.

    Keď jeme rýchlo, žalúdok sa síce čímsi plní, ale mozog vôbec nemá šancu stihnúť zaznamenať, že sa niečo deje. Nestihne spracovávať signály hladu a sýtosti a nemôže ani vytvoriť pamäťovú stopu jedenia. Po rýchlo zjedenom jedle máme pocit, akoby sme vlastne skoro nič nezjedli. Pri rýchlom jedení a hltaní, sústo poriadne nerozhryzneme, nenecháme sliny vykonávať ich úlohu a potrava putuje do žalúdka nerozmixovaná. Naše telo sa tomu bráni pálením záhy, nadúvaním a priberaním.

    Naučte sa jesť pomaly, jedlo si vychutnávať a uvidíte, že si ho nielen viac užijete, ale tiež ho zjete menej a bude vám lepšie.

    Tu je niekoľko tipov, ako na to:

    1. Neprehĺtajte nerozhryzené sústo. Pokojne si počítajte, koľkokrát ho prežujete a počet zvyšujte. Počítanie pritiahne vašu pozornosť k tomu, čo sa deje vo vašich ústach - a o to ide teraz predovšetkým.

    2. Pri jedle nikdy nečítajte, nesledujte televíziu, nepozerajte do telefónu ani neskenujte obrazovku počítača. Nanajvýš udržujte príjemnú konverzáciu, ale nespúšťajte pozornosť z toho, čo jete.

    3. Počas jedla odkladajte príbor. Buď po každom súste alebo po každom druhom. Na vidličku alebo na lyžicu nepripravujte ďalšie sústo do doby, než prehltnete to, čo máte už v ústach.

    4. Skúmajte každé sústo tak, ako by ste ho nikdy predtým nevideli. Predstavte si, že jete jedlo prvýkrát v živote a sledujte, akú má farbu, ako vonia, či vydáva zvuky. Sledujte, čo robí so slinením.

    5. Dýchajte. Po každých niekoľkých sústach sa zhlboka nadýchnite a konzultujte so svojím žalúdkom, či je už sýty alebo nie. Pýtajte sa sami seba, či máte stále potrebu jesť a prečo.

    6. Predtým ako začnete jesť, sa pozrite na hodinky. Stanovte si určitú dobu, po ktorú budete jesť (napríklad 15 minút) a dobu dodržujte. Postupne ju navyšujte.

    Dobrú chuť!

    ZDROJ: www.fithall.sk

    foxylady13
    31. jan 2018    Čítané 163x

    Skryté cukry vol. 1: Ako ich odhaliť?

    Skryté alebo tiež pridané cukry na nás číhajú takmer na každom kroku. A navyše nie je jednoduché ich na prvý pohľad „prekuknúť“. Aby ste však už pri ďalšom nákupe vedeli, ktoré vaše obľúbené potraviny pridaný cukor obsahujú, čítajte ďalej. Ľudia z KetoDiet pre vás zostavili prehľadný zoznam názvov, za ktorými sa skrytý cukor schováva.

    Potraviny, ktoré skrytý cukor obsahujú

    Aby ste si udržali správnu hladinu cukru v krvi, jeho denný príjem by v bežnom režime (nie v diétnom pláne) mal zodpovedať zhruba 50 g, čo je na predstavu jedna tabuľka mliečnej čokolády alebo tiež 5 jabĺk.

    Každý si môže ľahko vypočítať svoju odporúčanú dennú dávku cukru. V rámci bežného stravovania by podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) cukor nemal tvoriť viac ako 10 % celkového denného energetického príjmu.

    A ak sa prikláňate k zdravému životnému štýlu, hranicu príjmu jednoduchých cukrov môžete ešte znížiť. A to pokojne na polovicu, alebo si z viacerých druhov cukrov vybrať iba niektoré. Nízku hladinu cukru si drží ten, kto žije tzv. Low Carb – to je životný štýl, pri ktorom v strave znižujete príjem sacharidov (hlavne cukrov) a zvyšujete príjem tukov – alebo v štýle sugarfree, keď vynechávate určité druhy cukrov, napr. fruktózu (ktorá už nie je len ovocným cukrom, ale pridáva sa do najrôznejších limonád, sladkostí i sirupov) alebo sacharózu (t. j. obyčajný cukor, ktorým sladíte kávu alebo čaj).

    Ak si strážite denný príjem cukru, dávajte si pozor hlavne na ten skrytý.

    Skryté cukry sa objavujú najčastejšie v týchto potravinách (a niektoré vás možno aj prekvapia):

    • sladkosti – čokoládové tyčinky, müsli tyčinky, sušienky, cukríky (tvrdé i želé), lízanky,
    • chrumkavé müsli i ďalšie raňajkové cereálie a lupienky,
    • zákusky, torty a bielej pečivo (často aj to, o ktorom si myslíte, že je skôr slané),
    • hotové jedlá, omáčky, kečupy aj dresingy,
    • niektoré údeniny,
    • ochutené jogurty, pudingy a ďalšie (ne)mliečne výrobky,
    • sladené limonády, šťavy a džúsy, ale aj káva z automatu (ak si nedáte vyložene čiernu),
    • alkohol a niektoré druhy cigariet.

    Iný názov neznamená, že nebudete priberať

    Glukóza a fruktóza pre vás asi nebudú cudzie názvy, ale vedeli ste, že ide o základné sacharidy – tzv. monosacharidy? Do potravín sa pridávajú preto, aby zvýraznili ich chuť.Pôsobia však tiež ako konzervačná látka – napríklad v sterilizovanej kapuste. Na obaloch potravín sa s nimi najčastejšie stretnete ako s nejakým sirupom alebo šťavou.

    Vďaka nášmu abecednému zoznamu názvovuž pri ďalšom nákupe poľahky spoznáte, že aj keď na etikete slovo cukor nie je, potravina ho obsahuje.

    Názvy, za ktorými nájdete skryté cukry na etiketách

    • agávový sirup (alebo tiež nektár)
    • čakankový sirup
    • datľový sirup
    • dextróza
    • fruktóza, fruktózový sirup (= ovocný cukor, ktorý sa na tuk mení v pečeni a potom sa ukladá ako vnútrobrušný – t. j. okolo orgánov)
    • glukóza, glukózový sirup
    • hnedý cukor
    • hroznový cukor
    • izoglukóza
    • jakonový sirup
    • javorový sirup
    • karamel
    • karobový sirup
    • kokosový cukor, kokosový sirup
    • koncentrovaná ovocná šťava
    • kukuričný sirup (vysoko fruktózový)
    • laktóza
    • maltóza
    • med
    • melasa
    • palmový sirup, palmový cukor
    • pšeničný sirup
    • rapadura (sušená trstinová šťava)
    • ryžový sirup
    • sacharóza (= stolný cukor)
    • slad obilný (napr. jačmenný)
    • sladenka
    • škrob
    • trstinový sirup

    Nenechajte sa zmiasť tým, že výrobcovia niekedy uvádzajú na obaloch aj niekoľko rôznych názvov súčasne. To aby sa množstvo cukru obsiahnutého vo výrobkoch na prvý pohľad znížilo. Pozor si dajte aj na to, že glukózovo-fruktózový sirup sa spravidla vyrába z pšeničného škrobu. Teda môže byť nevhodný pre celiatikov a alergikov – môže obsahovať lepok.

    Keď už teraz viete, ako skryté cukry odhalíte, vedeli by ste sa im tiež vyhnúť? 

    KetoDiet má pre vás hneď 3 tipy, ktoré tento problém vyriešia, a rovnako vedia, čím sladiť, keď sa už bez toho nezaobídete.

    Všetko sa dozviete v ďalšom článku, ktorý vyjde už budúci utorok 6. februára.

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    16. jan 2018    Čítané 292x

    Pite a vaše telo vám bude vďačné🙏❤

    Dve tretiny nášho tela tvorí voda. Telo musí prijímať pitím približne 1,5 až 2,5 litra vody za deň. Okrem toho si vodu vyrába organizmus sám pri spaľovaní živín – metabolickými cestami. Nespotrebovaná, zužitkovaná voda sa z tela vylučuje najmä močením, únikom vodnej pary pri dýchaní a samozrejme potením.

    Pitný režim je systém doplňovania tekutín stratených z ľudského organizmu pri bežných ale najmä náročnejších činnostiach. Je neoddeliteľnou súčasťou výživy vrátane regenerácie organizmu.

    Pre správne dodržiavanie pitného režimu platia 3 základné princípy:

    Princíp správneho nápoja

    Hlavnou látkou pre život ľudského organizmu je voda. Ostatné nápoje sa od čistej vody odlišujú svojim obsahom cukru, dochucovadiel a konzervačných látok. Každá z týchto ingredencií má svoje špecifiká, ktoré ju vylučujú z vhodnosti pre pitný režim, pretože zvyšujú spotrebu vody v biochemických procesoch. Preto ich konzumácii by sme mali úmerne prispôsobiť aj konzumáciu vody v pitnom režime.

    Princíp správneho času

    Pocit smädu je prvým signálom nedostatku vody. Pri správnom dodržaní pitného režimu by sme nemali pocítiť smäd. V priereze dňa je dôležité dodržiavať najmä pravidelnosť a priebežné pitie. Nevhodným návykom je pitie väčšieho množstva tekutín počas jedla. Sťažuje to tráviace procesy a znižuje efektívnosť využitia energie z prijatej stravy. Správne je napiť sa prvýkrát ráno po prebudení a ďalej piť medzi hlavnými dennými jedlami. Najlepšie v intervale zhruba pol hodiny po jedle a najneskôr pol hodiny pred jedlom.

    Princíp správnych dávok

    Aby bol organizmus hydratovaný efektívne je správne prijímať menšie objemy vody v častejších intervaloch. Nesprávne je jednorázové pitie väčšieho množstva, ktoré zdanlivo odstráni pocit smädu ale neprimeraný objem nie je v súlade s aktuálnymi potrebami organizmu. Telo si nedokáže „vyrobiť“ zásoby a voda iba „pretečie“ organizmom. Preto ho zásobujme vodou plynulo.

    Ďalšou kapitulou sú naši drobci, ktorým treba dopĺňať vodu po akomkoľvek fyzickom namáhaní.

    NAJLEPŠIA je čistá voda !

    Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi."

    Voda je základným predpokladom celého života na Zemi. Život všetkých živých organizmov na našej planéte, počnúc mikroorganizmami, cez rastliny a živočíchy až po človeka, je závislý na vode. Aj ľudský mozog je z 92% tvorený vodou, podobne aj ľudská krv. Voda v ľudskom organizme tvorí celkovo viac ako dve tretiny. Je teda zrejmé, že množstvo a kvalita tekutín, ktoré organizmus prijíma sú nesmierne dôležité pre jeho zdravie. Ľudskú populáciu, a dnes sa to nevzťahuje iba na tzv. „západný svet“, v dnešnej dobe trápi množstvo zdravotných problémov. Tieto problémy však už nie sú iba bežnými chorobami, ako ich poznáme. Sú to degeneratívne ochorenia. Toto nie sú ochorenia, ktoré môžete „chytiť“, alebo sa nimi nakaziť. Sú to ochorenia, ktoré sa v organizme tvoria dlhodobo. Sú výsledkom jednoduchej rovnice, sčítania toho, čo váš organizmus prijíma a čo vylučuje. Nadmerný príjem toxických látok a slabá schopnosť organizmu tieto látky vylučovať, spolu s faktormi ako je stres, emočná nerovnováha, alebo chronická únava spôsobujú trvalé poškodenie organizmu. Toxické látky sa ukladajú v tele. Spôsobujú srdcovo-cievne ochorenia, zvyšuje sa počet voľných radikálov v krvi, pH v tele sa nakláňa ku kyslým hodnotám, jedy prenikajú do všetkých orgánov v tele a usádzajú sa. Telo degeneruje. Z toho dôvodu hovoríme o degeneratívnych ochoreniach.

    Máme tu dva problémy. Prvým je, že väčšina ľudí nepije dostatočné množstvo vody, druhým je, že voda, ktorú ľudia bežne pijú je veľmi nezdravá pre ľudský organizmus. Pritom najjednoduchším a zároveň jedným z najúčinnejších spôsobov ako podporiť svoj organizmus je poskytovať mu dostatočné množstvo čistej vody.

    Prejavy nedostatku vody pôsobením chronickej dehydratácie je telo pomaly a nezadržateľne poškodzované. Ohrozený je najmä mozog, pretože odumreté mozgové tkanivo nemôže byť nahradené.

    Dehydratácia sa zvyčajne prejavuje prostredníctvom charakteristických symptómov, ktoré môžeme identifi kovať a pomenovať. K týmto symptómom patria:

    Nadváha.

    Zvýšené hodnoty LDL cholesterolu v krvi.

    Zvýšená hladina triglyceridov v krvi.

    Tvorba usadenín cholesterolu v artériach.

    Vznik trombóz v cievach. Osteoporóza. Artróza.

    Zlyhanie srdca.

    Opakované porážky.

    Juvenilná cukrovka.

    Alzheimerova choroba.

    Skleróza multiplex.

    Amyotrofná laterálna skleróza.

    Atrofi a svalov.

    Parkinsonova choroba.

    Rôzne druhy rakoviny.

    Siahnite pokvalitnej vode a napite sa !

    foxylady13
    21. nov 2017    Čítané 383x

    Pomôže vám akupunktúra pri chudnutí?

    Určite ste už počuli o "tých ihličkách". Áno, áno, myslíte správne, reč bude dnes o akupunktére. Aký má vplyv na naše telo? Naozaj je taká učinná ako si veľa ľudí myslí alebo je to len o psychike a je to placebo?

    Aké máte skúsenosti vy a čo si o tomto spôsobe liečenie myslíte?

    Táto liečebná metóda, ktorá sa považuje za najstaršiu liečbu vôbec, vychádza z tradičnej čínskej medicíny, ktorá verí, že telom prúdi po akupunktúrnych dráhach (tzv. meridiánoch) životná energia čchi. Dráhy sú spojené s jednotlivými orgánmi a tým, že do špecifických bodov na týchto dráhach pichneme ihličku, odstránime nerovnováhu v toku energie. Jedným zo základných princípov čínskej medicíny je Jin - Jang. Princíp polarity, ktorým je vysvetľovaná podstata rôznych javov. Protichodné póly spolu síce súperia, ale jeden bez druhého sa nezaobídu. Výsledkom boja je už spomínaná energia čchi.

    Jin predstavuje ženský princíp a všetko negatívne - tmu, noc, zimu, hmotu a pokoj. Jangový princíp je mužský, kladný, ako svetlo, deň, teplo, aktivita, funkcia a pohyb. Aby mohol byť človek považovaný za zdravého, musia byť oba póly v rovnováhe.

    Ďalším princípom akupunktúry je Princíp piatich prvkov - dreva, ohňa, kovu, zeme a vody. Tieto prvky ovplyvňujú všetko dianie v prírode, teda aj zdravie človeka.

    Drevo zasahuje pečeň a žlčník, oheň srdce a aj tenké črevo, zem slezinu a žalúdok, kov pľúca a hrubé črevo a voda obličky i močový mechúr.Jednotlivé prvky sa opäť usmerňujú podľa toho, čo človeka trápi.

    Najznámejším nástrojom akupunktúry sú ihličky, ktoré sa zapichujú asi do 150 - 700 bodov na tele (nie súčasne). Na akupunktúrne body možno ale tiež pôsobiť teplom - prehrievaním akupunktúrnych bodov. K tomu sa používa moxa, ktorá je vyrobená z bylín zabalených do tvaru cigár, pričom do moxy sa najčastejšie používa bylina Palina obyčajná. Použiť sa môžu ale aj nahriate ihly.

    Akupunktúra je stále ľahko kontroverzná. Niekto v ňu verí, iní ju považujú za pseudovedu. Ľudia sa k nej s nádejou obracajú v momente, keď klasická medicína nestačí, alebo keď hľadajú menej radikálnu alternatívu k užívaniu liekov a chirurgickým zákrokom.

    Akupunktúru často vyhľadávajú jedinci bojujúci s fajčením alebo nadváhou. Už vďaka tomu, že chcú so svojím problémom niečo robiť, táto metóda zaberá. Ľudia prichádzajú motivovaní, dodržiavajú pokyny lekárov a tým sa so svojimi zlozvykmi pobijú ľahšie. Účinnosť je tiež vysoká u ťažkostí, pri ktorých hrá úlohu psychika (bolesť rôzneho pôvodu, únava, bolesti hlavy a migrény, ťažkosti s dýchaním, chrípky, nachladnutia, imunita, trávenie, stres, úzkosti, neplodnosť, poruchy menštruačného cyklu a podobne).

    Ak o akupunktúre uvažujete, vyhľadajte certifikovaného odborníka, ktorý prešiel riadnym vzdelávacím systémom. Buďte pripravení dodržiavať režimové opatrenia (jedálniček, pohyb, oddych), obrňte sa trpezlivosťou a pripravte si peniaze - akupunktúru totiž nehradí poisťovňa.

    Odborne aplikovaná akupunktúra určite nikomu neublíži, a ak sa ešte navyše začnete stravovať podľa zásad tradičnej čínskej medicíny a užívať bylinky, svojmu zdraviu môžete jedine prospieť.

    ZDROJ: www.fithall.sk