Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@jesienka22 toto som nevedela že je v tom rozdiel
... to je super
Ale aj tak je zvláštne, že adoptivny rodič ma takto vlastne dohromady narok akoby 3,5 roka byť s dieťaťom doma a biologický rodič vlastne iba 3 roky..
Aj sa to niekde vysvetľuje prečo to tak je?
@bosorkabb ano ved asi tak v 5tich mojich komentoch, ak nie vo viacerych upozornujem vsade ze bez prijmu. (naposledy dnes o 14:36 😁) Teraz to nemyslim zle (viem ze mas viac deti a nemas cas vsetko citat), ale keby si si precitala moje komenty vyssie, vsetko tam niekolko x vysvetlujem a pisem ze ta doba bude bez prijmu.
baby ja som vam vdacna, ze to sem pisete tak zrozumitelne a niekolko krat 🙂 Uz mi to je jasne a su to vsetko dolezite info. 🙏😘
@joannita no zrovna ty to vieš ale kopec báb prehliadne. Lebo úprimne si možno výnimka.
Ale musíš dodať že veľa báb má problém aby im uznali rodičovský príspevok 3 roky od zverenia, nieje výnimočné ak im ho stopnu keď dieťa dovŕši 3 roky. Čo považujem za dosť veľký problém.
Máš pravdu malému idú zuby 🤣
@bosorkabb presne môj prípad, mne ho vTn o jeden mesiac skrátili a neviem sa dovolať pravdy. Už sa do toho obul aj môj zamestnávateľ, vedúca personálneho, volala priamo riaditeľovi, ten ju posunul na vedúcu a tá na ústredie do BA dala jej kontakt telefonicky, tam to nik neberie a na ich stránke nevie nájsť mail na tú osobu. Takže stále skúša to poriešiť.
@marcelarefat tej Tancosovej si pisala? Ci to nie tebe som davala na nu email?
@marcelarefat skús použiť toto. Je to dôvodová správa k zákonu o rodičovskom príspevku. https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview...
Žienky, urobte si svoj vlastný názor na toto všetko. Prvú žiadosť som na ministerstvo písala 8.3. teraz začiatkom mája urgenciu tej mojej žiadosti.
Dnes prišla poštou odpoveď. Dátum na odpovedi 8.4., pečiatka na obálke 14.5. to je jedna vec.
Druhá vec je to, že čo majú napísané na stránke ministerstva a čo mi napísali na konci listu, že oni nie sú kompetentní podávať právne záväzne vysvetlenia a je to len pomôcka....
Takže zase je to také, že... bojujte za svoje práva, ale nie je isté, kto ten boj vyhrá... 😢
Ešte pre vysvetlenie, ja som bola na materskej dovolenke od konca 7/2017 do začiatku 2/2018, hneď potom som nastúpila na rodičovskú dovolenku. Takže sú aj oni toho názoru, že na rodičovskej môžem byť do 2/2021. Teda takmer pol roka budem na rodičovskej dovolenke, ale bez rodičovského príspevku, ten mi končí 31.8.2020
skúšam priložiť fotky, ale nejde to akosi
@bosorkabb ďakujem, dnes sa pohli ľady, môj zamestnávateľ- vedúca personálneho sa dnes dobolala na ústredie a porobila tam prievan. Na základe toho mi dnes volali od nás z úradu práce a ospravedlňovala sa,že po hubilu a pravda je na mojej strane. Takže mi bude vyplatený RP podľa zákona 3 roky od prvého právoplatného zverenia. Donutila som úrad,že to chcem písomne od nich aby o mesiac niečo iné netvrdil.
Prikladám ich vyjadrenie
Dobrý deň p. .......
Po tel. rozhovore Vám písomne oznamujeme na Vašu žiadosť, že po opätovnom prehodnotení a posúdení nároku na rodičovský príspevok pri starostlivosti o zverené dieťa máte nárok na rodičovský príspevok do 31.05.2020 vrátane v sume 370,00 EUR. Rodičovský príspevok Vám bude naposledy vyplatený za mesiac máj 2020 v mesiaci jún 2020.
Takže baby fakt sa netreba dať a použiť všetko možné na nich. Mňa to stalo 2 týždne neskutočných nervov. Mám šťastie,že mám veľmi dobrý vzťah so svojím zamestnávateľoma bol mi nápomocný.
@joannita áno, nechcela sa k tomu vyjadriť lebo ja nespadam pod BA. Napísala mi len to čo aj vy tu , citovala zákon, že ona nemá sa dostať možnosť k mojim podkladom. Ale nižšie píšem čo sa dnes stalo aký zázrak. 😂😂😂
Baby ste super, že tu takto pomáhate, hlavne tie ktoré máte skusenosti, že ich posuvate ďalej. Všetkým Vám patrí veľké ďakujem. Je Vas strašne veľa preto Vás tu neoznacujem. Ďakujem za pomoc v mojom prípade.
Je to veľmi smutné, že úradníci vďaka svojej neodbornosti, neochote veľa x okradnú naše detičky o to čo im zo zákona prináleží.
Je veľa ľudí medzi nami ktorí sa nedokážu za svoje práva bit, nevedia ako postupovať, nemajú na to síl a ani nikoho kto by im pomohol.
Ste super, že vy tu dávate svoje skúsenosti, fakty, zakony, rady. Ďakujem ste skvelé ženy!!! Nech Vám to pán Boh vynahradí na zdraví vašich detičiek. ❤️❤️❤️
@joannita odvody na RD bez prispevku su rovnako ako u kohokolkvek, kto sa stara o dieta do 6 rokov a nema prijem (tzv. neplatena predlzena rodicovska dovolenka), tj stat plati aj socialne aj zdravotne poistenie. Podmienka je u zdravotneho poistenia, ze dieta moze ist max na 4h do skolky.
@jesienka22 podmienka u ZP a v soc. Poist nieje tato podmienka?
Docitala som sa este, ze treba sa ist nahlasit do SP, ZP a aj na upsvr (kvoli pridavkom) ze budem osoba starajuca sa o dieta do 6r.
@joannita pri socialnom poisteni nie je taka podmienka

@marcelarefat @janakjk Na rodicovskej dovolenke po skonceni vyplacania rodicovskeho prispevku plati zdravotne aj socialne poistenie stat. Podmienka je, ze dieta nemoze byt v skolke na cely den.