foxylady13
    31. mar 2019    Čítané 718x

    Úsmev lieči dušu a zhadzuje kilá

    Muži sa usmievajú výrazne menej ako ženy. Tento rozdiel je zrejmý už pri dvojmesačných bábätkách. Kým muži sa na vysokých pozíciách usmievajú menej než ich podriadení rovnakého pohlavia, u žien neexistuje z tohto hľadiska žiadny významnejší rozdiel. Jedno je ale isté, smiech má kladný vplyv na myseľ a kto úsmevom nešetrí, lepšie nadväzuje vzťahy a muži dokonca vyzerajú príťažlivejšie. Zmysel pre humor navyše veľmi pomáha proti psychickým problémom a dokáže predchádzať depresiám.
    Existujú dva druhy úsmevov
    Skutočný úsmev pôsobí na dve svalové skupiny okolo úst a očí a nie je možné ho simulovať. Druhý, hraný úsmev, ovplyvňuje len svalovú skupinu okolo úst. Predstieraný úsmev tiež značí určitú podriadenosť. Ukazuje vodcovi, že sa nemusí ničoho obávať. Kým podriadená osoba sa takpovediac smiať musí, dominantná osoba sa môže usmievať, kedykoľvek sa jej zachce. Keď je šéf so svojimi zamestnancami, je teda väčšia pravdepodobnosť, že u neho budeme môcť pozorovať skutočný úsmev so zapojením očí a úst, zatiaľ čo u zamestnancov sa bude častejšie objavovať podriadený úsmev len so zapojením svalov okolo úst.

    Žena je nešťastná, muž dominatný
    Ženy, ktoré sa neusmievajú, bývajú považované za nešťastné, ale o mužoch, ktorí sa nesmejú si ostatní myslia, že patria medzi dominantných jedincov. Zaujímavé je, že úsmev účinkuje vždy, či je naozajstný alebo falošný. Rozhodujúci je totiž úsmev sám o sebe. Pri úsmeve sa uvoľňujú svaly a zvyšuje sa sekrécia endorfínov. Humor tiež napomáha prekonávať najrôznejšie problémy každodenného života.

    Smiech prekonáva aj bolesť
    Mnoho štúdií tiež uvádza, že smiech zvyšuje prah vnímania bolesti. Podľa Willibalda Rucha z Zurišskej univerzity dokázala skupina dobrovoľníkov podržať ruku v ľadovej vode dlhšie, keď bola predtým rozveselená vtipmi.

    Smiechom ku štíhlejšie línii
    Niektoré účinky smiechu sú viditeľné aj na prvý pohľad. Denným patnásťminútovým smiechom môžete schudnúť za rok až o dva kilogramy. Smiech totiž zvyšuje tep a zamestnáva početné svaly, takže účinkuje podobne ako bežná prechádzka. Ľudia, ktorí pozerajú komédie tiež spotrebujú o 20 percent kalórií viac, ako keby sledovali iný televízny program.

    Veselá matka, zdravé dojča
    Ďalšie pozitívne účinky smiechu sa prejavujú aj na kojencoch: ak sa matka smeje, obsahuje jej mlieko viac melatonínu, ktorý priaznivo ovplyvňuje spánok dojčaťa, chráni jeho pokožku pred kožnou vyrážkou a alergiami.

    Ako často sa schuti zasmejete vy?

    ZDROJ: www.fithall.sk

    foxylady13
    25. mar 2019    Čítané 276x

    Letná motivácia ako byť fit do plaviek

    Pokiaľ ešte stále bojujete s nejakými kilami navyše a nepripadáte si v plavkách práve sexi, možno pre vás máme riešenie. Vieme, ako si môžete pomôcť k vysnívanej postavičke. A paradoxne je to celkom jednoduché! A stále máte do leta ešte nejaký ten mesiac.

    Ak chcete mať naozaj krásnu postavu, žiaľ len túžba stačiť nebude. Potrebujete motiváciu. Silnú motiváciu. Takú, ktorá vás po troch dňoch driny a vystúpenia z vlastnej zóny komfortu neprejde. Pozrite sa ako dosiahnuť váš vytúžený cieľ!

    1. Musíte mať plán 

    Bez plánu to jednoducho nepôjde. Takého, ktorý si nastavíte dlhodobo. Ak by ste sa totiž strikne držali len toho, že vám stačí zhodiť 5 - 6 kíl na ”plavkové obdobie”, veľký efekt to veru mať nebude. Aj keď je to prirodzene tá jednoduchšia cesta. Zostavte si v kalendári zoznam aktivít, ktoré budete robiť na dennej báze. Napríklad v pondelok plávanie, v utorok beh, v stredu spinning a tak ďalej. Rovnako to urobte aj s jedálničkom. Na každý deň si naplánujete, čo chcete jesť. A držte sa toho. Vždy funguje lepšie všetko, čo je čierne na bielom. A nezabudnite si to dať niekde na viditeľné miesto. Najlepšie na chladničku. 

    2. Strava, ktorá nepustí

    Strava je pri chudnutí kľúčová, to vieme všetky. Ťažko sa však zhadzujú kilá navyše, ak máte doma sladkosti a všetko, čo viete, že by ste si nemali dopriať. Lebo to uvidíte aj ako bonus na vlastnom zadku. Teda časom určite. Práve preto by ste mali kupovať len potraviny a jedlá, ktoré sú pre vás nutrične vhodné. Ak doma nenájdete to, na čo máte aktuálne chuť, časom na to aj tak zabudnete. Tým pádom si to nedoprajete. Rovnica je celkom jednoduchá. Nuž hor sa do nákupov s rozumom, plných ovocia a zeleniny!
    Môžete si zvoliť aj cestu s proteínovou diétou KetoDiet. Všetky potrebné info nájdete tu:

    https://www.ketodiet.sk/stranky/ako-ketodiet-funguje/

    3. Pripomínajte si váš cieľ

    Toto je nesmierne dôležité. Ak totiž zabudnete, prečo to vlastne robíte, veľmi rýchlo zídete z naplánovanej cesty. Ak máte napríklad fotku niekoho, kto je pre vás inšpiráciou, dajte si ju na viditeľné miesto a každý deň sa na ňu pozrite. Povedzte si: ”Áno, toto chcem a aj to dosiahnem.” Vždy je dobré mať nejakú vlastnú mantru. Skvele však funguje aj opačný princíp. Ak máte svoju fotografiu, kde si nepripadáte najatraktívnejšie a máte na nej kilá navyše, majte ju na očiach rovnako denne. Budete presne vedieť, prečo a pre koho to robíte. Tak čo idete na to? 

    ZDROJ: www.feminity.zoznam.sk

    foxylady13
    21. mar 2019    Čítané 162x

    Nájdite správnu motiváciu! Chudnite, pretože sa máte radi

    Nemôžete zapnúť svoje obľúbené šaty, partner obdivuje krivky inej ženy a výstup na tretie poschodie po svojich vám pripadá ako výstup na osemtisícovku? Vaše sebavedomie najskôr práve utrpelo veľkú ranu a vy si tak môžete pripadať škaredí až menejcenní. Je to však ten správny dôvod, prečo so sebou začať niečo robiť?

    Nenechajte sa strhnúť tzv. negatívnou motiváciou, ktorá je založená na tom, že sa vám na sebe niečo nepáči. Táto motivácia sa totiž môže vytratiť rovnako rýchlo, ako k vám prišla. „Než sa vrhnete do akejkoľvek redukčnej diéty a pravidelného športovania, nájdite pre zmenu pozitívny dôvod. Nechudnite, aby ste sa necítili tuční, jedzte zdravo, pretože máte svoje telo radi a chcete byť sami so sebou spokojní. Uvidíte, že kilá potom pôjdu dole samy,“ hovorí Martina Dvořáková, diétna trénerka KetoDiet, ktorá sa zdravému stravovaniu venuje už viac ako 15 rokov.

    Jeden tanier, dva uhly pohľadu

    Jete zdravo len preto, aby ste nepribrali, alebo preto, že vám to jednoducho chutí? Na tanieri môžete mať vo výsledku to isté, rozdiel je však v prístupe. Spomeňte si na rozhovor so svojou štíhlou kamarátkou, ktorá tvrdí, že je všetko, čo chce. V tej chvíli ste jej zrejme neverili alebo vám napadlo niečo o nespravodlivosti bleskového metabolizmu. Ľudia ako vaša kamarátka neberú vyváženú stravu a pravidelný pohyb ako nutné zlo, ale ako svoj životný štýl, ktorého by sa za nič na svete nevzdali. Vedia totiž načúvať svojmu telu a vedia, že ľahšia pravidelná strava s nižším množstvom sacharidov a potrebnými bielkovinami im prospieva nielen na tele, ale aj na duši. „Pre seba by ste mali vždy chcieť to najlepšie. Jedzte zdravo a kvalitne, nájdite si pohyb, ktorý vás bude baviť, spite doružova a odstráňte zo svojho okolia negatívne aspekty, či už to sú zle naladení ľudia alebo zbytočný stres,“ odporúča Martina Dvořáková. Ani desiatky tvrdo zhodených kilogramov vám nezaručia spokojnosť a sebavedomie, keď sa do chudnutia pustíte z nesprávnych dôvodov.

    Odmeňujte sa pochvalou

    Každý krok správnym smerom, či už ide o premenu stravy alebo prvú lekciu nového cvičenia, si zaslúži pochvalu. Veď ste sa práve odhodlali vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, čo nebýva ľahké, a urobili tak niečo pre seba! Cítite sa šťastnejší? Pochváľte sa. Pokojne opakovane. Často to za vás nikto iný neurobí. 🙂 Ochota a vôľa niečo zmeniť vyžaduje veľkú dávku odvahy, trpezlivosti a sily. Možno sa budete musieť vyrovnať aj s rozpačitými až negatívnymi reakciami svojich blízkych. Nedajte sa a svoje odhodlanie si udržte. Nie ste si istí, ako začať? Na to sú tu špecialisti. Ak pre vás nie je zdravá a vyvážená strava bežnou záležitosťou, nechajte si podať pomocnú ruku. Či už si vyberiete účinnú proteínovú diétu - https://www.ketodiet.sk/stranky/o-proteinovej-diete/  alebo inú cestu k svojmu novému spokojnejšiemu ja, nebuďte na to sami. Je zbytočné sa doma stresovať tým, čo máte kedy jesť.

    Pokĺzli ste sa? Nechajte to plávať

    Aj keď sa poctivo držíte svojho diétneho plánu, môže nastať situácia, keď bude pohár vína s priateľmi alebo kúsok voňavej bábovky od mamičky silnejší ako vy. „To sa jednoducho stane. Dôležité je prešľap príliš neriešiť, hodiť ho za hlavu a cítiť sa v pohode,“ vysvetľujeMartina Dvořáková. Najhoršie, čo sa môže stať, je, že vám potom pôjdu kilá dole o niečo pomalšie. „Chudnutie nie je súťaž. Za občasný prehrešok vám nikto body strhávať nebude. Navyše na zmenu prístupu k sebe samému a jej realizáciu potrebujete silu, energiu a sebavedomie, tak sa pre jedno pošmyknutie zbytočne nenervujte,“ dodáva Martina Dvořáková.

    Doprajte balzam telu aj duši

    Aby ste sebe a svojmu telu dokázali, že si ho vážite, starajte sa oň. Telo máte len jedno a investícia do neho sa vám zaručene vráti. A čo iného dokáže spríjemniť deň tak ako uvoľňujúca masáž, sauna, wellness alebo návšteva kozmetického salóna? Rozmaznávajúcimi procedúrami, odkiaľ odchádzate svieži a oddýchnutí, sa však starostlivosť o telo nekončí. Nemenej dôležitý je aj pravidelný pohyb. „Možno vás prekvapí, že fyzická aktivita je odmenou aj pre mozog. Cvičenie, presnejšie svalová záťaž, vyplavuje do krvi antistresové hormóny, tzv. endorfíny, ktoré navodzujú pocit šťastia a dobrej nálady,“ uzatvára Martina Dvořáková.

    Či už sa venujete posilňovaniu, tancu, behu, joge alebo akémukoľvek pohybu, ktorý vám robí radosť, nechajte sa vďaka nemu nabiť pozitívnou energiou a jarná únava vás nedoženie.

    Rozhodli ste sa pustiť do KetoDiet?

    Skvelé! Skúsené výživové poradkyne vám totiž budú zdarma k dispozícii na telefóne, e-maile, v online čete priamo na webovej stránke KetoDiet -https://www.ketodiet.sk/ , alebo sa staňte členom vernostného klubu Moja KetoDiet a pripojte sa k ostatným spolubojovníkom v uzavretej facebookovej skupine, kde sa okrem cenných rád môžete tiež motivovať navzájom.

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    16. mar 2019    Čítané 3667x

    Roztrasené vnútorné stehná – hlavný problém mnohých žien

    Roztrasené vnútorné svalstvo stehien je hlavnou príčinou toho, čo spôsobuje, že vaše nohy vyzerajú tučné. 

    Ak sa chcete tejto negatívnej črty zbaviť, musíte dostatočne zapracovať na precvičení svalov vnútornej časti stehien.

    Ženy a ich vnútorné stehná

    Táto časť tela je spolu s bruškom u žien najproblematickejšou partiou. Preto je veľmi dôležité naučiť sa ich dokonale precvičiť. Ak sa na nich však nachádza veľa tuku, nepomôže vám ani kvalitné cvičenie. Okrem precvičenia týchto partií sa preto treba zamerať aj na správne stravovanie a na vykonávanie aeróbnej aktivity.

    Cviky na vnútorne stehná

    Výhodou nižšie uvedených cvikov je, že sú veľmi jednoduché, a teda sa dajú vykonávať aj doma. Pred cvičením sa vždy rozohrejte (5 minút akéhokoľvek pohybu). To pomôže vášmu metabolizmu sa nakopnúť. Ďalším dôležitým úkonom pred cvičením je dynamický strečing, vďaka ktorému predídete zraneniam. Samotné cvičenie vykonávajte v dĺžke približne 30 minút. Po tréningu vykonajte statický strečing, ktorý vám pomôže dosiahnuť lepšie uvoľnenie svalov.

    Roznožovanie

    Vzpriamene sa postavte, pričom rukou sa oprite o stenu. Jednu nohu plynulým pohybom roznožujte do strany, približne do uhla 45°. V tejto polohe zotrvajte tri sekundy a následne nohu plynulo vráťte k druhej nohe, ale nepoložte ju. Po vykonaní stanoveného počtu opakovaní, vykonajte aj na druhú nohu.  

    Široké drepy

    Postavte sa do širokého postoja s chodidlami širšie, ako sú vaše ramená. Cvičte drepy, pričom nezabúdajte, že kolená musia stále smerovať do strán.

    Kmitanie nohou

    Ľahnite si na bok, hornú nohu pokrčte a spodnú natiahnite. Začnite zdvíhať spodnú nohu a vo výške približne 40 až 50 cm nad zemou pohyb zastavte a s nohou začnite kmitať v rozmedzí cca 10 centimetrov.

    Strihanie nohami

    Ľahnite si na chrbát, ruky si dajte vedľa tela. Nohy si vystrite do mierneho 45-stupňového uhla. Kolená aj špičky majte vystreté, nohy roznožte a vzápätí urobte zástrih prekrížením oboch nôh.

    Stláčanie vankúša pomocou kolien

    V ľahu na chrbte si položte nohy na podlahu, pričom v kolenách majte uhol 90°. Medzi kolená si vložte vankúš a ten stláčajte a následne uvoľňujte.

    Medzi ďalšie cviky, ktoré vám tiež pomôžu pri precvičení vnútorných stehien, patria, samozrejme, drepy, ďalej výpady dopredu, výpady dozadu, výpady do strán...

    Všetky uvedené cviky vykonávajte formou kruhového tréningu v 3 až 5 cykloch a v počte 15 až 20 opakovaní. 

    Zdroj foto: goodfon.su

    Zdroj článku: www.cvicte.sk

    foxylady13
    14. mar 2019    Čítané 2537x

    Chcete mať čistú pleť? Zmeňte jedálniček.

    Čo s vami urobí zdravá výživa - za hodinu, deň, týždeň, mesiac a rok? Tým, čo vkladáme do úst, neovplyvňujeme len kondíciu nášho tela, ale aj stav pleti. Práve krásna, čistá a žiarivá pleť dokáže pozdvihnúť celkový vzhľad viac, ako čokoľvek iné.

     O pokožku tváre i celého tela sa možno starať dvojakým spôsobom - zvonku a zvnútra. Môžeme na seba denne nanášať vrstvy ošetrujúcich a hydratačných prípravkov, čistiť kožu peelingom, ošetrovať ju sérami a masírovať zázračnými prípravkami proti vráskam, ale keď podceníme rolu vyváženej a zdravej stravy, nikdy nedosiahneme vysnívané výsledky.

    Jedálničkom je možné ovplyvniť ekzémy, kožné alergie, akné, vrásky aj vyrážky rôzneho pôvodu - len je potrebná systematickosť, poctivosť a trpezlivosť.
       
    Výživa pleti rovná sa výživa tela a naopak. Keď budete dobre živiť svoje telo, budete mať istotu, že aj pleť dostáva to najlepšie.
       
    Tu je niekoľko tipov, ako prostredníctvom jedla vyživíte a rozžiarite svoju pleť:

    Mastné kyseliny - omega 3 a 6 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu, nervového systému, metabolizmu, ale aj pre kvalitné vlasy a pleť. Zamerať by ste sa mali predovšetkým na omega 3 viac nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nám v jedálničku často chýbajú. Doprajte si preto tučné morské ryby, orechy, orechové maslo, akékoľvek semienka aj avokádo. Energetickej hodnoty tukov sa nebojte - vyvážia ju svojím pozitívnym vplyvom na zdravie i pleť.

    Proteíny - bielkoviny sú stavebným kameňom všetkých tkanív nášho tela, teda aj pleti. Aby sa mohla koža kvalitne hojiť a regenerovať, je potreba jej stavebný materiál dodávať v jedle. Jedzte chudé mäso, ryby, celé vajcia, mliečne výrobky aj strukoviny. Vyživíte nielen svaly, ale aj pleť.

    Vitamíny - nebojte sa toho, že by ste mali vo svojom jedálničku nedostatok vitamínov - teda za predpokladu, že jete dosť zeleniny a ovocia. Ak sa bojíte, že svojmu telu vitamíny v takom množstve, v akom by ich potrebovalo, nedodávate, nebojte sa zaobstarať si multivitamínové tablety. Pleť potrebuje predovšetkým vitamíny C, B a E!

    Minerály - s minerálmi je to ako s vitamínmi - v našich podmienkach takmer nikto ich nedostatkom netrpí. Pleť minerály miluje, preto jedzte potraviny, ktoré sú bohaté na selén, zinok, vápnik, horčík či železo. Nájdete ich v mäse, zelenine, ovocí, vajciach i mliečnych výrobkoch. Multiminerálové doplnky stravy sa predávajú tiež, ale ako aj u vitamínov platí, že ak máte jedálniček pestrý, nepotrebujete ich. Ak ich chcete vyskúšať, nebojte sa, určite vám neublížia.

    Voda - voda je základ života aj hydratovanej pleti. Pite čistú vodu, minerálky a slabé čaje; naopak zabudnite na nadbytok alkoholu, kofeínových a sladených nápojov. Myslite na to, že nielen vaše telo potrebuje piť, ale aj jeho pokožka. Dehydrovanú pleť spoznáte ľahko tak, že sa vysušuje a tvoria sa na nej zbytočne vrásky - a to predsa nechceme.

    Zdroj: www.fithall.sk

    foxylady13
    13. mar 2019    Čítané 1994x

    7 rituálov pre lepší deň, ktoré zaberú len pár minút

    Rituály sú užitočné. Vo svete, ktorý je plný chaosu, neočakávaného a zmäteného kriku a zhonu, dokážu vytvoriť ostrovček bezpečia, pokoja, poriadku a pohody. Spríjemnite si všedné a uponáhľané dni rituálmi, ktoré zaberú nanajvýš pár minút, ale po ktorých budete oddýchnutí, ako by ste sa vrátili z dovolenky od mora. 

    No, myslím si, že s tým morom je to trošičku prehnané, ale každý si chce predsa ten svoj deň spríjemniť, no nie? 

    1. Ranná kávička - či už vaša obľúbená kávová hodinka pripadá na ráno, dopoludnie, čas po obede alebo popoludňajšie hodiny, užite si rituál pitia kávy (čaju) všetkými zmyslami. Svoj horúci nápoj čuchajte, dotýkajte sa hrnčeka, vnímajte jeho teplotu, farbu, zvuky a samozrejme chute. Počas pitia kávy sa nenechajte ničím a nikým rušiť. Táto chvíľa patrí len vám.

    Ja by som inak nič iné nerobila, len sa dotýkala tých hrnčekov kávy počas dňa? :D

    2. Horúca sprcha - vypnite myšlienky a pustite na seba prúd sprchy. Hladkajte svoju kožu, masírujte sa, nasávajte vôňu sprchového gélu, započúvajte sa do zvuku vody, pozorujte, ako sa uvoľňujú svaly a ako všetok stres a starosti odtekajú spoločne s mydlinkami a vodou preč.

    Toto sa ale s dvoma potvorkami, čo mi väčšinou robia v sprche spoločnosť až tak nedá :D Asi sa musím začať sprchovať o polnoci :D

    3. Hlboké dýchanie - hneď po prebudení sa skúste 5x pomaly nadýchnuť a vydýchnuť. Buďte chvíľu len tu a teraz, so svojím telom, svojím dychom a vašou mysľou. Tento extrémne užitočný rituál opakujte kedykoľvek počas dňa!

    4. Aromaterapia - kúpte si domov aj do práce aróma lampu alebo aróma olej v rozprašovači. Pri výbere dbajte na to, aby boli oleje 100% prírodné - syntetické vône môžu spôsobovať bolesti hlavy. V priebehu dňa si doprajte pár okamihov, kedy na seba necháte vône intenzívne pôsobiť. Sledujte, čo robia s vaším telom i náladou. Ak potrebujete chvíľku súkromia a pokoja, pomažte si olejčekom zápästia a dlane, dlane priložte na tvár, zatvorte oči, nasávajte vôňu a vnímajte vnútorný pokoj a harmóniu.

    5. Dezert dňa - každý deň, aj ten najbežnejší, si zaslúži dezert. To vy si zaslúžite dezert! Aj v prípade, že dodržiavate diétu alebo len chcete jesť zdravo, si toto potešenie neodopierajte. Sladká odmena je niečo, na čo sa môžete celý deň tešiť, niečo, čím sa odmeníte, alebo niečo, čím si spravíte náladu. Je jedno, či siahnete po šiške, proteínovej tyčinke alebo miske ovocia - dajte si niečo, čo máte radi a čo si potom nebudete vyčítať.

    Môžete vyskúšať aj niečo z KetoDiet dezertov:

    https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-dezerty/

    6. Vítanie a lúčenie - venujte čas vítaniu a lúčeniu sa s tými, ktorých máte radi. Vždy pri odchode a príchode domov pobozkajte svojich milovaných, privoňajte si k ich vlasom, objímte ich a pozrite sa im do očí.

    7. Vypínanie telefónu - po príchode domov vypnite telefón (v ideálnom prípade) alebo ho aspoň dajte z dohľadu. Keď vám bude niekto volať, telefón počujete, ale vyvarujete sa nezmyselnému surfovaniu po internete, sociálnych sieťach a mailoch ( toto sa ešte musím ja osobne naučiť ).

    Hovorte si reálnymi ľuďmi a sledujte vlastné myšlienky. Žite vlastný život a nebuďte otrokmi svietiacej obrazovky.

    A ako ste na tom vy? Máte nejaké podobné rituály?

    foxylady13
    12. mar 2019    Čítané 1314x

    Ako na boľavé svaly? Ďalším cvičením?

    Takmer každý, kto cvičí, pozná bolesť svalov, ktorá sa dostavuje po náročnom tréningu. Bolesť býva celkom príjemná - vďaka nej vieme, že sme niečo robili, že sa svaly namáhali, a že bol tréning naozaj poctivý. Nie je ale bolesť ako bolesť. Niektorú stojí za to rozcvičiť ďalším pohybom, iná si žiada pokoj, teplo a dostatok živín.

     Zistite, ako je to s bolesťou svalov naozaj a podľa toho prispôsobte svoje ďalšie tréningy:


    Bolesť pri cvičení alebo tesne po ňom - vykonávate desiaty drep s ťažkou činkou a vaše stehná ako by boli v jednom ohni. Pálenie a štípanie je celkom príjemné - cítime, že sval pracuje tak, ako má. Na druhú stranu nám oheň vo svaloch zabráni urobiť hoci už len jediné opakovanie, a keď áno, patrične sa podľa toho tvárime.

    Vo svaloch vzniká laktát (soľ kyseliny mliečnej), ktorý slúži ako zdroj energie pre menej intenzívne zaťažené svaly. Laktát ale oneskorene nastupujúcu bolesť nespôsobuje - iba nás informuje, ako intenzívne práve cvičíme. Nie je bez zaujímavosti, že sa táto látka viac tvorí ľuďom na vysokosacharidovej strave! Odstránenie laktátu prebehne do 30 - 60 minút po skončení pohybovej aktivity.

    Bolesť svalov druhý až tretí deň - oneskorenú bolesť môžeme cítiť hneď na druhý deň po výkone, však nás môže sprevádzať až niekoľko dní. Oneskorená bolesť svalov sa väčšinou ozve po silovom tréningu, pri ktorom dochádza k mechanickému narušeniu štruktúry svalových vlákien. Tým, ako sa organizmus snaží sval opraviť, získava väčší objem, silu i vytrvalosť. Sama o sebe nie je pozitívnym alebo negatívnym signálom - vždy záleží na kontexte.

    Bolesť môže byť spôsobená dobrým, náročným tréningom, ale tiež pretrénovaním a nedostatočnou regeneráciou. Nemusí byť spôsobená len mikrotrhlinami vo svaloch, ktoré sú pre budovanie svalov žiaduce, ale napríklad opuchom alebo zápalom - a to už tak prínosné rozhodne nie je.

    Ak vás svaly bolia druhý až tretí deň po cvičení, ste schopní vykonávať bez obmedzenia bežné denné činnosti a bolesť je viac či menej príjemná, je to úplne v poriadku. Svalom stačí zvyčajne na regeneráciu 48 hodín, takže keď vás aj potom budú bolieť, to, či ich znova pôjdete potrápiť, záleží len na vás - a na tom či ste aj cez túto bolesť schopní odcvičiť kvalitný tréning.

    Bolesť, pretrvávajúca tri dni a dlhšie - býva známkou nedostatočnej adaptácie a regenerácie a môže naopak viesť k strate svalovej hmoty. Aby ste takémuto stavu zabránili, prispôsobte tréning svojim aktuálnym fyzickým možnostiam. Silový tréning by ste mali vmestiť do 60 minút, pretože dlhšie snaženie nie je účelné.

    Po tréningu vždy bez výnimky doplňte do 30 minút sacharidy (po ceste z posilňovne zjedzte napríklad banán) a po ďalšej polhodine zásobte telo proteínmi. Zabudnite na to, že by ste po cvičení už nič nejedli - to je tá najväčšia chyba, ktorú ľudia, snažiaci sa schudnúť, robia!

    Absencia bolesti - keď vás ani po drsnom tréningu svaly nebolia, neznamená to, že ste sa málo snažili! Pravdepodobne máte dobrú schopnosť regenerácie, kvalitne jete aj spíte a telo si skrátka s poškodenými svalmi vie dobre poradiť.

    Neposudzujte svoj tréning podľa miery bolesti svalov - posudzujte ho podľa výsledkov!

    Zdroj: www.fithall.sk

    foxylady13
    11. mar 2019    Čítané 2483x

    Jeden cvik, ktorým posilníte všetky problémové partie naraz

    Nájsť jeden jediný cvik, ktorým by sme posilnili všetky problémové partie naraz, je ako zabiť niekoľko múch jednou ranou. Možno, že si hovoríte, že taký cvik neexistuje, ale opak je pravdou - tým cvikom je starý dobrý angličák (v poslednej dobe známy tiež pod názvom "Burpee" podľa amerického fyziológa R. H. Burpeeho).

    Otázkou je, čo sú vlastne tie zákerné problémové partie? Pre ženy predstavujú zvyčajne oblasť tricepsov, brucha, zadku a stehien, pre mužov klasicky brucho, či oblasť nad opaskom nohavíc. Pre niekoho môže byť Achillovou pätou nedostatok sily, pre iného výdrž či aeróbna kapacita pľúc a celková fyzická kondícia. Či tak alebo onak - vďaka angličákom získate silu, výbušnosť, vytrvalosť, flexibilitu, kondíciu, zlepšíte výkon srdca, pľúc (kardiovaskulárneho systému), posilníte kosti a spevníte svaly doslova od hlavy až k päte.

    Naučte sa pravidelne vykonávať poctivé angličáky a uvidíte, že veľa ďalších cvikov na dosiahnutie Vašich cieľov nebudete potrebovať:

    1. Predkloňte sa a položte dlane na zem - hlava sa dostane pod úroveň srdca, čím srdce posilníte (je nútené pracovať inak). Zaťažíte spomínané zápästia i medzilopatkové svaly a zároveň si pretiahnete zadnú stranu stehien.

    2. Odskočte oboma nohami dozadu - v tejto fáze intenzívne pracujú predlaktia, ramená, svaly medzi lopatkami, brušné svaly, hlboký stabilizačný systém aj systém prednej strany stehien. Je potrebné zapojiť dynamiku a koordináciu pohybov.

    3. Preveďte klik - klik je skvelý sám o sebe. Zvoliť si môžete striktné varianty, pri ktorých držíte telo pevné a iba krčíte lakte až do okamihu, kedy hrudník leží na zemi, alebo varianty ľahšie - buď urobíte kliky na kolenách (aj tak bude tréning dosť namáhavý). Zaberajú tricepsy, ramená, prsné svaly, brucho a chrbát.

    4. Priskočte chodidlami späť k dlaniam - už ste možno zadýchaní, takže viete, že pracuje kardiovaskulárny systém a čerpáte energiu zo svalového glykogénu (neskôr tiež z tukových zásob). Prískokmi zamestnáte zadnú i prednú stanu stehien, zadok, ale aj svaly brucha, ramená i chrbát.

    5. Narovnajte sa a vyskočte - tu zapojíte bedrá, vzpriamovače chrbtice, zadnú stranu stehien a popoženiete krv v cievach. Opäť sa zmení poloha srdca - práve dokonale krvný obeh, srdce i pľúca stimulujete. Zvykajú si na zmeny tlaku, nútite telo i hlavu prispôsobovať sa nezvyklým podmienkam.

    6. Celý postup opakujte - začnite kontrolovaným nácvikom jednotlivých fáz cviku. Až si budete istí, že cvičíte tak, aby ste si neublížili, zrýchlite a pridajte opakovania. Začnite na 5 prevedeniach a pokračujte do okamihu, keď cítite, že je tréning náročný, ale nezničí Vás na ďalších niekoľko dní. Počet opakovaní postupne pridávajte a užívajte si radosť z lepšej kondície, pevnejších svalov, ale tiež zdravšieho, výkonnejšieho a štíhlejšieho tela.

     ZDROJ: www.fithall.sk

    foxylady13
    8. mar 2019    Čítané 305x

    Prečo sa pri tréningu cítite bez energie? Týchto 6 vecí vás brzdí!

    Pripadáte si ako vyžmýkaný citrón a pritom máte naplánovaný tréning. Cvičenie vás potom nebaví, výkony stoja za starú belu a neefektívne využitý čas vám akurát otrávi náladu. Niekedy sa naopak tešíte na to, že si dáte poriadne do tela, ale v okamihu, keď vybehnete alebo sa chopíte činky, ako by z vás vyprchala všetka energia.

    Sú typy ľudí, ktorým hladina energie v zásade príliš nekolíše, či už sa napchávajú jednoduchými cukrami, pijú litre kávy, behajú desiatky kilometrov alebo sa celý deň nudia pred televíziou. Pokiaľ k nim ale nepatríte a počas dňa zažívate okamihy naprostej bdelosti aj sily a naopak tiež momenty, kedy by ste najradšej zaspali aj pri chôdzi, spozornite!


    Zistite, čo z vás vysáva energiu ako upír a bráňte sa - vaše tréningové úsilie sa razom posunie o level vyššie:

    1. Jednoduchý cukor - keď si dáte pred cvičením jedlo s vysokým podielom jednoduchých sacharidov (nadmiera ovocia, sladkostí, pufované výrobky, sladké pečivo, sladené nápoje), možno, že sa pár minút potom budete cítiť skvele, ale s rovnakou rýchlosťou, s akou sa cukor do krvi dostane, s takou zase klesne. Než obujete tenisky, budete zrelí na spánok. Pred cvičením si preto dajte sacharidy komplexné, v rozumnom množstve (celozrnné výrobky, ražný chlieb).

    2. Málo kalórií - ak držíte diétu a ste v kalorickom deficite, nebudete mať na tréning silu. Aby ste odviedli dobrú prácu, nechajte si väčšinu sacharidov na dobu okolo tréningu. V netréningové dni naopak môžete sacharidov trošku ubrať.

    3. Priveľa tukov a bielkovín - napchať si pred pohybovou aktivitou pupok tukom a proteínmi nie je práve dobrý nápad. Tieto makroživiny sa dlho trávia, organizmus investuje všetky sily do ich spracovania a na poriadne cvičenie ich potom veľa nezostane. Ideálna je predtréningová kombinácia komplexných sacharidov (nie príliš vláknitých) a chudých proteínov.

    4.Nedostatok tekutín - keď počas dňa málo pijete, môžete sa pri pohybovej aktivite (a nielen pri nej) cítiť vyčerpaní. Bez vody v tele nefunguje poriadne nič, nieto ešte náročné tréningové plány. Popíjajte vodu priebežne - keď do seba nalejete naraz pol litra, zaťažíte obličky, budete behať na záchod a na energii vám to aj tak nepridá.

    5. Celodenné sedenie - po ôsmich hodinách za kancelárskym stolom sa cítite unavení, ako by ste nakladali uhlie. Vaše telo to jednoducho vzdalo - dlhým sedením sa preplo do lenivého módu a od vás nechce nič iné, než ďalšie sedenie na pohovke pri televízii a misu smažených lupienkov. Chyba! Vzdali ste to vy a telo naopak prahne po čomkoľvek, čo sa aspoň vzdialene podobá pohybu! Tak prehovorte predovšetkým svoju hlavu, telo už sa pridá.

    6. Motivácia - keď chýba motivácia, chýba motor, ktorý vás ženie ďalej. Nájdite motiváciu pre cvičenie a uvidíte, že žiadny tréning už nebude pretrpený! A pozor - motiváciou nemusí byť len štíhlejší pás alebo väčší podiel svalovej hmoty, ale aj psychická úľava, stretávanie sa s ľuďmi, zdravie, radosť z pohybu a nových zručností. Hýbte sa, skrátka preto, lebo môžete!

    ZDROJ: www.fithall.sk

    foxylady13
    3. nov 2018    Čítané 1353x

    7 tipov ako dokonale ochutiť obyčajnú vodu

    Ako na čistú vodu s vyváženým množstvom minerálov, ktorá bude aj dobre chutiť, už vďaka predchádzajúcemu článku o filtrácii vody viete  https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/ako-na-to-aby-vam-aj-cista-voda-chutila/ . A to, aký je pitný režim dôležitý nielen v rámci zdravého životného štýlu, určite nemusíme opakovať. Ak práve držíte proteínovú diétu https://www.ketodiet.sk/stranky/o-proteinovej-diete/ , mali by ste sa zamerať na pitný režim o to viac.

    Dopriať si dva, tri, niekedy aj viac litrov vody za deň, vyzerá ako jednoduchá úloha. Z praxe je však bohužiaľ známe, aká je zanedbávaná oblasť pitného režimu a že nie je vždy ľahké dodať organizmu toľko vody, koľko skutočne potrebuje. Jedným z častých dôvodov je, že sa obyčajnej vody „prepijete“ a prestane vám chutiť. Čím teda vodu oživiť? Tu je pre vás 7 tipov, ako z nudnej vody urobiť lahodný nápoj, s ktorým bude dodržiavanie pitného režimu hračka. A čo je najlepšie? Opäť hrdinsky zachránite aj nejaké tie kalórie.

    TIP! Zabúdate cez deň piť? Kúpte si aplikáciu do svojho mobilného telefónu, ktorá vám pitný režim pripomenie, alebo jednoducho zadajte pripomienky priamo do kalendára.

    1. Na ovocnej vitamínovej vlne

    O väčšine ochutených ovocných limonád a minerálnych vôd v obchodoch sa hovorí, že okolo ovocia ani neprešli, nieto aby ho obsahovali. O nápojoch dosladených cukrom ani netreba nehovoriť. Kvízová otázka. Keď v zložení nie je ovocie, po čom inom by voda mohla sladko chutiť? Zdravším aj chutnejším variantom bude do pohára vody pridať akúkoľvek kombináciu čerstvého alebo mrazeného ovocia, ktoré vodu ľahko ochutí.

    Voda s pridaným ovocím skvele vyzerá a navyše krásne vonia.

    Výborné sú citrusy a ich kombinácie. Taký citrón je už dlhoročný evergreen, voda s nakrájaným červeným grepom je však príjemnou zmenou. Ďalšou možnosťou sú bobuľoviny ako čučoriedky, maliny, ríbezle alebo josta (kríženec egrešov a čiernych ríbezlí). Pri ovocí a jeho kombináciách sa medze nekladú. Stačí trochu zapojiť fantáziu, prípadne sa riadiť sezónnym ovocím.

    Ak cestujete alebo si vodu pripravujete v práci, zožeňte si v obchode fľašu s vnútorným sitkom na ovocie. Fľašu naplníte ovocím ráno a celý deň už len dolievate vodu. Pokiaľ ovocie zo svojich nápojov budete aj jesť, nezabudnite ho pripočítať do svojho celkového denného kalorického príjmu. Nemalo by sa stať, že vďaka ochucovaniu vody nevedomky skonzumujete pol kila ovocia. Okrem vitamínov obsahuje aj veľké množstvo cukrov, s ktorým musíme v diéte počítať. Ak chcete dodať vode ešte viac chuti, môžete ovocie nechať vylúhovať aj niekoľko hodín alebo dokonca cez noc. Diéta vám už skončila? Pokojne ovocie do vody roztlačte.

    2. Nielen modrá je dobrá! Prejdite na zelenú

    Rovnako dobre ako ovocie vám poslúži tiež zelenina. Myslite na to, že zelenina potrebuje dlhší čas na to, aby vodu dobre ochutila, preto by ste ju mali dlhšie lúhovať. Skúste kombináciu s klasickou šalátovou uhorkou a citrónom, alebo vodný melón, uhorku a citrón. Ak nemáte citrón, dajte tam limetku. Zeleninové kombinácie sú osviežujúce hlavne v kombinácii s citrusmi a určite ich oceníte nielen počas teplých letných dní.

    A keď už sme pri tej zelenej, čo takto dať si matcha tea  https://www.ketodiet.sk/p/proteinovy-napoj-matcha-tea-7-porcii/https://www.ketodiet.cz/p/proteinovy-napoj-matcha-tea-7-porci/ ?

    3. Korenené? Nielen o jedle

    Príjemne vás prekvapí, keď svoj nápoj obohatíte o bylinky, koreniny a ich rozmanité kombinácie. Pridať ich môžete do nápojov, ktoré ste vylepšili trochou ovocia alebo zeleniny. Vyberajte medzi čerstvou bazalkou, mätou, medovkou, šalviou, materinou dúškou, levanduľou, harmančekom, nezabúdajte však ani na koreň zázvoru. Odvážnejší môžu siahnuť aj po žihľave. Už ste niekedy vyskúšali nápoj s hruškou, limetkou a čerstvým zázvorom alebo uhorku, plátky citrónov a lístky bazalky? Že nie? Tak smelo do toho! Vyskúšajte, čo vám bude chutiť, a nájdite svoju obľúbenú kombináciu.   

    TIP! Pre ešte výraznejšiu chuť bylinky rozmixujte alebo rozdrvte v mažiari.

    4. Doba ľadová a majstri servírovania

    Každý z nás niekedy premýšľa, ako sa stať majstrom v servírovaní, keď chceme potešiť návštevu niečím extra. Rozhodne ju nesklamete žiadnou z vyššie uvedených kombinácií. Tu je pre vás však jeden jednoduchý, ale o to okázalejší tip navyše.

    Ako ušetriť čas, efektívne využiť čerstvé ingrediencie v období, keď ich zbierate zo záhradky, a k tomu všetkému ohromíte svojich hostí? Budú vám stačiť klasické nádobky na ľad a všetko, čo máte radi – ovocie, bylinky alebo jedlé kvety, ako je sedmokráska. Väčšie ovocie nakrájajte na menšie kúsky, do každej priehradky rozdeľte ovocie, bylinky a napríklad kúsok citróna alebo limetky. Zalejte vodou a nechajte zmraziť. Ingrediencie zamrazené v kockách ľadu výborne vyzerajú a dlho vám vydržia. Kúsky obohateného ľadu potom môžete pridať rovno do podávanej vody, alebo ich servírujte v nádobe, z ktorej si hostia kocky do svojho pohára pridajú. 

    5. Párty alebo radšej PárTEA?

    Je tu tekvicové obdobie a s ním aj prvé sychravé počasie. V takýchto dňoch je pre mnohých z nás ešte ťažšie dopĺňať tekutiny, pretože nemáme klasický smäd z tepla. Naopak, organizmus potrebujeme trošku pocitovo zahriať. Preto je ten pravý čas dopriať si šálku kvalitného čaju. Čaje majú mnoho benefitov a jedným z nich je práve aj chuť. Ak máte problém s pitím čistej vody, siahnite po rozmanitej ponuke čajov – vyberajte z bylinkových, ovocných, typu rooibos, zelených i čiernych.

    Ďalším benefitom môžu byť účinky rôznych druhov, ako je zlepšenie nálady, podpora trávenia, spánku alebo nabudenie vďaka teínu. Teín má na organizmus podobné účinky ako kofeín, kofeín v káve má však rýchly nástup účinku, ktorý tiež rýchlejšie odznie. Teín sa oproti tomu rozkladá v organizme postupne a rovnako tak postupne odznieva. Možno ste niekedy počuli, že čaje majú mierne odvodňujúce účinky. Nemusíte sa však báť, že by vás priamo dehydrovali. Čaje pozitívne podporujú funkciu obličiek, takže môžu byť močopudné. Preto si dajte pozor na ich konzumáciu vo večerných hodinách.  

    6. Nie je šťava ako šťava 

    Vôňa detstva by sa dala prirovnať k vôni sirupu a len máloktoré dieťa nepozná, aké je lahodné dať si vodu so sirupom. V obchodoch tak môžete nájsť nespočetné druhy sirupov a mnohí by povedali, že sa od seba líšia iba príchuťou. Medzi sirupmi však nájdeme veľké rozdiely, a to predovšetkým v kvalite zloženia. Pozor si treba dať najmä na veľké množstvo cukru, ktorý sa zbytočne prijíma len vďaka pitnému režimu. Viete, že aj extra kvalitný koncentrát na prípravu sirupu obsahuje 9,3 g cukru na 100 ml nápoja? V jednom menšom pohári si tak pochutnáte na takmer 6 kockách cukru.

    O to horšia je situácia u detí, ktoré si zvyknúť len na sladkú chuť vody so sirupom a limonád a bežné čaje a vodu už nechcú piť. Ak ste aj napriek tomu občasní milovníci sirupových nápojov, nevešajte hlavu. Máme pre vás alternatívy v podobe sirupov bez cukru https://www.ketodiet.sk/c/sirupy-ketodiet/ , vďaka ktorým si môžete dopriať grepový nealkoholický nápoj alebo nápoj s príchuťou mojita, a to bez výčitiek.     

    7. BCAA, čo je to za podivnú skratku? K športu sa však hodí

    Ako posledný tip, o ktorom by ste mali vedieť, sú aminokyseliny. Možno poznáte ich kratšie označenie BCAA. Hoci znie názov všelijako, aminokyseliny sú obsiahnuté prirodzene v našich svaloch a rovnako prirodzene ich v obmedzenom množstve prijímame aj v strave. Ich dodávaním v suplementoch, teda nad rámec bežných jedál, predovšetkým športovci podporujú regeneráciu svalov, odďaľujú únavu svalstva pri záťaži a zároveň zabraňujú rozpadu prácne vytvoreného svalstva. Koľko ľudí, toľko názorov. To platí aj v diskusiách o aminokyselinách. Niekto zastáva názor, že majú len malý vplyv na organizmus, iní zasa pochvaľujú ich priaznivé účinky.

    Na trhu možno nájsť mnoho ochutených BCAA výrobkov, ktoré možno zaradiť do pitného režimu počas fyzickej aktivity. Najčastejšie ide o sypký ochutený prášok, ktorý sa rozmieša vo vode. Aminokyseliny vám rozhodne neuškodia a sami časom uvidíte, či vám ich konzumácia vyhovuje alebo nie. Autorka tohoto článku, Martina Šípková, môže zo svojej vlastnej skúsenosti povedať, že jej pomáha pocit, že pri väčšej športovej záťaži nepije čistú vodu, ale ochutený sladkastý nápoj, ktorý výborne chutí a dodá pocit prílivu extra energie.

    Strava a pitný režim by mali byť predovšetkým radosť. Buďte kreatívni a vymýšľajte veci, ktoré vás pri jedle aj pití budú baviť. A ako sa hovorí, hrnček čaju je ten najlepší liek, tak nezabudnite na svoju rodinu a priateľov. Pozvite ich na hrnček teplého čaju a spoločne si užívajte radosti tohtoročnej jesene.

    foxylady13
    19. sep 2018    Čítané 263x

    Ako na to, aby vám aj čistá voda chutila?

    Uhádnete, bez ktorej zložky stravy sa naše telo nezaobíde? Aj keď nepatrí medzi základné živiny, je pre nás a naše bežné fungovanie absolútne nevyhnutná. A navyše nám preukázateľne pomáha s chudnutím. Áno, presne tak, reč je o čistej vode.

    Koľko vody mám denne vypiť?

    Aby dospelé telo správne fungovalo, je dobré dopriať si približne 40 ml vody na každý kilogram telesnej hmotnosti za deň. U 70 kg vážiaceho človeka je to teda zhruba 2,8 litra vody denne. Nezabúdajte, že ak do svojho programu zaraďujete šport, vodu, ktorú vypijete počas cvičenia, do pitného režimu nepočítajte. Počas zvýšenej telesnej aktivity potreba príjmu tekutín stúpa. Aj milovníci dobrej kávy a čajov s vysokým obsahom kofeínu by mali siahnuť po extra pohári čistej vody približne v rovnakom objeme. Kofeín v nápojoch totiž dehydruje.

    Balená voda je predsa „lepšia“

    Cukor na nás čaká naozaj za každým rohom a ak ste zmätení z lúštenia etikiet balených nápojov a ochutených minerálnych vôd, ktoré sú často nečakane obsiahle, zamerajte sa na to, aby vám aj obyčajná voda z kohútika chutila. Ušetríte potom nielen peniaze, ale aj veľa prijatých kalórií denne. Neplytvanie plastom vás navyše zahreje pri srdci a dodržiavanie pitného režimu pre vás bude oveľa jednoduchšie.

    Je voda, ktorú pijem, kvalitná?

    Bojíte sa, či je voda z bežného vodovodu dostatočne kvalitná? Verte, že na Slovensku nie sú obavy na mieste a môžete ich pokojne pustiť k vode. 🙂 Voda u nás je vyhovujúca, dôkladne prečistená v čističkách, kontrolovaná legislatívou a obsahuje dobrý pomer všetkých chemických látok, ktoré pre nás kontrolujú príslušné ústavy.

    Na čo mi je teda filter?

    Určite mi dáte za pravdu, že voda chutí v rôznych častiach Slovenska inak, možno aj v rôznych štvrtiach vášho mesta. Chuť vody je ovplyvnená jej zložením, ktoré sa môže nepatrne líšiť. Okrem látok, ktoré sú pre nás prospešné – minerálov, v nej nájdeme aj také, ktoré sa prirodzene nachádzajú v zemskej pôde a odtiaľ sa dostávajú do vody, ktorú pijete.

    To, že voda obsahuje stopové množstvo nežiaducich látok, rovno neznamená, že je pre nás nevyhovujúca. V rozboroch môžete nájsť napríklad zvyšky ťažkých kovov, látky z dezinfekcie a vedľajšie produkty dezinfekcie alebo látky z rôznych materiálov rozvodnej siete, ktorá k vám vodu dopravila. Hovoríme tu často o úplne zanedbateľnom množstve, takže žiadny strach.

    Samostatnou kapitolou by sa mohli stať spomínané minerály. Práve ich obsah v zložení vody priamo ovplyvňuje jej tvrdosť. Ak voda obsahuje veľké množstvo minerálov, označujeme ju za tvrdú (nad 300 mg/1 l vody). Naopak, vodu s malým množstvom označujeme skôr za mäkkú (do 100 mg/1 l vody). A teraz to najdôležitejšie. Príliš vysoký obsah minerálov negatívne ovplyvňuje kvalitu vody na pravidelný pitný režim, nie je teda vhodné ju piť dlhodobo.

    Ako sa v tom vyznať?

    Stačí si pamätať, že ideálny pomer minerálnych látok v kvalitnej vode sa pohybuje v rozmedzí 100 – 200 mg/1 l vody.

    Pokiaľ už teraz viete, že máte doma vodu tvrdšiu, určite vyskúšajte niektorú z verzií filtrácie. Filtráciou vody môžete vášmu pitnému režimu dodať extra kvalitu, lepšiu chuť a zbaviť ho nežiaducich látok i vodného kameňa. Dokonca aj s neobľúbeným čistením rýchlovarnej kanvice bude koniec!

    Nie je filter ako filter

    Zatiaľ neexistuje žiadny univerzálny filter, preto je potrebné najprv zistiť, aké látky vo vode nechcete. Pomocníkom bude rozbor vody, ktorý vám poskytne jej dodávateľ. Informácie nájdete voľne na internete alebo hľadajte odkaz na faktúre za jej dodávku. Teraz, keď zloženie svoje vody poznáte, už stačí len zacieliť na správne riešenie.

    Aké máte teda možnosti? Náročnejšie sú filtrácie, ktoré sa inštalujú na kuchynské kohútiky alebo pod drez, poďme si však predstaviť rýchlejší a jednoduchší variant.

    1) Filtračné kanvice

    V obchodoch a v e-shopoch zoženiete mnoho domácich kanvíc, dokonca aj tých rýchlovarných s čistiacim filtrom. Rýchlovarné kanvice môžem z osobnej skúsenosti jedine odporučiť. Ako to funguje? Filtre v kanviciach nenápadne zatočia najprv s hrubou nečistotou vody, následne vďaka živici redukujú vodný kameň a absorbujú do seba všetky ťažké kovy, ako je olovo alebo meď. Odkvapy predsa piť nechceme! Aktívne uhlie upraví chuť a vôňu pochytaním zvyškov chlóru alebo pesticídov. Bonusom je, že tiež zabraňujú vzniku a množeniu baktérií. Jedným filtrom hravo zvládnete prefiltrovať 100 litrov vody a to je množstvo, ktoré môže pokryť váš pitný režim až na 5 týždňov. Je to vcelku účinné, čo poviete?

    2) Šikovné fľaše

    Dnešná doba je skvelá aj preto, že sa neustále vytvárajú produkty, ktoré uľahčujú život. Čo tak urobiť krok vpred a okrem filtrovania vody doma skúsiť fľašu, ktorá prefiltruje vodu, kdekoľvek ju doplníte? Krásne farebné fľaše s filtrami, ktoré vodu čistia vo chvíli, keď ju práve pijete, nájdete v mnohých obchodoch i e-shopoch. Fľaše si poradia s chlórom, inými vedľajšími organickými zložkami vody a ešte vám budú skvelým módnym doplnkom. Vďaka týmto farebným pomocníkom nezabudnete na kvalitný pitný režim v práci, škole ani na cestách.

    Nechcete sa vzdať svojej obľúbenej fľaše na vodu (https://www.ketodiet.cz/c/doplnkove-produkty/ ) ? Skúste sa pozrieť po cestovných filtroch alebo si dopĺňajte čerstvo prefiltrovanú vodou v pohodlí domova.

    Vždy je dôležité zamýšľať sa nad tým, čo pre seba a svoje telo môžeme v podstate jednoducho urobiť, aby bolo zdravé a skvele fungovalo. Zamerať sa v tomto ohľade na pitný režim je trefou do čierneho a verte, že budete prekvapení, čo všetko dokáže správny pitný režim ovplyvniť k lepšiemu. Či už filter používate alebo nie, čo takto dať si práve teraz pohárik dobrej čistej vody?

    Úspešný a pozitívne vstup do jesenného obdobia!

    Zdroj: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    9. aug 2018    Čítané 698x

    5 mobilných aplikácií, s ktorými schudnete ľahšie

    V dnešnej uponáhľanej dobe si už asi ťažko predstavíme niekoho bez mobilného telefónu alebo iného inteligentného zariadenia.

    Všetci ich máme neustále poruke a trávime s nimi niekedy až príliš veľa času, ktorý by sme mohli radšej venovať nejakej prínosnejšej aktivite. Ruku na srdce, kto z nás to nepozná? Každá minca má našťastie dve strany, a tak aj mobilné telefóny, tablety a smart hodinky dokážu zastať pozíciu dobrého sluhu a pomôcť nám v snahe zhodiť nejaké to kilo, nabrať svalovú hmotu, sledovať výsledky a, predovšetkým, hľadať neustále potrebnú inšpiráciu. A ktoré aplikácie vám pomôžu na ceste za lepšou postavou a aktívnejším životným štýlom?

    Volume doprava, ide sa športovať!

    Nikto z nás nemusí byť práve raketový vedec, aby sa dovtípil, že pohyb neodmysliteľne patrí k zdravému životnému štýlu. Chcete vyzerať lepšie, byť štíhlejší a cítiť sa skvele? Bez športu a úpravy jedálneho lístka úspech zrejme nedosiahnete. Veľkým benefitom pravidelného pohybu je vyplavovanie hormónu šťastia a s ním aj skvelá nálada, ktorá vás potom bude sprevádzať každý deň. Vydesilo vás spojenie šport a každý deň? Niet sa čoho báť! Pohyb je našťastie návykový a postupne, niekedy aj cez ťažké začiatky, si ho zamiluje naozaj každý.

    Populárne appky, ktoré KetoDiet otestovalo za vás☝🏻💪🏻

    NTC – Nike + Training Club

    Chceli by ste vydareného osobného trénera do vrecka s viac ako 175 tréningmi od profesionálov a športových celebrít úplne zadarmo? Ak áno, NTC Club je presne to, čo potrebujete. Pripravené tréningy sa hodia hlavne na domáce cvičenie. Sami si vyberiete, či sa chcete zlepšovať v silovom tréningu, vytrvalosti a kondícii, mobilite alebo dokonca po novom tiež v joge. Veľkou výhodou je aj voľba lekcií podľa zdatnosti a intenzity. Navyše si môžete vybrať cvičenie s vybavením alebo bez.

    Či už začínate, alebo už skúsenosti s cvičením máte, každý si v tejto aplikácii nájde to svoje a cvičenie hravo zvládne. Čerešničkou na torte je hudba, ktorá každý tréning oživí. Slovenčinu táto aplikácia nepodporuje, všetky informácie sú v angličtine, ale nebojte sa, v NTC Clube sú cviky tak skvele znázornené, že cvičenie zvládnete aj bez komentára predcvičujúceho. Aj malý pohyb je vždy lepší ako žiadny, preto je aplikácia šikovná pre všetkých, ktorí chcú cvičenie voliť podľa svojej aktuálnej nálady, kondície alebo únavy. Funguje spoľahlivo, ľahko sa ovláda, je zábavná, núti vás zlepšovať sa takým tempom, aké sami zvládate a zároveň poskytuje takmer neobmedzené možnosti pre váš tréning.   

    Je dostupná zadarmo pre ios aj android.

    7 Minute Workout App

    Seven Minute Workout je záchranou pre všetkých, ktorí majú pocit, že denne nenájdu viac než pár minút na cvičenie, a to bez potreby dochádzať do fitka. V aplikácii nájdete niekoľko 7-minutových tréningov na dôkladné precvičenie celého tela vrátane kardio tréningu. Zdá sa vám 7 minút málo? Cvičenie si môžete v rámci aplikácie aj niekoľkokrát po sebe zopakovať. Tieto základné malé výzvy s komplexnými cviky sú zadarmo. Ak chcete v rámci aplikácie odomknúť cvičenia jednotlivých partií tela, prípadne náročnejšie cvičenie, môžete to urobiť po zaplatení a upgrade aplikácie na 7 Club. Základná verzia zostáva po celý čas zadarmo.

    Základná aplikácia je dostupná pre ios aj android.

    Vyskúšajte tiež...

    JEFIT Workout Planner / Tracker

    Aplikácií z okruhu fitnes tréningov a domáceho cvičenia je nespočetné množstvo. Na doplnenie môžeme uviesť JEFIT Workout Planner, pre Android Tracker, ktorý je okrem domáceho cvičenia vhodný aj ako inšpirácia do posilňovne.

    Je dostupná zadarmo pre ios aj android.

    Sweat: Kayla Itsines Fitness

    Veľmi moderná, komplexná a populárna aplikácia je Kayla Itsines Fitness. Zvlášť na sociálnych sieťach na ňu nájdete doslova oslavné ódy. Pravdou však je, že je to jedna z drahších športových aplikácií. Vyskúšať si ju však môžete aj v trial verzii zadarmo. Štíhla vyšportovaná Austrálčanka Kayla je modlou mnohých žien a len na Instagrame má takmer 10 miliónov followerov.

    Je dostupná pre ios aj android.

    Praktický TIP

    Používate smart hodinky alebo športtester na sledovanie športovej aktivity? Alebo chcete cez telefón zadávať svoje pokroky, spálené kalórie, nachodené kilometre a motivujete sa zdieľaním svojich úspechov s priateľmi? Nezabúdajte ani na aplikácie vytvorené práve pre nich. Príkladom sú Endomondo Šport Tracker, ktorý môžete používať bez inteligentných hodiniek, TomTom Sports, ak máte športtestery od spoločnosti TomTom, Fitbit pre rovnomenné športtestery, Garmin Connect pre športtestery Garmin a mnoho ďalších, ktoré vám pomôžu mať aktivitu pod dohľadom.

    Naštartujte chuťové poháriky, ide sa jesť!        

    Ako sme už spomenuli vyššie, šport a správna výživa idú ruka v ruke a jeden bez druhého nemôžu existovať. Pokiaľ o zmene stravovania len začínate premýšľať, stačí zmeniť pár základných vecí, maličkostí, napríklad vynechať zo stravy skryté cukry v nápojoch a začať piť dostatočné množstvo obyčajnej vody. Aj to sa počíta! Postupom času sa dopracujete do fázy, keď budete chcieť sledovať detailnejšie zloženie svojho jedálneho lístka tak, aby vaša snaha dosiahnuť cieľ a schudnúť bola efektívna, zdravá a pokiaľ možno rýchla. Na využívanie nižšie popísaných aplikácií potrebujete poznať svoj približný kalorický výdaj a odporúčaný príjem, ktorý upravíte v aplikácii podľa toho, či chcete schudnúť alebo napríklad naberať svaly. Niektoré z aplikácií ho dokonca pomôžu vypočítať. Jednoduché, však?

    Ak sa nebojíte detailov a chcete vedieť viac, teóriu príjmu -  https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/rovnovaha-medzi-prijmom-a-vydajom-energie/ a výdaja energie - https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/energeticky-vydaj-odvratena-strana-rovnice/ si môžete naštudovať v článkoch odbornej konzultantky z KetoDiet Pavly Staňkovej.

    Kalorické tabuľky

    Sú priateľom pre všetkých, ktorí chcú mať skutočne dobrý prehľad o tom, koľko kalóriía predovšetkým makroživín (t. j. bielkovín, tukov a sacharidov) v rámci celého dňa v strave prijmú. Aby diéta fungovala a tešili vás reálne výsledky, je dobré tieto informácie poznať. S čím je potrebné počítať? Používanie kalorických tabuliek je časovo náročnejšie a vyžaduje si od vás pravidelné zadávanie informácií do aplikácie. Venovaný čas sa však skutočne oplatí.

    Aplikácia funguje na základe nastavenia celkového denného príjmu kalórií korešpondujúceho s nastavením vášho vlastného cieľa. Príjem je následne rozdelený aj do jednotlivých makroživín. S každým jedlom do aplikácie zadávate gramáž a druh potraviny, na ktorej ste si práve pochutnali. Aplikácia všetko zapíše do denného prehľadu a odpočíta hodnoty od nastaveného cieľa. Jednoducho potom uvidíte, koľko kalórií a makroživín máte ešte zjesť, aby ste sa nedostali pod hodnotu svojho bazálneho metabolizmu a základné funkcie tela mohli správne fungovať. Aplikácia zároveň postráži, aby bol kalorický výdaj o niečo vyšší než príjem a dochádzalo tak k žiaducemu úbytku neobľúbené tukového tkaniva.

    Skvelé je, že aplikácia je v slovenčine zadarmoa väčšinu potravín z našich obchodov možno ľahko naskenovať pomocou čiarového kódu. Ak v zozname konzumovanú potravinu alebo výrobok nenájdete, jednoducho zadajte hodnoty z obalu ručne. Aplikácia vás týmto krokom prevedie. Uvítate aj sledovanie pitného režimu, čo je predovšetkým v lete nadmieru dôležité. Aj v prípade, že nebudete chcieť používať Kalorické tabuľky dlhodobo, stojí za to ich vyskúšať aspoň na pár dní alebo týždňov.

    A prečo? Aplikácia sa pre vás stane napríklad práve po skončení diétneho plánu KetoDiet ďalšou pomocnou barličkou na ceste k štíhlej línii. Naučíte sa odhadnúť množstvo jedla, ktoré by ste mali pri snahe schudnúť zjesť. Výsledok vás potom môžete skutočne prekvapiť. Dozviete sa totiž, ako málo alebo moc jete, tým sa vám razom objasní, prečo možno práve vy trpíte problémami s nadváhou.

    Je dostupná zadarmo pre ios, android, windows.

    S chuťou do toho!

    Či už sa rozhodnete stiahnuť športové appky, alebo sa pustíte do stráženia makroživín, v kombinácii s rozumným prístupom a pevnou vôľou vám uľahčia cestu k vášmu cieľu. Verte tomu, a hlavne verte sami sebe, pretože potom dokážete veci, o ktorých ste si mysleli, že sú nemožné.

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    11. jún 2018    Čítané 350x

    Rovnováha medzi príjmom a výdajom 1 – Ako telo spozná, že jem veľa?

    Za nárast hmotnosti môže nerovnováha medzi príjmom a výdajom energie. Vzťah medzi príjmom a výdajom energie vyjadruje tzv. bilančná rovnica. Poďme si teda teraz spolu trochu zabilancovať.

    BILANČNÁ ROVNICA:           PRÍJEM ENERGIE (to, čo zjeme) = VÝDAJ ENERGIE +/- zásoby energie

    Z toho logicky vyplýva, že keď jeme viac, než vydáme, narastá nám tuk (zásoby energie), a ak jeme menej, mali by sme chudnúť. Vzťahy medzi príjmom a výdajom energie sú však zložitejšie a odporúčania menej jesť a viac sa hýbať nemusia nutne viesť k želanému výsledku.

    Rovnica je totiž dynamická. Zmenou jedného faktora sa nám telo snaží vykompenzovať inou zmenou a snaží si tak udržať stabilnú hmotnosť. Tá pre nás však nemusí byť vždy ideálna. Ako sme si povedali minule v článku o obezite, z evolučného hľadiska sme o niečo viac adaptovaní na nedostatok potravy než na jej sústavný nadbytok.

    Koľko, čo a kedy jesť?

    Začneme najskôr ľavou stranou rovnice/nerovnice. Ako vlastne vieme/nevieme koľko, čoho a kedy zjesť? Časť mozgu zvaná hypotalamus (to nie je žiadne zaklínadlo 🙂) dostáva prostredníctvom nervových zakončení a pomocou látok uvoľnených do krviinformácie z tráviaceho ústrojenstva, pankreasu, pečene, svalov, tukového tkaniva a iných častí mozgu. Bunky v hypotalamických jadrách všetky informácie spracovávajú, uvoľňujú určité látky, aktivujú ďalšie mozgové bunky a navodzujú tak pocity hladu alebo sýtosti a zvyšujú alebo znižujú energetický výdaj.

    Regulačné mechanizmy príjmu potravy môžeme rozdeliť na krátkodobé a dlhodobé. Krátkodobá regulácia nám umožňuje spoznať, kedy máme prestať jesť a určuje veľkosť porcií. Mozog na základe získaných informácií o množstve a zložení jedla vysiela signál: „brzda, brucho je napchaté na prasknutie a telo bude potrebovať nejaký čas na spracovanie toho, čo si mu dodal/-a, si sýty/-a.

    Čo sa stane, keď jem viac než dosť?

    Ak to občas preženieme a začnú nám rásť zásoby (tuk), nastupuje dlhodobejšia regulácia. Tu sa uplatňujú hlavne signály z tukového tkaniva a tiež zo svalov, pankreasu a pečene, ktoré informujú mozog o množstve energetických zásob. Ovplyvňujú tak obdobie, počas ktorého pocit sýtosti pretrváva, frekvenciu jedál a citlivosť mozgu ku krátkodobým signálom. „Ešte jesť nemusíš, zásob je dosť, môžeš sa ísť pokojne prebehnúť....“ Asi najznámejšou látkou, podieľajúcou sa na dlhodobej regulácii, je hormón tukového tkaniva leptín, nazývaný hormónom štíhlosti. Čím viac tukového tkaniva máme, tým viac leptínu sa uvoľňuje do krvi a tým sýtejší by sme mali byť. Lenže čo je veľa, to je veľa – od určitého množstva začne mozog leptín ignorovať. Podobne ako pri inzulíne (ktorý tiež v mozgu navodzuje pocit sýtosti) dochádza k vzniku leptínovej rezistencie. Ak by však všetky doteraz spomínané regulačné mechanizmy (= homeostatické) fungovali tak, ako majú, k leptínovej rezistencii by sme sa prejesť nemali.

    Sex, drogy a rock'n'roll

    Lenže my máme ešte ďalšiu reguláciu príjmu potravy – tzv. hedonickú, spojenú s motiváciou a emóciami. Jedlo v nás totiž vyvoláva príjemné pocity navodené aktiváciou okruhov odmien v rôznych častiach mozgu (v kortiko-limbickom systéme). Ja im hovorím sex, drogy a rock'n'roll okruhy. Človek je totiž tvor od prírody lenivý a keby v ňom príjem potravy alebo sex nevyvolávali príjemné pocity, umrel by od hladu a rozhodne by sa nerozmnožoval. Sú to tie isté okruhy, ktoré možno umelo aktivovať pomocou rôznych drog. Fyziologicky nám tieto mechanizmy pomáhajú v motivácii, učení, vytváraní preferencií. Z hľadiska potravy rozhodujú o tom, aké jedlo máme radi, pre aké by sme „vraždili“ a akému sa radšej vyhneme. 

    Ak chutné jedlo vidíme alebo cítime, na základe predchádzajúcej skúsenosti príjemné pocity očakávame a jednoducho ho chceme. To je tá chuť na sladké, s ktorou sa občas hráme na slepú babu. Problém je v tom, že u väčšiny ľudí vyvoláva najpríjemnejšie pocity jedlo kalorické a/alebo sladké, napchaté energiou. Ak takéto jedlo jeme príliš často, dochádza v mozgu k zmenám a na dosiahnutie rovnako príjemného pocitu potrebujeme jedla čoraz viac. Dá sa povedať, že pri citlivých ľuďoch existuje istá podobnosť so závislosťou od drog, rozdiel by však mal byť v intenzite závislosti. Ak sa však nemôžete zbaviť závislosti od čokolády, s kokaínom určite nezačínajte – samozrejme, nezačínajte s ním, ani keď závislosťou od čokolády netrpíte 🙂.

    Spolupráca 2 typov regulácie príjmu potravy

    Homeostatická a hedonická regulácia sa vzájomne ovplyvňujú a do istej miery spolupracujú. Skúste si porovnať rozdiel v chutiach, keď idete nakupovať hladný alebo sýty. Občas sa sýta nestačím diviť, čo som si schopná hladná strčiť do košíka 🙂. Ak v nás jedlo vyvoláva veľmi príjemné pocity, môže hedonická regulácia prebiť tú homeostatickú a my jeme, aj keď to naozaj, ale naozaj nepotrebujeme. Poznáte to, oči by jedli, brucho už nemôže, možno sa tam však ešte kúsok tohto úžasného voňavého jedla vojde. Hedonická regulácia je homeostatickej do istej miery nadradená a neposlúchne nadriadeného...

    Dôsledkom je nárast hmotnosti, prekročenie kapacity tukového tkaniva a rozvoj inzulínovej a leptínovej rezistencie. Je čoraz ťažšie dosiahnuť pocit sýtosti, telo zvýšenú hmotnosť pojme za vlastnú a začne bojovať proti chudnutiu. Ak sa vám už schudnúť podarí, mozog si zrazu spomenie na starého kamaráta – hormón leptín, začne mu veľmi chýbať a vy budete mať väčší hlad. To je aj jeden z dôvodov, prečo je pre niektorých ľudí také ťažké schudnúť a ešte ťažšie si hmotnosť udržať.

    Ako to, že niektorí v strese priberajú a iní chudnú?

    Reguláciu príjmu potravy ovplyvňuje množstvo ďalších faktorov. Poďme si len v krátkosti povedať niečo o strese. Pri nešpecifickej reakcii na stres dochádza k metabolickým zmenám, ktoré majú zabezpečiť optimálne podmienky pre prácu svalov a pripraviť nás na boj alebo útek. Pokiaľ nedôjde k predpokladanej reakcii (skúste šéfovi utiecť alebo ho tresnúť 🙂), môže nastať nerovnováha medzi syntézou a spotrebou mnohých látok. Chronický stres je spojený so zvýšeným rizikom civilizačných chorôb. Okrem zmien v metabolizme ovplyvňuje stres aj príjem potravy.

    Stresová kaskáda v závislosti od intenzity, typu podnetu, vonkajších podmienok a genetických dispozícií podporuje alebo znižuje chuť do jedla. Ľudia citlivejší na účinok stresového hormónu kortizolu sú náchylnejší na stresové prejedanie. K prejedaniu však dochádza len v prípade, ak máme prístup k sladkému/kalorickému, inými slovami k veľmi chutnému jedlu. Takéto jedlo v nás navodzuje príjemné pocity, aktivuje okruhy odmien a tlmí účinky stresu.

    Už viem, že priberám, pretože som maškrtná. Jedlom sa odmeňujem a upokojujem. Dobrá správa je, že priberám prevažne z jedla, ktoré mi veľmi chutí. Ak by som priberala z nechutného, to by ma fakt naštvalo. Čo však robiť, ak potrebujeme navyše chudnúť? Chudnutie ma totiž stresuje a to sa potom musím upokojiť ...

    Chuť na sladké vás už nedobehne

    Telo si našťastie nereguluje len príjem energie, ale aj príjem jednotlivých živín. Možno ste si všimli, že v súvislosti s prejedaním zmieňujem hlavne kalorické a sladké jedlá. Voľakedy toľko nevadilo, keď sa človek príležitostne prepchal kalorickým a sladkým, pretože potom s veľkou pravdepodobnosťou nasledovalo obdobie nedostatku. Sacharidy a tuky si môžeme ľahko uložiť do zásoby, zatiaľ čo proteíny si do zásoby neukladáme a ich spracovanie je pre dusík zložitejšie. To je aj jeden z dôvodov, prečo je príjem bielkovín regulovaný o niečo prísnejšie. Z biologického hľadiska teda nie je kJ ako kJ. Ak budete jesť jedlo bohaté na proteíny, pocit sýtosti sa vzhľadom k skonzumovaným kJ dostaví oveľa skôr než v prípade sacharidov a tukov. 

    Proteíny majú zo všetkých makronutrientov najväčšiu nasycujúcu schopnosť a najúčinnejšie aktivujú homeostatické mechanizmy príjmu potravy. Zdá sa, že ovplyvňujú aj hedonickú reguláciu a po proteínovom jedle nás bude menej prenasledovať chuť na sladké. Ak, naopak, telu dodáte proteínov málo (čo sa deje v prípade klasických redukčných diét), pocit hladu bude o to intenzívnejší. Toto sa začalo s úspechom využívať pri redukčných diétach so zvýšeným obsahom proteínov. Najlepšie výsledky sa totiž dosahujú pri takých diétach, ktoré je človek schopný dodržať bez väčšieho stresu.

    Možno vám napadne, čo sa teda stane, ak telu dodáme veľa proteínov. Tá prísnejšia regulácia musí mať dôvod, nie je to v tom prípade nebezpečné? Ak budete jesť dlhodobo naozaj veľa proteínov (horný limit tolerovaný u zdravých adaptovaných jedincov sa udáva 3,5 g/kg hmotnosti denne), môžu nastať problémy s trávením, obličkami, pečeňou a cievami.

    Pri proteínovej diéte KetoDiet je absolútne množstvo proteínov zvýšené len mierne (cca 90 g proteínov/deň) a rozhodne by nemalo prekročiť 2 g/kg za deň, čo je bezpečné množstvo dlhodobej konzumácie pre zdravého jedinca. Diéty s mierne zvýšeným obsahom proteínov môžu byť veľmi prospešné pre ľudí, ktorí bojujú s hmotnosťou a majú sklony k prejedaniu. Zvýšený obsah proteínov v strave navyše významne ovply-vňuj aj druhú stranu bilančnej rovnice a o tom si viac povieme nabudúce :o). 

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    21. nov 2017    Čítané 385x

    Pomôže vám akupunktúra pri chudnutí?

    Určite ste už počuli o "tých ihličkách". Áno, áno, myslíte správne, reč bude dnes o akupunktére. Aký má vplyv na naše telo? Naozaj je taká učinná ako si veľa ľudí myslí alebo je to len o psychike a je to placebo?

    Aké máte skúsenosti vy a čo si o tomto spôsobe liečenie myslíte?

    Táto liečebná metóda, ktorá sa považuje za najstaršiu liečbu vôbec, vychádza z tradičnej čínskej medicíny, ktorá verí, že telom prúdi po akupunktúrnych dráhach (tzv. meridiánoch) životná energia čchi. Dráhy sú spojené s jednotlivými orgánmi a tým, že do špecifických bodov na týchto dráhach pichneme ihličku, odstránime nerovnováhu v toku energie. Jedným zo základných princípov čínskej medicíny je Jin - Jang. Princíp polarity, ktorým je vysvetľovaná podstata rôznych javov. Protichodné póly spolu síce súperia, ale jeden bez druhého sa nezaobídu. Výsledkom boja je už spomínaná energia čchi.

    Jin predstavuje ženský princíp a všetko negatívne - tmu, noc, zimu, hmotu a pokoj. Jangový princíp je mužský, kladný, ako svetlo, deň, teplo, aktivita, funkcia a pohyb. Aby mohol byť človek považovaný za zdravého, musia byť oba póly v rovnováhe.

    Ďalším princípom akupunktúry je Princíp piatich prvkov - dreva, ohňa, kovu, zeme a vody. Tieto prvky ovplyvňujú všetko dianie v prírode, teda aj zdravie človeka.

    Drevo zasahuje pečeň a žlčník, oheň srdce a aj tenké črevo, zem slezinu a žalúdok, kov pľúca a hrubé črevo a voda obličky i močový mechúr.Jednotlivé prvky sa opäť usmerňujú podľa toho, čo človeka trápi.

    Najznámejším nástrojom akupunktúry sú ihličky, ktoré sa zapichujú asi do 150 - 700 bodov na tele (nie súčasne). Na akupunktúrne body možno ale tiež pôsobiť teplom - prehrievaním akupunktúrnych bodov. K tomu sa používa moxa, ktorá je vyrobená z bylín zabalených do tvaru cigár, pričom do moxy sa najčastejšie používa bylina Palina obyčajná. Použiť sa môžu ale aj nahriate ihly.

    Akupunktúra je stále ľahko kontroverzná. Niekto v ňu verí, iní ju považujú za pseudovedu. Ľudia sa k nej s nádejou obracajú v momente, keď klasická medicína nestačí, alebo keď hľadajú menej radikálnu alternatívu k užívaniu liekov a chirurgickým zákrokom.

    Akupunktúru často vyhľadávajú jedinci bojujúci s fajčením alebo nadváhou. Už vďaka tomu, že chcú so svojím problémom niečo robiť, táto metóda zaberá. Ľudia prichádzajú motivovaní, dodržiavajú pokyny lekárov a tým sa so svojimi zlozvykmi pobijú ľahšie. Účinnosť je tiež vysoká u ťažkostí, pri ktorých hrá úlohu psychika (bolesť rôzneho pôvodu, únava, bolesti hlavy a migrény, ťažkosti s dýchaním, chrípky, nachladnutia, imunita, trávenie, stres, úzkosti, neplodnosť, poruchy menštruačného cyklu a podobne).

    Ak o akupunktúre uvažujete, vyhľadajte certifikovaného odborníka, ktorý prešiel riadnym vzdelávacím systémom. Buďte pripravení dodržiavať režimové opatrenia (jedálniček, pohyb, oddych), obrňte sa trpezlivosťou a pripravte si peniaze - akupunktúru totiž nehradí poisťovňa.

    Odborne aplikovaná akupunktúra určite nikomu neublíži, a ak sa ešte navyše začnete stravovať podľa zásad tradičnej čínskej medicíny a užívať bylinky, svojmu zdraviu môžete jedine prospieť.

    ZDROJ: www.fithall.sk

    foxylady13
    6. máj 2017    Čítané 164x

    Vaša pleť sa vám odvďačí keď budete jesť zdravo 🙂

    Určite ste tušili, že strava, ktorú jete a vaša pokožka majú veľmi veľa spoločného. To, čo dávate do úst neovplyvňuje len kondíciu vášho tela, ale aj stav pleti. O pokožku tváre i celého tela sa možno starať dvoma spôsobom - zvonku a zvnútra. Môžeme na seba denne nanášať vrstvy ošetrujúcich a hydratačných prípravkov, čistiť kožu peelingom, ošetrovať ju sérami a masírovať zázračnými prípravkami proti vráskam, ale keď podceníme rolu vyváženej a zdravej stravy, nikdy nedosiahneme vysnívané výsledky.

    Tu je niekoľko tipov, ako prostredníctvom jedla vyživíte a rozžiarite svoju pleť:

    • Mastné kyseliny - omega 3 a 6 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu, nervového systému, metabolizmu, ale aj pre kvalitné vlasy a pleť. Zamerať by ste sa mali predovšetkým na omega 3 viac nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nám v jedálničku často chýbajú. Doprajte si preto tučné morské ryby, orechy, orechové maslo, akékoľvek semienka aj avokádo. Energetickej hodnoty tukov sa nebojte - vyvážia ju svojím pozitívnym vplyvom na zdravie i pleť.
    • Proteíny - bielkoviny sú stavebným kameňom všetkých tkanív nášho tela, teda aj pleti. Aby sa mohla koža kvalitne hojiť a regenerovať, je potreba jej stavebný materiál dodávať v jedle. Jedzte chudé mäso, ryby, celé vajcia, mliečne výrobky aj strukoviny. Vyživíte nielen svaly, ale aj pleť.
    • Vitamíny - nebojte sa toho, že by ste mali vo svojom jedálničku nedostatok vitamínov - teda za predpokladu, že jete dosť zeleniny a ovocia. Ak sa bojíte, že svojmu telu vitamíny v takom množstve, v akom by ich potrebovalo, nedodávate, nebojte sa zaobstarať si multivitamínové tablety. Pleť potrebuje predovšetkým vitamíny C, B a E!
    • Minerály - s minerálmi je to ako s vitamínmi - v našich podmienkach takmer nikto ich nedostatkom netrpí. Pleť minerály miluje, preto jedzte potraviny, ktoré sú bohaté na selén, zinok, vápnik, horčík či železo. Nájdete ich v mäse, zelenine, ovocí, vajciach i mliečnych výrobkoch. Multiminerálové doplnky stravy sa predávajú tiež, ale ako aj u vitamínov platí, že ak máte jedálniček pestrý, nepotrebujete ich. Ak ich chcete vyskúšať, nebojte sa, určite vám neublížia.
    • Voda - voda je základ života aj hydratovanej pleti. Pite čistú vodu, minerálky a slabé čaje; naopak zabudnite na nadbytok alkoholu, kofeínových a sladených nápojov. Myslite na to, že nielen vaše telo potrebuje piť, ale aj jeho pokožka. Dehydrovanú pleť spoznáte ľahko tak, že sa vysušuje a tvoria sa na nej zbytočne vrásky - a to predsa nechceme.

    ZDROJ: www.fithall.sk