icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

tulipan43
8. máj 2020

@mana85 o úrade práce a o ich praktikách by sme tuším už aj knižku dali dokopy dievčatá 🙂

berginkan
8. máj 2020

Veru, je to cele take tragikomicke

joannita
8. máj 2020

@berginkan ani mne sa to nezda 🤷‍♀️uvidime....
Taka blba otazka, ale ako sa prejavuje taka nedostatocna rodinna a citova vazba? Lebo zas poznam vela bab co dali dieta uz v 18m do jasiel a v pohode boli....
Ja teda neplanujem urcite dat skor do skolky, len ma to zaujima

amienne
8. máj 2020

@joannita neviem ako sa presne prejavuje ale ono kazde dieta je individualne a aj kazdy rodic pri traveni casu s dietatom ho inak vyuziva. Ja som.bola v jasliach od 1 roka, inak to vtedy neslo a nemam ziadne ujmy. Moj muz rovnako. Mame dobre vztahy s rodicmi aj partnermi. Ak je matka doma s dietatom 3 roky ale vacsinu casu sa mu vlastne ani nevenuje len s nim skratka je, tak si nemyslim, ze je to o nieco lepsie ako maximalne veovat pozornost dietatu ked som s nim a nechat ho zaroven adaptovat sa aj na kolektiv. Niekore deti potrebuju kolektiv velmi skoro, inym je tazko sa odputat aj v piatich rokoch. Tot moj nazor. Na toto nie su tabulky. A mimochodom, brali sme 2 deti. Starsia mala 4 roky. Nikdy nebola v skolke, pol roka bola v domove s teenagermi. Na radu psychologa z domova sme ju dali do skolky po 2 mesiacoch u nas. Absolutne ziaden problem, skolku miluje. Od prveho dna sla na cely den aj so spankom. Ked u nas boli na kontrole z uradu tak sa cudovali aka je medzi nami z taku kratku dobu ( mesiac) silna citova vazba. Na druhu stranu pracovnici jednej nemenovanej mimovladky sa spravali ku mne opovrzlivo, ze sme ju dali do skolky a neboli s mou doma do 7mich rokov. Ked som im povedala, ze to radil sam psycholog, odvrkli ze kde dostal diplom. Asi tak. A to malu ani nevideli a mudrovali. Treba sa riadit vnutornym pocitom a pozoroat dietatko a na zaklade toho sa rozhodovat kedy je vhodny cas. I ked niekomu financna situacia moze zmenit plany.

rebekarebekova
8. máj 2020

@mana85 ach. Moje nervyyy

miriam439
8. máj 2020

@marcelarefat Ešte mimochodom, skúste si pohľadať na internete... koncom apríla t. r. vyšiel zákon, že počas tejto mimoriadnej situácie sa automaticky predlžujú rôzne štátne sociálne dávky, ktoré by mali skončiť teraz a medzi nimi určite aj RP. Tzn. že ak vám v apríli či máji končí zákonný nárok na RP, tak sa vám ten nárok na danú dávku predlžuje, kým neskončí táto situácia... Tak neviem, čo vo vašom prípade UPSVAR rieši, asi im treba zapnúť internet 😁

marcelarefat
9. máj 2020

@miriam439 ďakujem, veď práve to som ja šla riešiť,že som chcela požiadať o predĺženie a popritom som narazila na ten problém,že mi povedali,že mne RP bude vyplatený posledný za apríl 2020. No a vieš čo mi povedala na tú predĺženú RD. Že ja keď mám pracovnú zmluvu a po RD sa mám kam vrátiť do zamestnania, tak ja nemám nárok si vyberať. Že si musím vybaviť korona OCR. A bola so mnou porozprávala. Že to by som mala jedine nárok ak by som nemala sa kam vrátiť do zamestnania po RD. Takže asi tak je to ošetrene. Snažila som sa jej vysvetliť,že som samoživiteľka,že malého v tejto situácii nemám kam dať,že do škôlky mi ho vezmú ak sa otvorí až od septembra,že nemám starých rodičov len matku o ktorú sa musím už ja starať, nemôžem jej nechať malého atď atď. Bohužiaľ nie, po skončení RD si mám vyčerpať starú dovolenku alebo nastúpiť na OCR a hotovo.

marcelarefat
9. máj 2020

@rebekarebekova no som si aj ja tým istá, veď pri vybavovaní RD má vtedy dáma úradníčka na to upozornila na danom úrade. A ešte mám aj kamarátku z nášho mesta ktorá patrí pod rovnakým úrad ako ja. Tá má tiež osvojrneho synčeka tiež mi potvrdila že to tak je,že aj jej vyplácali tak RP. Jej malý sa narodil 26.4. právoplatné zverenie súdom mali 26.5. a tak jej aj vyplácali RP do toho dátumu.
Len za 3 roky čo som ja vybavovala RD sa na úrade zmenil tety s tak to aj teraz je, že nevie práva čo robí ľavá. Ale najhoršie je,že ona sa drží systému, čo ma nahodené v Pc. Proste mne rátajú 36 kalendárnych mesiacov od prevzatia. Ja som malého prevzala 31.5. a mne rátajú celý máj. A to som do 30.5. bola zamestnaná, na MD som nastúpila dňom 31.5. Logicky keď rozmýšľam tak mi nemôžu rátať celý máj . Ale to je môj nazor a oni majú svoj. Uvidím čo mi odpisu z ústredia, ale určite to tak nenechám. Budem vyvolávať a otravovať všade kde je len možné. Totižto mi spôsobili problém veľký, pretože je mám teraz fugu jeden mesiac medzi ukončením RD a nástupom do zamestnania.

rebekarebekova
9. máj 2020

@marcelarefat moc drzim palce. Mozu si to ratat ako chcu. Skratka je datum na ktorom sa zhodnu snad vsetci a to kedy konci RD. A teda v maji a teda za maj maju este vyplatit.
Daj vediet co vrchna upsvar tetuska odpise.

berginkan
9. máj 2020

@amienne je to individualne. Jasne, ze su vynimky ale vseobecne su deti adoptovane komplikovanejsie. Ono sa to nemusi prejavit hned ale mozno az v 5-6 rokoch aj s takym som sa stretla. A kamoska nesla na nikoho odporucanie zial, mozno prave mala. Isla cisto podla svojho citenia a nie je to dobre.
@joannita Neviem vsetky podrobnosti, no bolo to hlavne o tom ze ju nechce, rebeluje a uzatvara sa. Teraz je opat doma a riesia to

marcelarefat
9. máj 2020

@rebekarebekova určite ti napíšem

amienne
9. máj 2020

@berginkan no hlavne ze to kamaratka rieši. Ja mam teraz mladšiu vo veku 2 roky a 3 mesiace. A riešim co bolo pisane vyssie, mame ju od 9 mesiacov a v praci mi povedali, ze mam nárok na RD iba do 3 rokov dietata. V tom pripade by mladsia sla do škôlky po 2 aj štvrť roku s nami doma. Ona sa ale zatial javí, ze by bola v pohode do škôlky uz teraz v septembri. Ked sme chodili po starsiu do škôlky tak som tam s nimi bola este ďalšiu hodinu čo sa tam hrali. Teraz ked mame denne hodinu hovory so školkou a deti robia aktivity spolu s ucitelkami a rodičmi, tak sa mladsia zapaja, komunikuje s ucitelkami aj detmi. Pyta sa kedy pojde so staršou do škôlky. Tak som rozmyslala , ze ked Covid pominie by som ju dala pár krát do tyzdna na 2 hodinky, ze ako to bude prebiehať. Ale to vidim najskor v zime. Zatial sme v rovine teórií. Tiez nechcem nic ponáhľať ale nechcem jej ani odopierat kolektiv. No a uvidime ako sa podotahujen so zamestnávateľom ohľadom možností čerpať RD 3 roky.

berginkan
9. máj 2020

@amienne to vyzera v pohode a mohlo by to fungovat. a este mate cas atd. No zamestnavatelia a hlavne teraz podla mna budu inak pozerat na veci ☹ nie v prospech nas. drzim palce 🙂

miriam439
9. máj 2020

@marcelarefat
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

Potrebujú niečo viac, ako je zákon? Pozri si to a nedaj sa. Treba ísť na nich rázne. Hlavne si vezmi so sebou prvé rozhodnutie súdu o zvereni dieťaťa do NRS a kde máš vyznačenú právoplatnosť.
Lebo právoplatnosť je dôležitá, nie prevzatie dieťaťa.
Ja som brala dieťa koncom júla 2017 a RP mám priznaný do konca augusta 2017, čiže tri roky a jeden mesiac od prevzatia, pretože právoplatnosť bola až o mesiac neskôr!!!!
V zákone je to jasne napísané!!! Povedz im, že pôjdeš to riešiť na vyššie miesta.
Raz dávno tiež robil zamestnanec UPSVAR mojej mame problém na UPSVAR s jednou dávkou. A ona si bola istá, že má pravdu ona. Ale on sa nedal presvedčiť. Tak šla za jeho vedúcou. A urobila taký prievan, že odvtedy boli všetci v pozore na úrade, keď tam mama vkročila 😁

bosorkabb
9. máj 2020

@joannita 3 roky od zverenia. Maximálne však do 6 veku dieťaťa.

bosorkabb
9. máj 2020

@amienne nárok máš na 3 roky odo dňa zverenia. Maximálne však do 6 veku dieťaťa.
Nech si zamestnávateľ overí fakty kým niečo povie.

joannita
9. máj 2020

@bosorkabb od pravoplatnosti zverenia sudom nie?

rebekarebekova
9. máj 2020

@miriam439 hmmm.. my sme na pravoplatnost cakali dlhsie. Skoro 2 mesiace. Potom budem na MD + RD 3roky a 2 mesiace. Uz tu mame 3. alternativu. 🤣🤦‍♀️

tecko28
9. máj 2020

@joannita ja sa uz normalne stracam 🙂 Mne bolo povedane ze 3 roky od fyzickeho prevzatia dietata z DeD, odkedy ho mam na neodklako doma
@bosorkabb ty si skusena ako to je?

tecko28
9. máj 2020

@rebekarebekova my podobne, dieta doma od 20.12. a prevoplatne to bolo niekedy vo februari.

joannita
9. máj 2020

@tecko28 aj ja 😁 lebo no niekto pise 3 roky od prevzatia a niekto o pravoplatnosti.
Aby sme sa rozumeli, ja pisem o RD nie o prispevku. Prispevok podla toho co baby pisu je 3 roky od pravoplatnosti.
A nehovoriac o tom, ze ten pravnik co som sem dala, pise (aj zakon tu niektorra skopirovala) ze 3 roky od skoncenia MD.
Som z toho...... By som aj zahresila ze co som.

janakjk
9. máj 2020

@joannita 3 roky od právoplatnosti máš rodičovský príspevok
Do 3 rokov dieťaťa rodičovskú dovolenku ( čo je podľa mňa veľmi nefér hlavne voči tým, ktorí si brali ročné.. dvojročné.... dieťatko a chceli by s ním byť doma dlhšie, takto sú vlastne ukrátení o niekoľko rokov, čo by mohli stráviť s dieťaťom na rodičovskej dovolenke, v tomto by sa mal zakon upravit)

joannita
9. máj 2020

@janakjk ale ved sme ti tu citovali niekolko x zakon, ze RD NIEJE do 3 rokov veku. Necitala si to?
Su 3 moznosti podla zakona a o tom sa dohadujeme, ktora je spravna:
1) 3 roky od PRAVOPLATNOSTI rozhodnutia sudu o zvereni
2) 3 roky od PREVZATIA dietata (na zaklade sudneho rozhodnutia)
3) 3 roky od UKONCENIA materskej dovolenky

Ina moznost podla zakona nieje. Tebe zamestnavatel, dufajme ze z nevedomosti proste klamal.

joannita
9. máj 2020

@miriam439 prosimta potom napis co ti odpisali z ministerstva. Dakujem ❤️

miriam439
9. máj 2020

Žienky, to ja som dnes písala o rodičovskom príspevku, podložila som to aj zákonom. Ja som nič na UPSVAR nevybavovala, extra neriešila.
Ale keď som potrebovala z UPSVAR Potvrdenie o poberani rodičovského prispevku, tam som to mala uvedené, že budem mať nárok do 31.8.2020.
A na základe toho som pozerala zákon o RP, že ako to vlastne je, lebo ja som si tiež pôvodne myslela, že iba tri roky od prevzatia dieťaťa z DeD, teda do konca 7/2020 by mi patrilo (dieťa prevzaté do NRS na neodkladné opatrenie koncom 7/17).

A čo sa týka rodičovskej dovolenky, to sme sa bavili o tom asi včera, predvčerom. A tam som tiež dala kópiu §169 zase zo zákonníka práce. Lebo RD sa rieši podľa zákonníka práce, nie podľa rozhodnutia UPSVAR.
Viac o RD pozrite, čo sme rozoberali 1-2 dni dozadu, bol tam aj názor právnika, ktorý korešponduje so znením zákonníka práce...
Ak sa im uráči odpísať mi na túto otázku z Ministerstva, napíšem vám to aj tu, budeme múdrejšie 😁

janakjk
9. máj 2020

@joannita
@joannita no ja neviem ci citam zle, ale ja to tam nevidím, jedine kedy môže byť RD dlhšie je, ked ma dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav - vtedy do max.6.roku dieťaťa , inak do 3.roku dieťaťa

janakjk
9. máj 2020
joannita
9. máj 2020

@janakjk ale ved ty si to uplnezle vysvetlujes. Zacervenila to, co sa nas vobec netyka. Nas sa tyka ta prva cast " v trvani 3 rokov ododna prevzatia dietata" tych 6 rokov je ked mas chore dieta. Zle to chapes.

joannita
9. máj 2020

@janakjk a toto si necitala? Prepac ale ja nerozumiem ze to tam nevidis....

RD sa jej poskytuje v trvaní 3 rokov, a to buď odo dňa skončenia MD (čo je vzhľadom na vek dieťaťa váš prípad) alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši 3 roky veku, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 6 rokov veku. Ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, rodičovská dovolenka sa poskytuje v trvaní 6 rokov odo dňa skončenia MD alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši 3 roky, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 6 rokov veku.

Aj v tomto prípade sa môže zamestnávateľ so zamestnankyňou dohodnúť, že ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, RD možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 8 rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa predchádzajúceho odseku nečerpala.

Záver:

Vo vašom prípade zamestnávateľ poskytne zamestnankyni RD v trvaní 3 rokov odo dňa skončenia jej MD, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 6 rokov veku (pokiaľ pôjde o „zdravé” dieťa).