Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@santamonica aj u nas sa to volalo vypocutie k veci a bol to normalny sud. tak pojdete s malym, to oni pochopia ked ho nemate kam dat. pocula som aj pripady, ze to skor pomohlo a obmakcilo sudkynu 😀
Ahojte, ja by som vám chcela povedať že som práve dočítala knihu :
"Kto chce žiť, nech sa kýve"
- je to rozhovor Pani Doričovej so psychológom Ivanom štúrom.
Možno je prevás dávno známa ...neviem... ale je to veľmi ľahké a príjemné čitanie v ktorom sa venujú i téme adopcie.
Ak by ste mali typ premňa na dobrú knihu v tejto tématike, rada si nechám poradiť.
@djura ja nemám tip na knihu v podobnej téme, ale mam tip na knihu pre deti o hľadaní bio rodiny. Volá sa Ako kukucka hľadala rodinu. Krásny príbeh pre deti, náhodou som na ňu natrafila v Tescu. Malý nechce čítať teraz nič iné. Je to pre deti tak od cca 3 do 6 rokov. Dá sa tam potom pekne nadviazať deťom primeraným spôsobom ako k nám do rodiny prišli a že nie je dôležité, že sa na seba nepodobáme, ale to, že sa ľúbime.
Ahojte, ako prosím prebieha prvý kontakt s dieťatkom? Mám si pripraviť nejaké otázky?
@kattyb treba sa pytat uplne vsetko co ta napadne, ja som si to este pred prvym kontaktom spisala a taktiez som si zapisovala odpovede. Mna zaujimalo APGAR, zdravotny stav, miery pri narodeni, socialna a rodinna anamneza, zdravotna anamneza matky - ci vedia, surodenci ak ma ako su na tom a potom aktualny psychomotoricky vyvin .Fakt odporucam este doma spisat si otazky. My sme mali este po 3 interakcii strtetnutie s pediatrickou, tam som tiez prisla s A4 otazok
Ahojte dievcata....Potrebujem poradiť...5,5 mesačné dievčatko.Od narodenia v DD,v profi rodine.Matka sa celý čas neozvala,takže dievcatko bolo vo februari zacate ponuknute na NRS do osvojenia...Ako by sa malo postupovat?
Ake navrhy poslat na sud?Zbavenie sa rodicovskych prav matky?osvojitelnost?Aky je vlastne medzi tymito 2 vecami rozdiel?A zaroven hostovsky (po pozitivnych interakciach samozrejme)?+neodkladko 7 dnove? alebo najprv musi byt zbavenie rod.prav, osvojitelna a az potom az potom neodkladko? plus predosvojitelska ? Vy ste take skusene dievcata,urcite mi poradite ako postupovat..Dakujem vopred moc.
@fatma1 ahoj, mali sme to isté s chlapcom. O pozbavenie prav ziada zástupca dieťaťa, čiže nie vy. A myslím, že to robia až po 6. mesiacoch, v našom prípade bola matka zbavená, keď mal malý 6mes a 5 dní. Vy potom ziadate o neodkladne opatrenie spolu s predosvojitelskou. Neodkladne by malo byť rýchlo, ale na predosvojitelsky môžete čakať mesiace, my napr. vyse 1,5 roka.
Držím palce.
Ahoj @fatma1 , my prave riesime presne rovnaku situaciu. Malu sme brali na hostovsky, den pred tym sme podali neodkladko (to nam medzitym za tyzden schvalili), teraz cakame ako dopadol sud na zbavenie prav matky, a potom podavame predosvojitelsku. Aspon takto nam to poradili na urade 🙂 Drzim palce
@santamonica
@tatiana198888
Ďakujem Vam.A ako stare dietatko ste si brali?
Toto dievcatko bude mat 6 mesiacov koncom marca..
a este som sa chcela opytat aky je rozdiel medzi zbavenie rodic.prav a vyslovenie osvojitelnosti?su to 2 rozdielne ukony?alebo 1 ?v com je rozdiel,ak je?dakujem moc.
Ahojte chcela by som sa spýtať, nikde som také niečo nenašla a vy tu ste také skúsené, možno mi budete vedieť poradiť. Exzistuje nejaký zákon niečo, kde ja ako zamestnanec mam povinnosť voči zamestnávateľovi pokiaľ ide o adopciu? Myslím to tak, musím mu niečo oznámiť vopred, alebo ste to riešili formou dovolenky, pripadne pn a potom papier poslať poštou že idem na matersku? Žena keď je tehotná tak dostane tehotenské knižku a beží jej ochranná lehota, ako je to v prípade ado? Dúfam že som moju otázku položila zrozumiteľne. Ďakujem
@very_sad je to tu viackrat ale musis dat do search presne slova. Kazdopadne tazko sa to hlada. nemas ochrannu lehotu. Povinnost mas jedinu a to mesiac vopred dat vediet ze odchadzas na matersku. Inak je to o dohode ako si to ty spravis. Ja nastastie mam super sefa, cize mna pustal na interakcie a vedel ze to je otazka mozno iba par tyzdnov. Ale moja kamoska nepovedala nic na interakcie si brala volno a potom oznamila. Myslim ale ze vyhadzovanie nie je uplne namieste. To sa mozes kludne ohradit aj pravne. Neviem kde pracujes a ako to mate.
@fatma1 ak podate neodkladne pred vyslovenim osvojitelnosti, dorucia vase udaje biomatke
@jesienka22 Fuu..tak toto by som prave nechcela teda,aby o nas vedela...:( Cize vyslovenie osvojitelnosti a zbavenie rodic.prav su 2 ukony,separatne? a ked sa bio evidentne nezdrzuje na adrese trv.bydliska,ako to riesia? Dakujem
@fatma1 pozbavenie rodicovskych prav vs. osvojitelnost - ja tomu rozumiem tak, ze pozbavenie moze byt aj nemusi. My sme mali napriklad len to druhe.
@berginkan ďakujem za odpoveď. Budem hľadať ďalej. No ja mam svoju prácu rada, robím ju už 6 rokov a rada by som sa potom vrátila, ale moju prácu viem len ja, nikto iný, nemám žiadnu zastupiteľsnost a riešim veľké "projekty", a keď zrazu neprídem do prácu, tak to bude pre firmu obrovský problém. Uvedomujem si, že to nemá nikto ľahké, len ja mam v sebe takú tu podstivost a veľký zmysel pre zodpovednost...
@jesienka22 my sme podávali až po osvojitelnosti a napriek tomu o rok a pol neskôr pred predosvojitelskym sudom poslali predvolanie na sud aj biomatke aj s našimi údajmi. Skoro ma porazilo. Kurátorka neskôr zisťovala, čo sa stali a vraj pochybila sudkyňa. Biomatka zrejme neprevzala predvolanie, ale ani to nam nepotvrdili.Vraj nemôžu. Takže tak.
@santamonica Vám to údajne nemôžu potvrdiť, ale na úradnú tabuľu súdu to môžu vycapiť?
Som si takto všetko odsledovala podľa spisovej značky pridelenej nášmu prípadu.
A dokonca som si tam dokázala nájsť údaje aj o inom prípade...
Inak ja som tam vtedy akosi ešte našla aj archívne údaje (tej úradnej tabule), takže našla som si veci aj spätne.... skúste pohľadať na internete na vašom súde podľa spisovej zn., poprípade podľa mena bio matky
@fatma1 Ked je osvojitelnost, biomatke sa uz nema dorucovat. Bez ohladu na to, ci bolo nejake rozhodnutie o zbaveni rodicovskych prav.
@santamonica No dost zle toto, predpokladam, ze sa vam nikto ani neospravedlnil. Ja by som asi mala silne nutkanie podat aspon staznost, aj ked zial, tazko povedat, ci to cloveku viac neposkodi, lebo uz to aj tak nepomoze.
@very_sad ale prave preto to treba riesit skor. Zial taky je zivot. Ked chces mat dietatko tak praca ide bokom. Na materskej by di mala byt tri roky, odporuca sa aj dlhsie pri adoptovanych detoch. Prepac ale zial kazdy je nahraditelny, a aj tak ta musia na tu dobu nahradit. Miesto ti nejake drzat musia tiez. Cize nerozumiem teraz ty nechces ublizit firme ale na druhej strane chces zo dna na den odist? Ak to vyznieva tvrdo, tak to urcite nie, to su fakty
@berginkan nie, to nie, nevyznieva to tvrdo, nechcem odísť zo dňa na deň, taka nie som a nemám to v povahe, a presne ako píšeš nechcem ublížiť firme, ja viem nie je to moja firma, ale tak. Skôr ma zaujíma, že ako to riešili iné ženy a aká je moja povinnosť voči zamestnavatelovi. Možno sa nevyjadrujem presne, asi neviem nájsť vhodné slová ako to vyjadriť. V lete to bude 4 roky a ja zvažujem asi v akom časovom predstihu to oznámiť, aby s tým počítali a zároveň, aby som sebe "nezavarila".

@berginkan verim, ze sud oklepne NOS, ak kurator da vyjadrenie, ze je to v najlepsom zaujme dietata. To, ze sa wodanka nebude stazovat, chapem. Bude sa stazovat niekto iny?
Mal by sa stazovat upsvar wodanky. Ti sa ale sice tvaria, ze su na ich strane, no aj tak nic riesit nebudu. :(