Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@lubka1709
pred troma rokmi v máji sme to tu všetko riešili, začiatok máš na strane 1063 tejto diskusie a potom viac ďalších strán, ak sa ti chce, čítaj...
Tetuška na vašom úrade figu vie, vôbec nezáleží na tom, že ste si medzitým dieťa adoptovali, stále nie ste jeho bio rodičia, ale je to starostlivosť nahrádzajúca starostlivosť rodičov podľa rozhodnutia súdu, teda tam ide ten odstavec, ktorý si vyfarbila ty na tej fotke, čo si sem dala.
Už to skúšali na viacerých Upsvar na baby, že keď si dieťa adoptovali, že sa to berie len do troch rokov a nakoniec Upsvar nemal pravdu.
Ty máš nárok na rodičovský príspevok do 31.5.2023 (keďže prvé neodkladko bolo právoplatne v polke mája 2020), kým berieš RP, tak stále patríš pod Upsvar a nie že od 15.3. nemajú s tebou nič spoločné.
Skúste rýchlo doriešiť ten zdr. posudok na ten predĺžený RP, aby sa stihol Upsvar vyjadriť do konca mája a budeš to mať poriešené zároveň aj ohľadom rodičovskej dovolenky v práci,všetko by ti pekne nadväzovalo.
@joannita super mám to vyhráte vďaka Vám baby veľmi Vam pekne ďakujem za rady.Slečna na úrade mi dnes volala prišla som a zaujímavé že sa to vyriešilo lebo chyba bola úradnícka oni dali do systému dali dátum vykonateľnosti nie dátum právoplatnosti.A ešte mi povie no poučila dom sa na Vás keby sa to nezmenilo v systéme tak stále by ste mali len 3 roky počítame.Vcera mi pripiekla že nemám nárok na predĺžený lebo dieťa je osvojené dnes už že mám nárok keď ho schvália.Ziadne repačte.Len že musela som Vas spis prerobiť
TRNAVSKÝ KRAJ. Milí Rodičia, ako dlho ste cakali, pripadne čakáte na majoritne dieťatko do 8 mesiacov ? Každý mesiac nám povedia úplne odlišne odhady a tak by sme chceli vedieť ako to máte vy.
Ďakujeme 🙂
@ivka26101993 ak sa smiem spýtať v akom poradí ste teraz? Ja idem ešte len zaniesť papiere na upsvar do Trnavy tak by ma zaujímalo v akom ste poradí.Dakujem
@butterfly333
Práve o to ide, nehovoria nám poradie iba dobu. Keď sme začali bolo to 2-3 roky. Pred dvoma tyzdnami to bol rok a teraz manžel volal a povedali zase 2 roky. Takze už som z toho zúfalá. Preto zisťujem aké info majú ostatní, čo sú v zozname vramci TT kraja.
@ivka26101993 aj nám pani na úrade v HC povedala že 2roky.
@ivka26101993 ahoj a ako dlho uz cakate?
@janetinka27 my kratučko, ani nie stvrt roka. Len chceme vedieť s čím rátať či sa tešiť že za par mesiacov môžeme mat drobca alebo sa pripraviť na dva roky. Obzvlášť ked raz je info tak a raz tak. Preto chceme reálne info od rodiniek ze ako dlho v TT kraji čakajú pripadne ti čo už majú babo cerstvo doma ako dlho cakali.
@ivka26101993 my sme TT kraj, čakali sme od 9/19 do 8/21, brali sme si dvojičky z pôrodnice, jedno dieťa pred nimi sme odmietli.
@ivka26101993 lepsie ako v inych krajoch kde sa caka 5 a viac. zial tato nasa cesta je taka neista, mize to byt hocikedy. kto kolko caka ti moc nepomoze, kedze tam zohrava ulohu vela veci. takze zial len zit svoj zivot a byt pripraveni na obidve varianty.
@berginkan asi to tak veru bude 🙂
@ivka26101993 rataj radsej 2 roky, nastav sa tak a budes kludnejsia. Lebo to sa moze menit z mesiaca na mesiac. To ze teraz sa caka cojaviem rok a pol neznamena ze vy nebudete cakat 2 roky, alebo mozno aj 4 roky. Mam znamu, ktora pred par rokmi v TT cakali 4 roky, proste neboli deti.
Kazdopadne sa veeelmi tes ze si z TT kraja, lebo pre baby z inych krajov by bol aj to zazrak cakat na biele dieta 4 roky 🙂
V Ba sa caka 6 az 7 rokov....
Ahojte mam otazocku ja z dietatom nemozem vycestovat do zahranicia Az po poslednom sude? Teda az ked bude oficialne nase aj na papieri?
Ahojte, asi sa to tu už veľa krat písalo. Ale chcem sa spytat, od kedy mám nárok na prídavok na dieťa ? Od vykonateľnosti alebo právoplatnosti ? Vďaka
Ahojte. Čítam tu vaše skúsenosti, starosti aj radosti a chcela by som od vás radu. Máme od augusta 2022 doma chlapčeka, v auguste mal aj 3 roky, poberám RP, od januára 2023 nastúpil do súkromnej škôlky na 1-2 dni do týždňa,aby mal kontakt s deťmi, pracujem z domu. No a teraz k otázke: keby ho chcem dať od septembra do štátnej škôlky, mám stále nárok na rodičovský príspevok do jeho 6 rokov? Alebo nie, keďže už by bol v škôlke denne? Nikde neviem nájsť že ako je to pri adoptovanom dieťatku. Ďakujem

@lubka1709 bože nedaj sa. Určite je to tak ako ti tu baby píšu, ja som si tým presla v TN. A potom nariadenie z BA pre celý úrad aby nepodávali milne informacie. To som ja tá čo tu baby spomínali, že sa do toho obul môj zamestnávateľ a naš právnik to riešil s ústredím v BA. A zrazu to šlo aj tu.