Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@evkasus ahoj, nasa biomatka bola pozbavena rodičovských prav ešte v roku 2018. Napriek tomu ju pozvali na predosvojitelsky súd, ktorý bol až v 2020 / áno, čakali sme skoro rok a pol😒/. Poslali jej celý spis s našimi údajmi, adresou, majetkovým a zdravotným stavom. Skoro náš porazilo. Kurátorka tvrdí, že je to chyba sudkyne a že sa to bohužiaľ stava. Celé zle. Matka sa nedostavila, ale ci si to prevzala nám odmietli povedať. tak asi tak.
Teraz už podávame na posledný osvojitelsky súd a kurátorka nás presviedča, že nebojte sa, už ju nepozvu. No systém vynikajúci. Som zvedavá.
@santamonica moje nervy. Dufam ze po poslednom sude podate ma sudkynu nejaku staznost?
Posledny dievcata
Ahojte idem si k vam zase po radu. Podavali sme neodkladne +pestunsku starostlivost k dietatku kedze v det.domove nam povedali ze dietatku sa mama ozyva listami a ze mame toto podat. Podali sme zamietli nam neodkladne ze o dietatko je riadne postarané a v tom je aj napisane ze dietatu sa riesi osvojitelnost. Volala som sudnej asistentke ta povedala ze termin este nie je ziaden ze bio mamu idu este vypočúvať ze v juni uplynulo 6 mesiacov jej nečinoosti voci malemu. A DD nedava pobyty viac ako na 14 dni..uz si maleho striedame 2 mesiace a termin v nedohladne to akoze co mam teraz robiť....😐 my to zvladneme ale co to dietatko akoze ....
@tanuska28 striedate?? Nenozu vam predlzovat hostovske?
A ake zdovodnenie podania neodkladneho ste dali?
Rozpisali ste sa?
Hnus, ze toto zamietnu a toto robia detom..
@rebekarebekova ano rozpisali sme sa riadne uviedli sme pandemicku situaciu, dalej ze dietatu robia zle zmeny ze je citlivy a vo veku kedy sa potrebuje na 1 rodinu naviazať atd.kopec toho.... DD ide striktne uz sme ich prosili vela zevraj 2 tyzdne su ustupok, mali by davat len na 7 dní hostovsky. Ano hnus a nechapem to, sice nie je ohrozený na živote, ale to ze je jeho psychicky vyvoj v ohrozeni, je pravda. Odvolat sa nemá vyznam asi...myslim že by to kuratora este viac urazilo už som mu aj pisala email pred podávaním, že ci nam nemoze pomoct v tom že k navrhu da odporúčanie lebo že maly to strasne tazko znáša...napisal že on to musi ako kurator prešetriť a on sudcovi oznami či je to odpodstatnené. Takze tak
Mrzi ma, že to tu spamujem, ešte raz som si prečítala celé odvovodnenie neodkladného teraz v klude a je tam napisané, že sa ide rozhodovať o osvojitelnosti dieťaťa a ak súd rozhodne, že dieta je neosvojitelné , tak ušetrí naše naviazanie...akože nechápem ked my sme si podavali pestúnstvo a viem čo to obnáša, tam su také podmienky v rodine že nehrozí návrat do rodiny, maximalne sa bude chciet bio stretávat čize prečo za nas rozhoduju že čo je pre nas dobre ked sme si podali návrh o pestunstvo. Žiaden termin na pojednavanie nam teda neriešia ked nam chcu dat osvojenie. Už sa nemám kde inde rozhorčiť len tu...
@joannita no, rozhodne sa chystám napísať celkovo správu o celom priebehu adopcie, pretože ten systém je zlý, toľko nezmyslov sme riešili, plus teraz napr. ma tiež fascinuje, že sme museli na obecnom úrade odovzdať súdne rozhodnutie, kde zasa sú všetky údaje o malom, jeho biorodine, našom majetku atď. A v prípade, že sekretárka starostu je klebetnica, tak to môže vedieť cela dedina? Či ako? Teraz ideme riešiť škôlku. Tam to zrejme tiež budeme musieť dať, neviem ešte. Každopádne by sa to mohlo inak vymyslieť. Čo nejaká ochrana súkromia a hlavne o maleho ide. Radi by sme mu my ako rodičia podávali informácie v správnom čase a nie, že sa to dozvie od cudzích ktovie kedy a ako. Ale čo narobíme aj tak to stojí za tu lasku našu najväčšiu 😍.
@santamonica to co je? 🙈 v akom stadiu ste? Uz je adoptovany?
@tanuska28 keby ak bolo neosvojitelne, tak ho mozete mat stale v pestunstve. Ja by som sa odvolala (baby mudre, da sa to?) a argumentovala, ze som ochotna ist do toho celeho aj s tymto rizikom.
A aj tym, ze umiestnenie v nahradnej rodine je pre Neho lepsie a ma byt uprednostnovane pred ustavnou staroatlivostou..
Ci o co im ide? Aby skysol v profi a potom v DD?
Nahnevana som aj za teba a mrzi ma to.
Ja by som to nenechala tak..
@rebekarebekova nie, teraz ideme podávať žiadosť na posledný súd kvôli osvojeniu. Po preosvojitelskom súde treba čakať 9 mes. a potom podať žiadosť na osvojenie. Teda podať sa môže trošku skôr, ale nie o veľa.
@santamonica ano, to viem. Mna to len zaujimalo z toho hladiska, ze preco vlastne osobne veci treba na urad a do skolky.. nahliadnut prip. nestaci?
@santamonica Preco ste museli davat rozhodnutie na obec? Skolku tiez nemaju co zaujimat biorodicia. Nechapem. Teda chapem, ze sa niekto chce citit dolezity, ale by som sa velmi pytala na dovody, preco tie udaje potrebuju.
@tanuska28 Tiez nechapem, co to je za odovodnenie k rozhodnutiu o pestunstve. Necitali navrh? A to vam povedali, ze vam pojednavanie o pestunstve nevytycia?
@rebekarebekova menili sme trvalý pobyt, museli sme dať kópiu malého rodného listu, tam ma ešte priezvisko po bio a tiež rozhodnutie súdu o predosvojitelskej starostlivosti. Inak by nám nedala potvrdenie o trvalom pobyte. Čo sa škôlky týka, neviem čo budú požadovať, každopádne malý v tej dobe ešte stále nebude "oficiálne" náš a nebude mať naše priezvisko. Takže ďalší ľudia budú mať toto info.
@santamonica kolko ma? Uz ho davate do skolky? My vahame lebo sa nam to zda priskoro
Aco sa tyka ostatneho, odmietla by som.uplne vazne
@santamonica Obavam sa, ze s tymto nic neurobis. To su rizika adopcie. :( Mozno trvaly pobyt si mohol zahlasit len manzel na novej adrese zatial, ale neviem, na co ste potrebovali potvrdenie. Do skolky sa mozes rozhodnut dat neskor.... Pokial sa ho rozhodnete dat, porozpravala by som sa s ucitelkami.
Inak informaciu o tom, ze nie ste jeho bio rodicia by mal mat aj syncek, ak pojde do skolky. Nasej som to hovorila, ked mala okolo 3r ale nejako zvlast to neriesi, ako nieco cudne, vzala to ako fakt. Aj preto sa asi odporuca zacat s tym co najskor. Ale je pravda, ze aj ja som sa dopredu obavala reakcie a podvedome stale odkladala.
@jesienka22 skor sa velmi ani neda. my to hovorime uz dlhsie, ale on to este nechape. to az tak v troch zacinaju deti nieco chytat.
@santamonica a kedy mu to chcete povedat?
@jesienka22
@santamonica
Tak dieta este nieje po pravnej stranke ich, niesu ani len zakonni zastupcovia, ma ine meno.... Takze zial, az do posledneho sudu je treba davat/ukazovat aj sudne rozhodnutie. Ano je to neprijemne, ale logiku to dava....
Ale na tu obec kvoli comu ste davali? Menili ste pobyt, ci nahlasovali dieta na pobyt?
Ja som kvoli tomu menila napriklad zdravotnu poistovnu malemu az po osvojeni, inak by som im tam tiez musela nechavat sudne rozhodnutie... 😳
@santamonica aha uz citam ze ste menili pobyt. Uz je neskoro, ale kvoli comu ste potrebovali to potvrdenie? Asi kvoli skolke?
V skolke by som isla za riaditelkou a vysvetlila jej situaciu, spomenula gdpr a dorazne ich poziadala, aby neunikli ziadne imformacie a hlavne aby k tym listinam mala pristuo napriklad len ona.

@djura jaaaj takto to myslis. Uz rozumiem.