icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

berginkan
12. máj 2020

@rebekarebekova bola som prilis nasrata rano. nie ja nemozem nic povedat, mali sme len dve veci, ktore boli nie uplne jej vinou. takze tak. ona nam vsetko vyriesila, vdaka nej sme sa posunuli. toto je taka vec, ze to nie je v papieroch,pytali sme sa nato, ale uz pri preberani v Ded nam davali vyhybave odpovede. kedze nikdy neslo nic matke, ani nebola pozyvana na sud atd. tak sme to brali, ze je to ok. ona sa ho vzdala v porodnici, potom podpisala papiere po tych neviemkolkych tyzdnoch este a nikde uz nebolo info, zeby nebola pozbavena. a ja niesom ten typ ani moj muz, ja by som nevedela co mam vsetko riesit a ako. a ano, ideme mat predosvo.
@joannita no snad nie ☹ ale zle mi prislo. tym, ze bude na sude iba manzel tak fotky rodiny nasej a moje vyjadrenie to je ten list. a ja s nou vecne volam 😀 sak vies. mna vzdy prehodia na nu. a co sa tyka tych zakonnych to viem, ale ona povedala, ze to bude na tomto sude, aby neboli problemy v nemocnici atd...tak ja uz neviem. je mi to jedno, o mesiac alebo kolko bude este posledny sud a dovi

joannita
12. máj 2020

@berginkan tak skoro budete mat aj posledny sud? 👍
Ale bacha na to, osobne si myslim ze kedze nieje stale pozbavena tak je stale ucastnik konania a bolo jej zasielane napr. Neodkladko. Ale snad to neprebrala.
A hlavne uz s tym aj tak nic nespravite, uz nech to mate za sebou 🙏

rebekarebekova
12. máj 2020

K tej dlzke rodicaku, resp. MD + RD som dnrs nadabila aj na taketo.. 37 mesiacov - bud sa Mihal (relia.sk) sekol alebo uz neviem. 🤦‍♀️

rebekarebekova
12. máj 2020
jesienka22
12. máj 2020

@joannita pozbavenie rodicovskych prav nema vplyv na dorucovanie bio matke, rozhodujuce je vyslovenie osvojitelnosti. Nedavno sa to tu riesilo.

jesienka22
12. máj 2020

@rebekarebekova Ten pripad pani Patricie nie je o NRS. Tam tie ustanovenia zakona o RP su trochu ine. Aj ked podla mna aj pre NRS by to malo byt interpretovane rovnako.

joannita
12. máj 2020

@jesienka22 riesilo ale na nic relevantne sme neprisli 😁 kedze zasa boli uplne protichodne nazory.....
Mne logika vravi ze ked matka nieje pozbavena tak je ucastnik konania. Ale nemusime to riesit znova, to sa len zamyslam 🤷‍♀️ ja verim ze ak aj ano, tak to neprevzala.
Da sa to lahko zistit, na sude na infocentre nahliadnut do spisu a tam je napisane komu bolo neodkladko dorucene.

jesienka22
12. máj 2020

@joannita zakon to podla mna hovori jasne, ze nie je ucastnik, ale kazdy moze mat na to vlastny nazor 🙂

joannita
12. máj 2020

@jesienka22 aky zakon

jesienka22
12. máj 2020

@joannita civilny mimosporovy poriadok par. 144 ods. 3 na konci

§ 144

(1) Účastníkmi konania o osvojenie sú osvojované dieťa, jeho rodičia, prípadne poručník, osvojiteľ a jeho manžel.

(2) Rodičia osvojovaného dieťaťa nie sú účastníkmi konania o osvojení, ak sú pozbavení rodičovských práv a povinností alebo ak sú pozbavení spôsobilosti na právne úkony v plnom rozsahu. V týchto prípadoch je účastníkom poručník.

(3) Rodičia osvojovaného dieťaťa nie sú účastníkmi ani vtedy, ak na osvojenie netreba ich súhlas podľa predpisov rodinného práva; to platí aj vtedy, ak súd právoplatne rozhodol, že dieťa je osvojiteľné.

§ 152

Účastníkmi konania o zverení maloletého do predosvojiteľskej starostlivosti sú tí, ktorí by nimi boli v konaní o osvojenie.

rebekarebekova
12. máj 2020

@jesienka22 v com ine? Podstatne tam je to, ze moze vzniknut 37 mesiacov platenia socialnej davky na MD a RD. Ci?

rebekarebekova
Autor odpoveď zmazal
berginkan
12. máj 2020

@joannita nie nic jej neslo. Nemaju jej adresu a nevedia kde sa zdrzuje. Tak povedala ze to uz nebude dlho trvat, ja neviemake su tam potom lehoty

joannita
12. máj 2020

@jesienka22 ty si ale ten zakon vykladas tak po svojom.

joannita
12. máj 2020

@berginkan chvalabohu

jesienka22
12. máj 2020

@rebekarebekova pri bio rodicoch zakon nespomina to maximum 3 roky

bosorkabb
13. máj 2020

@joannita pokiaľ ja viem tak nárok je byť na MD/RD 3 roky od právoplatného zverenia.
Pokiaľ ma info toto do zákona presadilo združenie návrat len už neviem v ktorom roku.

joannita
13. máj 2020

@bosorkabb MD je max do 3 rokov veku a RD 3 roky od skoncenia MD

tecko28
13. máj 2020

Dievčatá, tak už mám z týchto informácií riadny "hokej". Prosím napíšte mi niekto ako to so mnou je 🙂 Dieťa mame doma od 20.12. 2019, uznesenie o neodlkadnom je právoplatné od 13.1.2020. Na matersku som zatial nenastupila, ale chystam sa do uplynutia 28 tyzdnov co mam narok na materske. Volala som koli tomu na Soc. poistovnu uistili ma, ze poziadat mozem kedykolvek v tom case, akurat, ze nebudem ju samozrejme poberat 28t ale kratsie. Cize od kedy mi budu ratat tych 28 t? Od prevzatia ci od pravoplatnosti? Viete niekto?

joannita
13. máj 2020

@tecko28 materske mozes poberat odo dna prevzatia dietata. Odo dna prevzatia mas aj narok byt na materskej dovolenke.

janakjk
13. máj 2020

Celé sa to dá chápať rôzne...
Ja nerozumiem tým možnostiam ,že
- odo dňa prevzatia
- alebo odo dňa skončenia MD
Tak teda ktorá možnosť? Lebo veď to je rozdiel minimálne pol roka..
Alebo aj možnosť odo dňa právoplatnosti... to je zas iný termín...
tak ktoré z toho je správne?

berginkan
13. máj 2020

@joannita no tak to som nevedela. Aj ked japojdemasi skor kedze mam starsie dieta. Uvidim ci budem 3 roky. Ale teda dik za info

joannita
13. máj 2020

@janakjk ty si dala viac roznych veci do jedneho 🙂
-Odo dna prevzatia sa vyplaca materska davka
-Odo dna skoncenia MD mozes byt 3 roky na RD
-3 roky odo dna pravolatnosti prveho sudu mozes poberat rod. Prispevok.

Rod. Prispevok a rod. Dovolenka su 2 rozdielne veci.

joannita
13. máj 2020

@berginkan no ja tiez urcite nebudem 3 roky od skoncenia MD, nakolko rodicak sa vyplaca len 3 roky od pravoplatnosti neodkladka. Cize pol roka len tak bez prispevku.....

janakjk
13. máj 2020

Bio rodičia majú RD 3 roky od pôrodu, že?
To je zaujímavé, že by nám adoptivnym rodičom dopriali pol roka viac...
Tým pádom má zamestnavatel oklamal o pol roka.... zbytočne som prišla o robotu a to som volala na toľké miesta všelijaké (z niektorých ma dobre že nevyhodili von, a odvrkli že do 3.rokov dieťaťa a už im mám dať pokoj..).......a nikde mi tento paragraf neukazali
No už teraz som zvedava, ako to bude pri druhom dieťati.
Je smutné, že tí, ktorí by mali tieto zákony ovládať ich nie len že neovládajú, ale vás aj presvedčia o svojej pravde.

hariet
13. máj 2020

@joannita baby nechce niekto vydat prirucku s takymito dolezitymi info? 🙂 strucnu jasnu a toto co si napisala by tam mohlo byt 🙂)

joannita
13. máj 2020

@janakjk @janakjk hej tiez som prekvapena, ale ani my sme to tu nevedeli, upozornila na to vlastne @miriam439 pisala aj na ministerstvo ale neodpovedali jej. A pritom take jednoduche je to, staci si pozriet paragraf 🤷‍♀️ Ano bio maju 3 roky od narodenia.

@hariet no, mohol by niekto 😂 ja ale urcite nie, by ma j..... z toho 🤦‍♀️

bosorkabb
13. máj 2020

@joannita moc to nedáva zmysel. Keďže sa tam píše : sa poskytuje v trvaní troch rokov odo dňa skončenia materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
Ja som svoj prípad vtedy konzultovali s ministerstvom sociálnych vecí a ich odpoveď bola že 3 roky ako som písala.
Pravdaže môžeš sa ich opýtať ako to zákonodarca myslel, lebo určite majú k dispozícii výklad daného zákona aj ďalšie dokumenty k tomu.

lienocka1988
13. máj 2020

Baby ak viem, že v jednom CDR sa nachádza jedno dieťatko, ktoré by sme chceli do pestúnskej. Keď zavolám na ÚPSVaR môžu ma odbyť tým, že musia obvolať všetkých záujemcov pred nami?

joannita
13. máj 2020

@bosorkabb miriam439 to tu vysvetlovala, ze vo vete ktoru si skopirovala je podla par. 166 ods. 1 pod tou rodicovskou dovolenkou myslena "materska" otca. Otec sice pobera materské, ale je na rodicovskej dovolenke. To sa len tak hovori ze otec je na materskej dovolenke, po spravnosti je na rodicovslej. Je to presne podla §166 mozes si to kuk.
Ano je to cele komikovane ale ked si to clivek prestuduje, dava to zmysel.