Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
prosím Vás, ako je to s aktualizáciou? pomaly nám budú končiť prvé 2 roky čakania a nevie, či mám e my iniciatívne niečo ísť riešiť, alebo čakať na dajaký list z úradu ohľadom aktualizácie, ale ako to je? Vopred ďakujem za odpovede
@lianka1212 vy musite riesit a odporucam cim skor aby ste stihli tie 2 roky, aby vam to nahodou "neprepadlo" a nemuseli ste robit pripravu odznova (ak by ste nebodaj narazili na nejaku iniciativnu uradnicku)
@lianka1212 my sme aktualizáciu riešili pred mesiacom. Robili sme ju v Návrate. Volala som na úrad, tam mi povedali, že akurát píšu žiadosť do Návratu, aby nám urobili aktualizáciu. Odtiaľ nám mali volať, aby sme sa dohodli na termíne, nakoniec som aj túto pani predbehla a ozvala sa ja.
Základná info pre mňa bola, že aktualizácia nemusela byť presne do termínu 2 rokov od zaradenia do poradovníka. To mi potvrdili obidve tety. Aktualizáciu sme robili 27.05. a doteraz ešte nemáme správu, majú toho vraj po korone veľa. Vraj by to pre nás nemal byť problém, lebo čím neskôr nám oni pošlú správu, tým neskôr budeme musieť robiť ďalšiu aktualizáciu.
@andrea_82 no vsade je to asi inak, nam hovorili ze sa to ma stihnut do 2 rokov a ze sami si to mame radsej ustriehnut....
@lianka1212 mozno u vas je ti tak ako pise baba hore, ale preistotu si to obvolaj sama.
@lianka1212 Aj my sme predtým mali informáciu, že keď nám uplynú dva roky od prípravy, krajský UPSVAR nás vyzve na začatie aktualizácie, potom máme začať vo veci konať. Aj sme vtedy tak spravili a nebol vtedy problém.
Ale na Slovensku platí, že čo úradníčka, to iný princíp... takže si radšej naozaj riešte dopredu, aspoň čo sa týka zistenia si informácií o postupe u vás (vo vašom kraji, či okrese).
@lianka1212 aj my sme volali tak nám povedali ze sa ozvu ozvali dali termín robili sme vo februári no koli korone sme správu boli podpisovať až včera takže v pohode oni vedia ze ste v zozname 😉
@rebekarebekova my sme velmi odlucene neboli, prisla k nam 20.12. a to zacinali vianocne prazdniny, do prace som sa vratila 13.1. -tak mi to vyslo, ucim 2 dni v tyzdni, mam skrateny uvazok. Okrem toho manzel robi turnusovo, tak nam islo o strazenie 4 dni v mesiaci dali sa na to obe babky. A vela nenastrazili, lebo prisla korona a mne zacal homeoffice, takze od polky marca som sa od nej poriadne nepohla, teraz zasa prazdniny. Povodne som chcela dokoncit len skolsky rok, ale vidim, ze je v pohode s babkami, peniazky sa zidu a tiez psychohygiena. Tak si zasa 2x tyzdenne odskocim. Vyssi uvazok kym pojde do skolky neplanujem
Ahojte baby.Potrebujem pomoc.Na ake príspevky mám nárok keď sme už mali predosvojitelsky súd?
Ahojte zienky.. Poradte.. Ako to je? Mala moze ku nam chodit na pobyty az potom ako bude osvojitelna?
Zienky neviete ako je to v Ke kraji s čakacou dobou ?
@lili153 Asi každý detský domov má iný systém. Niektoré žienky písali, že na hosťovský pobyt dieťa dostali až potom, ako podali návrh na predbežné opatrenie... ale napríklad my sme mali napríklad úplne inak.
My sme za malým chodili na interakcie do DeD a keďže všetko šlo podľa ich predstáv, tak z DeD urobili hodnotiacu správu a zaniesli ju na krajský UPSVAR tej pani, čo nás mala na starosti (sprostredkovateľka NRS). A ona práveže nechcela napísať súhlas (alebo niečo podobné), takže sme nemohli podať návrh na predbežné opatrenie na súd, kým nebol malý u nás na víkendových hosťovských pobytoch. Takže DeD nám to na ich "príkaz" umožnil (aj keď to bolo pre to dieťatko iba zbytočné trápenie a stresy naviac z cudzieho prostredia a cudzích ľudí a potom zase návrat do reality)... DeD potom znovu písal novú hodnotiacu správu, krajský UPSVAR až potom dovolil podať návrh na súd...
Takže asi všade inak to je.
Ahojte! Dnes som si našla v zákone 305/2005 (par. 40, odsek 1), že rozsah hodín aktualizácie prípravy si určí zariadenie, ktoré aktualizáciu robí. Čiže podľa toho by mohlo byť teoreticky možné mať jedno sedenie, psychológ napíše správu a je hotovo. Je to tak? Ďakujem.
@askmira My aktuálne robíme aktualizáciu. Tiež som bola v tom, že bude len jedno sedenie (ako pri poslednej aktualizácii) a keď povedala po prvom stretnutí, že treba ďalšie, tak sme zostali v šoku. Na druhom stretnutí povedala, že ešte pár stretnutí bude...že vraj úrad má nastavené tak pravidlá, že pre rodičov, ktorí už majú bio deti, dávajú viac hodín, lebo že ich treba dôslednejšie pripraviť na rolu náhradných rodičov..nezdieľam tento názor, povedala som ho aj našej psychologicke, ale tak zjavne pravidlá sú pravidlá.
@askmira No tak nechcem byť zlý prorok, ale ak idete robiť "aktualizáciu" po 12 rokoch, tak pravdepodobne tá "aktualizácia" bude trvať asi cca 26 hodín. Oni budú pravdepodobne vyžadovať nanovo celú prípravu.
Ja som vstúpila do procesu NRS v r. 2013 a už mám za sebou 26 hod prípravu, potom aktualizáciu asi 2 sedenia a potom znovu 26-30 hod prípravu a koncom tohto roku bude zase treba aktualizáciu (a pravdepodobne zase budú vyžadovať viacej sedení, len dúfam, že to nebude v dĺžke znovu 26 hodín).
Ale zase ja som išla do procesu NRS ako jednotlivec, potom s manželom... takže my to máme dosť zamotané (a čakáme na druhé dieťa).
Ale poznám manželov, ktorí majú v pestúnskej 2 ročné dieťa a chcú ísť do jeho osvojenia a na UPSVAR im tvrdia, že musia podstúpiť opäť celý proces prípravy v dĺžke najmenej 26 hodín.
A pritom zákon o tom hovorí niečo iné.
Takže som ti len chcela povedať, že sa môže stať, že všetko bude závisieť od vášho konkrétneho UPSVAR a ich postoja k tomu.
@lubka1709 podľa toho koľko má mesiacov ak nemá pol roka môžete požiadať príspevok pri nar u adpotovanych neviem ako sa to presne vola je to 500e aspoň tak pred 4r keď sme my dostali malého prídavky a bonus ak muž robí
@maninka1974 ano ten žiadam aj ja
@lubka1709 A náhodou neskúšali ste sa pýtať, či nemáte aj vy nárok na opakovaný príspevok dieťaťu zverenému do náhradnej starostlivosti? Je to takmer 200€ mesačne, ale neviem či aj vy máte nárok, lebo my sme pestúni.
Príspevky treba pozerať tu:
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
Ahojte , neviem či píšem do správnej časti fóra , ale skúsim sa spýtať. Niektorý si ma možno pamätáte spred 2-3rokov keď som ako nádejný žiadateľ o pestúnsku starostlivosť hľadal rady a pomoc v tejto oblasti. Chcel by som sa preto ešte raz informovať ,ale už v inej oblasti aby som nemusel čakať na infolinke UPSVaR a všetko vysvetľovať. Tak som už 2,5 roka pestúnom bez partnerky , manželky, a rozhodol som sa že by som opäť dal možnosť dieťaťu , alebo súrodencom z Detského domova. Môj malý má 6,5 roka a je zlatý , prešli sme si všeličím , ale už je z neho celkom dobrý chlapec a máme sa radi ako normálna biologická rodina aj keď nie sme .Aj na sociálnej kuratele mám veľmi dobré ohlasy a hodnotenia od sociálnych pracovníčok. Preto by som sa rád poradil s kolegyňami / kolegami z podobnej starostlivosti. Je možnosť aby mi dali ešte jedno , alebo 2 deti do starostlivosti? Aj keď som sám ? Z jedným to nebol problém , a aj ako profirodič môže mať jeden človek tri deti. A ešte je jedna otázka , nechcem aby to vyznelo ako že to robím pre peniaze lebo to tak nieje , ale aby som vedel presne ako to do budúcna bude , čo sa týka príspevkov dostáva sa tak isto ako na jedno dieťa , alebo je to dačo menej keď sú dve , alebo súrodenci , lebo na UPSVaR je písané že sa zvyšuje o 1,39x na viac detí , tak neviem ako to mám chápať. Ďakujem za každé info čo sa týka mojich otázok. Želám pekný deň. 🙂

@berginkan noo napis pls potom co tam mate uvedene ak vam to pride, zaujima to len vyslovene zo zaujimavosti ze co je mozne vsetko na slovensku 😁