icon

Kde vybaviť dokument o adopcii pred svadbou?

modrykolibrik
18. jan 2025

Máme problém. Za 8 mesiacov máme svadbu a farár mi nechce dovoliť sobáš lebo mi nesedí rodný list s krstným listom. Že potrebujem papier o adopcii. Kde to mám vybaviť? Narodila som sa v Martine. Mám to žiadať od matriky v Martine? Alebo odkial

any_soj
18. jan 2025

@modrykolibrik čiže krstena si bola pred adopciou, a v krstnom liste máš bio rodičov? Tvoji adoptivni rodičia majú rozhodnutie súdu, to by malo stačiť, nie?

modrykolibrik
autor
18. jan 2025

@any_soj problém je že naši ten papier nemajú a farári to žiadajú a ja už som zúfalá. Posielajú má z jednej fary do druhe

tortelinka
18. jan 2025

@modrykolibrik nemajú tvoj rodný list?

modrykolibrik
autor
18. jan 2025

@tortelinka majú ale ten mi údajne nestačí lebo na krstným mám iné priezvisko a na rodnom tiež iné. A farári m posielajú kade tade,že my nemôžu uznať papiere. Že bude sa to brať ako sobášny podvod

modrykolibrik
autor
18. jan 2025

@tortelinka oni riešia to,že nikde není zápis o Tom že tam bola zmena priezviska kvôli adopcii. Že v podstate nevedia overiť,že ja som ja

tortelinka
18. jan 2025

@modrykolibrik a nemáš v krstnom liste poznámku, že rodič nie je biologicky?my máme adoptované deti, krstene, ale v krstnom majú poznámku že nie sme biologicky rodičia

guiseppinka
18. jan 2025

@modrykolibrik potrebujes rozhodnutie zo sudu, ze doslo k adopcii. Teoreticky by to mohlo byt v nemocnici, kde si sa narodila mohli mat v archive. Alebo potom na kuratele, resp u toho, kto v tom case riesil adopcie...

modrykolibrik
autor
18. jan 2025

@tortelinka nie v krstným liste mám bio rodičov ale ako krstnu už mám svoju adoptívnej sestru

modrykolibrik
autor
18. jan 2025

@guiseppinka to nestačí matrika? To musím ísť do Martina to vybavovať? Bože to je des veď to nestihneme nič vybaviť a prídeme o terminy

modrykolibrik
autor
18. jan 2025

@guiseppinka lenže ja neviem kto riešil u mňa adopciu. Naši nevedia. Mama ma alzhaimera a otec je po cievnej

guiseppinka
18. jan 2025

@modrykolibrik ja neviem. Len tak rozmyslam... potrebujes oficialny doklad zo sudu o tom, ze si bola adoptovana. Bud prehladas u vasich vsetko, oni musia nieco mat. Potom mozes este sud, ktory adopciu odklepol. Niekde tvoj spis ulozeny byt musi. Ale kde neviem, lebo teraz rozmyslam, ze v nemocke asi nie... skus zavolat na kuratelu do martina, ked si tam narodena a popytat sa...
Este mas jednu moznost - poriesit svadbu civilne a ked vybavis papiere, tak cirkvene dorobis obrad.

guiseppinka
18. jan 2025

@modrykolibrik nejaka institucia to musela byt. Na kuratele by ta mohli nasmerovat podla aktualne platnych zakonov v roku, ked si sa narodila

belllinka
19. jan 2025

@modrykolibrik ved sa zoberte normalne na urade a v kostole to doriesite inokedy.

modrykolibrik
autor
19. jan 2025

@belllinka nemôžeme lebo stratíme možnosť ísť k spovedi a prijať sviatost

kikuska_wedge
19. jan 2025

@modrykolibrik matrika ma urcite zaznam. Ziadaj matriku v Martine.

modrykolibrik
autor
20. jan 2025

@kikuska_wedge volala som oni,že s tým nič nemajú. Volala som na okresný súd, archív.detsky domov, biskupský úrad,matriku....nik mi nevie pomoct

kikuska_wedge
20. jan 2025

@modrykolibrik skus este urad prace oddelenie socialnej kurately

guiseppinka
20. jan 2025

@modrykolibrik biskupsky s tym nema nic. Urad prace oddelenie kurately v martine najskor. Niekde musi byt zaznam o tom, ze prebehla adopcia. Okrem toho prehrab papiere vasim. Zase az tak na tom nemozu byt zle, aby si otec nepamatal s kym to kedysi a kedy riesili. Ved to je dlhotrvajuci proces.. alebo sa spytaj knaza, ci by nestacilo notarsky overene cestne prehlasenie otca (kedze je pri plnom vedomi) plus niekoho z rodiny (teta, ujo) o tom, ze si bola adoptovana...

guiseppinka
20. jan 2025

Ale este jedna otazka - kde ziadas vystavenie krstneho listu? Pretoze do krstnej matriky sa zapisuju vsetky sviatosti. To znamena 2 veci - ak si bola krstena pred adopciou, tak bud tam nemas zapisane prijimanie a birmovku alebo ak ich mas, tak ich budes mat pod novym menom a tym padom problem to byt nemoze... a este dalsia zaujimavost je, ze vies vobec kde a kedy si bola krstena

modrykolibrik
autor
21. jan 2025

@guiseppinka áno to všetko viem.
Papiere sa našli a teraz sme zistili že chýba je na strane farára. Mám zle napísané priezvisko nielen ja ale aj moja matka. Neviem kto to zapisoval ale sú tam 4 rozličné priezviska.
Máme papiere zo súdu a tam sú napísané úplne iné priezviska.

modrykolibrik
autor
21. jan 2025

Takže ten krstný list je úplne celý zlý. Jediné čo tam sedí je dátum narodenia, mesto a otec. Matka má zle priezvisko není ani správne napísané a ja mám zapísané tiež úplne iné a v papieroch je tiež ine

guiseppinka
21. jan 2025

@modrykolibrik ak mas papier, tak ideal osobne do miesta krstu a poopravovat to. Uz viac spravit nevies. A do poriadku sa to dat musi...

modrykolibrik
autor
21. jan 2025

@guiseppinka už som to riešila cez biskupský úrad. Našťastie nás farár nemá problem

guiseppinka
21. jan 2025

@modrykolibrik super, tak potom sa to poopravuje a budes to mat v poriadku. Hlavne do buducna, ak by si bola krstnou mamou, tak zase ti bude treba krstny list. Vsetko dobre v manzelstve prajem, nech vam to dobre dopadne

modrykolibrik
autor
21. jan 2025

@guiseppinka ďakujem moc fakt som už bola zufala

venusa85
21. jan 2025

@modrykolibrik a rodné číslo tam nie je uvedené? To je osobný údaj, podľa toho by sa malo dat "priradiť ".
Inak, mojej svagrinej otec ma tiež iné priezvisko ako súrodenci, v nemocnici ci matrike spravili preklep a cely život s tým žije. Ale áno, chápem...

modrykolibrik
autor
21. jan 2025

@venusa85 u mňa bol iba dátum narodenia. Len nesedelo moje priezvisko a aj priezvisko matky

guiseppinka
21. jan 2025

@venusa85 rodne cisla sa do matrik nepisu, iba darumy narodenia, mena rodicov, ich datumy, povolanie a neveim ci kedysi sa nepisali adresy