icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

Strana
z1365
andrea_82
7. jan 2026
@katarina1993201

@joannita akože číslo 300 je dosť masaker... ja mám nejaké matné spomienky, že moj akolegyňa adoptovala zdrovna rovno dve deti - súrodencov - ale u nej to bolo nejakosi že do roka aj prípravy aj deti... bola z BA a deti mala z Lučenca...

@katarina1993201 kazdy kraj ma svoj poradovnik a riesi deti narodene na svojom uzemi. Je to aj preto, lebo pracovnicky si niekedy tie svoje problemove rodiny, rodicky poznaju. A riesia s nimi aj ine problemy, tak aby nemuseli cestovat cez celu republiku. Je aj celkom nerealne, aby jeden urad zvladal agendu za celu krajinu. Ked sa k nim dostane dpis dietata, maju 2 tyzdne na to, aby mu nasli rodinu. Ak sa im to nepodari, dieta ide do celoslovenskej databazy a mozu ho svojim cakatelom "ponukat" aj ine kraje. Tak preto mozes nakoniec mat dieta z opacneho konca republiky. Je ale dost komplikovanejsie potom riesit stretnutia s dietatom a dochadzat na sudy.

katarina1993201
7. jan 2026
@joannita

@katarina1993201 tak ide o deti, byrokracia je si myslím potrebná....žiadateľov treba naozaj overiť a to trvá...
Cakacky, no počet párov sa stále zvyšuje, takže aj cakacky. V Ba kraji sa teraz začína zhruba na niekde čísle 300, takže masaker.
A ako to zvládajú...no ťažko 😅 ale treba byť vytrvalý. My sme čakali na prvé dieťa vyše 4 roky a druhé cca 4. Ale vtedy sa toľko ešte nečakalo. Boli časy keď sa na biele v Ba čakalo 2 roky.
V Trnave sa inak čaká najmenej. Na biele bábätko cca 2 roky

@joannita ešte mi napadlo, mám problémy so srdcom... bude toto nejaký problém??? nejaký stop stav??? Lebo pozerám taký dotazník čo musím vyplniť a sú tam že ochorenia... a ešte aj rodinný prílušníci, to zas moja mama mala Ca mammae...

joannita
7. jan 2026
@katarina1993201

@joannita aj toto by ma zaujímalo že prečo je to podľa krajov... prečo to nie je vlastne akoby celoslovenské... alebo teda rečo niektorý čo sú z BA napríklad, tak kľudne mohli mať dieťa aj ziného kraja... tomuto nejakosi nerozumiem...

@katarina1993201 tomu nerozumieme nikto...

joannita
7. jan 2026
@katarina1993201

@joannita akože číslo 300 je dosť masaker... ja mám nejaké matné spomienky, že moj akolegyňa adoptovala zdrovna rovno dve deti - súrodencov - ale u nej to bolo nejakosi že do roka aj prípravy aj deti... bola z BA a deti mala z Lučenca...

@katarina1993201 tam bolo určite viac faktorov. Nemuselo ísť hneď o adopciu, ale o pestunstvo, tam sa čaká menej, o dosť. Mohli to byť rómske deti, staršie deti súrodenci sa ťažšie umiestňujú hlavne keď sú starší.
Alebo to bolo pred xy rokmi. Osvojenie za pol roka v Ba určite nie momentálne.

joannita
7. jan 2026
@katarina1993201

@joannita ešte mi napadlo, mám problémy so srdcom... bude toto nejaký problém??? nejaký stop stav??? Lebo pozerám taký dotazník čo musím vyplniť a sú tam že ochorenia... a ešte aj rodinný prílušníci, to zas moja mama mala Ca mammae...

@katarina1993201 záleží aké problémy so srdcom. Aké máš vyhliadky.... Či budeš schopná postarať sa o dieťa. Teda aj tvoj manžel samozrejme.
Mamu nerieš.

katarina1993201
8. jan 2026
@joannita

@katarina1993201 záleží aké problémy so srdcom. Aké máš vyhliadky.... Či budeš schopná postarať sa o dieťa. Teda aj tvoj manžel samozrejme.
Mamu nerieš.

@joannita výhliadky sú myslím si že OK... som sledovaná kardiológom a chodím na prehliadky každého pol roka... som nastavená na liečbu, ktorá zaberá... karidiolog mi sám pvoedal že je to v podstate OK...

veve78967
8. jan 2026

Ahojte možno uz niekde tieto informácie sú ale skúsim. Bratislavsky kraj - okres Malacky. Chcem sa spýtať koľko sa cca caka ev.mate vlastne skúsenosti s s preferenciami dietatka: etnikum neleží, pohlavie nezáleží, vek 0-4 roky, matka: alkohol, závislosti niesu problém. Vopred dakujem za každú informáciu. Čakáju nás teraz povinné sedenia s psychologickou 🙂 sociálne šetrenie sme mali a keď som sa spýtala pani kurátorky povedala, že 4 roky.. vopred dakujem za každú interakciu 🙂

nikadomi
8. jan 2026

Ahoj, to čïslo je reálne.. 3-4 roky čakani to budú, pokiaľ ide o osvojenie. Držím palce 🙂

poppychor
11. jan 2026

Ahojte viete mi niekto poradiť? Berieme si osem mesačné bábo máme nárok aj na kocikove?

hencsiii
11. jan 2026
@poppychor

Ahojte viete mi niekto poradiť? Berieme si osem mesačné bábo máme nárok aj na kocikove?

@poppychor na kocikovne nie, ale na prispevok pri zvereni dietata áno

poppychor
11. jan 2026
@hencsiii

@hencsiii viete mi to vysvetliť prosím vás? 🙄

janka2769
11. jan 2026
@hencsiii

@hencsiii príspevok pri zverení dieťaťa do starostlivosti sa dáva do veku 6. mesiaca, t.j. cca 829 eur. Musí byť právoplatné rozhodnutie súdu, neodkladne, poprípade už predosvojitelska starostlivosť...

hencsiii
12. jan 2026
@janka2769

@hencsiii príspevok pri zverení dieťaťa do starostlivosti sa dáva do veku 6. mesiaca, t.j. cca 829 eur. Musí byť právoplatné rozhodnutie súdu, neodkladne, poprípade už predosvojitelska starostlivosť...

@janka2769 tych 829 eur uznaju aj pri starsich detoch ako 6 mesiacov, znama podala a v pohode dostali a malu brali tusim ked mala 10 mes. Popytajte sa na uradoch 🙂 takze pani ked poda ziadost na jednorazovy prispevok pri zvereni dietata do NRS urcite jej uznaju na 8 mesacne babatko

katka_1102
Autor odpoveď zmazal
katka_1102
12. jan 2026
@poppychor

@poppychor Ano. My sme mali malu 12 mesačnú a podali sme si žiadosť o príspevok spolu s NO a RL a peniaze nám prišli... takže je to aj na staršie deti,nielen do 6 mesiacov. Dokladala som ešte scan,že sme mali podané aj na predosvojenie. Takže urcite mate nárok.

poppychor
12. jan 2026

Ďakujem skúsime to podať aj my.

kikuska_wedge
Včera o 00:39
@poppychor

Ďakujem skúsime to podať aj my.

@poppychor s tymi prispevkami je to tak, ze vekove ohranicenie 6m. je pri predosvojitelskej starostlivosti, pri pestunskej to nie je obmedzene

Strana
z1365