Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@rebekarebekova ano, hned som pisala a do 5 min. mi prisla odpoved:
Dobrý deň,
Údaje sa sťahovali z databázy Sociálnej poisťovne. Tým, že Vášmu dieťaťu sa zmenilo meno aj rodné číslo poisťovňa mala v evidencii poberanie materského na iné dieťa.
Chybu hneď opravíme a rodičovsky príspevok od februára 2020 budete poberať v správnej výške t.j. 370 eur mesačne. Chýbajúcich 100 eur Vám bude doplatených vo výplatnom termíne v marci 2020. Takže Vám vyplatíme za február 2020 sumu 470 eur.
@miriam439 100 € lebo joanita uz dostala tu nizsiu verziu zvyseneho a to je 270 €.
@miriam439 ano ako pise @rebekarebekova, mne poslali ten nizsi zvyseny, cize 270e (miesto 220e co bolo doteraz), cize uz maju doplatit len 100e 🙂
@rebekarebekova
@joannita
Ahaaaa 😊 Som akosi pozabudla, že aj ten druhý RP sa zvyšoval. Ďakujem za vysvetlenie.
@miriam439 ahojky, diky moc. Obe deti boli z domova. Jedno malo 9mesiacov, druhe 4 roky. Prispevok zamietli u oboch. Písala som aj na central 2x ako baby radili, pani mi stale opisovala, ze nárok nemáme. Ja som presvedčená, ze máme minimalne u starsieho, ktore slo do pestunstva. Čo ti poviem, tu ti akože sociálny štát nevyplatí ani to, načo mas narok. Som zvedavá na výsledok odvolania.
Ahojte. Kočky, ako mám vybaviť aktualizáciu zaradenia do poradovníka? Po 2 rokoch nás to prvý raz čaká za cca 3 mesiace. Mám sa ja nejako nahlásiť na úrade, resp. v Návrate, kde sme robili prípravu? Alebo nás oni nejako vyzvú?
@andrea_82 ahoj Andrejka ty si tiež z okresu Trenčín? My robíme práve teraz po 4 rokoch po dvoch sme už mali . Keď som volala do tn ohľadom poradovníka pýtala som sa na aktualizáciu a povedali mi že papiere už posielali do Prievidze a potom vám budú volať z Prievidze a pôjdete podpísať papiere o aktualizácii a dohodnete si termín aktualizácie . Snáď som napísala všetko 🙂
@ereska ano, tiez patrime pod TN, ale okres PB. Pripravu sme robili v ZA v Navrate. Trosku to mame komplikovane tym, ze by sme sa mali v najblizsich mesiavoch stahovat a tak by som aktualizaciu chcela spojit aj s tym.
@amienne dakujem, dievcata. Tak skusim zavolat radsej na urad sama, nech ma usmernia.
@amienne
Už ste poslali odvolanie? Ja by som im surovo skopírovala toto zo zákona a farebne vyznačila časti, ktoré sa na mňa vzťahujú.
A poprosila ich o vysvetlenie, že ktorú časť odcitovaneho zákona nespĺňam, keďže DIEŤAŤU bol zamietnutý príspevok, na ktorý má právny nárok...
627 ZÁKON
zo 14. decembra 2005 o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa
Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:
§ 1 Úvodné ustanovenia
(1)
Tento zákon upravuje poskytovanie príspevkov, ktorými štát podporuje náhradnú starostlivosť o dieťa (ďalej len „príspevok“), ako sociálnych dávok, ak náhradnú starostlivosť o dieťa vykonáva osobne na základe rozhodnutia súdu1) iná fyzická osoba ako rodič.
(2)
Náhradná starostlivosť o dieťa podľa tohto zákona je
a)
zverenie maloletého dieťaťa do osobnej starostlivosti inej fyzickej osoby než rodiča,3)
b)
pestúnska starostlivosť,4)
c)
poručníctvo,5) ak sa poručník osobne stará o dieťa; to neplatí, ak sa poručník osobne stará o dieťa, ktorého rodičia nie sú plnoletí,
d)
zverenie dieťaťa do starostlivosti fyzickej osoby rozhodnutím súdu o nariadení neodkladného opatrenia,6) ak súd koná o zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti tejto fyzickej osobe podľa písmena a) alebo b),
e)
zverenie dieťaťa do predosvojiteľskej starostlivosti,6a) alebo
f)
zverenie dieťaťa do starostlivosti fyzickej osoby rozhodnutím súdu o nariadení neodkladného opatrenia,6) ak súd koná o zverení dieťaťa do predosvojiteľskej starostlivosti.
(3)
Náhradný rodič podľa tohto zákona je fyzická osoba, ktorej bolo dieťa zverené do náhradnej starostlivosti podľa odseku 2.
§ 2 Druhy príspevkov
Príspevky sú
a)
jednorazový príspevok dieťaťu pri jeho zverení do náhradnej starostlivosti (ďalej len „jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti“),
b)
jednorazový príspevok dieťaťu pri zániku náhradnej starostlivosti (ďalej len „jednorazový príspevok pri zániku náhradnej starostlivosti“),
c)
opakovaný príspevok dieťaťu zverenému do náhradnej starostlivosti (ďalej len „opakovaný príspevok dieťaťu“),
d)
opakovaný príspevok náhradnému rodičovi,
e)
osobitný opakovaný príspevok náhradnému rodičovi.
§ 3 Jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti
(1)
Jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti je určený na podporu zabezpečenia základného osobného vybavenia dieťaťa, najmä na zabezpečenie jeho ošatenia, obuvi, hygienických potrieb, nevyhnutného nábytku a iných vecí na uspokojenie potrieb dieťaťa.
(2)
Nárok na jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti má dieťa,
a)
ktoré je zverené do náhradnej starostlivosti podľa § 1 ods. 2 písm. a) až c) na základe rozhodnutia súdu,
b)
ktorého náhradný rodič sa začal oň osobne starať a
c)
ktoré ku dňu zverenia do náhradnej starostlivosti je v ústavnej starostlivosti alebo v ochrannej výchove.
(3)
Nárok na jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti má aj dieťa,
a)
ktoré je zverené do náhradnej starostlivosti podľa § 1 ods. 2 písm. d) až f) a pri zverení do náhradnej starostlivosti je mladšie ako šesť mesiacov,
b)
ktorého náhradný rodič sa začal o neho osobne starať a
c)
na ktoré nebol poskytnutý príspevok pri narodení dieťaťa podľa osobitného predpisu.6b)
(4)
Jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti možno poskytnúť aj dieťaťu, ktorému nebola pred zverením do náhradnej starostlivosti podľa § 1 ods. 2 písm. a) až c) nariadená ústavná starostlivosť alebo uložená ochranná výchova, ak pri začatí vykonávania náhradnej starostlivosti nemá zabezpečené základné osobné vybavenie podľa odseku 1.
(5)
Nárok na jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti na to isté dieťa a tej istej oprávnenej osobe vzniká iba raz; to platí aj vtedy, ak dieťa je zverené do spoločnej starostlivosti manželov a jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti bol poskytnutý manželovi oprávnenej osoby.
(6)
Jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti je vo výške 5,53-násobku sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa.6c)
Baby NR kraj..ste tu?..nejako sa to nehybe v poradovniku..sme stale na tom istom mieste uz dlhsiu dobu..vy ste ako na tom?..naposledy mi povedala, ze tento rok neumiestnili ani jedno bábätko..
Konecne volali a mame vytycene predosvo pojednavanie 💪
Neviete prosím v bb ale je posledné číslo cca?
( Poradovník )
Ďakujem
@berginkan no super. Ale vy uz mate maleho dost dlho u seba, ci? Je sanca ze vam skratia predosvojitelsku?
@rebekarebekova no mame od aprila. To neviem co je, vysvetlis? Dik
@berginkan Mna len napadlo, ze ked uz je dieta vo vasej starostlivosti 10 mesiacov, ze ci este bude musiet byt ta 9 mesacna predosvojitelska pred osvojenim..
@rebekarebekova netusim. Uvidime. Ale hlavne ze sa to pohlo

@joannita tiez ten pripad, ze ine rodne cislo dietata?