rado_akozvonOverená organizácia
    7. sep 2023    

    Ako sa chystáme bežať pre srdiečkové deti.

    Už túto sobotu - 9. septembra - sa v malej dedinke - kúsok od Bratislavy - so sladkým názvom Malinovo bude bežať Malinový pohár. Je to bežecký amatérsky pretek pre celú rodinku. Okrem nádherného slnečného počasia sú tu ešte 3 veci, pre ktoré by ste do Malinova mali pribehnúť:

    1. Svojou účasťou podporíte našu Nadáciu Šťastné srdcia a srdiečkové deti👍👍👍
    2. Všetci detskí behovníci dostanú ako darček mydielka od Matúška z @vymydlisi.sk - ich predajom pomáha svojmu bračekovi Jakubkovi s liečbou ❤️❤️❤️
    3. Každý pretekár dostane po odbehnutí sadeničku smreku, ktorého vysadením pomôže šíriť posolstvo #zerowaste #malinovypohar #bezobalu #bezodpadu ♻️♻️♻️

    Tešíme sa na Vás - všetkých dospelých aj krátkonohých behovníkov - pre dobrú vec sa predsa behá najlepšie! 🌲🏆🌲

    Všetko, čo sa potrebujete dozvedieť o behu nájdete tu: https://www.malinovypohar.sk/#domov

    (4 fotky)

    ČAJ S PLASTOM?
    JA SI PROSÍM NEPROSÍM!

    Klasické porciované čaje pre mňa znamenajú úplne zbytočný odpad. To je asi všetkým jasné, veď zero waste 😉 Ale majú ešte jednu tienistú stránku, o ktorej málokto vie. Mnohé z nich obsahujú plastovú prímes!
    ❎ Vyzerajú ako papierové vrecúška a väčšina ľudí tomu naozaj verí, ale nie sú. Priznávajú to aj mnohí výrobcovia a dokazujú to aj vedecké štúdie, ktoré v týchto čajoch preukázali obrovské množstvo plastových mikročastíc ❎

    A tak si radšej v sezóne nasušíme vlastné bylinky nazbierané v záhradke či v prírode

    Zdroj Fb
    #zerowaste

    nesvadbovoAMBASÁDORKA
    1. feb 2020    

    M. celkovo nakupy moze, ale v tomto milom obchodiku si ich, veru, vychutnala az do dna 😍

    #zerowaste

    Bolo mi luto zahodiť gate bez poškodenia, tak somsi aspoň spravila radosť a mám novú kabeločku
    🌱💜🌱👜🌱💜🌱
    #recyklacia #zerowaste

    #test_hami_viaggio

    Ideme testovať. Kto ešte len čaká balíček?
    Kukajte aké krásne vecičky tam nájdete okrem papanice, veľmi sa mi páči drevený box a mladý si hend obľúbil zasteru a varechu so srdiečkom...
    Kaše a keksíky pôjdu s nami na veľkú noc na oravu, #lenivamatka ma vystarane s večerou 🤣 akurát nám to krásne sadne do testovacieho termínu 🤩
    #hami
    Ps. Krabicu som narýchlo zrecyklovala a postavila provizórny sporák 🤩🤣
    #zerowaste
    Takže zábava začína s Hami 🙃

    (5 fotiek)
    redakcia
    6. mar 2019    Čítané 1935x

    Štýlová skupinka Zero Waste na Modrom Koníku

    Žiť ohľaduplne k prírode je niečo, čo by malo byť prirodzene prirodzené 🙂. Teraz je to navyše trendy, a ja som v podstate rada. Každým dňom tak narastá šanca, že stúpne počet ľudí, ktorí sa budú zamýšľať nad tým, ako veci robiť inak. Na Modrom Koníkovi máme skvelú inšpiratívnu skupinku Zero Waste a ja som veľmi rada, že zakľadateľka tejto skupinky @stellamaris súhlasila s rozhovorom 🙂

    A hneď prvá otázka by samozrejme bola, aby si povedala niečo o sebe a o tom, čo ťa viedlo k tomu, zamýšľať sa o štýle zero waste v tvojom živote🙂.

    Ahoj 🙂 Volám sa Lýdia, pochádzam spod Vysokých Tatier a 15 rokov žijem v Nemecku. Som vydatá a mám 6 ročného syna. V roku 2016 ma v jednom časopise zaujal článok o zero waste. Konkrétne to bola Bea Johnson so svojím zaváracím pohárom v ruke a jej pútavá životná filozofia 🙂. Vtedy prišla prvá myšlienka niečo zmeniť v mojom živote a začala som konať! Chcela som ekologickejší a jednoduchší život. Do môjho života zavítali zaváracie poháre a misky.  Začali sme do nich dávať desiate a aj nakúpené potraviny.

    Plastov sme sa začali zbavovať postupne, najviac v kuchyni a v kúpeľni. Príznačným sa pre nás stalo obyčajné mydlo. To používame najčastejšie a dodnes ho dostávam od našich známych, keď sa vrátia z ciest 🙂.

    Z toho čo hovoríš sa mi zdá, že prvým krokom po odhodlaní začať meniť veci, by bolo začať sa pozerať inými očami na to, čo už máme doma. Ako by si vlastne zadefinovala zero waste?

    Keď chceš žiť zero waste, odporúčam sa držať  týchto vecí : Nakupuj rozumne a šetrne! Využi, čo máš! Recykluj či upcykluj! Čo nepotrebuješ, predaj, podaruj, či vyhoď!

    Aké postupné kroky prišli u vás na rad ako ďalšie?

    Začali sme ekologicky rozmýšľať už pri nákupe. Mnoho vecí sme prestali kupovať kvôli zbytočným obalom. Prehodnotili sme aj stravovanie a rozlúčili sme sa s hotovými jedlami. Veľmi príjemným prekvapením bolo zlepšenie zdravia👍😉. Zmizol vysoký tlak, problém so štítnou žľazou a aj diabetes. Ale hlavne sme chceli dokázať žiť ekologicky a šetrne k životnému prostrediu.

    Ako reagovalo na tieto zmeny tvoje najbližšie okolie? Manžel a syn. Nepozerali na neho čudne, keď si v škole vytiahol desiatu v zaváraninovej fľaške? 🙂

    Reakcie okolia boli na začiatku rôzne😉. V práci krútili kolegovia hlavou nad tuhým mydlom a zaváracím pohárom s desiatou. Manželovi kolegovia v podstate to isté. V škôlke nás upozornili, že sklo do škôlky nesmie nosiť nikto. Museli sme teda zadovážiť  plastový box a fľašku. Manžel aj ja nosíme dodnes desiatu či obed v pohári či dóze. Všetci si však už zvykli a poniektorí aj inšpirovali🙂.

    Jeden môj kolega ohŕňal nosom nad tuhým mydlom. Keď nám však v práci došli zásoby nakúpeného tekutého mydla, náš šéf sa mnou nechal inšpirovať a začal kupovať tuhé mydlo. Nedávno sa mi stalo, že som svojho kolegu stretla v drogérii. Hádaj čo mal v košíku? Tuhé mydlo! 🙂

    Aké boli začiatky v nakupovaní s vlastnými nádobami?

    Sklenené fľaše aj dózy zvykneme kupovať často v Ikea, prípadne využívame klasické zaváraninové fľaše. S týmito chodíme aj na nákupy. Zo začiatku to bolo veľmi ťažké. Takmer nikde mi nechceli dať potraviny do prinesených nádob. S ochotou som sa stretla skôr na trhu, a tak som brávala mäso, syry, či salámu odtiaľ. Teší ma, že už aj obchodné reťazce začínajú akceptovať priania zákazníkov v rešpektovaní prinesených nádob takmer bez diskusií. Prax je taká, že tovar odvážia a dajú do mojich dózičiek. Dnes už často počujem od iných zákazníkov chválu za mnou používané plátenné tašky na ovocie, zeleninu či chlieb. Alebo mi pochvália sklenené dózy, kam dávam syr či salámu. Takto uskladnené potraviny mi vydržia dokonca dlhšie čerstvé.

                                               takto to vyzerá u nás doma🙂

    Zaujímalo by ma, s čím si sa lúčila asi najťažšie pri zmene životného štýlu?

    Musím priznať, že do zmeny nášho životného štýlu som sa pustila s veľkým nadšením. Asi najťažšie mi však padlo prestať používať laky na nechty. V minulosti som pracovala ako Avonlady a priznám sa, že doma som napočítala vyše 100 lakov na nechty. Väčšina z nich sa dobre predala a zvyšok som darovala.

    A čo dekoratívna kozmetika v podaní zero waste?

    Používam iba kajalovú ceruzku, občas tiene na oči. Mimo to už nepoužívam nič iné. Aj lak na vlasy som nahradila svojou vlastnou, po domácky vyrobenou alternatívou – nič iné, len alkohol a výťažky z byliniek. Vlasy si dávam občas farbiť, snažím sa vyberať si prírodné farby a šampón používam len v tuhej forme. Len pre zaujímavosť, aj môj otec celý život používa iba tuhé mydlo na celé telo aj vlasy. Všetky sprcháče, ktoré sme mu kedy darovali, potajomky rozdal :D. Odvtedy dostáva za veľkú inšpiráciu pekné, voňavé, tuhé mydlá😉.

    Povedala si nám, kto inšpiroval teba. Teraz inšpiruješ ty ostatných..

    Prvý veľký fanúšik môjho nového zero waste života bola moja kamarátka Sabine. V čase mojich úplných začiatkov jej zistili rakovinu prsníka. Od nej pochádzajú aj prvé zero waste darčeky pre moju domácnosť: french press a lis na cesnak. Som praktický človek a čo nepotrebujem, nevlastním. Čo nechcem, predám, darujem či vyhodím. Práve predajom nepotrebného som dvakrát zaplatila dovolenku v Indii😉. Myslím, že celkovo ma Zero waste naštartovalo zmeniť môj život pozitívne a kreatívne.

    Čo ťa viedlo k založeniu skupiny Zero waste na Modrom Koníkovi? Mala si už pri jej zakladaní tušenie ako sa to celé vyvŕbi?  

    Skupinka vznikla na podnet jednej členky skupiny. Ako som ju založila, oslovila som ďalšie mamičky a oteckov a spoločne šírime Zero waste ďalej tu na Koníkovi. Považujem tento priestor za príjemnejší a lepší ako napríklad na Facebooku. Priznám sa však, že som pri zakladaní skupiny myslela, že nás bude len pár a budeme sa inšpirovať navzájom. S takýmto počtom a záujmom som nerátala. Máme niekoľko aktívnych mamičiek, s ktorými sa stretáme aj v skupine o šetrení (s čím Zero waste úzko súvisí). Teší ma, že členovia stále pribúdajú, pýtajú sa, alebo sa aj nezapájajú, len si chodia čítať naše tipy.

    A ako by si definovala túto vašu skupinku?

    Našu skupinku by som definovala ako inšpiráciu či výmenu skúseností medzi nami. Sme tu na pomoc, inšpiráciu, zdieľanie skúseností a občas aj na nejaký náš citový výlev, ak máme negatívnu skúsenosť. Diskutujeme, radíme si navzájom a vytvárame spolu takú príjemnú atmosféru😉.

    Veľmi pekne ďakujem za rozhovor. A teším sa, že časom budú pribúdať ďalšie rozhovory s našimi užívateľkami, ktoré pôsobia na našom Modrom Koníkovi a podieľajú sa tak, ako Stellamaris, o príjemné prostredie.

    link na skupinu Zero Waste : https://www.modrykonik.sk/group/8821/

    Ak máte tip na ďalšiu skupinku, či konkrétnu mamičku, dajte mi vedieť do komentárov.

    Hľadáme naše modrokoníkovské poklady 🙂

    nesvadbovoAMBASÁDORKA
    15. jún 2018    

    Rýchly ranný koláčik zo zvyškov. Extra prezreté banány, tvaroh pred koncom spotreby a pár zvyšných jahôd.

    A namiesto vyhadzovania sa aj z takýchto surovín dá vykúzliť chutná raňajková dobrota 😍

    #zerowaste #korunny

    nesvadbovoAMBASÁDORKA
    5. dec 2017    

    Prve Vianoce v novom dome a ja namiesto kupovania ozdob vyrabam veci z toho, co je doma a co najdeme na prechadzkach. Ako ste na tom vy a #zerowaste?

    (2 fotky)