icon

Citlivé otázky pre čerstvých adoptívnych rodičov: Čo nehovoriť?

11. apr 2025

Ahojte, možno ste si vy sami adoptovali dieťatko alebo poznáte niekoho vo svojom okolí a vedeli by ste mi poradiť. Je niečo, čo nie je vhodné pýtať sa čerstvých adoptívnych rodičov? Nejaké citlivé témy, otázky. Je nevhodné pýtať sa podrobnosti o tom, ako prebieha adopcia? Ako zvládajú prvé dni a týždne? Pýtať sa na dieťatko, aké je, čo už dokáže a podobne? Ďakujem za usmernenie.

katkaseiner
11. apr 2025

skus este pridat info ze kto si tym adoptivnym rodicom ... ci su to kamarati, cudzi ludia, atd. Mozno aj vztah pomoze, pretoze na ine veci sa pytas uplne cudzich ludi a na ine niekoho koho blizsie poznas.

tinka_1807
11. apr 2025

Ja poznám jedných, ktorí už majú adoptované 2 deti, no nerobilo im žiaden problém hovoriť o adopcii. Hovorili o nej otvorene už aj predtým, mali to úplne vysporiadané vnútorne a radi vždy pomôžu každému, kto o tom uvažuje. Ale predpokladám, že takto to nemá každý pár. Pre niektorých to asi môže byť citlivejšia téma, aj keď si myslím, že ak ich to vnútorne rani, tak to ešte nemajú vnútorné úplne prijaté a spracované. Ten pár, tkroy poznám ja, tak otvorene vrvaela, že deti mať nemôžu a jediná možnosť je adopcia. Takže sme to aj ich priatelia brali nejak úplne prirodzene a nikto z toho nerobil žiadnu vedu

andrea_82
11. apr 2025

My mame adoptovaneho syna. Nemam problem rozpravat o procese adopcie. Boli len dve otazky, ktore ma zarazili: A nebojis sa, ze maly bude cigan? (syn je z utajeneho porodu, o jeho rodicoch nevieme skoro nic) a druha otazka bola o tom, ci sa nam uz nedarilo mat svoje dieta, ci sme vyskusali aj asistovanu reprodukciu (nemam chut cudzim ludom rozpravat o nasich zdravotnych problemoch).

simca115
11. apr 2025

Pýtať sa je ľudské ale do takej miery aby to nebolo moc intímne teda záleží od toho či je to rodina a podobne . Opýtať sa že či je to dieťa adoptované - porozprávať sa o pocitoch o tom dieťati tak v norme všetko .

autor
11. apr 2025

su to kamarati, nie nejak najblizsi, no mame sa radi a pozname sa roky rokuce..

simca115
11. apr 2025

Takto z vlastnej skúsenosti ja nemám problém rozprávať sa o takýchto veciach poprípade aj o umelom oplodnení ale zas sú ľudia čo o tom majú problém rozprávať že je to príliš intímna téma už je to na tebe aký sú ti ľudia

unicornlady
11. apr 2025

Možno teda načni tému s tým, že či je v poriadku, ak sa chceš spýtať niečo ohľadom adopcie atd... že či im nerobí problém rozprávať o tom.
Čiže nemusíš hneď priamo položiť otázku, iba načni tú tému, či by boli v pohode sa o tom rozprávať.

autor
11. apr 2025

problem je, ze obcas mi usta idu rychlejsie ako hlava a bojim sa, aby som sa nespytala nieco totalne nevhodne, tak si to chcem vopred ujasnit, co je taka vec, na ktoru sa naozaj nemam pytat

hopatko
11. apr 2025

Tiez nasi kamosi, pozname sa cez dvadstat rokov, maju svoje a aj adoptovane dieta. Je doleIzite vediet v akom procese adopcie su...prvy takmer cely rok, nie ze nechceli, ale ani nemohli hovorit ziadne detaily, kym neboli ukoncene vsetky prosecy osvojenia, takze to treba respektovat. Potom samozrejme, chapali moju zvedavost, kedze to bezne clovek v zivote nezazije, a trpezlivo zodpovedali vsetky moje otazky o procese, priprave atd., potom ako mi vopred na to dali ich suhlas. Na bio rodicov by som sa pytala extra citlivo, ak vobec.

autor
11. apr 2025

@hopatko dakujem, vidis, toto je zaujimave, nepytat sa na bio rodicov. Budem si pamatat.

maryetta
11. apr 2025

Ci uz ide o adoptovane dieta... alebo aj biologicke.... niektore otazky by mali ostat max za zubami.
Ak chces ozaj len zdvorilostne.... diplomaticky.
Pripadne ponuknut pomoc...

andrea_82
11. apr 2025

@hopatko vidis, my sme to mali uplne inak, mozno preto, ze islo o utajeny porod. Vobec nikto nam nezakazal ani neodporucal prvy rok nic nehovorit. Ani kym sme este nemali ukoncene vsetky sudne procesy. A o bio rodicoch nemam problem hovorit, aj ked o nich vieme zalostne malo.

hopatko
11. apr 2025

@andrea_82 ano je rozdiel ak ide o utajovany porod alebo nie...to mas ako Adela tiez nemohla prvy cca polrok zverejnit ani pohlavie. Znami poznaju bio matku, tam musi prejst zakonna lehota, kym je dieta osvojene, matka sa zatial mohla kedykolvek rozhodnut, ze si dietatko berie spat a ponecha. O ich bio matke uz viem aj ja, ale je to pre nich velmi intimna a sukromna informacia, ktoru vie zopar najblizsich ludi...

diaalex
11. apr 2025

@andrea_82 prepáč úplne čisto z mojej zvedavosti (nemusíš odpovedať ak nechceš), ale čo znamená utajený pôrod? Boli nejaké info, ktoré vám mohli poskytnúť?

katkaseiner
11. apr 2025

ak ide o kamaratov (nie blizkych) tak by som sa urcite nepytala na ich zdravotne problemy (a preco nemozu mat deti) a na otazky typu - ci sa neboja ze z dietata bude cigan, drogovo zavisly, ze si bude hladat 'svojich'.
Ja osobne by som ich pochvalila ze dali dietatku bez rozmyslania krasny domov a ze im fandim. Max by som sa spytala ci to dlho trvalo kym na dietatko cakali.... Mozno by som sa este spytala ci budu temu adopcie mat ako otvorenu temu (ano, dietatu to urcite raz povedia, ale urcite nie je jedno ako a od koho sa to dozvie, odo mna by to urcite nebolo). Tymto by som temu uzavrela a brala to dieta ako 100%-ne ich biologicke. Obdivujem ludi ktori sa vedia tak oddat materstvu/otcovstvu ze si dieta prisvoja a beru ho za svoje. Nevie to urobit kazdy.

vanilkovazmrzka
11. apr 2025

Adopcia z ludi nerobi mimozemstanov, normalne sa s nimi rozpravaj tak ako doteraz, ved predpokladam ze ich poznas vies aku su to ludia…

pieksamaki
11. apr 2025

Treba byť prirodzený, nevyzdvedat sa zbytočne.....byt oporou....je to proces ktorým prešli...zvyčajne sa čaká na to dlhé roky.....a je to veľmi krásne prijať aj cudzie za svoje....prejaviť ocenenie......obdivujem takých ľudí.....

autor
11. apr 2025

@katkaseiner presne toto boli moje otazky a slova.. tak snad som nepovedala nic zle, predsa len, je to citliva tema, co sa jedneho dotkne, ineho sa nemusi..

eliska13
11. apr 2025

Vôbec by som neotvárala žiadnu tému ohľadne adopcie, keď niečo budú chcieť povedia.Ved je tolko iných tem

autor
11. apr 2025

@eliska13 naozaj? keby si mala kamaratku, ktora si adoptuje dietatko, tak by si sa tvarila, ze nic a nic sa nespytala? keby som si ja adoptovala dietatko, urcite by som cakala zo strany kamaratiek nejaky zaujem a otazky.

autor
11. apr 2025

@eliska13 ved by si mohli pomysliet, ze ma to nezaujima, ze ich prirastok neberiem vazne alebo co..

andrea_82
11. apr 2025

@hopatko nasa matka mala tiez lehotu, pocas ktorej sa mohla ozvat. Tiez musel prebehnut sud, kde bola zbavena rodicovskych prav. Je to len mytus, ze mas zakazane zverejnit hocico o dietati. Vinceovci boli uplne iny pripad, lebo su verejne znami. Oni to nemaju zakazane, oni len chranili seba a dieta.

joannita
11. apr 2025

Ja keď som prišla do kaviarne s kočíkom s 2m bábom tak čašníčka že a vy máte bábo??? Veď ste nebola tehotná!. Akože ja som otrlá, ale toto jej tak nešťastne vyletelo 😅
Vy ste ale iný prípad lebo ich poznáte. Mňa sa ľudia pýtali, ako sa volali deti predtým krstným menom, to som nikomu nepovedala. O procese adopcie som nemala problém hovorít, ani táke otázky či sú moje deti bio súrodenci a prečo ich opustila matka som nemala problém hovorít. Samozrejme o bio matke vždy len v dobrom aj pred inými, aj pred deťmi.
Každý je iný typ. Ja som skôr extrovert, ale ty ich poznáš a vieš ako sú tvoji znami

andrea_82
11. apr 2025

@diaalex utajeny porod je, ze matka prisla do nemocnice a tam povedala, ze chce utajit svoju osobu. Jej udaje a zdravotny zaznam su vedene osobitne od zaznamu dietata. Po urcitej lehote je dpis zapecateny a odoslany na ministerstvo. Ani uradnicky na urade prace oficialne nevedia, kto dieta porodil. My vieme len par zakladnych veci, ktore sa tykaju zdravotneho stavu dietata.

hopatko
11. apr 2025

@andrea_82 nebudem sa hadat, tak mi to aj vtedy kamoska vysvetlovala, je to uz 7 rokov, ale najblizsie sa jej spytam, len pre svoju zvedavost.

joannita
11. apr 2025

@andrea_82 zakázané vyslovene nie, ale je to odporucane nezverejnovat nič o dieťati. Každý si pod zverejnením predstavuje niečo iné ale...
Ja som dala prvú fotku na FB až po predosvojitelskom súde (pre priateľov). Ide o bezpečnosť dieťaťa, nikdy nevieš či ho niekto nespozna, fakt netreba rozprávať veľa o bio matke ani o podrobnejších veciach o dieťati (odkiaľ je, a podobne) kým nieje vaše ...

andrea_82
11. apr 2025

@joannita ano, suhlasim, ja som na FB tiez nedavala ziadne fotky, vlastne stale nedavam fotky. A tiez som kazdemu na pockanie nehovorila o tom, ze maly je adoptovany. Niektorych znamych, ktori sa vypytovali na ulici som dokonca vyslovene nechala v tom, ze som rodila. Reagovala som ale hlavne na vetu "ani nemohli hovorit ziadne detaily", ze zakazane hovorit nic nie je. Len si kazdy musi urcit, kolko toho pre ochranu seba a dietata povedat chce a tiez komu co povie. O niektorych veciach netreba rozpravat cudzim ani vtedy, ked uz je dieta definitivne osvojene.

clementisa
11. apr 2025

Mám kamošku ktorá otvorene rozprávala o tom ako nemôže otehotnieť päť krát bola na umelcom oplodnení nepodarilo sa adoptovali si bábätko a nakoniec štyridsiatke otehotnela a majú ďalšie dievčatko záleží od ľudí ako sa k tomu stavajú

any_soj
11. apr 2025

Nám napríklad vôbec nevadia otázky na bio rodičov. Vlastne žiadne otázky mi nevadia.

marianarem
11. apr 2025

Toto fakt zavisi od cloveka, ja by som sa napriklad s dobrymi kamaratmi chcela rozpravat uplne o vsetkom ohladom adopcie, ak by som mala adoptovane dieta. Ja som taky zdielny typ ohladom vsetkeho. Ale su ludia, ktori to nemaju radi. Takze je to skor o tom odhadnut, aky clovek je tvoja kamoska.