icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

hariet
5. nov 2020

@tecko28 my mame urcite ten specialny den vtedy, kedy sme sa prvykrat stretli, este v porodnici. Od toho momentu uz bol nas zivot navzdy zmeneny❤️ Takze asi tak, podla toho ako to s manzelom citite😊

andrea_82
5. nov 2020

@berginkan ja som to pochopila, že ona má nárok na rodičovský príspevok do cca 4 rokov veku dieťaťa, ale zamestnávateľ chce, aby sa vrátila už keď bude mať dieťa 3 roky.

berginkan
5. nov 2020

@andrea_82 to ano. Ale ja hovorim vseobecne. Ze ked ti skonci rodicak ale dobu este mozes byt tak naco ( ak to nie je nevyhnutne)

santamonica
5. nov 2020

@amienne tak mne akurát prišlo potvrdenie kvôli súdu a budem brať rodičovský do veku malého 3roky a 9 mesiacov, nakoľko neodkladko a materská mi začala 3 mes. potom, ako sme si malého priniesli domov a vtedy mal 6 mesiacov. Čiže to urobila správne pani a ešte som s ňou aj volala, potvrdila mi to, vysvetlila. Do práce dovtedy nemusím ísť a potom. mi ešte môže byť preplacane zdravotné poistenie do veku dieťaťa 6 rokov.

santamonica
5. nov 2020

@tecko28 my, keď prišiel malý k nám domov💞.

amienne
5. nov 2020

@joannita no ja viem. Preto som im aj vravela, ze minimalne 3 roky od prevzatia co v mojom pripade bol takmer totozny datum s nastupom na matersku. Lebo prevzali sme koncom decembra ale to som cerpala normalne planovanu dovolenku az do 7.1. a vtedy som vlastne po dovolenke uz nastupila na MD. Cize mam narok byt dlhsie podla zakona. Ja som chcela povodne uz teraz v septembri nastupit no lenze deje sa co sa deje a s malou by mi nemal kto ostat doma po zavreti skolky a home office ani nahodou pri mojej praci sa neda s malou sklbit.Tak sme sa dohodli, ze predlzujem o rok. No a teraz ma zacali nahanat, ze nemozem ostat dalsi rok ale len do doby kedy dieta dovrsi 3 roky. Co im vysvetlujem, ze je pri biologickych rodicoch 🙈. Ach, neviem co robit, kam pisat aby im poslali okolkovane co uz vravi zakon. Malu nemam kam dat, proste nemozem nastupit.

amienne
5. nov 2020

@berginkan ako nechapem comu nerozumeju. Vsak to tam je napisane v zakonniku. Pri kazdom ukone sa hlada ako nam to cele skomplikovat. Od davok az po toto napriklad. Ja doteraz sa natahujem so zdravotnou poistovnou lebo maju bordel v systeme. Vsetko aby clovek preukazoval milionkrat. Lenze ani na urade casto nevedia 🙈

joannita
5. nov 2020

@amienne tak potom jedine fakt pohrozit nejakym inspektoratom, alebo neviem kym. A s kym tam o tom komunikujes? S personalistkou? Treba ist vyssie, k riaditelovi, nekaslat sa.

joannita
5. nov 2020

@berginkan tak to uz je kazdeho vec, preco by ostal dlhsie na neplatenej rodicovskej. Dovody mozu byt rozne, napriklad nezoberu dieta do skolky a dotycna nema na sukromne.... Cojaviem, alebo sa prave nachadza v procese adopcie s druhym dietatom, ma ho na hostovsky a neplateny rodicak jej padne vhod?
Ale to nieje podstatne, bavime sa ake je znenie zakona a ze zamestnavatel na to kasle.
Pocas neplatenej rodicovskej stat za teba aspon odvadza odvody.

amienne
5. nov 2020

@joannita so mzdovym, personalistkou ( ta je v Prahe takze Sk zakony uplne mimo nej a generalny je tiez v Cechach a pocuva HR. No motancia. Ja tam nemam zle vztahy a nechcem to hrotit. Oni si myslia, ze daco porusia a ja im vysvetlujem, ze nie. Kocurkovo.

berginkan
5. nov 2020

@joannita jasne ;) vsak preto som dala do zatvorky nevyhnutne
@amienne urcite skus ako joanita hovori, aj pohrozit. Hej presne stale iba my dme v nevyhode. Keby aspon to bolo jedno ale daju vypoved a natahuj sa potom s nimi

rebekarebekova
7. nov 2020

@tecko28 preco "srdieckoviny"? Lebo sa narodilo v srdiecku?
My toto nechceme detom hovorit, pocula som nazor psychologa, ze to deti matie, ze "narodit" sa v srdci. Ze to je vlastne nezmysel.
Tuzba po nom sa narodila v srdci ale nie ono. Ale ako kazdemu vyhovuje. 🙂
My oslavujeme "prichodiny" do rodiny a je to den zaciatku hostovskeho pobytu. Po nom uz neodisla. ❤

rebekarebekova
7. nov 2020

@berginkan majteee! 😘 bonus pre adoptovane dieta. Dalsi sviatok, dalsia oslava/darceky. Aj v tom moze byt vynimocne a vlastne benefitovat zo svojej "nevyhody".

janakjk
7. nov 2020

Ahojte, toto sa týka aj našich sociálnych pracovníčok? Čiže teraz ani nemám čakať telefonát?

nikadomi
7. nov 2020

@janakjk neviem. Ale ja som si s našou pracovníčkou mailovala 🤗 tak asi aj telefonujú, keď treba ☺️

tecko28
7. nov 2020

@rebekarebekova "srdiečkoviny" som ako pojem zachytila už veľmi dávno a od ludi, ktorí maju uz adoptivne deti dospele a stale to tak volaju. A nemusi to znamenat narodenie zo srdiecka, ale mozno aj prichod (do srdca, domov). Osobne mi to znie krajsie a jemnejsie ako prichodiny. Nakoniec sme sa s manzelom dohodli ze budeme teda naozaj oslavovat den, kedy k nam prisla. Dakujem 🙂

miriam439
7. nov 2020

@amienne Ja som písala na ministerstvo, poslala som poštou, poštou odpovedali, ale myslím, že spomenuli, že radšej treba komunikovať elektricky... Ale naozaj skús radšej radšej elektricky, trvalo im to veľmi dlho a nakoniec som písala až urgenciu, až potom odpovedali...
My sme brali takmer ročné dieťa, materská dovolenka mi skončila v 2/2018... ich odpoveď bola, že sú toho názoru, že rodičovská dovolenka mi podľa zákonníka práce patrí do 2/2021 - teda tri roky od skončenia MD!!! Ale vraj záväzný výklad zákonov podáva ústavný súd...
Odfotené to je na strane 1071...ale podrobná diskusia na túto tému je od strany 1063, keď položila otázku marcelarefat... tak čítaj...
A kontakt na ministerstvo
https://www.employment.gov.sk/sk/informacie-ver...

amienne
8. nov 2020

@miriam439. Dakujem ti velmi pekne. Aj my sme brali podobne stare - 9 mesacneho drobceka.

rebekarebekova
8. nov 2020

@tecko28 mas pravdu, tusim to zmenime. 🤗

berginkan
8. nov 2020

@rebekarebekova len my to mame vsetko nakope. Brali sme ho na hostovsky a uz sa potom nevratil. Predtym mal narodeniny, takze neviem ci ma to zmysel.ved este to premyslim. Mozno dame ked prebehne posledny sud.

tecko28
8. nov 2020

@berginkan vy ste este nemali osvojitelsky sud? Ako dlho mate maleho v predosvojitelskej? Lebo co si ja pamatam matne, tak ste ho brali ovela skor ako my malu. Inak ja som preto "dumala!, ze prisla k nam 20.12. -tesne pred Vianocami co je tiez take ze vsetko pokope. Ale my to pojmeme tak symbolicky-mala torticka a pripomienka, bez darcekov, aby zasa synovi nebolo luto, ze on dostava darceky na narodky meniny a ona by mala o 1 viac

berginkan
8. nov 2020

@tecko28 vyse rok a pol to uz bude. Caka nas posledne konanie, ktore nevieme kedy bude 😂

joannita
8. nov 2020

@berginkan
@tecko28 v BA su sudy otras 🤦‍♀️strasne dlho sa caka na vytycenie pojedka. Ja pevne verim ze druhe dieta nebudeme mat z Ba, aby aspon predosvojitelsky sme nemali v Blave.

tecko28
8. nov 2020

@joannita nasa patri pod NZ, po predosvojejitelskom som chcela, aby bol spis prelozeny do Nitry a sudkyna mi sama povedala, ze cim vacsie mesto tym dlhsie cakacky na vytycenie, nech nepekulujeme a vyplatilo sa. Pojednavanie nam chcela vytycit 3 tyzdne po doruceni navrhu, ale koli manzelovi mam nevyhovoval termin, tak nam to dala teraz na november, v podstate 11 mes odkedy je mala u nas. Dufam, ze sa to neodroci koli covidu

joannita
8. nov 2020

@tecko28 presne tak. Predosvojitelsky sme mali v malom meste a slo to sup sup. V Blave posledny sud, keby sme ho trosku nepopohnali, cakame aj rok na vytycenie. Tak sme cakali len 8 mesiacov kym vytycia 🤦‍♀️

berginkan
8. nov 2020

@joannita my niesme v BA ak si spominas. Nas zbrzdila korona. Vytycene uz bolo na maj no zrusili ho

berginkan
8. nov 2020

@tecko28 vidis. A nam povedali opacne, ze rychlejsie v BA. Chceli sme presunut spis lebo ved tu sa dieta zdrziava. Nepreslo to.

joannita
8. nov 2020

@berginkan ano viem ze preodosv. Ste mali vychod tusim. Ale posledny nebudete mat v Ba?
Lebo nam tiez hovorili na kuratele aj na sude ze mame podat navrh na osvojitelsky sud do mesta z ktoreho je maly a kde sme mali predosv., aj sme podali, ale presunuli ho do Ba aj tak nakoniec.
Kto vam povedal ze Ba je rychlejsia? Bud rada ked nebudete mat v Ba, lebo niesme sami co by sme skoro rok cakali na pojedko.

gelinka75
8. nov 2020

@joannita ja nemozem povedat, ze sme extra dlho cakali v BA na vytycenie terminov bolo to tak cca mesiac

joannita
8. nov 2020

@gelinka75 fakt? Tak to je super. Ak sa smiem opytat, ktory sud? Lebo doteraz co som sa pytala blavacok, tak hroza, ale dala si mi trosku nadej 😁