Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@marcelarefat to ma mrzi.. tak predsa to beru tak ako som sa obavala, ze za maj si dostala socialnu davku a teda koncis aprilom. Ach jaj.. :(
Ahojte, mozem na inu temu trochu?
Otazka hlavne pre tie, co mate 2 deti adoptovane.. aky mate rozostup? A hlavne co ma zaujima - ako reagovalo to starsie? Predsalen je to ina situacia ako surodenci v biologickej rodine..
Dakujem ❤
@rebekarebekova berú ako komu. Veľa báb mi tu napísalo,že mi prináleží za celý máj 2020 ešte lebo sa to počíta od toho 31.5.2017, no ale vidíš štát v štáte, niekomu áno niekomu nie. Podľa nich by to bolo 37 mesiacov, niekomu ich priznajú bezproblemovo a niekomu je tento môj pripad 36 mes a hotovo.
@rebekarebekova ja mam 2. Sice som brala naraz lebo su surodenci ale co pozorujem idealny odstup 2 roky. U nas su 3 roky...ako je to v pohode ale 2 su podla mna ideal. Ale to beriem tak, ze to druhe by bolo uplne mimco. Ak to druhe by bolo starsie cca 3 roky, tak aj vacsi rozdiel by sa asi dal. Ja to beriem tak, ze aby to starsie co najmenej ziarlilo a teda aby bola "vyrovnana " starostlivost. Alebo potom odstup o dost vacsi, co ale nie kazdy chce absolvovat vzhladom na uz zabehnuty rezim rodiny, vek atd.
@marcelarefat mrzi ma to. Mozes skusit sa odvolat a argumentovat, ze v maji si mala len matersku za jeden den.. este ma napada prelustrovat Mihala, relia.sk alebo sa spojit s Pravne pre rodica, s tou pani..
@marcelarefat Myslim si, ze ten zakon nevysvetluju spravne, "max. 3 roky" sa vztahuje k tomu, kedy si opravnena osoba. Opravnenou osobou si naozaj iba 3 roky. Ale RP patri podla zakona aj za ten kalendarny mesiac, kedy je narok len cast mesiaca. Ja by som asi podala staznost na postup uradu, no ved zvaz. Skoda, ze sa v tomto pripade nevydava rozhodnutie, aby si sa mohla odvolat.
baby prosim nezaregistrovali ste nejake zmeny ohladom odpisu z registra trestov na poste alebo som len narazila na tetu, ktora mi tvrdi, ze to uz mozu ziadat len zamestnavatelia a SBS-ky?🙄
@hariet odpis nevydavaju fyzickym osobam, tebe daju len vypis, tak to bolo odjakziva. Ani na poste ani na policii ti nedaju odpis. Odpis si vyziada priamo sud a ty o tom nebudes ani vediet 🙂
Inak toto som nepochopila, naco mame davat vypis z registra do navrhov, ked sudca ma aj tak pred sebou odpis, ktory je teda ovela detailnejsi.
ale na jeho obranu musim povedat, ze minule sme fakt posielali odpis (mame to oscanovane), ktory nam na tej poste vydali. Uz som unavena z neustaleho posielania potvrdeni, ktore tam uz maju x krat, ale tak nepomozem si.
@hariet to nechapem, ved na poste nemaju pristup k odpisu 😲
naozaj je to odpis? Nechcem teda spochybnovat, ale to sa mi teda nezda 🙄
Odpis mozu ziadat len statne institucie, sudy a ine "organy". Ani zamestnavatel nema pristup k odpisu (aby v pripade, ze vo vypise su nejake skutky zahladene a nefiguruju tam uz, aby neznevyhodnovali dotycneho v praci, ze ma zaznam kedze v odpise je vidiet vsetko.Akoze aby cely zivot nemal u zamestnavatelov nalepku ze nieco spachal)
@joannita vazne, mam to tu pred sebou, ze sme posielali Odpis registra trestov. ANo, oni pristup nemaju, len on ziadaju prislusny organ. Pani mi povedala, ze to moze este zajtra rano prist, evidentne to ide aj cez postu, ale som rada, ze staci len Vypis. Posledne 2 razy sme posielali Odpis a riesili sme to cez postu a vydali nam to hned.
@bosorkabb nie, zrejme si necitala vsetko. Nasli sme s babami, ze podla par. 169 ci 166 uz neviem presne, je RD pri osvojeni az 3 roky OD SKONCENIA MATERSKEJ DOVOLENKY. Tak sme to nasli v zakoniku prace a skopirovala som sem aj odpoved pravnika, kde odpoveda niekomu na presne tuto otazku, ze pri osvojenom dietati, je materska 3 roky od skoncenia MD a ze dotycna ma naozaj byt pravo byt na RD az tak ako je v zakoniku prace. Toto ale ludia nevedia.
@miriam439 uz pisala na ministerstvo, aby jej tuto info potvrdili.
@jesienka22 ano zvažujem o tom, už som o tom komunikovala s mojou právnickou. Počkám ešte čo môj zamestnávateľ odkomunikuje s úradom a buden tonriešiť cez súd. Veď to není
mozne aby každý úrad to inak vysvetľoval . A ak bude treba aj to zmedializujem
@joannita a bude vyplácany aj RP?
@marcelarefat myslis pocas celej RD? To asi nie, na ten mas narok len 3 roky od pravoplatnisti prveho sudu o zvereni. Je to nedomyslene cele.
@joannita nedomyslene to.mas pravdu a ešte záleží pod ktorý úrad spadas. Lebo čo úrad to iné vysvetlenie zákona.. vlastná skusenost.
@hariet neposielali ste nahodou len vypisane tlaciva na odpis z reg. trestov? Lebo od nas chceli tusim to vyplnene tlacivo, aby nemuseli vypisovat.
Tak dnes ma skoro vystrelo. Je neuveritelne, ze nasa pravnicka to nevedela (dodnes neviem preco, ale uz to skonci tak neriesim) ale nasa matka stale nebola zbavena rod.prav. Chlapec je u nas rok, buduci tyzden mame sud a dnes ked som volala so sudkynou tam mi hovori ze ma manzel priniest aj fotkysj napisat list, aby nebol problem. A ja ze aky problem? A ona no ze ved musim zbavit matku a vas dat uz zakonnymi a bla bla. Ja som uz nevnimala iba ma mrakoty brali
@jesienka22 nie, normalne Odpis sme posielali a aj nam ho vydali na poste. Pani mi povedala, ze niekedy im to daju a niekedy nie. Ale mozno to niekomu pomoze a nebude zmatkovat ako my 😀
@berginkan 😮 🤦♀️otras. Ale uprimne, myslim ze aj keby sa ozvala po roku, asi by nemala sancu...ak by bol normalny sudca teda.
A ake fotky a list myslela?
Zakonni zastupcovia sa stavate ale az po uplnom osvojeni, dovtedy je stale upsvar.
No drzim palce, ale mate asi fajn sudkynu, lebo s vacsinou sudcoc sa neda len tak telefonovat
@berginkan och, doveruj ale preveruj? Preto mi radsej zatial pravnika nie.. vsetko si sami manazujeme..
Mne sa to uz pletie kto to ako ma - vy mate dieta na neodkladko a teraz predosvojitelsky sud?

@bosorkabb hej ale ak je pravda to, co je pisane v zakone, ze rodicovska dovolenka je az 3 roky od skoncenia materskej, tak mi nekoncii rod. Dovolenka 16.8 🙂 Takze zdravotne a dochodkove poistenie by mal za mna stat platit, kym som poberatel rodicaku a to do 31.8. (tak je to v zakone napisane, ze sme poistenkyne statu, kym sme POBERATELMI rodicaku)
Dokazuje to aj to, ze ked som bola samoplatca v zdravotnej (pocas muzovej materskej) tak mi povedali ze uz nemusim zaplatit alikvotnu cast poisteneho za dni v mesiaci kedy mi uz bol vyplateny rodicak (5 dni z mesiaca som bola spat na rodicaku) lebo oni ma ma maju evidivanu, ze za cely mesiac som poistenec statu.
No, kazdopadne...... Je to cele zle toto 😂 lebo ani diva svina sa v tom nevyzna. Vsetko co tu piseme su nase domnienky ale kde je pravda.