icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

wodanka
17. feb 2021

@stastnamama33 nie, nie je bio, je osvojený. Mame ho doma od jeho dvoch týždňov. A teraz aktuálne riešime 1,5 ročného do pestúnskej.

berginkan
22. feb 2021

ahojte, tak uz sa nam to blizi. snad sa to tentokrat podari. uz som si to znacila, no neviem to najst. mozete mi prosim napisat, kde vsade treba ist osobne s novym RL a kde netreba? Upsvar na oddelenie kde som riesila matersku mi povedali, ze mam dat vediet ked sa stav zmeni. treba aj na upsvare u pracovnicok co nas maju na starosti? potom zdravotna poistovna, nasledne nato asi novu karticku nahlasit doktorke, miestny urad v nasom bydlisku, no a matrika v meste narodenia vsak? nieco som zabudla? dakujem vam 🙏

tecko28
23. feb 2021

@berginkan osobne som nebola nikde, na UPSVaR odkial beriem rodicak mi volali ked matrika zmenila identitu, ze im mam poslat oskenovany RL, kuratela s tym uz vela nema, tam uz nic riesit netreba, do zdravotky som volala a tiez poslala sken rozsudok+novy RL, nahlasit pediatricke. Matrika je kapitola sama o sebe, ale snad budes mat viac stastia ko my. Sud im mal dorucit rozsudok na zaklade coho budu moct vydat novy RL. Ale kludne mozes ist s vasim rozsudkom na vasu matriku (budete mat 2) , ak im tam jeden original nechate vedia to poslat na matriku narodenia, kde vsetko zmenia v systeme a nasledne vam moze vasa matrika vydat novy RL. Alebo im moze poslat (matrike narodenia) rozsudok aj elektronicky sud a RL vam poslui postou. Nas pripad si tu uz citala my sme sa s matrikami tahali od decembra (16.11. sud) , finalny RL (uz aj s novym krstnym menom) by nam mal prist tento tyzden (dufam)

joannita
23. feb 2021

@berginkan do zdravotky staci novy RL, nedavaj im rozsudok v ziadnom pripade, ich do toho nic co je v rozsudku (prilis osobne udaje).

Ak si z Ba, tak z upsvar sa ti ozve pani, aby si jej poslala scan noveho RL, takze upsvar mas vyrieseny. Potom hned tu zdravotku si vyries a s novym preukazom poistenca k pediatricke. Ci chcela aj novy RL si nepamatam, ale ved daj jej kopiu a stary RL si zober od nej.
No a potok som sla na miestny urad prihlasit maleho na trvaly pobyt. Tu tiez v ziadnom pripade nedavaj rozsudok, len RL. Rozsudok sa dava len vtedy, ked este nieje dieta uplne vase a ma este stary RL kde nieste ako rodicia, co po sude nebude vas pripad.
Viac si nespominam 🤷‍♀️ ale mozno som zabudla na nieco.
Zamestnavatelovi som nedavala nivy RL, nechcel. Ale ak si mu nahodou davala stary, tak ho vypytaj spat.

tecko28
23. feb 2021

@joannita diky za tento koment, akurat idem riesit zdravotku, prisiel mi RL a volala som do zdravotky ohladom karticky, panulka pytala aj rozsudok. Keby toto nenapises, aj by som im ho poslala. Mam to poslat mailom. ty si zrejme este bola osobne, takze dala si novy RL a povedala si, ze je to adoptovane dieta, ktore menilo identitu + stare udaje, aby si ho zmazali? Ci ako? Aby osm vedela co tam napisat, Diky

joannita
23. feb 2021

@tecko28 ano ja som bola osobne v Dovere, ukazala som jeho karticku poistenca, UKAZALA som im (chcela si ju nechat, ale nedovolila som 😆) kopiu stareho rodneho listu a dala som jej kopiu noveho RL ukazala moj OP. Ziadny rozsudok nechcela, na to ani nema pravo, pretoze ked ste ako rodicia uz zapisani v rodnom liste, tak je jasne ze sud musel prebehnut a ste oficialni rodicia. Ona nema co kontrolovat v rozsudku ci naozaj. Toto presne jej povedz. A povedz jej ze rozsudok by mala pravo pytat iba vtedy, keby ste napr. Ziadali o zmenu poistovne, alebo potrebovali urobit nejake ine zmeny v zaznamoch, ale dieta by ste este nemali zapisane v RL.
A ano, povedala som ze je to adoptovane dieta a preto ziadam zmeny, moj maly mal v ich zaznamoch zapisanu ako zastupcu bio matku 🤦‍♀️ a bol tam uvedeny aj upsvar. Takze som im povedala nech to ZMAZU, co aj predomnou urobili.
A ako poistku som teraz od januara este zmenila malemu poistovnu (aj my sme tam), lebo ja som mala stale take obavy ze tej bio matke nieco poslu omylom (uz sa to raz stalo)

tecko28
23. feb 2021

@joannita Vdaka. Kedze ja to idem cisto elektronicky riesit, tak im teda poslem aj stary RL, sken karticky starej a Novy RL a dam im popis co od nich chcem. A nam sa tak stalo , ze v januari (este sme nemali novy rl) a nevieme z akeho dovodu poslali na UPSVaR karticku poistenca. Ani by mi to nebolo divne, ale asi pred pol rokom som mala ist s malou na vysetrenie a mnazel omylom odisiel s jej kartickou do zahranicia, tak som isla vybavit druhu a vtedy som tam davala rozsudok o predosvojitelsiej starostlivosti, kontakty na seba atd, aj mi prisla nova karticka domov. Nechapem na zaklade coho ju teraz posielali na urad. Kolizna mi volala, ze ma uz uzatvoreny spis a poslala nam ju

berginkan
23. feb 2021

@tecko28 aha ok, myslela som, ze to elektronicky nie je bezpecne. nie som velmi zato, aby sa rodne cislo povalovalo niekde v mailoch zamestnancov institucii. predsalen RC je citlive

berginkan
23. feb 2021

@joannita no tu som citala, ze osobne na matriku, tak zle si pamatam? lebo logicky by si to mal sud s nimi vyriesit, ale ako sa to ja dozviem? ozvu sa mi z matriky?

joannita
23. feb 2021

@berginkan teraz asi nerozumiem 🤔
No RL vybavujes na matrike jasne, len si sa pytala kam vsade s novym RL, tak som to poňala od chvile, ked ho uz mas 😁
Co sa ale teda tyka matriky.... Ja som si najskor volala na nasu matriku v Ba, tam mi vysvetlili ze sa to da riesit aj cez nich, ze prideme do Ba na matriku, vypiseme nejake ziadosti (ked menis aj meno, musite ist tusim obaja na matriku s manzelom) a oni to vybavia s matrikou kde sa maly narodil. Trvalo by to ale asi mesiac a my by sme si ho len vyzdvihli v ba.
Tak som volala na matriku do miesta narodenia, kde mi povedala teta, ze ahaa ano prave mi to doslo zo sudu, vidim vas tu. Dohodli sme si termin kedy mozeme pricestovat, nadiktovala co vsetko si priniest a tak sme si urobili vylet (co asi u vas nehrozi ze? Kedze vas maly je tusim z vychodu)

tecko28
23. feb 2021

@berginkan mozno v tom case ked "dorazi" vas rozsudok na matriku sa uz bude dat aj osobne. My sme boli u nas na matrike v decembri osobne a boli sme ochotni ist aj do NZ, ale nemali este rozsudok zo sudu, tak sme cakali, az po urgencii na sude v januari som zistila, ze to mohli spravit aj na zaklade nasho. Kazdopadne od zaciatku januara do dnes sme sa s matrikami dotahovali, lebo sa osobne neda, nepracuju, neberu stranky. Ak by som mala cakat kym zacnu uradovat a bude sa tam dat fyzicky ist tak ktovie kolko by to trvalo este. A tiez zdravotka, volala som si na infolinku ako pracuju na pobocke, ze potrebujem novu karticku a zasa poslite podklady mailom, v tejto situacii stranky osobne nevybavujeme. Ved uvidis ako sa situacia vyvinie najblizsie tyzdne

berginkan
23. feb 2021

@joannita jasne ze hrozi. Ved ideme vybavit veci. Ja som s tm aj ratala ze budeme musiet este ist. Presov nie je cierny okres takze pohoda. A ano to som si iba pomyslela a nenapisala tam 😂😂😂😂 ze teda kam ust vybavit RL

berginkan
23. feb 2021

@tecko28 ok mas pravdu veru. dakujem!

tecko28
23. feb 2021

@berginkan nas matrika len pre zmenu mena "tocila" skoro mesiac a chceli sme ist osobne , NZ ani NR v tom case neboli v ciernom a povedali nie, nemame prist. Ze si mame ist spisat ziadost k nam, tam nas tiez nechceli zobrat osobne, nakoniec ked som sa uz rozculila, ze sud bol v novembri a stale nemozem malej vybavit vsetky doklady a zmena mena je len pol roka bez poplatku tak uz ustupili, ale zasa som posielala mailom k nam na matriku skeny dokoladov, spisali to a davali nam to podpisovat cez okno matriky. Chceli to oni posielat na matriku do NZ, ale trvala som na tom (a bola som aj tak dohodnuta s matrikou v NZ), ze ja si tam tu ziadost poslem, lebo to bude rychlejsie. Aj teda bolo, do tyzdna a RL prisiel domov, nemusela som sa zasa dotahovat s nasou matrikou.

joannita
23. feb 2021

@berginkan akoze je to daleko, tak som to myslela... Lebo mne by sa nechcelo teda do Presova.... Ja by som to riesila cez matriku v Ba asi...

hariet
23. feb 2021

@berginkan ahoj, vies co, ja ti hlavne odporucam si to najprv s tetami na matrike obtelefonovat a dohodnut sa. V kazdom okrese je to teraz inak. Ked na matrike v mieste narodenia maleho obdrzia pravoplatny rozsudok, zapisu zmeny do systemu, tak novy RL ti vytlacia uz v mieste tvojho pobytu. Zmenu krstneho mena sme tiez vybavili cez matriku v meste kde byvame - len sme prisli obaja tu ziadost na matriku podpisat a pani ju poslala na matriku v mieste narodenia.

berginkan
24. feb 2021

@hariet zmenu mena neplanujeme. Dakujem skusim zavolat, vsetky mi tak radite. Tak urobim tak ♥️ @tecko28 @joannita a inak uplne mi srdce bije ked to pisem. Uz aby to bolo

darci17
25. feb 2021

Maminky adoptovaných deti, máte moj veľký obdiv a úctu. Prosím, vie mi tu niektorá povedať, do akého veku rodičov sa dá adoptovať dieťatko? My už mame tri svoje, najmladšie má dva a najstaršia 19 rokov. Chceli by sme dať rodinu ešte jednému dieťatku, no po troch sekciách už nemôžem. Nechceme bábätko, môže to byt staršie dieťa, my mame 44 ja a manžel 47 rokov. Ďakujem 🙂

yukki
25. feb 2021

@darci17 v pohode. Tento Váš vek nie je prekážkou na adopciu a ešte skôr na pestunstvo.

andrea_82
25. feb 2021

@darci17 je len podmienka, ze by mal byt primerany vekovy rozdiel. Ale tuto podmienku si kazdy uradnik a sudca vysvetluje po svojom.

berginkan
26. feb 2021

@darci17 myslim, ze museli by ste si zobrat mladsie ako 2r. ale vas vek nie je prekazkou

darci17
26. feb 2021

Ďakujem za názory, už mame doma papiere z upsvar, tak ideme na to🙂

joannita
26. feb 2021

@darci17 len musite pocitat s dlhymi cakackami 😐 cize niekolko rokov si este treba priratat k vasmu veku. Ake stare dieta by ste chceli?

joannita
26. feb 2021

@berginkan uz mate po?

darci17
26. feb 2021

@joannita staršie, cca päť ročne. Viem, všade sa píše, že je to dlha cesta. Všetko ukáže čas.

jesienka22
26. feb 2021

@darci17 prijat starsie dieta ako ine dieta v rodine sa neodporuca, ale v ramci pripravy budete mat sancu o tom diskutovat

darci17
26. feb 2021

@jesienka22 áno viem. Sme len na začiatku, podľa mna sa všetko cestou ukáže.

very_sad
4. mar 2021

Ahojte, aká je teraz situácia? Hýbe sa to aspoň trochu? Pýtam sa tak všeobecne. Ďakujem

nikadomi
4. mar 2021

@very_sad malo by sa..

berginkan
4. mar 2021

@joannita uz 🙂 konecne